vrijdag 11 januari 2008

10 redenen

10 redenen om mij aan te stellen als programmamanager Digitale Bibliotheek


Een tijdje geleden gaven de directies in Overijssel aan dat zij op zoek waren naar een programmanager Digitale Bibliotheek. Ik had geen sollicitiatiebrief maar aleen de onderstaande 10 redenen. Geen woorden maar daden zullen we maar zeggen.

1. Amsterdam

Klik hier om het plan van aanpak Digitale Bibliotheek Amsterdam te openen. Gestart met een aquabrowser en goede koppelingen met andere bestanden. Rob Visser nam het roer over en zorgt voor een goede doorontwikkeling.2. DOBO

Klik hier om door te klikken naar de website van DOBO. Daar zie je nog sporen liggen van drie jaar als algemeen projectleider voor het vernieuwingsprogramma.3. ROC Landstede

Klik hier om de presentatie te downloaden waarmee dienstverlening voor alle ROC-leerlingen binnen bereik komt. Ik hou van integrale dienstverlening. Vernieuwen doe je altijd met kleine stappen maar die stappen moeten altijd gezien worden binnen het grotere geheel.

4. Bestrijd digibetisme
Digibetisme lijdt tot uitsluiting in de samenleving. Bibliotheken hebben nog steeds tot taak om mensen daarin op weg te helpen. Klik hier om vast te stellen of je zelf digibeet bent. Het is dan ook goed dat bibliotheken massaal worden aangesloten op 23dingen.nl. Wat mij betreft binnnen twee jaar alle bibliotheekmedewerkers gecertificeerd.
Vernieuwen doe je met kleine stappen maar wel binnen een geheel. Dus restyle http://www.familyweb.nl/ en http://www.webdetective.nl/. Maar wel binnen een gezamenlijk programma van mediawijsheid.
5. Omdat vernieuwen ook maar buffelen is
Vernieuwen is niet alleen maar vrolijkheid. We trekken al een tijdje aan de website http://zwolle.medialab.nl/. Daar koppelen we de bibliotheek aan het HCO. Kijk ook eens bij http://ablerfgoed.medialab.nl/ en zoek eens op Zwolle. Moet je kijken wat er al beschikbaar is voor Zwolle. Zie je hoe makkelijk je informatie voor je kunt winnen?
6. Never underestimate the librarian
Elsevier had enkele jaren geleden een serie posters over het belang van bibliothecarissen. Klik hier om zo'n poster te zien. Aan zo'n poster voel ik me verwant. Bibliothecarissen zijn meer nodig dan ooit. Er liggen bergen met werk.
Dus ik kan niet anders doen dan wat ik nu doe. Hard mijn best doen om dat voor veel mensen zichtbaar te maken. Wat nu als blijkt dat ondanks alle inspanningen blijkt dat we aan het eind van de rit de bibliotheek maar moeten sluiten door gebrek aan belangstelling? Dan zijn we met elkaar de curators van het bibliotheekwerk geweest. Daar pas ik voor.
7. Samen met iedereen
Iets waar ik nog geen voorbeeld van heb maar waar wel mijn hart ligt: produceren met klanten. Kunnen we scholieren laten meebouwen aan schoolbieb? Kunnen ROC-docenten met onze infrmatie hun lesboeken maken? Kunnen we gezamenlijk het filmarchief van onze plaats opbouwen? Binnen en jaar wil ik hier graag een voorbeeld van kunnen plaatsen.

8. Mijn CV
Klik hier om mijn CV te downloaden.


9. Youtube

Omdat niets alleen maar serieus mag zijn en we af en toe hard moeten kunnen lachen. De Youtubefilmpjes van de backoffice in Zwolle. Klik hier voor de film. Klik hier voor de making of.

10. Omdat je niet alleen bent
En al deze redenen kun je niet alleen maken. Ik kan deze 10 redenen dan ook alleen maar aanvoeren met dank aan: Jos Debeij, Tineke van Ham, Geny Nijboer, Henk Kamp, Marianne Elsjan, Hans van Velzen, Rob Visser, Friso Visser, Marc van der Meulen, Ineke van Oort, Jos Oegema, Jim Müller, Henk Middelveld, Bouke Arends, Jacqueline Roelofs, Ad Voortman, Nicole Verkerk, Han de Vries, Willemijn Jongens, Emiel Poortman, Jan Buurman, Annet Knol en nog vele vele vele anderen.

Geen opmerkingen: