dinsdag 7 oktober 2008

In vier stappen 30% van je collectiebudget anders ingezet/ Strategie met kop en staart ; deel 3


Na de vorige twee artikeltjes kunnen mensen toch zijn gaan twijfelen over hun aanwezigheid in het bibliotheekwerk. De scenario’s zijn grijs en zwart en we zien om ons heen dat ook gerespecteerde zaken toch gewoon failliet kunnen gaan.

Als er iets is dat wel duidelijk moet worden uit deze stukjes is dat het inmiddels vijf voor twaalf is…..geweest. Het is erop of eronder voor bibliotheekwerk.

Iedereen kijkt hiervoor gespannen naar de innovatiecommissie. Waarom eigenlijk? Daar wordt toch niks gemaakt? Dat gebeurt toch gewoon aan de balie en in de werkkamers van nijvere bibliotheekmedewerkers? Waar worden de beslissingen genomen over collectiebudget? Waar die over het personeel? Dat doen de directeuren zelf. Dus kom in de benen en verschuil je niet.

Ik zal het u laten zien aan de hand van de netwerkcollectie Nederland.

De netwerkcollectie Nederland is namelijk al een feit. U kunt uw collectie allang populairder maken. U kunt 30% van uw collectiebudget verschuiven naar toptitels.

Pardon, 30% verschuiven? Dat kan nooit, hoor ik u denken.

Ik zal u laten zien dat het kan met vier eenvoudige stappen.

Hoe werkt dat dan? Laat u boektitels zien van ander bibliotheken in uw bibliotheek? En zo ja, ook van andere bibliotheken die toevallig met een ander bibliotheeksysteem automatiseren? En zo ja, biedt u dan ook nog aan om gratis al die titels te bestellen? En zo ja, communiceert u daar dan ook nog veelvuldig over met uw klant?

Voor bijna alle bibliotheken is hier het antwoord nee. En dat betekent dat u het netwerk ten onrechte te weinig belast. Door dat netwerk namelijk veel meer te belasten kun je veel populairder gaan aanschaffen. 20% van de titels zorgt voor 80% van de uitleningen. Het is een oude wet die nog steeds werkt. Veel bibliotheken halen niet meer dan 1% van hun uitleningen uit de netwerkcollectie. Dat kan best naar 5-10% . Ja, dat is inderdaad meer werk in logistiek en distributie. Maar het scheelt 30% collectiebudget. Budget dat u kunt inzetten om stapeltjes top-10 te hebben.

Is het zo makkelijk? Ja, het kan in de volgende vier stappen:

Stap 1: Laat je netwerkcollectie zien
Want het betekent dat je een catalogus inricht waar heel veel titels inzitten. Het meest logische op dit moment is daarvoor een aquabrowser met minimaal de gehele provinciale collectie. Daaraan toegevoegd natuurlijk de CDR, onze nationale bibliotheek voor beeld en geluid.

Stap 2: Maak bestellen en reserveren gratis
Dat is even slikken voor veel bibliotheken. Kom op. In veel provinciale netwerken wordt er niks onderling verrekend. 90% van je aanvragen zit daar. Met de CDR is ook te overleggen over een afkoopsom. De transportbusjes rijden toch al en moeten misschien wat vaker rijden.

Stap 3: Maak promotie en communiceer
O ja, niet vergeten om 1.000 keer tegen je klant te hebben dat je dit hebt. Deventer is nu anderhalf jaar volgens dit concept bezig. Ze hebben best veel moeite gedaan om het publiek dit te vertellen. Maar als ik nu voor die bibliotheek ga staan weet nog de helft van de mensen niet dat deze service bestaat. En dat terwijl de bestel- en reserveerplanken uitpuilen in deze bibliotheek.

Stap 4: Verschuif het collectiebudget
Et voila. Haal 30% van het meest onrendabele segment af en zet dit in op populaire thema’s.

Kom op directeuren, zo moeilijk is het niet.

4 opmerkingen:

Astrid zei

Of, zoals elke makelaar en onze dead terrorist zegt:
promotie, promotie, promotie

Astrid zei

En wat zien ik... Deckers heeft Eazy ontdenkt? ;-)

Jan Klerk zei

Als ik het lees denk ik ja, gaan we doen. Maar ik kan ff niet bedenken wat het effect is als alle bibliotheken deze move zouden maken. Net zoiets als alle Nederlanders plotseling met het openbaar vervoer zouden gaan reizen?
Over promotie gesproken. Mensen zijn toch rare dieren. Wij hebben sinds een paar dagen de cd-collectie van de 1e verdieping naar de BG verplaatst. Staan er drommen mensen omheen die niet wisten dat we cd's in huis hadden!

Mark Deckers zei

@Astrid en Jan: promotie, promotie, promotie. Wij moeten veel meer vertellen aan onze klant. Het voorbeeld van Jan is exemplarisch. Zitten wij nu te bedenken hoe we Zoek & Boek aan ze uitleggen..... wisten ze niet dat we cd's hadden....