Het antwoord heb ik ontvangen, direkt dezelfde dag nog, naar mijn idee een
duidelijk antwoord.
De Al@dinmedewerkers in Overijssel geven aan dat mail wel een beetje passé is en dat antwoorden tegenwoordig gewoon direct beschikbaar moeten zijn. Ook vertellen ze dat veel mensen Al@din ook gewoon nog niet kennen. Tot slot vertelt een collega dat ie op cursus Voelspriet is geweest en dat dit weer hele nieuwe zoekmogelijkheden heeft geboden.
Als je zo met ze verder praat weet je gewoon dat je met de beste zoekers van Overijssel om tafel zit. Allemaal hard werkende en bescheiden bibliothecarissen.
Mediawijsheid staat op dit moment sterk in de belangstelling. En elk van die Al@dinmedewerkers is goed in staat om individuen en kleine groepen nog een hele hoop te leren op Internet. Hun web2.0-vaardigheden spijkeren ze momenteel bij via 23dingen.
De vraag is alleen: Leeft Al@din nog? Gaan we verder op die zeephelling of gaan we er echt wat gaan doen.
In het Overijssels meerjarenplan heb ik beloofd dat er 600.000 Al@dinvragen per jaar komen vanaf 2011. Op dit moment zijn het er nog geen 5.000. Dat is dus 100 keer zoveel. En hoe gaan we dat doen?
Maar een paar suggesties dan?
Tip 1: Bibliotheekambassadeur
De VOB start dit najaar een campagne voor ambassadeurs van digitale producten in de lokale bibliotheken. Er blijken nog steeds collega's te zijn die nog nooit Al@din of Zoek & Boek hebben gebruikt. Als onze collega's het al niet kennen, hoe moet dat dan met de rest? Doen dus. We kunnen aantallen per jaar hier met een paar duizend mee opkrikken. Een mooi begin.
Tip 2: Chat altijd online
Iedereen gaat chatten. Dat klinkt rigoreus. Maar we kunnen niet alleen kleine stapjes zetten. Elke bibliothecaris is altijd online. Hoe kan het dat iedereen thuis, wel MSN aan kan hebben en een paar dingen tegelijk kan doen en op ons werk niet? Je kunt aangeven dat je even bezet bent en wanneer het wel kan zet je 'm open. Het gaat erom dat we massa krijgen. Door die massa zijn we veel beschikbaar en veel beschikbaar betekent meer vragen.
Mail is passé, dus elke maand dat we dit niet geregeld hebben, kost ons marktaandeel.
Tip 3: Voer weer landelijk campagne
De landelijke aandacht heeft ons geen windeieren gebracht. We zijn er alleen mee gestopt omdat we integrale acties gingen voeren (oké er klaagden ook wel bibliotheken dat het te druk werd). Die acties moeten gewoon terug komen.
Tip 4: Maak van Al@din een echt merk
Al@din is niet alleen een digitale dienst. Al@din is ook de balie in de bibliotheek en eigenlijk is Al@din a way of life. Altijd op zoek naar een antwoord. Mooie vervolgstap als die ambassadeurs hun werk een beetje gedaan hebben. De Al@dinmedewerkers zijn de beste zoekers van Overijssel. Wie durft hun uit te dagen? Jaarlijks komt er een competitie met hogeschool en universiteitsdocenten vs. de bibliothecarissen. Wie vindt het snelst de beste informatie?
Tip 5: Waar blijft die widget?
Al@din moet op nog veel meer plaatsen hip beschikbaar komen. Bijvoorbeeld met een widget. Waarbij niet alleen een vragenbox maar ook de vijf meest recente of meest hippe vragen. En dan niet alleen of suffe sites maar vooral ook op de funsites zoals TMF.
Tip 6: Al@din in de intranetten van scholen
Al@din (en dan wel de chatversie) moet een vast onderdeel worden binnen de scholen. Met de bibliotheek Zwolle lukt dat nu aardig met de ROC's. We geven daar echt les bij en laten zien wat de kunnen.
Tip 7: Waar blijft de User generated content?
Betrek de gebruiker nadrukkelijk bij de beantwoording. Gebruik je eigen capaciteiten om de beantwoording te volgen.
Tip 8: Al@din in Wikipedia
Iets gevonden in Wikipedia en toch nog een vraag? Lijkt me een leuke deal.
Tip 9: Koppel Al@din aan mediawijsheid
De al@dinmedewerkers zitten met hun kennis op goud. Ze kunnen klanten uren verbazen of hoe je van alles kunt op internet. Zet die kennis in bij mediawijsheid en vang via een achterdeur de klant weer terug voor Al@din.
Tip 10: Zoek de vragen op
Hoezo er zijn geen vragen? Er zijn fora zat waar vragen gedropt kunnen worden. Zullen we die fora maar eens opzoeken en gezamenlijk ondertekenen met "Aladin was here"
De dood of de gladiolen
Ik geeft het toe: het is de dood of de gladiolen. Als we iets willen, dan moeten onze schouders er overal onder. Maar ik ga toch liever voor die gladiolen. Wie doet er mee?
11 opmerkingen:
Als provinciaal coordinator van aladin ga ik voor de gladiolen!
Met deze tips kunnen we de zeephelling achter ons laten en de lift naar boven pakken. Na de vergadering hebben we afgesproken om op de jaarlijkse praktijkochtend van aladin (daar komen alle aladinmedewerkers)te beginnen met tip 2.
Goeie actie!
Sipy.
Innovatief en inspirerend, zoals altijd!
Tip 11. Ontwikkel een chatrobot voor MSN. En laat deze antwoorden spuien uit de al@din Kennisbank.
"I heart" tip 2. Niet zeuren over arbeidstijden en CAO's. Wie s'avonds thuis online is, kan best beschikbaar zijn voor hulpchat. Je bent bibliothecaris in hart en ziel of je bent het niet...
Rob
Tip 12
We zitten op goud maar blinkt het voldoende en is het wel voor iedereen zichtbaar. Laten we alle vragen indexeren zodat ze niet alleen via bibliotheek gerelateerde sites zichtbaar zijn maar ook via zoekmachines.
Aanvulling bij mijn Tip 12: Met alle vragen bedoel ik uiteraard de vragen in de kennisbank.
Gaan voor de gladiolen!
Is er een API beschikbaar om de vragendatabase te benaderen?
Dan bouw ik die widget wel!
@ nazdrave
dat is boter bij de vis! (tip 11?)
en zou jij ook zo'n Al@din widget (tip 5) kunnen brouwen?! dat is dan wat mij betreft tip 12: spreek talent aan op waar die zit! :-)
en aangezien Marina volgens mij al bij tip13 zit, mijn tip 14: deel je ideeën en genereer er zo nog meer! :)
de gladiolen natuurlijk !
maarre.. Rob hier moeten we toch even over van gedachten wisselen wat betreft dat on-line zijn..
Helemaal mee eens, Mark, maar het ontbreekt een beetje aan landelijke coördinatie. Voor Noord-en Zuid-Holland heb ik als service-manager ook een plan gemaakt, waarmee we subsidie aanvragen bij de provincies en dan maar (zolang) een provinciale variant van al@din gaan maken. De VOB wil wel meedoen, maar het ontbreekt aan daadkracht. Hopelijk kan Peter van Eijk de zaak nu snel vlot trekken.
Een reactie posten