zondag 9 juli 2023

Heel de sector prevelt zacht: 'Blijf nog even Gunay Uslu'

Het was vrijdagavond. Eerst was er één bron die zei dat het kabinet was gevallen.  En daarna twee, drie, vier, tien bronnen. In mijn gedachten hoorde ik op hetzelfde moment in de huizen van de 140 bibliotheekdirecteuren een krachtterm vallen. Her en der is misschien zelfs wel gevloekt of zat iemand met een brok in de keel. Want met de val van het kabinet raakt het bibliotheekwerk een zeer geliefde staatssecretaris kwijt. Zeg maar onze staatssecretaris. En dat op een kwetsbaar moment op weg naar de zorgplicht voor provincies en gemeenten. 

Officieel valt dit kabinet op het asielbeleid. Maar u en ik weten natuurlijk wel beter. Tenminste dat houd ik mezelf dan maar voor. Want vorige week schreef ik nog dat de leeftijd tot waar de bibliotheek gratis is, makkelijk verhoogd kan worden van 18 naar 27 jaar. Een brisant plan natuurlijk, doch kinderlijk eenvoudig uitvoerbaar. In mijn gedachten is staatssecretaris Uslu met dat plan aan de haal gegaan. Rutte was tegen schijnt, speelde powerplay maar had daar later geen actieve herinnering aan. Nou ja, zoiets. En omdat een kabinet niet kan vallen op die aardige bibliotheken, werd het het asielbeleid. De media ontkennen dit natuurlijk, maar laat deze zondagsblogger maar even in de waan. 

De vraag is natuurlijk: hoe behouden we Gunay Uslu voor de bibliotheeksector?  Want in al die jaren dat ik meeloop heb ik nog nooit zoveel enthousiasme meegemaakt voor de verantwoordelijke bewindspersoon. Waar staatssecretaris Uslu ook kwam in onze sector, overal werd ze met applaus en soms zelfs met een staande ovatie ontvangen. En ja, natuurlijk dat ze extra geld meebracht voor de sector beschikbaar scheelde enorm. Tegelijkertijd kan ik niet ontkennen dat er een soort wederzijdse klik was tussen bibliotheeksector en staatssecretaris Uslu. 

En omdat de sector haar natuurlijk graag wil behouden, heb ik daar vast voor u over nagedacht. Aanval is immers de beste verdediging, toch? Ligt er niet nog ergens een mooie baan voor haar waar we haar mee kunnen verleiden? En ja, dat misschien dan iemand zijn positie moet opgeven die hij of zij nu heeft, dat hoort daar natuurlijk bij. Daar zeg ik vast sorry voor maar daar zijn we natuurlijk van harte toe bereid. 

Welnu, ik heb tien functies gevonden die het zeker waard zijn om met de kwaliteiten van een staatssecretaris in te vullen. Wat kan de sector Uslu aanbieden?

1. Netwerkmanager KB: De functie van netwerkmanager bij de Koninklijke Bibliotheek komt per 1 augustus vacant omdat Astrid Kraal stopt. Ik zeg: geluk bij een ongeluk. 

2. Directeur KB: Tja, misschien vindt ze de vorige functie toch nog iets met onvoldoende eindverantwoordelijkheid.  Dan zou directeur van die mooie KB natuurlijk kunnen. Helaas moeten we dan natuurlijk wel sorry zeggen tegen Lily. Je doet het fantastisch maar je snapt, voor het grotere doel.... 

3. Directeur VOB: Op hetzelfde niveau maar nog dichter op die lokale bibliotheken en met heel veel goed politiek lobbywerk naar de Tweede Kamer. Ik zeg: daar is ze geknipt voor. En sorry Klaas, je bent de rust zelve voor de sector en je brengt veel constructieve energie maar je snapt, als het nodig is...

4. Ere-voorzitter VOB: Een absolute functie met cachet en zou zeker passen bij deze staatssecretaris die in 18 maanden meer voor elkaar kreeg dan menig ander bewindspersoon. Alleen heeft de VOB al een ere-voorzitter. Sorry Laurentien.

5. Directeur-bestuurder Probiblio: Liever wat meer naar de uitvoering? Dan directeur of bestuurder worden van een POI. Wat ligt een beetje dichtbij? Ah, Probiblio. Wordt ze ook tegelijk voorzitter van de Samenwerkende POI's in Nederland. En eh, sorry Frans in dat geval.

6. Bestuurder Rijnbrink: Mag het wat verder reizen zijn? En dan ook nog met een leukste bestuurssecretaris van Nederland, dan is Rijnbrink een optie. Sorry Bernard, ja, bijna gelijk gestart met Uslu....

7. Directeur-bestuurder OBA: Nog dichter op het werkveld? Amsterdam is dan natuurlijk de beste plek. Sorry Martin, voor jou lonkt vast nog iets groters.

8. Senior beleidsmedewerker Ministerie OCW: Kijk, ambtenaren hebben geen last van vallende kabinetten, hebben inhoudelijk veel invloed en ja, er komt natuurlijk een prachtig proces aan voor de zorgplicht. Dus, pak die kans! De sector is bereid om het inkomsensverlies te compenseren en via crowdfunding een arbeidsmarkttoeslag bij elkaar te sprokkelen. En sorry Aad, hoewel, volgens mij kun je best een extra kracht gebruiken.

9. Professoraat Information Society bij de Universiteit van Amsterdam: Toch weer liever de wetenschap in? Dan is deze functie geknipt. De enige stoel voor een bijzonder hoogleraar rond het openbaar bibliotheekwerk. Gewoon weer lekker onderzoek doen! En sorry Frank, hoe zeer we je ook waarderen. 

10. Bibliotheekblogger op zondag: Wie A zegt moet ook B zeggen. Makkelijk om iets over anderen te zeggen maar ook mijn positie mag u ook hebben: bibliotheekblogger op zondag. Beetje onderzoek doen. Beetje stukjes typen. Soms een geintje uithalen en daar dan voorpret aan beleven en de lol van gelezen worden. Ook mijn plek sta ik graag af. 

Maken we kans denkt u? Ik ben eigenlijk bang van niet. Maar wie niet probeert is ook geen knip voor de neus waard in het leven. 

En eigenlijk is deze column ook maar mijn sociaal onhandige manier om uit te drukken dat ik net zo blij met haar ben als al die andere bibliotheekmensen.  Ik ga haar nu al missen. Complimenten voor politici, ze worden zelden uitgesproken. Ik doe het toch. Ze is gelukkig nog niet weg. 

Stilletjes hoop ik op een hele lange formatie, iets van drie jaar of zo.  

Heel de sector prevelt zacht: Gunay Uslu, blijf alsjeblieft nog even bij bibliotheken....

Geen opmerkingen: