dinsdag 20 december 2016

Samenwerken met de Rabobank : opzetje voor een meerjarenafspraak?

Dank, dank, dank voor alle reacties op mijn blog van gisteren. Mijn conclusie na dat artikel is dat we al meer samenwerkten met de Rabobank dan met de Belastingdienst. En vandaag ga ik een stapje verder: een schets voor verdere samenwerking.

Maar even terug naar gisteren. Ik ging in op de reorganisatie bij de Rabobank en het verlies aan vestigingen. In het Financieel Dagblad deed één van de directeuren de uitspraak dat het heel goed mogelijk zou zijn om verder samen te werken met bibliotheken. Ik deed daarbij drie opties: 1) verhuren van ruimte, 2) cursussen internetbankieren en 3) de bibliotheek-pc's die gebruikt kunnen worden voor internetbankieren.

Heel veel samenwerking
Dat er werd samengewerkt met de Rabobank wist ik. Dat het zoveel was en zo divers, wist ik niet. Op veel plekken cursussen internetbankieren. Ik ken zelf veel combinaties met Seniorweb op dit vlak. Ook hoorde ik veel voorbeelden waarbij de Rabobank als sponsor optrad zoals die van de Bibliobus in Enschede. Maar ook samenwerkingen die verder gaan. Zoals die bij de Zeeuwse Biblioservicebus waarin ook een geldautomaat van de Rabobank is opgenomen. Bart Jansen van BibliotheekBlad wist mij te wijzen op een artikel uit 2008! van Bibliotheekblad de samenwerking bij de Bibliotheek van Nu en de Rabobank. De bibliobus werd vervangen door twee filialen ín de Rabobank waar medewerkers van de bank meehielpen in de bibliotheek. Jan Gommer van de FlevoMeerBibliotheek meldde dat hij een contactpunt heeft van de Rabobank en dat ze bijdragen in de programmering. Van de Bibliotheek Deventer hoorde ik dat in een vestiging waar veel ouderen kwamen, af en toe een medewerker van de Rabobank spreekuur houdt.

En dan doe ik echt nog een aantal reacties tekort. Met andere woorden: er is al heel veel samenwerking. De Rabobank doet dat goed. En bij bibliotheken is er dus weinig schroom om samen te werken met een specifieke commerciële aanbieder. Ook niet in de inhoudelijke programmering. 

Verder dromen
Tja, en dan ga je toch denken, zou dat nog beter kunnen? Laten we nog eens groter dromen met elkaar. Zouden wij de Rabobank kunnen helpen om met minder kosten toch op meer plekken zichtbaar te zijn in de samenleving? En zouden we onszelf daar ook nog een plezier mee kunnen doen?

Met dank aan jullie reacties, droom ik nog een verder. Ik maak eens een schets voor een plan voor de komende vier jaar: 2017-2020. Denkt u daarna weer even met me mee?

Schets voor samenwerkingsovereenkomst Rabobank - Openbare Bibliotheken 2017-2020

Zo, zichtbaarheid in de samenleving is dus een belangrijk ding voor de Rabobank. Als we daar nou eens mee beginnen?

Aanbieding 1: 150 extra contactpunten voor de Rabobank
Bibliotheken hebben 800 vestigingen en 200 servicepunten. Op hoeveel plekken zou je het gebouw samen kunnen exploiteren met de Rabobank? Op hoeveel plekken zou de Rabobank een ruimte kunnen huren? Op hoeveel plekken een spreekkamer? Kortom, er zijn mogelijkheden te over. En ik weet zeker dat bibliotheken graag praten over verhuur van ruimte. En ik weet ook zeker dat een Rabobank voor de kosten van één eigen vestiging op veel meer plekken bij een bibliotheek kan zitten. Lijkt me interessant gegeven voor de bank en een klein beetje inkomsten voor de bibliotheek.

Aanbieding 2: 60.000 cursisten internetbankieren
Laten we er eens vanuit gaan dat we dit met zijn allen gaan meedoen aan deze samenwerking. 150 stichtingen die allemaal cursussen internetbankieren doen. We doen dat in elke stichting tien keer per jaar en elke keer zijn er zijn telkens tien cursisten. Enig idee hoeveel cursisten je dan landelijk hebt gehad in vier jaar tijd?  Dat zijn er 60.000! Wat zou de Rabobank ervoor over hebben als we die ruimte bieden en dat programma ook nog opnemen in onze activiteitenagenda?

Aanbieding 3: 36.000 cursisten omgaan met financiën
U bent er nog steeds? Prima. Gaan we nog een stapje verder. Met maatschappelijk dienstverleners zijn we nu bezig om spreekuren te regelen voor de Belastingdienst. Wat als we dat wat breder trekken? Zullen we een cursus omgaan met financiën gaan doen met een koppeling aan de vrijwilligers van thuisadministratie? Willen een programma rond omgaan met geld meenemen voor jongeren en kinderen? Een cursus financiële pensioenplanning of een informatieavond over hypotheekvormen?

Stel elk van de 150 stichtingen drie keer per jaar een cursus of informatievaond doet met gemiddeld twintig deelnemers. Na vier jaar heb je dan 36.000 burgers bereikt. Interessant denkt u? Mooi, dan gaan we nog een stapje verder.

Aanbieding 4: 800 plekken om te kunnen internetbankieren
Wat is er nodig om veilig te kunnen internetbankieren in een bibliotheek? Ik weet zeker dat je daar wat voor moet doen maar het lijkt het verkennen meer dan waard. Een plek waar burgers altijd zelfstandig terecht kunnen voor internetbankieren maar natuurlijk ook voor de Belastingdienst, MijnOverheid, Toeslagen etc. Zelf (even) geen PC? Kom dan naar de bibliotheek. Het lijkt mij een mooie uitdaging om samen op te pakken.

Aanbieding 5: Maatschappelijk sponsor Bibliotheek op School
De Rabobank is sponsor van bibliotheken op vele plekken. Maar wat als we wat groter denken, ook op dit vlak? Op vele plekken is geïnvesteerd in schoolbibliotheken. Grote bedragen zijn gestoken in collectie, meubilair en scholing. De reserves raken langzaam op maar we hebben nog maar de helft van de schoolbibliotheken ingericht. Zouden de Rabobanken gezamenlijk willen investeren in de volgende 50% van de schoolbibliotheken? Een betere investering in de jeugd lijkt mij toch niet mogelijk? 

Wie gaat er bellen?
De Rabobank is voor veel bibliotheken al een zeer gewaardeerde partner. En ondernemende bibliotheken zijn al vaak op stap met deze dienstverlener. Maar jullie ideeën en opmerkingen inspireerden mij om verder te denken. De NBD meldde al bij mij dat ze graag willen meedenken en meedoen. En ook de Bredebieb-beweging meldde zich al. Ik ben dus niet de enige die denkt dat hier een kans ligt. Wat mij betreft koppen bij elkaar en schouders eronder. Niet vanuit één partij maar samen als bibliotheken. Net zoals we bijvoorbeeld met vluchtelingen hebben gedaan.

Twee vragen voor nu: Zo maar doen?  En wie kent de directeur van de Rabobank en kan ons helpen met dat contact?

Geen opmerkingen: