dinsdag 12 augustus 2014

Het effect van de linkergleuf.....


Onze sorteerrobots. Een bibliotheekdirecteur noemde het ooit de tractor van de bibliothecaris en dat er onder bibliotheekdirecteuren wordt opgeschept wie de grootste heeft. 'Ik heb 32 bakken, RFID-proof en met Airco. Mooi man.' Zoiets.

En dat sorteren doen we dan weer zo, dat het weer het meest efficiënt te verwerken is.  Efficiency, dat is wat we willen.

Marcus Bergsma wees mij in een tweet op een foto van Kim Williams, bibliothecaris bij de Universiteitsbibliotheek in Sydney.  Daar wordt gesorteerd op andere kenmerken dan in welke rubriek we het weer moeten opruimen. Hier is het kenmerk: 'welk boek vond je leuk?'

En ik stel me zo voor dat we de geliefde boeken niet opruimen maar gelijk maar weer meegeven aan een volgende klant. Boeken die meer dan drie keer niet gepruimd worden, gaan met een automatisch valluik naar de afgeschreven boeken.

Hoewel het bibliotheekwerk sterk in transitie is, worden er elk jaar worden er nog altijd 90 miljoen boeken uitgeleend bij bibliotheken, waarvan de helft door kinderen. Ik ben ervan overtuigd dat er daarvan heel veel in de linkergleuf terecht komen en dat al die boeken, dvd's, cd's en ander media, een grote impact op de samenleving hebben. Gaat u zelf maar even na wie u zou zijn geweest zonder al uw favoriete boeken, films of muziek.

Zichtbaar maken waar mensen van genoten. Misschien minder efficiënt maar zeker effectief. En dan nog één vraag om over na te denken: worden we aan het eind afgerekend omdat we het efficiënt deden of omdat we ons doel bereikten en effectief waren.... Koester al die mensen die met de bibliotheek bouwen aan hun vaardigheid, identiteit en daarmee aan hoe zij zich bewegen in de samenleving.

1 opmerking:

Marcus zei

hey! ik heb een eigen label! :)