zondag 20 juli 2014

Een echt mannenboek...

Van dit boek schrijft de NBD-recensent: 'Historische fictie vol maritieme actie en spanning. Een echt mannenboek, waarbij wel enige historische voorkennis is.' Een echt mannenboek dus. Voor de goede orde: de recensent is een vrouw. Ik heb het over het boek 'In naam van Oranje' van Jaap van de Wal en ik heb het in de afgelopen weken met veel plezier uitgelezen. 

Het boek handelt over het eerste deel van de Tachtigjarige Oorlog, wat weet u daar nog van? Ja, dat die werd gehouden van 1568 tot 1648. En sommigen pruttelen dan nog iets over de vrede van Münster. Meer veel verder komen we vaak niet.

Met dit boek leest u het spannende verhaal van kapitein Jack van Rijn van de Watergeuzen. Het is 1572 en de Hertog van Alva heeft Nederland stevig in zijn greep. Van echte oppositie is nog geen sprake. De Staten van Holland durven niet stevig door te pakken en houden de hand op de 'defensie'knip.  Willem van Oranje kan slechts door allerlei 'crowdfunding' rebellenleger op de been krijgen. En dan zijn er nog de watergeuzen. De mannen die altijd onafhankelijk blijven en toch voornamelijk leven van rooftochten op zee.
 
Kapitein Jack van Rijn steelt in 1572 een Spaans galjoen. Op bijzonder wijze: het schip ligt in de koudste winter van die eeuw, stevig vastgevroren in het ijs. Maar zodra het begint te dooien steelt hij het van de Spanjaarden die dan nog in winterslaap verkeren.
 
Het schip neemt deel aan de val van Brielle (op 1 april, weet u nog?), het ontzet van Leiden, de slag bij Antwerpen en aan de zeeslag voor Hoorn die de Amsterdamse vloot van de Spanjaarden tot zinken bracht. En passant maken we het beleg van Haarlem mee en de vernietiging van Naarden en Zutphen door de Spanjaarden.
 
In het boek wordt de scheiding tussen 'Paapsen' en Calvinisten zichtbaar en hoe Willem van Oranje laveert tussen de verschillende godsdienststromingen. En hoe het hem lukt om toch maar een rebellenleger vanuit verschillende bevolkingsgroepen samen te stellen. Het was voor mij reden om de tijdlijn van de Tachtigjarige Oorlog er weer eens bij te pakken en dan zie je dat heel veel zaken die in de verlichting en de Franse revolutie tot bloei komen, in de kern in die Tachtigjarige oorlog al gezaaid zijn.
 
'In naam van Oranje' is het romandebuut van Jaap van de Wal. Van mij mogen er nog wel een paar komen: spannend en historisch goed onderbouwd. Mijn eigen conclusie was dat het boek niet misstaat naast Johan Fabricius' 'De scheepsjongens van Bontekoe'. Die laatste is onlangs verfilmd en dat zou met dit boek ook nog wel eens kunnen gebeuren. 'Een echte mannenfilm', kopt de filmrecensent dan.
 

1 opmerking:

Walburg Pers zei


En nu is ook het vervolg van dit boek, getiteld De erfenis van de Grote Geus, verkrijgbaar. In De erfenis van De Grote Geus neemt Jaap van de Wal de lezer mee op een spannende zoektocht naar de intriges achter de Tachtigjarige Oorlog en het ontstaan van Nederland. Over mannen van staal en schepen van hout.
Zie ook https://www.walburgpers.nl/winkel/literair/geus/