Iedereen zijn eigen kracht. En eerlijk gezegd: iets op een makkelijke manier uitleggen is wel een kracht van RTL4. In minder dan 3 minuten laten ze zien wat Boekstart is in de mooie jeugdbibliotheek van CODA in Apeldoorn. Kijk maar eens naar dit filmpje uit Mama's wereld uit de uitzending van 1 mei.
Eén zin blijft bij mij na het kijken hangen: 'onderzoek wijst uit dat kinderen die vroeg met taal in aanraking komen met 15 maanden al een substantiële voorsprong hebben. Draai die eens om: 'kinderen die dat dus niet mee krijgen, hebben met 15 maanden dus al een achterstand. Het onderstreept nog eens welk belang taal moet hebben voor iedereen die met hele jonge kinderen bezig is.
Misschien een aardig filmpje om nog eens te gebruiken.
8 opmerkingen:
Ik denk dat we boekstart moeten uitbreiden naar een prenataal programma :-)
@Johan. Geloof het of niet: toen ik bibliothecaris was in Deventer had ik een actie waarbij dat kon. Zwangere dames konden opgeven wanneer ze waren uitgeteld en dan stuurde ik een maand na de bevalling een berichtje met de wens dat alles goed was gegaan en als dat zo was dat ze welkom waren om lid te worden. Kreeg ik leuke reacties op destijds.
Jan Wolkers hoorde zijn vader uit de Statenbijbel lezen toen hij nog in de baarmoeder zat, kijk eens wat dat opgeleverd heeft, dus meteen beginnen met dat prenatale voorlezen!
@Wim: zeg jij nou dat alle kinderen al prenataal uit de Statenbijbel moeten worden voorgelezen? ;-)
De Bijbel voor ongelovigen van Guus Kuijer is ook heel mooi ;-)
@Wim: goede keus!
Volgens mij kan je de zin: 'onderzoek wijst uit dat kinderen die vroeg met taal in aanraking komen met 15 maanden al een substantiële voorsprong hebben' niet omdraaien en dan stellen dat als kinderen dat niet krijgen ze een achterstand hebben. Alleen in vergelijking met de kinderen die wel vroeg in aanraking komen zou je dat kunnen zeggen. Kinderen die in een 'normale' talige omgeving opgroeien zonder boekstart horen dan bij het gemiddelde. Kinderen die in een zwakke talige omgeving opgroeien hebben een achterstand. Kinderen met boekstart hebben een voorsprong, maar daarmee heeft niet de rest ineens een achterstand. Er is ook nog zoiets als een gemiddelde. Dit neemt niet weg dat Boekstart aantoont dat het super belangrijk is om al vanaf de geboorte bezig te zijn met taal!
@anoniem: Ik weet niet wie je bent, maar bedankt voor je reactie! Wetenschappelijk gezien heb je helemaal gelijk, dank voor de aanvulling. Waar ik vooral verbaasd over was, was dat er zelfs bij 15 maanden al veel differentiatie kan zijn. Het probleem daarbij is, zoals je zelf ook al schetst, juist de kinderen die het nodig hebben opgroeien in een omgeving waar dat niet aanwezig is. Wat ik verder zie in onderzoeken is dat achterstanden die bij 4-jarigen geconstateerd worden (bij de entree van het basisonderwijs) gemiddeld genomen niet worden ingelopen gedurende het basisonderwijs of voortgezet onderwijs. Initiatieven die zich daarop richten hebben dus vooral het kenmerk om achterstanden niet verder op te laten lopen. De meest effectieve aanpak om taalachterstanden tegen te gaan, moeten zich dus richten op kinderen van hele jonge leeftijd en hun ouders.
Een reactie posten