donderdag 11 februari 2016

Onmisbaar voor wie met feitjes wil strooien: Waarstaatjegemeente.nl


Sommige mensen vragen zich af, hoe ik toch aan al die feitjes kom. Ik geef toe, ik heb een lichte afwijking voor cijfers en getallen maar dat is voor feitjeskennis helemaal niet nodig hoor. Wel moet je gewoon een aantal bronnen slim gebruiken.

Eén van die bronnen, en ik geef maar een deel van mijn geheimen prijs, is de site Waarstaatjegemeente.nl. Wil je weten hoe het met het onderwijs staat in je gemeente?  Wil je weten of je een rijke of een arme gemeente hebt?  Je vindt het er allemaal en ook nog netjes opgemaakt.


Monitor sociaal domein
Sinds enige tijd houden ze ook cijfers bij over het sociaal domein. Deels cijfers die ook rond zorg en armoede werden verzameld maar ook deels nieuwe cijfers. Je kan de cijfers van je eigen gemeente vergelijken met die van andere gemeenten, met gemeenten van soortgelijke grootte, of de gemiddelden van je provincie of van heel Nederland.

Uiterst bruikbare informatie als je voor je bibliotheek op stap gaat op dit gebied. Want wie zijn feiten niet kent, is al snel niet geloofwaardig. Vaak krijg je maar één kans om een goede indruk te maken. Een paar feiten kennen, kan dan handig zijn.

De site wordt onderhouden door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten die dit overigens met tientallen dataleveranciers in elkaar zet. Het is echt bijzonder knap. Voor mij is het een voorbeeld hoe dit ook wel voor bibliotheken mag. En ook gewoon openbaar.

Maar goed, daar ging het hier niet over. Een handige site dus. En wie dus beetje kan knippen en plakken heeft ook zijn eigen informatie in een rapport of presentatie zitten. Doe er uw voordeel mee!

Geen opmerkingen: