woensdag 14 december 2011

Whichbook : dé ontdekking van de bibliotheektweedaagse


Als ik mensen vroeg wat het beste was wat ze gehoord hebben op de bibliotheektweedaagse, werd zonder uitzondering Rachel van Riel van Whichbook genoemd. En uiteraard heb ik die lezing weer net niet bijgewoond. Ik zat weer ergens te kletsen...

Maar al die optimistische verhalen waren voor mij voldoende reden om er eens even goed naar te kijken. En eerlijk gezegd: dit is echt leuk.

Whichbook is een leesadviesmachine. Dat advies kan worden ingesteld op veel verschillende factoren: sad / happy, safe/disturbing, optimistic/bleak en uiteraard: no sex / lots of sex. Maximaal vier kenmerken mag je invoeren en je krijgt een advies.

In de geavanceerde adviesfunctie kun je ook nog kiezen voor speciale karakteropties (geslacht, sexuele voorkeur, ras en leeftijd), plotopties (bijv. mag veel wentelingen in het verhaal kennen) of in welk deel van de wereld het verhaal speelt.

Gezien de veelheid aan voorkeuren die je op kunt geven, kun je zien dat je met een geavanceerd systeem te maken hebt. Het grappig is dat dit systeem wordt gevuld door leeservaringen van duizenden bibliotheacrissen uit Groot-Brittannië. En dat doet ons natuurlijk wel goed: bibliothecarissen die zichzelf weer als leesesxpert opwerpen.

Whichbook wordt onder andere ondersteund door de organisatie Opening The Book. Dat bedrijf stelt zich ten doel om "reader development" centraal te stellen. Jezelf ontwikkelen als lezer. Mooie doelstelling die goed samenbrengt wat bibliotheek en lezer bindt.

Het is dan ook niet vreemd dat ik veel van mijn collega's hoor roepen dat wij dit ook moeten gaan doen. En dat is op zich wel een interessante vraag: wie moet zoiets gaan doen? Qua techniek is dit natuurlijk iets voor Bibliotheek.nl. En natuurlijk moet die adviesmachine gekoppeld worden aan de Nationale Bibliotheek Catalogus. Maar wie gaat organiseren dat al die bibliothecarissen mee gaan doen aan het beoordelen van alle boeken? Iemand enig idee?

En volgens mij is Whichbook ook een prima istrument om in te zetten bij het winnende project van de BibliotheekInnovatiePrijs: de verhalencoach.

En tot bedanken we Biblionet Groningen die al jaren geleden die idee op het spoor kwamen en die er volgens mij voor gezorgd hebben dat dit op het programma kwam.

7 opmerkingen:

Lianne zei

Inderdaad, Mark. Ik hoor ook positieve geluiden over wichbook. En de 1e contacten tussen bibliotheen.nl (ik dacht dat zij de Nederlandse 'vertaling' gaan maken) en De Verhalencoach zijn al gelegd. De bibliothecaris weer bevraagd op zijn inhoudelijke expertise !
Lianne Busser bibliotheek Veluwezoom

lemina zei

Ik was er niet , maar zo wichbook is leuk en ben benieuwt wat voor boeken 't personen aan raad .Dus het publiek voor al.

Nicole zei

Bibliotheek.nl gaat Whichbook realiseren/ondersteunen. Mijn collega Hans van Dijk weet er alles van en heeft haar (Rachel) ook naar Nederland gehaald.

Groetjes, Nicole (BNL)

Mark Deckers zei

@Lianne: zie de opmerking van Nicole. Dat gaat dus allemaal goed komen.
@Lemina: volgens kun je dat zien door het gewoon eens uit te testen.
@Nicole: Ik snap dat bibliotheek.nl de technische koppeling maakt, maar wie gaat het netwerk van den Nederlandse bibliothecarissen aanmoedingen?

Leeskringenoverijssel zei

Ik heb een groep 'meelezers'voor de leeskringen. Ook in Drenthe en Groningen werken ze op deze manier.
Zal ik ze mobiliseren?

DijkDoenOptNet zei

Mark,
Het hele project, dus ook het inhoudelijke deel (met bibliothecarissen) wordt vanuit BNL opgezet. Er is een technisch projectleider aangezocht om e.e.a. in de websites te kunnen integreren, met koppelingen naar de NBC. En er is een inhoudelijk projectleider aangezocht. Zij gaat de scholing voorbereiden, uitvoeren en de organisatie opzetten in nauw overleg met Rachel. Ik ben blij dat we zoveel positieve reacties krijgen. Dat maakt 2012 nu al een bijzonder jaar.

Mark Deckers zei

@DijkDoenOptNet: Hé dat is goed nieuws! Laat me weten als er meer bekend is, ik geef er graag bekendheid aan. Verder denk ik dat het goed is dat er gekoppeld kan worden met andere initiatieven zoals de litartuurblog van de Bibliotheek Hengelo of litetratuurwiki van Deventer.