Skillshare: misschien wel het meest populaire online leerplatform. En hun marketing is prima op orde. Want zeg nou zelf, de slagzin: "The future belongs to the curious" is natuurlijk briljant gekozen.
Wat is Skillshare?
Okee, terug naar het begin: wat is Skillshare? Skillshare is gestart in New York. De gedachte is dat ieder huis een klaslokaal zou kunnen zijn en iedereen een leraar. Via Skillshare kan iedereen zijn lessen aanbieden tegen een bepaalde prijs. Veel cursussen zijn online met video-instructies maar er kunnen ook lokale cursussen toegevoegd worden. Wie bijvoorbeeld zoekt op "photo" krijgt bijvoorbeeld de volgende resultaten.
Zelforganisatie met hybride samenwerking
Skillshare organiseert dus zichzelf. Wie cursussen aan wil bieden kan cursussen aanbieden, online of offline. En op deze manier ontstaat een breed aanbod. Niet alleen burgers of individuen bieden cursussen aan op deze wijze maar ook bijvoorbeeld musea of onderwijsinstellingen. Dat maakt het interessant. Bedenk je bijvoorbeeld eens wat het zou beteken als alle bibliotheken online cursussen zouden kunnen aan bieden van het Rijksmuseum, Booijmans van Beuningen of het Scheepvaartmuseum.
Als ik het zo bekijk is het niet Skillshare die heel nadrukkelijk op zoek is naar samenwerking maar is Skillshare een platform met veel bezoekers, en dus ook interessant voor instellingen.
Cursussen die gevolgd zijn worden beoordeeld door cursisten. Het vertrouwen dat aankomende cursisten hebben in de cursus zal vooral daarop gebaseerd zijn. Vertrouwen hoeft dus niet geborgd te worden via een naam van een instituut.
Skillshare Nederland
Er zijn geruchten dat Skillshare in Nederland actief zou zijn of zou worden. Ik heb navraag gedaan bij Skillshare zelf en via internet maar daar nog geen goed antwoord op gekregen. Doet mij nu vermoeden dat er nog geen nederlandse pendant is van Skilhare. Eigenlijk zouden de VOB en Bibliotheek.nl best in dit gat kunnen springen. Want zo'n platform waar anderen hun cursussen aanbieden, lijkt mij best interessant.
Bredere visie op onderwijs
Michael Karnjanaprakorn, één van de oprichters van Skillshare laat in bovenstaande filmpje heel nadrukkelijk zijn visie op leren zien. En hoe gewone onderwijsinstellingen in zijn ogen falen als het gaat om iedereen in de samenleving toegang te geven tot onderwijs. Wat mij betreft een ijzersterk verhaal dat bibliotheken prima zouden kunnen gebruiken om aan te tonen waarom partijen als bibliotheken nodig om een Leven Lang Leren mogelijk te maken.
Business model
Is Skillshare dan een hele nobele organisatie? Welnee, het is gewoon een echt bedrijf dat ook winst wil maken. Het business model van Skillshare is simpel. Skillshare krijgt 15% van alle inkomsten van cursussen. Dat is zowel voor Skillshare als voor docenten best een interessant gegeven. Dit artikel rekent even voor hoe een docent $ 1.000,- op een dag kan verdienen. Oja, en by the way, Skillshare verdient en passant natuurlijk $ 150,- En waarvoor? Voor het bieden van toegang tot de marktplaats.
Het bracht mij terug naar een presentatie een aantal jaren geleden: die van de beleefbibliotheek. De directeur van de Bibliotheek in Drachten legde mij uit dat zij notarissen liet betalen voor een lezing in de bibliotheek. Niet om de lezing te volgen maar om hem te geven.... Zij gaf hen toch immers een podium om hun verhaal vertellen.
Zelf volgen
Het is voor mij nog niet van gekomen om zelf een cursus op deze manier te volgen, maar ik vind eigenlijk wel dat ik dat moet doen. Als dat zo is, zal ik er weer over berichten.
Skillshare: "the future belongs to the curious". Een ijzersterk verhaal over positionering rond leren.
Colofon
Deze blog verschijnt in het kader van mijn activiteiten voor het Gelderse programma 'Een leven lang leren'. Binnen dit programma zal ik een een flink aantal best practises binnen en buiten de bibliotheekbranche beschrijven. Mijn bevindingen deel ik via mijn blogs. Mijn doel is om vanuit deze best practises een set van bouwstenen te formuleren voor bibliotheken die aan de slag willen met een Leven Lang Leren. Reacties en aanvullingen stel ik zeer op prijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten