zondag 6 juli 2025

Lezen voor je leven: geen kind laaggeletterd van school en in tien jaar tijd laaggeletterheid onder volwassenen halveren


De leescrisis moet opgelost! Er moet een schoolbibliotheek als basisvoorziening komen op iedere school en ieder kind moet bij geboorte automatisch lid worden van de bibliotheek. Daarnaast moet er in elke gemeente in de bibliotheek een taalhuis zijn dat voldoet aan minimumeisen en voorzien is van structurele financiering. Nee, dit is niet de lobbyfolder van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). Deze woorden zijn afkomstig van de D66-Kamerleden Ilana Rooderkerk en Hans Vijlbrief in hun initiatiefnota 'Lezen voor je leven'. Deze Kamerleden stelden een puike nota op waar onderwijs en bibliotheekwerk nog sterker met elkaar vervlochten worden dan thans het geval is. Ik kwam de nota wel overigens op het spoor door de goede nieuwsbrief van de VOB. En hoewel ik altijd wel wat voorzichtig ben met documenten van politieke partijen, is dit toch wel een notitie die elke bibliotheekdirecteur zo onder de arm kan meenemen en uitwerken naar de lokale situatie. Een samenvatting van deze twintig pagina's tellende nota is dus wel op zijn plaats. Lees maar mee. De aanleiding
Nederland is een van de weinige landen in Europa waar laaggeletterdheid niet afneemt, maar toeneemt. En het probleem begint al op jonge leeftijd. Maar liefst één op de drie 15-jarigen kan niet goed genoeg lezen en schrijven om mee te komen in de samenleving.  Iedereen weet dat lezen en schrijven van groot belang is voor je hele verdere leven. Om de weg te vinden op straat. Om belastingaangifte te kunnen doen. Om een bijsluiter te lezen. Maar het is niet alleen een praktische vaardigheid: met boeken en teksten leren kinderen over andere werelden en culturen, wat hun empathie en kennis over de wereld versterkt.

Maar doordat jongeren minder lezen en minder begrijpen van wat ze lezen, starten ze hun vervolgopleiding of baan zonder stevige taalbasis. Dat heeft gevolgen voor hun ontwikkeling: kinderen met taalachterstand bouwen minder kennis op, presteren slechter op school, krijgen minder zelfvertrouwen en ontwikkelen zich minder zelfstandig.
En dat zet zich voort na school. Nederland kent een stille crisis. Meer dan 3 miljoen mensen - één op de vijf volwassenen - hebben moeite met lezen, schrijven of rekenen. Dit gaat gepaard met veel schaamte en angst om afwijzing door je omgeving. Veel mensen proberen dit dus te verbergen, maar de problemen stapelen zich daardoor vaak juist op.

Voor volwassenen die willen bijleren is de weg vaak onduidelijk of onbegaanbaar. Het aanbod is versnipperd, de drempel hoog, en mensen schamen zich. En het is niet alleen een probleem voor de mensen over wie het gaat. Het raakt ons allemaal. Want hierdoor staan Nederlanders langs de kant die een grote bijdrage zouden kunnen leveren aan onze samenleving.

De hoofdlijn 

Het is helder dat er een probleem is en in de initiatiefnota legt D66 een stevige ambitie neer.  
'Het doel: de Nederlandse school heeft het beste leesonderwijs ter wereld. Geen kind verlaat ongeletterd de school en in tien jaar tijd halveren we de laaggeletterdheid onder volwassenen.'
Die ambitie laat zich terugbrengen tot vier hoofdlijnen voor de uitvoering volgens D66.

1) De lat moet omhoog: Geen kind mag ongeletterd van school gaan. Leraren moeten daarom geen manusjes-van-alles meer zijn. Ze moeten kunnen doen waar ze goed in zijn: goed lesgeven. Er moet een norm komen die de administratieve lasten voor leraren gaat verminderen. Meer tijd voor lesvoorbereiding, lezen en aandacht voor ieder kind. 

2) Leesplezier terug in de klas: Kinderen leren nu vooral trucjes om toetsen te halen, in plaats van echt goed te leren lezen. Het vak ‘begrijpend lezen’ mag daarom afgeschaft worden. Lezen moet terugkomen in alle vakken, met aandacht voor leesvaardigheid, schrijfvaardigheid, woordenschat en kennisopbouw. En lezen moet weer leuk worden. Daarom hoort op elke school een goed gevulde, levendige schoolbibliotheek te staan, met een breed en wisselend aanbod aan boeken.

3) Elk kind een voldoende voor Nederlands:  Er mag geen kind van school met een onvoldoende voor Nederlands. Dat kan alleen als elk kind ook echt geholpen wordt als dat nodig is. Als leerlingen dreigen geen voldoende te halen voor Nederlands met er ondersteund worden met gratis bijles in lezen en schrijven, huiswerkbegeleiding op school en zomerscholen.

4) Recht op begrijpelijke taal en brieven terugsturen: Overheidscommunicatie moet glashelder zijn. Toch zijn veel brieven van de overheid zó ingewikkeld, dat ze nauwelijks te begrijpen zijn. Elke Nederlander krijgt het recht om een onduidelijke brief terug te sturen en een duidelijke versie te ontvangen. Begrijpelijke taal is geen gunst, maar een recht. 

Zo, dat zijn nog eens stappen die Rooderkerk en Vijlbrief aangeven. En het mooie is dat preventieve en curatieve acties rond taal en lezen goed met elkaar in lijn worden gebracht. In de notitie wordt aangegeven dat onderwijs, bibliotheken, overheden en werkgevers de handen ineen moeten slaan. 

En specifiek voor bibliotheken? '

Als we specifiek kijken naar bibliotheken dan durft D66 nog wel een paar stappen verder te gaan dan het huidige bibliotheekconvenant, hoewel sommige punten natuurlijk ook daarop voortbouwen. Kijk maar eens even welke punten ik uit deze notitie haalde.

1) Een schoolbieb op elke school: Zorg voor een goede schoolbieb op élke school. Slechts de helft van de basisscholen en een derde van de middelbare scholen heeft een Bibliotheek op school. Dat moet
anders. Elke school verdient een actuele, diverse schoolbibliotheek als basisvoorziening, in samenwerking met de lokale bibliotheek. 

2) Zorgplicht voor taalhuizen: Ieder Nederlander heeft recht op een laagdrempelige plek in de buurt waar je naar toe kunt met een hulpvraag. Taalhuizen, in bibliotheken, moeten in iedere gemeente dé herkenbare en toegankelijke plek worden waar mensen hulp krijgen met lezen en schrijven. Ze bieden informatie, oefenmogelijkheden en begeleiding naar passend aanbod. Iedere gemeente krijgt daarom de zorgplicht én de middelen om een taalhuis in te richten. Er komen daarbij landelijke minimumeisen voor professionaliteit, bereik en dienstverlening. 

3) Iedereen lid van een bibliotheek: Iedere gemeente krijgt vanaf 2026 een zorgplicht voor een volwaardige bibliotheek. Daar heeft D66 een D66-bewindspersonen in de afgelopen periode inderdaad een stevige bijdrage aan geleverd. Maar het mag een stapje verder. De drempel om de bibliotheek te bezoeken moet zo laag mogelijk zijn. Daarom wordt ieder kind automatisch lid van de bibliotheek bij
geboorte. Zo hebben ouders met een kleine beurs gemakkelijk en goedkoop toegang tot een groot aanbod van kinderboeken om voor te lezen. Projecten zoals de VoorleesExpress, waarbij vrijwilligers komen voorlezen bij kinderen wiens ouders dat niet kunnen, moeten gestimuleerd worden. 

Kan het?

Het is een dijk van een verhaal. Ik kan niet anders zeggen. Op sommige punten miste ik nog de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO). Terwijl juist deze IDO's met een motie van Kathmann van GroenLinks-PvdA werden behoed voor een korting en zelfs meegegeven werd dat er extra geld moet komen. In het verlengde van de taalhuizen spelen die een belangrijke rol om eenvoudig burgers te helpen met een ingewikkelde overheid.

Volgende vraag is natuurlijk: is het realistisch? Kun je dit bereiken, zowel inhoudelijk als financieel. De doelstelling die hier bovenaan staan, lijkt wel iets op de doelstelling die de leescoalitie zich in 2015 bij monde van Prinses Laurentien stelde: In 2025 verlaat geen enkel kind school met een leesachterstand.
In 2025 zijn alle volwassenen geletterd of bezig dat te worden. Die doelstelling is verre van gehaald maar de leescoalitie was dan een niet-politieke coalitie die alleen uit partijen rond de leesbevordering bestond. De opzet die D66 nu voorstelt met extra middelen, met brede partners is echt steviger dan de leescoalitie destijds.

En veel hangt natuurlijk af van geld. Waar haal je dat vandaan? Ook daar gaat de nota op in. Dat begint met terugdringen van administratieve druk in het onderwijs. Daar verwacht men dus echt ruimte te vinden. Maar er is ook extra geld nodig voor investeringen in leesbevordering, uitbreiding van de bibliotheek op school, meer tijd voor schoolontwikkeling van onderwijsteams en de aanpak laaggeletterdheid via Taalhuizen en gemeenten. De nota wijst op de kosten die voortvloeien uit de huidige situatie. Dat laaggeletterdheid de samenleving thans meer dan een miljard euro per jaar kost.  Onnodige kosten volgens D66. Door deze Nederlanders wel weer mee te laten doen, hebben ze deze voorzieningen minder of niet meer nodig, wat tot een besparing leidt, waarmee deze maatregelen gedekt worden.  De kost gaat dus voor de baat uit. Daar zullen andere partijen wel wat van vinden, denk ik. Maar ik zie ook wel dat alleen doorgaan op de huidige voet met de huidige middelen ook niet de oplossing is. Dus ja, goed om dat patroon te doorbreken.

En nu? 

Wat er precies met deze initiatiefnota gaat gebeuren is voor mij nog even raadsel. De nota roept aan het eind op dat de Tweede Kamer zich over deze punten uitspreekt. Dat doet vermoeden dat het geagendeerd gaat worden. Maar het is op dit moment natuurlijk wel een gekke tijd in de aanloop naar de verkiezingen. Tegelijkertijd is bijna niks controversieel dus er staat weinig in de weg om dat toch te proberen. En anders is deze notitie natuurlijk fijne input voor een verkiezingsprogramma. 

Maar ook lokaal kun je als bibliotheek wel met deze notitie aan de slag. Het is stevig politiek verhaal waar je ook in de eigen plaats een coalitie mee kunt smeden. Een coalitie tussen onderwijs, bibliotheek, gemeente en werkgevers. 

Wie dacht dat gemeenten met bibliotheekwerk klaar zouden zijn, zodra de zorgplicht voor bibliotheken er is, heeft met deze notitie een mooie ambitie om door te bouwen. 

Ik zeg: hulde voor deze initiatiefnota en: Lees voor je leven!

zondag 22 juni 2025

Provinciale atlas voor bibliotheekwerk in zes kaartjes


Ja, ik werk veel met cijfers. Elk jaar maak ik de index van Best Presterende Bibliotheken. En soms vragen mensen uit Overijssel en Gelderland en soms ook daarbuiten om nog eens wat op een rijtje te zetten. Ondertussen had ik dat al zo vaak gedaan dat ik ook voor verschillende andere provincies al van alles had uitgerekend. Dus ik dacht: volgens mij is het een kleine moeite om dan ook de resterende provincies nog even uit te rekenen en in een landkaartje te plotten. En warempel, met nog geen dagdeel zolderkamertjesstatisitiek had ik een provinciale atlas voor bibliotheekwerk. 

Ik neem u mee langs zes landkaartjes: van bezoekers tot leden, van activiteiten tot bibliotheek op school en ja, ook de subsidie. Handige cijfers waarmee u ook zelf aan de slag kunt om  zelf te zien waar uw bibliotheek staat. En.. het blijkt dat bibliotheekwerk per provincie nog best kan verschillen. Leest u mee? 

Voor de kaartjes maakt ik gebruik van de openbare WSOB-gegevens 2023 en het databestand samenwerking primair onderwijs 2022-2023. Binnenkort moeten  WSOB-gegevens 2024 al uitkomen dus een update is niet ver weg!  

Daar gaan we, op naar de cijfers en kaartjes!

Bezoeken per inwoner

Gemiddeld komt een inwoner van Nederland 3,1 keer per jaar in de bibliotheek. Dat is een gemiddelde natuurlijk. We hebben inwoners die elke dag aan de leestafel zitten en er zijn er ook nog wel wat die nooit komen. 

Grote koploper is dit kaartje is Groningen. En om eerlijk te zijn dat heeft alles te maken met het multifunctionele bezoekerskanon dat Forum heet. En kleine provincies hebben het makkelijker om grote uitschieters naar boven of beneden te hebben. Dat zullen we nog wel vaker zien in de kaartjes. 

De overige provincies scoren niet met een hele grote variatie. Opvallend is wel de score in het zuiden van Nederland waar van Zeeland, via Noord-Brabant en Limburg het overal iets achter blijft. Ik denk dat daar wel iets cultuur-historisch achter zit. In Brabant en Limburg heeft dat wel iets met het van oudsher katholieke platteland te maken en in Zeeland met hetzelfde platteland maar met een reformatorische inslag. 

Bovengemiddeld scoren, naast Groningen, Flevoland, Overijssel, Utrecht en Drenthe. Als ik een analyse moet maken heeft dat te maken met fijnmazigheid van het netwerk en achtergrond van de inwoners.

Percentage lid


Eén op de vijf Nederlanders heeft een bibliotheekpas: 20,3%. Dat percentage zit sinds kort, mede dankzij gratis volwassen abonnementen, wel weer in de lift. Maar ook hier zien verschillen per provincie. 

Koploper is opnieuw een kleine provincie met maar twee bibliotheekorganisaties. Dit keer is het niet Groningen maar Flevland waar bijn één op de drie Nederlanders lid is. Dat is echt een puike prestatie. Mijn analyse is dat hier in Flevoland jaren lang consequent is gebouwd aan dat lidmaatschap en ook hier zal de achtergrond van inwoners weer meespelen.

Bovengemiddeld zijn opnieuw Overijssel en Drenthe en daar voegen zich in dit kaartje ook Gelderland en Zeeland bij. Waar Zeeland dus niet zo heel veel bezoek heeft, zijn ze dus wel meer dan gemiddeld lid. 

Uitleningen per lid


Een gemiddeld bibliotheeklid, leent 15,8 boeken of andere media per jaar. En het is wel grappig: waar een hoog percentage van de bevolking lid is, is in de regel het aantal uitleningen per lid wat lager. In het vorige staatje zagen we dat heel veel Flevolanders lid zijn maar deze Flevolanders lenen gemiddeld veel minder dan die 15,8 boeken. In Flevoland blijft men steken op 8,9. Toch is dat heel verklaarbaar. Wie veel leden heeft, heeft in de regel ook leden die wat minder lezen. De veellezer blijft altijd lid van de bibliotheek. Maar wie wat minder leent, haakt af. 

Koploper bij het aantal uitleningen per lid is Friesland met 21,3 uitleningen per lid. En zij scoorden bij percentage van de inwoners dat lid is, ook inderdaad benedengemiddeld. Het lijken dus deels communicerende vaten te zijn. 

Bovengemiddeld scoren verder de noordelijke en oostelijk provincies: Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. 

Bezoek aan bibliotheekactiviteiten


De bibliotheek is natuurlijk veel meer dan het uitlenen van materialen. We keken net al naar het aantal bezoekers en we kijken hier naar het aantal bezoekers aan activiteiten. Dat druk ik uit in het aantal activiteiten dat bezocht wordt per 100 inwoners. Als we 100 inwoners zouden vragen dan zou blijken dat zij gezamenlijk gemiddeld naar 28,4 bibliotheekactiviteiten zijn geweest in het afgelopen jaar. 

Het cijfer van de bibliotheekactiviteiten groeit de afgelopen jaren heel snel. En dat heeft twee redenen. De primaire reden is dat er inderdaad veel meer georganiseer wordt en dat kennisoverdracht veel vaker plaats vindt via cursussen, workshop of lezingen. De activiteiten vervangen daarmee deels het lenen of zijn aanvullend op elkaar. De tweede reden is dat ik niet kan ontkennen dat er gewoon meer en beter geregistreerd wordt door bibliotheken. Een deel van de groei is dus ook zeker een administratieve groei. 

Waar ledencijfers en uitleningen wel wat verschillen kennen, is het verschil bij activiteiten tussen provincies dan ook veel groter. Absolute koploper is hier ook weer Groningen en daarbinnen is het vooral het Forum die het cijfer van activiteiten omhoog stuwt. In Groningen bezoeken 100 inwoners gezamenlijk 70 bibliotheekactiviteiten. Dat is tweeënhalf keer het landelijk gemiddelde. Nu is het Forum een multifunctionele organisatie waar het lastig is om de activiteiten uit elkaar te trekken. Bijna alle activiteiten van multifunctionele organisaties zijn wel onder één van de vijf wettelijke taken van bibliotheken te scharen. En dat zal een verklaring zijn voor het hoge aantal. 

Verder valt Utrecht in positieve zie op waar elke 100 inwoners samen 53 bibliotheekactiviteiten bezochten. Eemland, IDEA en Veenendaal zijn daar te trekkende krachten van. Ook Gelderalnd scoort nog flink bovengemiddeld. Daar zijn wel een paar uitschieters - Rozet, Veluwezoom en Wijchen - maar valt ook op dat het daar provinciebreed behoorlijk hoog ligt.

Aan de onderkant valt Zeeland op met 4,4 bezochte activiteiten per 100 inwoners. Zeeland scoorde ook al laag met het aantal bezoeken aan de bibliotheek dus die twee houden wel verband met elkaar. En in Zeeland kan het meespelen dat er ook veel met een bus wordt gewerkt en ik kan me voorstellen dat dit tot minder activiteiten leidt dan in een vaste vestiging. Maar het is een aanname van mij.

Bibliotheek op school

Lang niet alle bibliotheekwerk vindt in de bibliotheek zelf plaats. We zitten inmiddels op meer dan 3.000 basisscholen met het concept van de Bibliotheek op school. Ook die zette ik per provincie eens op een rijtje. Deze cijfers komen uit een andere bron dan de standaard WSOB-gegevens. En volgens mij zag ik dat deze cijfers ook net een update hebben gehad maar die zijn bij mij nog niet door de rekenmolen gegaan. Dit zijn de cijfers van vlak voordat de grote uitrol van de extra impuls begon. 

Gemiddeld werkt in Nederland ongeveer de helft van alle basisscholen samen met de bibliotheek voor de Bibliotheek op school (of een volledig vergelijkbaar programma). Maar ook hier zien we wel verschillen per provincie. Hoog scoren: Drenthe, Noord-Brabant, Groningen, Friesland en Overijssel. Allemaal provincies die al vroeg begonnen met de Bibliotheek op school of die een gezamenlijke of centrale aanpak kenden. 

Achterblijvers zijn Utrecht, Noord-Holland en in mindere mate Zuid-Holland. In die provincies zitten een paar grote steden die pas relatief laat begonnen met het concept. We zullen zien dat dat de komende jaren snel recht gaat trekken. 

Subsidie

Geld. Dat vindt iedereen altijd bere-interessant. Hoeveel krijg ik en hoeveel krijgt die ander? Hier ziet u de bedragen aan gemeentelijke subsidies per inwoner per provincie. En daarbij trekken we altijd de huisvestingkosten ervan af. Dat is een soort landelijke benchmark-afspraak. De huisvestingskosten kunnen door allerlei gemeentelijke constructies nogal versluierend werken en daarom halen we die eraf. 

Wie dan naar de cijfers kijkt, ziet dat Zeeuwen hun 'zuinige' aard recht doen. De teller blijft daar steken op € 13,77 per inwoner. Daar waar het gemiddelde in Nederland op € 17,79 per inwoner ligt. Ook in Gelderland houdt het met € 14,99 niet echt over en zitten ze € 2,80 onder het landelijk gemiddelde. Met twee miljoen inwoners in die provincie gaat het dan toch om € 5,6 miljoen minder dan op andere plekken in het land. 

De rest cirkelt een beetje om het landelijke gemiddelde. De enige provincie die echt iets hoger ligt, is Flevoland maar met twee organisaties kun je daar ook makkelijk wat afwijken van het gemiddelde. En als ik bibliotheek in Flevoland was, zou ik zeggen dat ze daar ook een meer dan gemiddeld presterend bibliotheekwerk voor terugkrijgen. Kijk de cijfers maar na. 

Wat zegt dit nou en wat kun je er mee?

Leuk, al die landkaartjes. Maar wat kun je er mee? Krijgen we er beter bibliotheekwerk van? Het antwoord is 'ja en nee'. Nee, van cijfers krijg je niet automatisch beter bibliotheekwerk. Maar wat je wel ziet aan deze landkaartjes is dat de verschillen soms historische of culturele achtergronden kennen. Of dat resultaten in bibliotheekwerk ook afhangen van wat voor type inwoners je hebt. 

Daarnaast vind ik het altijd interessant om lokale gemiddelden af te zetten tegen provinciale en landelijke gemiddelden. En dat kunt u met deze kaartjes nu dus ook. Maak er gebruik van zou ik zeggen in uw voordeel. En zoek ook naar de verklaring waarom de verschillen er zijn. En wat kun je dan van elkaar leren? Waarom is de aanpak met leden in Flevoland zo goed? Waarom heeft men in Drenthe al zoveel scholen? En wat is het geheim in Groningen achter de bezoekers en activiteiten? Of waarom scoren Gelderland en Overijssel in de volle linie goed? 

Het was leuk om weer eens een puike set met landkaartjes te maken. Ik wens u weer een fijne nieuwe bibliotheekweek!

zondag 15 juni 2025

Over Eppo, Mariëlle, Erna en Adriaan

In 24 uur kan veel gebeuren. En dat maakte ik woensdag en donderdag mee. Woensdag vond een algemene ledenvergadering plaats van de Vereniging van Openbare Bibliotheken en daags erop een groot bibliotheekcongres waar maar liefst 1.200 bibliotheekcollega's aanwezig waren. Als je weet dat het er in totaal 8.000 mensen een betaalde baan hebben in het bibliotheekwerk, kan bijna verbaasd zijn dat de bibliotheken open waren op donderdag. Kortom, we maakten ons weer lekker druk.

Maar terwijl de ledenvergadering en het congres plaats vonden, vonden de belangrijkste zaken misschien wel plaats buiten die twee toogdagen. Ik neem u mee naar de buiten- en binnenwereld van iets meer dan 24 uur bibliotheekwerk.  

Woensdag 11 juni, 11 uur: € 50 miljoen structureel voor Bibliotheek op school en Boekstart

Wie zijn oor te luisteren legde in de wandelgangen, wist dat dit nieuws er aan zat te komen: structurele financiering voor Bibliotheek op school  en Boekstart.  Minster Eppo Bruins en staatssecretaris Mariëlle Paul maakten dat rond 11 uur op woensdag bekend op de St. Antonius Mavo in Gouda. Goed en noodzakelijk nieuws want de huidige impulsregeling liep nog tot 2026. Ronkende persberichten uiteraard. Maar heeft u de brief ook al gelezen die daar bij hoort? Nee? Dat treft. Dat deed ik wel en daar zijn toch wel wat interessante zaken in te ontdekken. 

In de brief geven minister en staatssecretaris aan hoe het bedrag beschikbaar zal komen:

Er worden structurele middelen beschikbaar gesteld uit zowel het onderwijs- als het cultuurbudget. In 2026 wordt er €10 miljoen beschikbaar gesteld vanuit de onderwijsbegroting om de huidige subsidieregeling, die einde schooljaar 2025/2026 afloopt, met een half jaar te verlengen tot eind 2026. In 2027 is er € 38 miljoen beschikbaar vanuit de onderwijsbegroting; vanaf 2028 gaat het jaarlijks om €50 miljoen. ... 

Daarnaast wordt al sinds 2008 jaarlijks € 3,35 miljoen uit het cultuurbudget geïnvesteerd in de professionalisering van dBos. Deze middelen worden gebruikt voor het opleidingsaanbod voor leesconsulenten en taalcoördinatoren en voor kennisdeling, monitoring en onderzoek.
De huidige regeling die tot einde schooljaar 2025/2026 loopt wordt dus met een half jaar verlengd. In 2027 stijgt dit dan naar € 38 miljoen en in 2028 naar € 50 miljoen. Het bedrag moet verdeeld worden over bibliotheken en onderwijs. Beide de helft. Dat betekent in 2027 een bedrag van € 19 miljoen en vanaf € 2028 een bedrag van € 25 miljoen voor bibliotheekwerk. De hele snelle rekenaars zien dat hiermee in 2027 even een lichte daling optreedt. De impulsregeling voorziet tot en met 2026 in een bijdrage van ongeveer € 24 miljoen per jaar. Maar goed, een kniesoor die daarover valt want die structurele financiering is echt fijne borging. Overigens adviseerde Kwink destijds nog wel een hoger bedrag maar laten we eerst maar eens laten zien dat we dit goed laten landen. Want in een sector die jaarlijks € 500 miljoen omvat, is € 25 miljoen extra een flinke stap vooruit.

Dat het onderwijs ook een bijdrage krijgt, is ook heel waardevol. Het mooiste is natuurlijk om als bibliotheek en onderwijs dan samen plannen te maken en zo de middelen bij elkaar te leggen. Freddy Weima, voorzitter van de PO-raad - die ik mocht interviewen op het congres - gaf aan dat hij graag samen met de bibliotheeksector optrekt. Dat biedt mooie perspectieven. 

Bibliotheek op school en Boekstart worden een plicht voor bibliotheken

Terug naar de brief. Over elk woord in een Kamerbrief is nagedacht. En hoewel de brief niet lang is, kun je toch makkelijk aan het volgende zinnetje voorbij lezen. Het staat ook bijna aan het eind:
Scholen kunnen ervoor kiezen om (een deel van) de gerichte bekostiging te besteden aan dBos. Bibliotheken moeten de structurele financiering inzetten om de samenwerking met het funderend onderwijs en/of de pabo, het mbo en de kinderopvang (BoekStart) voort te zetten. 
Scholen krijgen dus nog enige vrijheid voor de inzet. Dat zal met de vrijheid van onderwijs te maken hebben. Maar bibliotheken krijgen die vrijheid niet: het moét besteed worden aan Bibliotheek op school en Boekstart. En omdat elke bibliotheek geld gaat krijgen, moet dus ook elke bibliotheek het gaan doen. De minister wil het dus echt afdwingen: het is moeten. Hoe doe je dat? Een extra regeling of een wettelijke taak? En ik ben ook wel benieuwd hoe die financiering dan moet lopen om daarvoor te zorgen. Interessant om te blijven volgen.

Alle bij elkaar: Prachtig en noodzakelijk nieuws!. Hulde aan ieder die daar aan meegewerkt heeft bij ministerie, Stichting Lezen, VOB, SPN en KB.

Donderdag 12 juni 10 uur: Het bibliotheekcongres start: netwerkagenda gepresenteerd


Op donderdag 12 juni om 10 uur startte het bibliotheekcongres. Een bomvol Beatrix Theater in Utrecht. In het eerste uur presenteert Erna Winters de netwerkagenda van de sector. De netwerkagenda is een uitwerking van het bibliotheekconvenant en de bibliotheeksector geeft hierin aan hoe zij de ambities gezamenlijk waar gaan maken. Kort gezegd: het is het huiswerklijstje voor iedereen in de sector voor de komende jaren. De foto komt overigens uit de krant die direct na afloop van het congres verscheen. Als je het gemist hebt, wellicht toch aardig om doorheen te bladeren. Het is een mooie samenvatting van de dag. 

Donderdag 12 juni, 11 uur: De wetswijziging gaat gewoon door en gemeenten ga niet bezuinigen! 

Terwijl mijn 1.200 collega's bij het congres vervolgens na de gezamenlijke aftrap naar allerlei sessies gingen, startte in de Tweede Kamer het cultuurdebat. En ook daar werden nog wel wat opmerkingen gemaakt over bibliotheken. 

Ik geef u het fragment waarin minister Eppo Bruins antwoordt op de gestelde vragen over bibliotheken. 


De minister geeft in zijn beantwoording aan dat hij raadsleden van gemeenten oproept om colleges bij de les te houden als het gaat om de extra middelen voor bibliotheekwerk. De raad is de baas in de gemeenten en die moeten daar dus ook toe oproepen. En hij geeft aan dat hij de behandeling van de wetswijziging echt zo snel mogelijk wil doen maar dat het ook zorgvuldig moet. Daarin merk je wel dat er toch nog wel wat sleutelwerk is verricht na de internetconsultatie en dat dat tijd vraagt. De minister hoopt dat het wetsvoorstel voor de verkiezingen door de minsterraad is en dan naar de Raad van State kan. Na de verkiezingen kan het dan behandeld worden. Maar het onderwerp is geenszins controversieel zoals je aan alles hoort. Behandeling hoeft dus niet te wachten op een nieuw kabinet. Wie doortelt komt dan uit op een vroegste afronding in het eerste of tweede kwartaal van 2026. 1 juli 2026 lijkt mij nu dus de vroegste datum van invoering.

Met bovenstaande fragment bent u in drie minuten dus weer bij op de hoofdlijnen. Toch haal ik nog één ander fragment aan en dat is de inbreng van Mohandis (GroenLinks-PvdA). En dan gaat over gemeenten die wellicht toch willen bezuinigen op bibliotheekwerk. 


Mohandis roept in dit fragment, naar aanleiding van vragen van Koops (NSC), de kamer op om dit proces goed te volgen. Kamerleden gaan niet over lokale bezuinigingen maar hij gaf ook aan dat er zeer brede steun is om het geld goed te laten landen en dat de Kamer daar ook weer vragen en moties voor kan aannemen. En als voorbeeld... het extra geld voor Bibliotheek op school begon precies op die manier. De toegezegde bedragen moeten dus ook echt bij bibliotheken komen. Zijn pleidooi: 'De bibliotheek moet gezien worden als essentiële voorziening waar niet op moet worden bezuinigd.' 

Een zijlijn wellicht maar niet onbelangrijk is het volgende. De demping van het ravijnjaar - 2026 - voor gemeenten heeft dit kabinet nog keurig voor haar val in de Mei-circulaire verwerkt. Veel gemeenten die moesten bezuinigen, zouden hiermee dus extra lucht moeten krijgen. Altijd handig om te weten en te volgen. 
 
Donderdag 12 juni, 14.30 uur: De mens achter al het werk: Adriaan Langendonk

Allemaal mooi nieuws. En vooral in de buitenwereld, buiten het congres. En dan ga toch even terug naar die binnenwereld en het congres. Ik hoorde heel veel positieve geluiden. Veel mensen die blij waren dat het weer terug was. Veel complimenten voor de programmering en het mooie plein dat er bij zat. En de VOB had een mooie kaartenactie om onze collega's in de Verenigde Staten een hart onder de riem te steken. 

Zelf had ik het voorrecht om een aantal gesprekken te mogen leiden over de Bibliotheek op school. Het waren stuk voor stuk waardevolle en inspirerende ontmoetingen met mensen uit het onderwijs en de bibliotheekwereld — allemaal even bevlogen over leesbevordering.

Maar het allermooiste moment? Dat was zonder twijfel toen ik Adriaan Langendonk (Stichting Lezen en KB) in het zonnetje mocht zetten. Zie de foto boven. Ik loop al jaren met hem op en heb van dichtbij gezien hoe hij zich onvermoeibaar inzet voor programma’s als BoekStart en de Bibliotheek op school. Hij is echt een drijvende kracht achter deze belangrijke initiatieven.

Namens de directies van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek kreeg hij een bijzondere en welverdiende onderscheiding: De Boekwijzer van Langendonk. Een prijs die zijn uitzonderlijke bijdrage aan leesbevordering eert — en die, heel passend, zijn naam draagt. Hij was natuurlijk de eerste die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Een prachtig en ontroerend moment!

We hadden het over de buitenwereld en de binnenwereld van bibliotheekwerk. In de binnenwereld zijn we druk met onszelf. In de buitenwereld heeft men een mening over ons. En misschien is Adriaan juist wel zo'n schakel die die buiten- en binnenwereld zo noodzakelijk aan elkaar verbindt: scholen, bibliotheken, auteurs en politiek. De kracht van bibliotheekwerk is gelijk aan de kracht die we kunnen maken om die werelden te verbinden. 

Binnenwereld en buitenwereld verbinden. 

In 24 uur kan veel gebeuren. Er werd een ledenvergadering gehouden en 1.200 bibliothecarissen namen deel aan een mooi bibliotheekcongres. Enthousiasme alom. Er kwamen prachtige innovaties en inzichten voorbij. Innovaties en inzichten om de komende tijd in de praktijk te brengen.  Eén man kreeg zelfs een mooie prijs. 

Maar terwijl wij zo druk waren gebeurde in die 24 uur op twee plekken iets dat minstens evenveel impact heeft: structurele financiering voor Bibliotheek op school en Boekstart en met hoogste snelheid de wetswijziging nog steeds naar de Kamer. Een demissionaire minister op missie!

Er is een binnenwereld en een buitenwereld. En de kunst is die zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten. De buitenwereld heeft het deze week goed voor met ons. In de binnenwereld kregen we ons huiwerk uitgedeeld met de netwerkagenda. 

U bent weer bij en aan de slag!

maandag 9 juni 2025

De bibliotheek is 'gezelliger' geworden en een sociaal-kulturele supermarkt...

De komende week zal het Nationale Bibliotheekcongres plaatsvinden. Zo'n 1.000 bibliothecarissen zullen elkaar dan treffen en er zullen tientallen workshops zijn over innovatieve onderwerpen. De ene nog innovatiever dan de andere. Maar is alles zo innovatief? Lees mee wat ik deze week meemaakte in het archief. 

Het was in het Gelders archief. Het ging om oude bedrijfsstukken die ik na moest lopen. Tussen die stukken kwam ik deze klachtenbrief tegen uit 1972. De indiener van de klacht ergert zich in hoge mate aan jongeren in de bibliotheek in het toch verder zo lieflijke Epe. Zie hier die boze brief.

"Gedurende de 3,5 jaar die wij thans in Epe wonen, zijn we trouwe leden en gebruikers van de leeszaal. De vorige directeur, de heer xxxx, al was het geen krachtfiguur, hebben toch verschillende malen zien optreden tegen lawaaierige jeugd. Sinds echter yyyy de leiding heeft, is het ondragelijk geworden. Ik heb hier enige malen wat van gezegd, omdat het mij ten enemale onmogelijk was mijn hoofd bij mijn lectuur te houden en ook de leidster heb ik verzocht om wat meer gezag uit te oefenen. Tot op heden geen enkel resultaat. Laatst zaten er zelfs 6 jongens en meisjes aan lage tafeltjes bij de grote leestafel met de voeten op de tafel in zeer luidruchtige "discussie", zonder dat één van hen zelfs maar een boek of tijdschrift in de hand had. Ook gisteren was het weer bar en boos. Een 7 à 8 jongens en meisjes om de grote tafel, meer gelegen dan gezeten, hieven met z'n allen zelfs een refreinzang aan." 

Tjonge, tjonge. Die vervelende jongeren toch ook . Zo vervelend dat ze in de bibliotheek zijn. Toen al. De bibliotheek in Epe viel onder de Provinciale Bibliotheek Gelderland (wat later PBC Gelderland, weer later Biblioservice Gelderland en nog weer later Rijnbrink zou worden). De indiener van de klacht vindt dat er wat aan moet gebeuren: een brief naar de scholen en een krachtiger optreden in de bibliotheek is wat hij vraagt.

Als voorbeeld noemt hij overigens de bibliotheek van mijn vijftien kilometer verderop gelegen eigen stadje Deventer:

"Als ik zoals laatst zie hoe heerlijk rustig het bijvoorbeeld in de toch zeer drukke Deventer leeszaal toegaat, dan blijkt dat het moet kunnen."

Want antwoord je dan? Je personeel is al onbekwaam genoemd en er wordt gedreigd met ingezonden stukken. Het mooie is: het antwoord is ook bewaard. En wat mij betreft even brilant als de klacht zelf. 

Het antwoord van rayonchef Scheepstra

Zie hier die brief. Rayonchef Scheepstra. Ik had even het vermoeden dat dit de latere directeur van Probiblio was, maar vond daarvoor geen bewijs. Wie het weet mag het zeggen. Scheepstra geeft zelfs aan dat het probleem waar de klacht over gaat ook al in het bestuur is besproken. En hij antwoordt:

"Voor dit probleem, wat overigens bepaald geen plaatselijk probleem is, is als voornaamste reden aan te wijzen dat de bibliotheek gezelliger is geworden. Vooral de jeugd vindt de bibliotheek een plaats waar men graag verblijft. Ik dacht dat dit positief opgevat moest worden." 

Bij zo'n antwoord zit ik al met een grote grijns te lezen. Met jongeren in de bibliotheek moeten we in de eerste plaats blij zijn. En zo lekker vilein gezegd 'Ik dacht dat dit positief opgevat moest worden.' Hup rayonchef Scheepstra! Ik ben gelijk fan. Maar hij gaat verder.

"Een dure gemeenschapsvoorziening als de bibliotheek is moet multi-funktioneel zij, dus meer dan een boekenmagazijn. De moderne bibliotheekopvatting gaat daarom steeds meer uit van de bibliotheek als een sociaal-kulturele supermarkt, waar naast het uitlenen van boeken, men rustig kan lezen en studeren, platen worden uitgeleend, tentoonstellingen worden gehouden, er verschillende verbindingen zijn met onderwijs enz." 

En wat schetst Scheepstra hier eigenlijk? Nou, de moderne bibliotheek begin jaren '70! En dat is een sociaal-kulturele supermarkt. Een plek waar allerlei vormen van ontwikkeling en zelfontplooiing een plek kunnen krijgen: lezen studeren, tentoonstellingen en koppeling met het onderwijs. Ergens klinkt het toch verdacht als het mantra dat heden ten dage door bibliotheken wordt gehuldigd: van klassieke naar maatschappelijk educatieve bibliotheek. De woorden zijn anders maar de richting is hetzelfde. 

Overigens: nadat Scheepstra de moderne bibliotheek heeft geschetst, zegt hij toe dat er harder zal worden opgetreden. Zo nodig met behulp van de politie. Het klinkt allemaal nog onschuldig in vergelijking met de beveiligingsmaatregelen die op sommige plekken bij bibliotheken nodig zijn om de toegang voor iedereen veilig te houden. 

Innovatie

Twee brieven uit 1972. Het zijn brieven die 53 jaar oud zijn en die een richting schetsen waar we nog steeds vorm aan geven: zorgen dat mijn dorp, mijn stad, mijn provincie of mijn land (kruis aan wat bij uw functie past) slim, creatief en vaardig is. 

Zoals gezegd: de komende week zal het Nationale Bibliotheekcongres plaats vinden. Zo'n 1.000 bibliothecarissen zullen elkaar de kop gek maken met innovatieve, nog innovatievere en innovatiefste idee. Dat is natuurlijk hartstikke goed. Maar wat reflectie op hoe lang we samen al bezig zijn en in welke traditie we staan, kan geen kwaad. Samen bouwen we de toekomst.

En  in 1972 deden we dat dus ook al: een sociaal-kulturele supermarkt! En gewoon in Epe! 

Ik vroeg AI hoe een sociaal-culturele supermarkt eruit ziet. Dat plaatje ziet u bovenaan. En jawel: luidruchtige jongeren... Ik dacht dat dat maar positief opgevat moest worden...

Ik verheug me nu al op dat bibliotheekcongres. En ik neem de brieven uit 1972 mee.

Hup Scheepstra!

dinsdag 27 mei 2025

Bouw niet alleen dijken maar ook bibliotheken...

Kunt u het zich nog herinneren dat Covid onze wereld trof? Mensen gingen massaal hamsteren. Pasta, rijst maar vooral... toiletpapier. Angst doet rare dingen met mensen. De premier moest er aan te pas komen om te zeggen dat er echt voldoende toiletpapier was om tien jaar te poepen. 

Maak werk van schuilplekken voor naderend klimaatonheil.

Door Covid maar ook door toegenomen dreiging in de wereld zijn we serieuzer gaan nadenken over allerlei rampen die ons kunnen overkomen. En de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid bracht op 21 mei een rapport uit waarin het de regering oproept werkt te maken van schuilplekken aan te wijzen voor naderend klimaatonheil. En jawel: bibliotheken worden in dit rapport genoemd als mogelijke plekken. Ik neem u even mee naar de inhoud van dit rapport, dan hoeft u de 182 pagina's met toch wel droge ambtelijke taal niet zelf te lezen.

Steeds meer klimaatrampen


De afgelopen jaren kreeg Nederland steeds vaker te maken met extreem weer en overlast hierdoor. Het is het directe gevolg van de klimaatverandering die we in de wereld zien. De zeespiegel stijgt, het wordt warmer en droger in ons land en als het regent of stormt is het intenser. Natuurbranden, overstromingen en oversterfte door hitte zal steeds vaker voorkomen.

Dit soort klimaatrampen raakt onze gemeenschappen. Mensen moeten hun huis uit door wateroverlast of natuurbranden, raken hun spullen kwijt of mensen raken uitgeput door hitte. Het WRR-rapport laat zien dat daarvoor zowel fysieke áls sociale maatregelen nodig zijn. De fysieke maatregelen kennen we: hogere dijken, meer ruimte voor rivieren en meer groen in steden en dorpen. We kennen daarvoor zelfs een NK Tegelwippen. Het WRR-rapport geeft overigens wel aan dat rijke mensen zich makkelijker kunnen aanpassen aan de klimaatverandering dan arme mensen.

Sociale infrastructuur

Maar er is meer. Er zijn ook sociale factoren. En die gaan dus niet over de fysieke infrastructuur maar over de sociale infrastructuur. En die liggen in de lijn van het hamstergedrag dat ik hierboven schetste. Als het spannend wordt, kiezen velen als snel voor zichzelf. Mensen die zich minder goed kunnen redden hebben dan het nakijken. 

Als 100 procent veiligheid niet bestaat, zijn fysieke maatregelen nooit voldoende. Klimaatbestendigheid vraagt daarom ook van de samenleving om bij calamiteiten samen dit goed te doorstaan. Elkaar helpen dus. Sociale cohesie, zo noemen we dat in beleidstaal, is dus van levensbelang.

Het gaat er dus om, om veerkracht te organiseren in de samenleving. En daar doet het rapport drie aanbevelingen voor. Die drie aanbevelingen ziet u hierboven. 

Bouw niet alleen dijken maar ook bibliotheken

In de eerste aanbeveling: investeer in sociale infrastructuur worden bibliotheken expliciet genoemd. 

Het rapport stelt het volgende: 
De overheid moet hogere doelen stellen en een hoger tempo aanhouden bij het versterken van de sociale infrastructuur in wijken en regio’s waar klimaatkwetsbaarheden en sociaal-economische kwetsbaarheden zich opstapelen. Juist omdat mensen in zulke omgevingen in en om hun eigen woning vaak minder weerbaar zijn, moeten de mogelijkheden om in publieke ruimten en gebouwen bescherming te genieten groter zijn. Geef in die wijken bijvoorbeeld prioriteit aan de aanleg van luchtkoelingssystemen in buurtcentra, bibliotheken, scholen en zorginstellingen. En zorg ervoor dat dit soort publieke ruimten ook een functie kunnen vervullen in het verschaffen van informatie en in het stimuleren van initiatieven.
Kort gezegd: bouw niet alleen dijken maar ook bibliotheken. Toen de energiecrisis uitbrak en de energierekening voor velen explodeerde, meldden de bibliotheken zich al als warme huiskamer. Nu kunnen we bibliotheken dus ook aanbieden als koele huiskamer. Hebben bibliotheken die plekken? Ja, die hebben ze zeker. 


Maar er is meer. Het gaat niet alleen om het creëren van plekken om te schuilen. Het gaat ook om plekken waar informatie verstrekt kan worden of initiatieven gedeeld kunnen worden. En dat geldt natuurlijk op het moment dat een ramp zich voltrekt maar ook al veel eerder. Nu dus. Wat kunnen mensen zelf doen om hun wijk of buurt aan te passen op de ontwikkelingen van het klimaat? Welke hulpstructuur moet je wellicht samen opzetten als er een grote hittegolf komt? Hoe weet je wie dan hulp nodig heeft? Dat zijn zaken waar lokale overheid en burgerinitiatieven elkaar raken. En ik denk dat bibliotheken daar een prima verbinder in kunnen zijn. 

Lokale coördinator rampenbestrijding

De burgemeester is in de gemeente de leider als het gaat om rampen of crises. Als het gaat om meerdere gemeenten komt het bij de veiligheidsregio's terecht. De WRR pleit zelfs voor een landelijke 'schuilplaatscoördinator'. Het is helder dat overheden worden opgeroepen hier hun rol te pakken om burgers te helpen.

Ik kan mij best voorstellen dat een bibliotheek zich - met het rapport van de WRR in de hand - eens meldt bij de burgemeester. Dit met de vraag hoe de burgemeester dit ziet en of de bibliotheek iets kan betekenen. En zie dat dan ook in het licht van de oproep dat Nederlanders zich beter voor moeten bereiden op andere rampen. Zo riep de regering Nederlanders op om een noodpakket in huis te hebben voor drie dagen. Want naast klimaat zijn er helaas nog meer ontwrichtende dreigingen denkbaar als stroomuitval, internetstoringen en zelfs oorlog. 

Bij een crisis heb je dus niet alleen dijken nodig maar ook bibliotheken, zegt de WRR. 

zondag 18 mei 2025

Vijf acties die je kunt ondernemen als je je zorgen maakt over wat in de VS gebeurt (en je in een bibliotheek werkt)

“Een ieder heeft het recht op vrijheid van mening en meningsuiting; dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om inlichtingen en denkbeelden te zoeken, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen, in welke vorm ook.” - Artikel 19 van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens.

Toegang tot informatie is een mensenrecht. Ik haal dit wetsartikel aan in de week waarin Jan Terlouw overleed. De man waaraan vaak de uitspraak wordt toegeschreven dat de bibliotheek geen luxe was maar een noodzaak. Dit omdat dat bibliotheken een essentiële rol spelen in het bevorderen van lezen, kennisdeling en gelijke kansen, vooral voor kinderen en jongeren. En hoe logisch dit mensenrecht en de bijbehorende democratische instituties zoals vrije pers, onderwijs en bibliotheken ook lijken, zo vanzelfsprekend blijkt het ook in de 'vrije' westerse wereld niet te zijn. 

Een maand geleden schreef ik voor het eerst uitgebreid over de ontwikkelingen bij bibliotheken in de Verenigde Staten. Het ging over verboden boeken in bibliotheken, verboden woorden op website en financiering die werd stopgezet. Alles bij elkaar een verontrustend rijtje.

Na dat artikel wam de Authoritarian Threat Index uit waaruit bleek dat de VS snel afgijden naar een autocratie. En een week geleden kwam het nieuws dat Carla Hayden, directeur van de Library of Congress ontslagen was.  De reden van haar ontslag: ze zou te veel inzetten op diversiteit, inclusie en gelijke kansen. Vriend en vijand zijn het erover eens dat een ontzettend goede directeur van de Library of Congress was. Hayden was de eerste vrouw, de eerste Afro-Amerikaan en sinds 1974 ook weer eerste beroepsbibliothecaris in deze functie. Deze directeur wordt louter ontslagen om wie ze is en wat ze uitdraagt. Lees ook het commentaar van de Amerikaanse Library Assocation die het een 'onrechtvaardig' ontslag noemen. 

Vorige week schreef ik er nog niet over. Want ik merkte dat ik nog zo boos was dat ik bang was dat dit zou leiden tot een nutteloze scheldpartij. Een week later heb ik me herpakt en denk ik na over wat je zou kunnen doen. En met velen sprak ik er ook over. Ondertussen gaf de KB Nationale Bibliotheek al een statement af waarin de organisatie oproept om op te komen voor een Weerbare Samenleving.  Een oproep die ik van harte ondersteun. En die ik ook graag handen en voeten geef. Want belangrijker dan roepen hierover is iets doen. En velen met in de sector vinden dat ook. Ik geef u dan ook vijf dingen die u kunt doen als bibliotheekmedewerker in deze enge ontwikkeling. 

Tip 1: Onderteken de petitie tegen het ontslag van Hayden

Een eenvoudige actie is het ondertekenen van de petitie tegen het ontslag van Hayden. Daar werd ik al vroeg op gewezen door Maria Schledorn. De petitie is gestart door EveryLibrary. EveryLibrary is een lobby-organisatie voor openbare bibliotheken, schoolbibliotheken en universiteitsbibliotheken. Ook zetten ze zich in tegen  verbieden van boeken, ongeoorloofde politieke inmenging en dreigende sluiting.

Tip 2: Lees en luister verder

Van meerdere collega's kreeg ik tips om verder te lezen of te luisteren. Zo kreeg ik van Marjoleine Molenaar van de Bibliotheek Rotterdam (zie ook verderop) de tip van de podcast De Cartooncrisis van Stine Jensen over vrijheid van meningsuiting. 

Van Martijn Kleppe van de KB Nationale Bibliotheek kreeg ik een heel leeslijstje toegestuurd waar ik een paar titels uitpik die vooral aantoont hoe op meerdere vlakken het taalgebruik wordt veranderd of toegang tot informatie onder druk staat:

En word ook lid van de besloten Linkedingroep 'Librarians not looking away'. Dit is een plek waar meer initiatieven gedeeld kunnen worden. Daar zit vast iets tussen van wat je kunt doen.

Tip 3: Acties rond Verboden boeken

In mijn blogje van een maand geleden meldde ik al dat er in de VS in 2024 wel 2.452 boeken verboden waren. Per staat en plaats kan het verschillen maar de optelsom doet je toch schrikken. Het is een onderwerp dat ook David Rozema van Probiblio bezig houdt. 

Speciaal overzicht van verboden boeken

Hij hielp me aan een lijst met een recent overzicht van verboden boeken. Dat overzicht heb ik op een aparte pagina geplaatst. Die pagina vindt u hier. Met grote dank aan David.

Display

Veel van de boeken hebben ook een Nederlandse vertaling. Deze boeken kun je op een aparte tafel leggen met de opmerking: Deze boeken zijn in de Verenigde Staten verboden. Daar kun je maandag al mee beginnen. 

Banned books week

Het idee van David Rozema van Probiblio gaat echter verder. Zijn plan - en dat steun ik van harte - is om de verboden boeken extra onder de aandacht brengen van het Nederlandse bibliotheekpubliek. In Amerika kennen ze daar al een speciale week voor: de Banned Books Week. Een week waarin bibliotheken wijzen op welke boeken op andere plekken verboden zijn. David wil dit idee dit najaar ook graag in Nederland uitvoeren. Met landelijk promotiemateriaal en de mogelijkheid om deze boeken via NBD|Biblion ook extra aan te schaffen.

Zijn idee is om in iedere bibliotheek zo aandacht te vragen voor verboden boeken. En zo'n actie kun je landelijk natuurlijk ondersteunen met stickers en promotiematerialen. Ook zou je dit kunnen koppelen aan een petitie waarbij mensen de mogelijkheid krijgen om hun onvrede  te laten blijken door je handtekening te zetten. De handtekening worden dan aangeboden aan de Amerikaanse ambassade.

Er zitten nog wel wat zaken die aandacht vragen bij dit idee. De Banned Books Week in Amerika valt precies in onze Kinderboekenweek, dus gelijk laten lopen lijkt niet echt heel handig. En ook is de vraag of je dan weer alleen de Verenigde Staten als focus moet nemen of dat je dat breder moet doen. 

Het doel is natuurlijk enerzijds om solidariteit te tonen met de bibliotheken in de VS maar anderzijds is het ook een manier om ons in Nederland te laten beseffen dat een open en democratische toegang tot kennis en literatuur niet vanzelfsprekend is. Wordt vervolgd, denk ik. Laat vooral weten als je dit een goed idee vindt. Dat helpt David. Je kunt contact zoeken met David door even een connectie te maken op zijn LinkedIn-profiel en hem even een berichtje te sturen. 

Tip 4: Organiseer een lezing en het gesprek


Marjoleine Molenaar

Wij organiseren om de haverklap lezingen. Dus waarom zou dit daar niet een goed onderwerp voor zijn? Zoek je ideeën? Ik noemde net al Marjoleine Molenaar van de Bibliotheek Rotterdam. Zij schreef een boek over verboden boeken (ook een leestip), heeft er een website over en.. ze geeft er ook lezingen over. Ze is te boeken via deze link bij de schrijverscentrale. 

Midden-Brabant: Controverses in de boekenkast

Een bibliotheek die al langer aandacht besteed aan diversiteit in de collectie is de Bibliotheek Midden-Brabant. En onlangs organiseerden zij vijf avonden over controverses in het collectiebeleid van bibliotheken. Daarbij kwamen vragen aan de orde als:  Wat als je je niet herkent in hoe vrouwen in bepaalde romans worden beschreven? Wat als boeken een andere koloniale geschiedenis vertellen dan die van jou? En wat als je je stoort aan niet-inclusief taalgebruik in oudere werken, of dat juist de ingrepen van sensitivity readers je storen? En dan zijn er nog muziek, films en videogames die seksistisch zouden zijn of aanzetten tot geweld.

Hoewel ik zelf niet bij deze bijeenkomsten was, heb ik wel gehoord dat het mooie gesprekken opleverde met het hierop toegestroomde publiek. Een waardevolle dialoog dus. Maar ook wel iets wat de nodige kwaliteiten vraagt. Dus wie dit wil doen, vraag even verder bij deze goede bibliotheek. 

Tip 5: Verboden Boeken-club


Deze tip kreeg ik weer van Bert Hogemans van de Bibliotheek Gelderland-Zuid was de volgende. Bibliotheken helpen op heel veel plekken allerlei leesclubs. Waarom zou je voor deze leesclubs het aanbod niet eens op verboden boeken leggen? Het zijn natuurlijke plekken waar al over lezen wordt gepraat. En zeg nou zelf  de Verboden Boeken-club klinkt toch veel spannender dan Leeskring Oppendam? 

En nog meer... 

Toen ik erover na begon te denken en eens wat rondvroeg, kostte me het niet heel veel moeite om de ideeën te vinden. En dus zijn er vast nog veel meer ideeën te vinden. Zullen we elkaar verder helpen en die ideeën maar delen?  Deel ze gerust rond dit artikel. 

En verder: praat er eens over met je collega's, geef je directeur eens een por en vraag of hij niet wat kan doen samen met de andere bibliotheken in Nederland. 

En voor wie zich afvraagt, waarom maak ik me druk? Dan haal ik graag een deel aan van het statement van de KB Nationale Bibliotheek:

'In de Nederlandse bibliotheken maken we ons grote zorgen over de inperking van de vrije toegang tot informatie in de Verenigde Staten. Al langere tijd wordt bibliotheken gevraagd onwelgevallige boeken uit hun collecties te verwijderen. Daarnaast verspreidt de Amerikaanse overheid lijsten met woorden die niet langer in haar publicaties mogen worden gebruikt.

Maatregelen als deze zijn bedoeld om de vrijheid van informatiestromen in te perken, en de onafhankelijke rol van informatieverstrekkers aan banden te leggen. Dit druist volledig in tegen de essentiële rol die bibliotheken spelen in de vrije ontwikkeling van burgers in een democratisch land. In Nederland is er gelukkig geen sprake van dat de overheid zich bemoeit met de manier waarop wij onze meningen mogen vormen. Maar Amerika laat zien dat we voor de weerbare samenleving moeten blijven opkomen.'

 Toegang tot informatie is een mensenrecht!

Overzicht van verboden en geweerde boeken in de Verenigde Staten en andere landen


Het overzicht dat ik hier publiceer hoort bij het artikel 'Vijf acties die je kunt ondernemen als je je zorgen maakt over wat in de VS gebeurt (en je in een bibliotheek werkt)'. Je vindt hieronder titels die verboden zijn in de VS en andere landen waarmee je aandacht kunt vragen voor vrije toegang tot informatie. Veel informatie heb ik verkregen van David Rozema en ik ben hem dankbaar voor al het werk dat hij daarin gestoken heeft. 

Hieronder vind je:

  • De David-Rozema-top-25-most-banned-books-op-basis-van-ALA-top-10's
  • ALA Top 100 meest geweerde boeken
  • De ChatGPT-lijst van geweerde boeken in de VS
  • De lijst van Marjoleine Molenaar

De David-Rozema-top-25-most-banned-books-op-basis-van-ALA-top-10's

De American Library Assocation maakt elk jaar een top-10 van meest geweerde boeken. David Rozema van Probiblio, legde de top-10's van de afgelopen jaren bij elkaar en kwam tot deze top-25 van meest geweerde boeken. Ook heeft hij gecontroleerd of er een Nederlandse vertaling van is.

  1. Alexie, Sherman / The absolutely true diary of a part-time indian, 2007, vertaald
  2. Anderson, Laurie / Halse Speak,1999, vertaald
  3. Andrews, Jesse / Me and Earl and the dying girl,2012, vertaald
  4. Celano, Marianne; Collins, Marietta; Hazzard, Ann / Something happened in our town,, 2018 niet vertaald
  5. Chbosky, Stephen /The perks of being a wallflower. 1999, vertaald
  6. Curato, Mike / Flamer, 2020, niet vertaald
  7. Dawson, Juno / This book is gay, 2014, niet vertaald
  8. Evison, Jonathan / Lawn boy, 2018, niet vertaald
  9. Gino, Alex / George, 2015, vertaald
  10. Green, John / Looking for Alaska, 2005, vertaald
  11. Hope Perez, Ashley / Out of Darkness, 2015, niet vertaald
  12. Hopkins, Ellen / Tricks, 2009, niet vertaald
  13. Hopkins, Ellen / Crank, 2004, niet vertaald
  14. Johnson, George M. / All boys aren't blue, 2020, niet vertaald
  15. Kendi, Ibrahim X.; Reynolds, Jason / Stamped, 2020 niet vertaald
  16. Kobabe, Maia  / Gender Queer, 2019, vertaald
  17. Kuklin, Susan / Beyond magenta, 2014, niet vertaald
  18. Lee, Harper / To kill a mockingbird, 1960, vertaald
  19. Maas, Sarah J. A / Court of mist and fury, 2016, vertaald
  20. McCormick, Patricia / Sold, 2006, vertaald
  21. Moen, Erika / Let's talk about it, 2021, niet vertaald
  22. Morrison, Toni /The bluest eye, 1970, vertaald
  23. Reynolds, Jason / All American boys, 2015, vertaald
  24. Steinbeck, John / Of Mice and Men, 1937, vertaald
  25. Thomas, Angie / The hate u give, 2017, vertaald
ALA Top 100 meest geweerde boeken

De ALA publiceerd op haar website een top-100 van meest geweerde boeken in de periode 2010-2019. Daarbij wordt gemeld dat de lijst verre van uitputtend is omdat heel veel boekverboden niet gemeld worden.  Ik heb de lijst overgenomen van deze webpagina. 

De lijst ziet er als volgt uit:

  1. The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian by Sherman Alexie
  2. Captain Underpants (series) by Dav Pilkey
  3. Thirteen Reasons Why by Jay Asher
  4. Looking for Alaska by John Green
  5. George by Alex Gino
  6. And Tango Makes Three by Justin Richardson and Peter Parnell
  7. Drama by Raina Telgemeier
  8. Fifty Shades of Grey by E. L. James
  9. Internet Girls (series) by Lauren Myracle
  10. The Bluest Eye by Toni Morrison
  11. The Kite Runner by Khaled Hosseini
  12. Hunger Games by Suzanne Collins
  13. I Am Jazz by Jazz Jennings and Jessica Herthel
  14. The Perks of Being a Wallflower by Stephen Chbosky
  15. To Kill a Mockingbird by Harper Lee
  16. Bone (series) by Jeff Smith
  17. The Glass Castle by Jeannette Walls
  18. Two Boys Kissing by David Levithan
  19. A Day in the Life of Marlon Bundo by Jill Twiss
  20. Sex is a Funny Word by Cory Silverberg
  21. Alice McKinley (series) by Phyllis Reynolds Naylor
  22. It's Perfectly Normal by Robie H. Harris
  23. Nineteen Minutes by Jodi Picoult
  24. Scary Stories (series) by Alvin Schwartz
  25. Speak by Laurie Halse Anderson
  26. Brave New World by Aldous Huxley
  27. Beyond Magenta: Transgender Teens Speak Out by Susan Kuklin
  28. Of Mice and Men by John Steinbeck
  29. The Handmaid's Tale by Margaret Atwood
  30. The Hate U Give by Angie Thomas
  31. Fun Home: A Family Tragicomic by Alison Bechdel
  32. It's a Book by Lane Smith
  33. The Adventures of Huckleberry Finn by Mark Twain
  34. The Things They Carried by Tim O'Brien
  35. What My Mother Doesn't Know by Sonya Sones
  36. A Child Called "It" by Dave Pelzer
  37. Bad Kitty (series) by Nick Bruel
  38. Crank by Ellen Hopkins
  39. Nickel and Dimed by Barbara Ehrenreich
  40. Persepolis by Marjane Satrapi
  41. The Adventures of Super Diaper Baby by Dav Pilkey
  42. This Day in June by Gayle E. Pitman
  43. This One Summer by Mariko Tamaki
  44. A Bad Boy Can Be Good For A Girl by Tanya Lee Stone
  45. Beloved by Toni Morrison
  46. Goosebumps (series) by R.L. Stine
  47. In Our Mothers' House by Patricia Polacco
  48. Lush by Natasha Friend
  49. The Catcher in the Rye by J. D. Salinger
  50. The Color Purple by Alice Walker
  51. The Curious Incident of the Dog in the Night-Time by Mark Haddon
  52. The Holy Bible
  53. This Book is Gay by Juno Dawson
  54. Eleanor & Park by Rainbow Rowell
  55. Extremely Loud & Incredibly Close by Jonathan Safran Foer
  56. Gossip Girl (series) by Cecily von Ziegesar
  57. House of Night (series) by P.C. Cast
  58. My Mom's Having A Baby by Dori Hillestad Butler
  59. Neonomicon by Alan Moore
  60. The Dirty Cowboy by Amy Timberlake
  61. The Giver by Lois Lowry
  62. Anne Frank: Diary of a Young Girl by Anne Frank
  63. Bless Me, Ultima by Rudolfo Anaya
  64. Draw Me a Star by Eric Carle
  65. Dreaming In Cuban by Cristina Garcia
  66. Fade by Lisa McMann
  67. The Family Book by Todd Parr
  68. Feed by M.T. Anderson
  69. Go the Fuck to Sleep by Adam Mansbach
  70. Habibi by Craig Thompson
  71. House of the Spirits by Isabel Allende
  72. Jacob's New Dress by Sarah Hoffman
  73. Lolita by Vladimir Nabokov
  74. Monster by Walter Dean Myers
  75. Nasreen’s Secret School by Jeanette Winter
  76. Saga by Brian K. Vaughan
  77. Stuck in the Middle by Ariel Schrag
  78. The Kingdom of Little Wounds by Susann Cokal
  79. 1984 by George Orwell
  80. A Clockwork Orange by Anthony Burgess
  81. Almost Perfect by Brian Katcher
  82. Awakening by Kate Chopin
  83. Burned by Ellen Hopkins
  84. Ender's Game by Orson Scott Card
  85. Fallen Angels by Walter Dean Myers
  86. Glass by Ellen Hopkins
  87. Heather Has Two Mommies by Lesle´a Newman
  88. I Know Why the Caged Bird Sings by Maya Angelou
  89. Madeline and the Gypsies by Ludwig Bemelmans
  90. My Princess Boy by Cheryl Kilodavis
  91. Prince and Knight by Daniel Haack
  92. Revolutionary Voices: A Multicultural Queer Youth Anthology by Amy Sonnie
  93. Skippyjon Jones (series) by Judith Schachner
  94. So Far from the Bamboo Grove by Yoko Kawashima Watkins
  95. The Color of Earth (series) by Tong-hwa Kim
  96. The Librarian of Basra by Jeanette Winter
  97. The Walking Dead (series) by Robert Kirkman
  98. Tricks by Ellen Hopkins
  99. Uncle Bobby’s Wedding by Sarah S Brannen
  100. Year of Wonders by Geraldine Brooks

De ChatGPT-lijst

David Rozema, liet via ChatGPT ook een lijst opmaken van verboden boeken en controleerde die lijst ook. De lijst geeft naast titels ook een toelichting waarom deze titels geweerd worden. 

De ChatGPT-lijst is 9 pagina's lang en kun je via deze link downloaden. 

De lijst van Marjoleine Molenaar

Ook Marjoleine Molenaar, schrijver van het boek Verboden Boeken, publiceerde op haar website een lijst met verboden boeken. Deze lijst is niet beperkt tot de Verenigde Staten. Voor deze lijst klik je hier.