woensdag 28 november 2012

Klanten geven hun reden om lid te zijn...

Dudes!

DVD's,CD's, tijdschriften en natuurlijk boeken
Een ruime keus voor jong en oud

Alles makkelijk digitaal op te zoeken

In een omgeving gezellig en vertrouwd

vinden wij het daarom fijn

om met ons gezin in "onze Bieb" te zijn    

Bovenstaande gedichtje komt van de website van Bibliotheek Hengelo en is achtergelaten door een tevreden bibliotheekgebruiker. De afgelopen weken verstuurde de bibliotheek aan een grote groep klanten de acceptgiro voor het nieuwe jaar. Bij die acceptgiro gaven we tien reden om lid te zijn en blijven van de bibliotheek: onbeperkt lenen, een attenderingsmail tegen boetes, gratis partnerpas, verruimde openingstijden, actuele titels en zo nog een paar meer.   Tegelijkertijd vroegen we onze leden om zelf ook aan te geven wat hún reden is om lid te zijn. En dat lever mooie voorbeelden op. Wat te denken van de opmerking van Marga:  
"Mijn reden om lid te zijn van de Bibliotheek,is dat het mijn leven verrijkt,me stimuleert om meer te lezen en met de moderne vooruitgang mee te blijven doen. DVD en e-reader etc.De geweldige hulp in de bibliotheek is het noemen waard! Zeker als je wat ouder wordt! Hulde."
Of wat te denken van de te tekst van Tinie:

Verrijkend en inspirerend, een feest voor de geest. Zo voelt elke keer weer mijn bezoek aan de bieb. Boeken lokken me naar binnen, de ruimte met warme kleuren nodigt me uit: toe, kom binnen en voel je thuis.. Want dat doet deze bieb met mij, elke keer kom ik hier een beetje thuis!

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een soortgelijke actie werd enige tijd geleden ook gehouden door de Bibliotheek Deventer en daar hebben we met dank gebruik van gemaakt.

In Hengelo maken we mooie stappen: de vestiging Hasseler Es kan behouden en vernieuwd worden, een bibliobusplaats die wordt opgeheven kan toch worden behouden met een mini-bibliotheek en ook in  centrale vestiging kunnen we op maandag open. Mooie stappen. Maar wel in een lastige tijd. Ik ben blij dat we mooi bibliotheekwerk kunnen blijven aanbieden. Bouwen in plaats van afbreken. De keerzijde is inderdaad een stijging van het tarief. Daar ontstond - naar mijn mening heel begrijpelijk - wat ophef over.

Het is voor mij nog steeds een genot om in Hengelo te werken. Elke dag om 9 uur gaat de bibliotheek open. En elke dag staan er mensen voor de deur die graag naar binnen willen. Elke dag zie ik wat de bibliotheek doet in levens van mensen. Mensen die met een glimlach tijdschriften lezen in het café, laaggeletterden die bij ons een taalcafé invullen, kinderen die rennend met een stapel boeken naar buiten gaan en 's avonds zitten hun ouders bij een lezing over kinderen en internet. En zo gaat het dag na dag.

Ook dit jaar sluit de Bibliotheek Hengelo voor het zesde jaar op rij - naar verwachting - af met gestegen gebruikscijfers. Ik blijf onverminderd optimistisch over de toekomst van bibliotheken.

vrijdag 23 november 2012

Accountant

Bank Debt Word Cloud
Vandaag komt de accountant. Een aardige man, het wordt vast een goed gesprek maar het blijft een accountant. Hij is van de cijfers en de overzichten. Ik ben van de letters en woorden. En het voelt als strijd. Wat mij terugbracht bij een gedicht van Gerrit Komrij. Ik ben overtuigd van de waarde van cijfers maar het blijven cijfers. Gelooft u de werkelijkheid of de boekhouding? Ik ben niet zeker van zijn antwoord.

DE ACCOUNTANT

Een andere heer. Hij doet het materiële
De rekening moet worden opgemaakt.
Hij indexeert mijn goed - van luchtkastelen
Tot gouden bracelet. Dan ben ik naakt.

Mijn rekenmeester laat niets onvermeld.
Hij telt en telt. Hij lijkt wel drie man sterk.
Voor hem is ook geheugeninhoud geld.
Hij wil de bodem en het kruimelwerk.

Als ik becijferd ben is hij  mijn vriend.
Wie heeft begrepen wat hij niet verdiende
Wat hij verdiende, en dat je onverdiend
Het meest verdient, pas zo iemand is ziende.

Gerrit Komrij

Afbeelding: Vectorportal

donderdag 1 november 2012

Öczan Akyol: die schrijver met die snor is echt de ergste!


Dat Deventer rare en daarmee mooie inwoners kende, dat wist u natuurlijk al. Een verschijning die ik deze week tegen kwam op de Wereld Draait Door, is Öczan Akyol. Öczan is debuterend schrijver en vertelt hoe hij in de bak terecht kwam en daar leerde lezen. Een heel boeiend verhaal over bijzondere leesbevordering.

Om vervolgens het schrijverswereldje af te kraken, waar hij nu zelf natuurlijk onderdeel van uit maakt. En vooral die ene schrijver met die snor moet het ontgelden.

De scheidslijn tussen arragontie en eruditie is dun. Öczan Akyol weet feilloos waar die scheidslijn ligt.

Ik heb met open mond naar dit interview zitten kijken: hoe zowel Jan Mulder, als Mathijs van Nieuwkerk, als Jules Deelder met stomheid geslagen naar de kleine held uit Deventer zitten te luisteren. Elf minuten toptelevisie, met dank aan Öczan!

Zo, en nu allemaal achter zijn boek aan! In boekhandel of bibliotheek!