zondag 21 juni 2009

Wat kunnen we doen met een digitale etalage?

Bibliotheken kennen aan alle kanten een beschikbaarheidsdilemma. Loopt een bibliothecaris een keer met een klant mee, dan kan hij niet bij een balie zijn. Als de telefoon gaat en de bibliothecaris pakt die op, dan kan er geen andere klant geholpen worden.

En met onze media gaat het al precies zo. Boeken die uitgeleend zijn, kun je niet op stapeltjes op een tafel leggen. En laat staan, boeken die je niet eens je collectie hebt. Hoe kun je die ooit in een etalage leggen?

Daar hebben twee slimmeriken - Leo Hörnig en Jan-David Hanrath wat op gevonden. Zij zijn bezig met het ontwikkelen van een digitale etalage.

In bijgaande filmpje laten ze zien hoe het kan werken.




Digitale Etalages from Boer & Goeroe on Vimeo.

Ik ben wel gecharmeerd van hun ontwikkeling en zie goede mogelijkheden om dit in te zeten voor actuele titels. De schermen trekken de aandacht en zijn daarmee prima mogelijkheden om klanten te verleiden. Omdat titels vaak ververst worden, hoeft een dergelijk scherm niet snel saai te worden.

Maar ik zie nog meer mogelijkheden. Wat te denken van een game op dit soort schermen bij themamaanden: kinderboekenweek, boekenweek, maand van het spannende boek en dergelijke.
De initiatiefnemers zien ook mogelijkheden om bijvoorbeeld WSF-collecties op die manier bij veel mensen onder de aandacht te brengen.

Ik wil in Overijssel dit idee eigenlijk introduceren binnen het marketingconcept van de winkels. De bibliotheken in Deventer en Hengelo hebben interesse getoond. Zijn er nog meer gegadigden?
En denk eens mee, wat kunnen we hier nog meer mee doen?

woensdag 17 juni 2009

15 minutes of fame / de stemmige vrouw : deel 2


Afgelopen zondag plaatste ik een artikeltje onder de titel: "Een stemmige vrouw". Het ging over bovenstaande Iraanse vrouw die gestemd had. Nadat ik het geplaatst had keek ik even bij mijn statistieken. Het altijd leuk om even te zien hoeveel mensen er langs geweest zijn. Dat teller stond op dat moment op: 12. Vervolgens ging ik heel even wat anders doen en tien minuten later stond dezelfde statistiekenpagina nog steeds open. Ik drukte op verversen. In de verwachting dat de eerste RSS-volgers al zouden hebben geklikt.

Wat bleek, de teller stond plotseling op 24. Zie onderstaande plaatje.
Maar bovenal, ik had bezoekers uit allerlei landen. Kijk maar naar de vlaggetjes. En jawel daar zaten een flink aantal kliks bij uit islamitsche landen.
U begrijpt de schrik sloeg mij om het hart: ik wordt gecontroleerd en in de gaten gehouden. Er zat ook Amerikaanse kliks bij: dus ook de CIA was mij al op het spoor.
Het kon niet anders dan dat ik beticht werd door de islamitische landen van opruiing en dat de CIA vond dat ik nog veel te mild schreef. Het zou niet lang kunnen duren of beiden zouden het op mijn leven gemunt hebben.
Toch nog eens goed kijken. Ik zie dat al het verkeer afkomstig is van blogger.com/navbar. Juist, dat is de boosdoener die al die kliks veroorzaakt uit het buitenland. Ik heb 10 minuten op Blogger gestaan als "belangrijkste blog".
Niks, CIA, niks zwarte lijst. Gewoon op de voorpagina van Blogger.




dinsdag 16 juni 2009

Dingen waar je niet aan herinnerd wil worden....

In januari van dit jaar maakte ik u al deelgenoot van mijn fobie voor de tandarts. Ik heb tegenwoordig een hippe tandarts met ook nog een eigen website. Maar bovenal: ze stuurt je berichtjes dat je je afspraak niet moet vergeten. De vorige keer kreeg ik een keurig SMS'je, zij het wel erg vroeg op de ochtend.

Ditmaal was Dorinda aan de beurt. Maandag had ze een afspraak en helaas bleek er iets mis te zijn. Iets onder een vulling was niet goed en dat heeft ze gelijk gerepareerd Op de nota staan altijd duurdere termen maar die vergeet ik elke keer weer.

Uiteraard werd aan de keukentafel bij de aardappels het verhaal verteld. Met mijn fobie trok ik natuurlijk wat wit weg en de eetlust was ook op slag verdwenen.

De ochtend na de behandeling op 16-6, kreeg Dorinda een keurig mailtje. U wordt herinnerd aan de afspraak van 15-6. Da's fijn. Dat je dag na een leuke behandeling er nog even aan herinnerd wordt...... Kijkt u even mee...


Nu zijn we echt dagelijks online en staat de mail altijd open. Dus wat kan hier misgegaan zijn. Wie het mailtje goed bekijkt ziet echter dat het al de donderdag ervoor verstuurd is! Maar dus pas veel later is aangekomen. Het is dus echt een vertraagde verzending!
Ik geloof dat ik nu snap waarom je maar eens in de zes maanden naar de tandarts hoeft.... anders gaat dat echt niet lukken met al die mailtjes.

maandag 15 juni 2009

De digitale wapenwedloop, of hoe leerling terugslaat


Wie is er slimmer: de docent of de leerling. Er is een heuse digitale wapenwedloop. De leerling knipt en plakt van internet. De docent zet vervolgt een echte plagiaatdetector in. En tja, wat doet vervolgens de leerling?
De leerling slaat terug. En zo begint de digitale wapenwedloop. Zaterdagavond - op weg naar de halve marathon in Zwolle - hoorde ik bij Radio Online de volgende tip: Corrupted-files.com. Ik heb hardop gelachen in de auto.

Want corrupted-files.com is de volgende stap in de digitale wapenwedloop. Bij Corrupted-files kun je namelijk corrupte bestanden kopen. En wat is nu het nut daarvan? Ik weet niet wanneer u uw huiswerk maakte, maar bij mij was dat toch vooral de laatste avond voordat het ingeleverd moest worden.

Dat inleveren gebeurt steeds vaker digitaal. In een word-bestand bijvoorbeeld. En dat bestand mail je naar je docent. Die verzamelt ze allemaal en gaat ze vervolgens eens lekker bekijken. Tussen dat verzamelen en dat bekijken zit natuurlijk nog wel enige tijd.

En wat nou als blijkt dat je docent het bestandje niet goed kan openen? Het bestandje blijkt corrupt te zijn. De docent mailt naar de leerling dat ie het bestandje niet kan openenen en vraagt of de leerling het nog een keer kan sturen.

Nou, ik weet zeker dat de leerling minstens een week gewonnen heeft om alsnog zijn werkstuk te maken. En tja, een beetje slimme leerling leent dan natuurlijk een werkstuk van een andere leerling, verandert wat zinnen en levert het alsnog in.

Tja, ik kon natuurlijk niet laten om dat zelf eens te proberen. Dus op naar corrupted-files.com. Met je creditcard (hmm, minpuntje voor leerlingen) koop je voor $ 3,95 een complete set corrupte bestanden. Je kunt kiezen uit een werkstuk van 2, 5, 10, 20 of 40 pagina's.

Wilt u zien hoe een corrupt bestand eruit ziet? Download dan hier mijn werkstuk!
Ik ben benieuwd naar de volgende stap in deze digitale wedloop. Want denk u? Hoe gaan de docenten terugslaan?

zondag 14 juni 2009

Een stemmige vrouw?

Ooit wilde ik zelf fotograaf orden maar werd afgewezen voor de fotoschool. Gebrek aan talent en te jong. Ik blijf echter van mooie foto's houden. Foto's vertellen vaak bijzondere verhalen. En aangezien mediawijsheid tegenwoordig een belangrijk onderwerp is voor bibliotheken en onderwijs, wil ik onderstaande foto jullie niet onthouden.

Deze foto - van het persbureau AFP - stond zaterdag in de Volkskrant.


Sorry voor de kwaliteit. Maar krantefoto's scannen is ook een vak.

Ik vind dit een prachtige foto met verschillende lagen. Op de foto staat een vrouw uit Teheran die zojuist gestemd heeft. Dat bewijst zij door haar vinger te laten zien. De inkt is moeilijk te verwijderen en daardoor kunnen mensen moeilijk twee keer stemmen en wordt fraude tegengegaan. Daarnaast toont ze haar paspoort. Op de achtergrond zien we een fraaie Perzisch georiënteerde muur.

Op haar paspoort staat een bijzonder schattig fotootje van deze vrouw maar dan met een zwarte hoofddoek. De pasfoto staat in schril contrast met de vrouw die achter haar paspoort staat. Ja, inderdaad nog steeds met hoofddoek (maar dat is volgens mij verplicht of minstens sterk aan te raden in Iran). Voor het overige kan ze de vergelijking met elke gemiddelde filmster doorstaan. Een hippe zonnebril, haar uiterlijk is goed verzorgd als je op haar wenkbrauwen af mag gaan. Hier staat een zelfverzekerde vrouw die haar democratisch recht heeft uitgeoefend.

De foto toont prachtig twee kanten van een samenleving. De vrouw in het paspoort doen ons toch vooral nog denken aan een streng Islamitische staat waar de kromzwaarden nog dagelijks gebruikt worden. De vrouw die gestemd heeft doen ons denken aan een moderne staat waar democratie en gelijkheid van rechten goed geregeld zijn.

Bibliotheken en onderwijs vinden het belangrijk om burgers te helpen om goed om te gaan met de media. Eén van die aspecten van mediawijsheid is mediabewustzijn. Daarmee wordt bedoeld dat je je bewust ben van de keuzes die media maken.
Mijn beeld van Iran was ouderwets. Mijn hoofd was nog bij die vrouw ín het paspoort en niet achter het paspoort. Tegelijktertijd weet ik dat beide werelden bestaan. Die van de vrouw ín het paspoort en die van achter het paspoort.
Het is een gewone vrouw. Een vrouw die niets met het nieuws te maken heeft. Een mens zoals u en ik. Mensen die het nieuws niet maken. Dat doen de Obama's, Sarkozy's en de Ahmadinejad's van deze wereld.
En daarom is deze foto zo leuk. Omdat met dat ene beeld zoveel verteld wordt, wat niet verteld kan worden. Waarom niet? Omdat het geen nieuws gevonden wordt.
Daarom doen we dus aan mediawijsheid.

vrijdag 12 juni 2009

Mag je de crisis ontkennen?

Crisis? Welke crisis? Marc Heleven - creativiteitsspecialist - heeft 37 manieren op een rijtje gezet om positief tegen de crisis aan te kijken.

En wat kunnen wij daar van leren in de bibliotheek? Hoe slaan wij munt uit de crisis? Maken wij al reclame in de trant van: "Vindt u uw eigen boekenkast ook zo duur?" Organiseren wij al ruilbeurzen voor boekenliefhebbers? Leuk om de gedachten maar eens over te laten gaan.

dinsdag 2 juni 2009

De feestweek : deel 2


In december maakte ik een blogpost met als titel "de feestweek". De afgelopen week had veel weg van die week.

Maandag 10.30 uur
We starten met een presentatie voor een grote school voor Voortgezet Onderwijs in Hengelo. Een gesprek op strategisch niveau. We gaan weg met afspraken dat we de ICT-beleidslijnen van de school als uitgangspunt nemen voor een notitie van de Twentse bibliotheken. Dat is een prima opstapje voor een vervolg.

Maanddag 12.30 uur
Een tweede presentatie voor een school uit Enschede. Er is een locatiedirecteur en een mediathecaris. Dit is een oriënterend gesprek. Het is een opstapje naar een gesprek met de algemene directie.


Dinsdag 9.00 uur
Ah, kijk eens aan. Ik mag echt nog twee uurtjes aan mijn bureau zitten. Echt werken wordt het niet. Er zijn allemaal collega's die ik weer moet spreken.

Dinsdag 11.00 uur
Ik reis af naar Hengelo voor de Alles-is-liefde-workshop met de film Amélie als uitgangspunt. Benieuwd naar wat het is? Lees het verslag van Scribbles. Ja, inderdaad een dolle boel maar ook met veel leuke ideeën. Chapeau voor dit team. Want ze zijn voor het eerst bij elkaar en komen toch al tot prima resultaten. Dat betekent dat als ze op elkaar ingespeeld raken, er ook nog eens veel in het vat kan zitten. Dat wordt dus smullen in een vervolgsetting. Na afloop een borrel met collega's.

Woensdag 8.30 uur
Van een collega krijg ik een project overgedragen. Het gaat om Biebwijz. Een leuk project dat Nicole Verkerk al een paar jaar stapsgewijs verder brengt. De verwachting is dat we hier ook met een soort Biebsearchvariant voor het primair onderwijs gaan komen. Leuke ontwikkelingen!

Donderdag 9.30 uur
We houden een presentatie voor een scholengroep in Oldenzaal en omgeving. Ditmaal hoef ik alleen af te trappen en neemt mijn collega Annemarie van Essen het stokje over. Ze is nu twee maanden aan het werk voor Biebsearch maar houdt een puike presentatie.

Donderdag 15.30 uur
Tussen de middag zit ik in Zwolle om de presentatie met Nicole Giling, Marcel Mentink en Tineke van Ham voor ter bereiden. Die middag presenteren we een voorstel bij het Zwolse Thorbeckecollege. Daar doet Nicole het woord. En met verve. Want we gaan weg met de vraag om een contract op te stellen.

Vrijdag 11.30 uur
Deze dag staat in het teken van een werkbezoek van een tweede-kamerlid van de SP. Hij bezoekt Overijssel samen met zijn fractiemedewerker. Ik leg samen met collega's van Deltion het Biebsearchverhaal uit. Hij is kritisch, stelt de juiste vragen maar is wel onder de indruk.

En dan... breekt het Pinksterweekend aan. En na het Pinksterweekend:

Dinsdag 9.30 uur
We trappen af voor de tweede Biebsearchconferentie. Ditmaal 90 mensen uit de bibliotheekwereld en het onderwijs. Een ochtend lang laten we zien wat we het afgelopen jaar bereikt hebben. En dat is leuk om te doen. Want we hebben altijd zoveel te doen met vooruit kijken dat we dat achteruit kijken helemaal vergeten.

Het leuke is dat ik er zoveel Biebsearchcollega's bij heb gekregen: de Annemarie's, JaapJan, Marcel, Nicole, Eric en nog een paar die staan te popelen. Allemaal vertellen ze het Biebsearchverhaal.

Ook inhoudelijk zijn we veel opgeschoten. Er zijn veel meer dingen uitgewerkt. We werken met veel meer bibliotheken samen.

Oh, er is nog zoveel te doen. Maar gelukkig ook al zoveel bereikt. Af en toe ook maar eens van genieten.