donderdag 27 juni 2013

Wij zijn tegen vernieuwing! (marktonderzoek naar mobiel bellen uit 1999)Je smartphone kwijt raken of vergeten is tegenwoordig zo ongeveer het ergste wat je kan overkomen. En iedereen weet dat we daar vroeger toch anders tegen aan keken. Dat we wat sceptisch waren over mobiele telefoons. Dit filmpje van Frans Bromet uit 1999 is wat dat betreft hilarisch.

Soms moet je niet altijd gelovern wat de klant zegt over te toekomst...

Bij de introductie van nieuwe technologie hoor je vaak geluiden van mensen dat wij die technologie niet nodig hebben. Het is vele producten overkomen: de telefoon, de mobiele telefoon, het internet, het internet op je smartphone en zelfs elektrische ramen in je auto of geld halen uit de muur. Allemaal vernieuwingen waar mensen ooit bedenkingen bij hadden.

Het is een instinctieve reflex tegenover nieuwe en vaak dure technologie. En we stelllen ons zelf vragen als: hebben we dat wel nodig?, is dat niet te duur?, en we worden we niet veel te afhankelijk van techniek? Maar langzamerhand wordt techniek goedkoper, stabieler, raakt meer verspreid over de consumentenmarkt en langzaam gaan we om.

Uiteindelijk willen we genot, gemak en gewin. Daar is geen enkel marktonderzoek voor nodig.

Met dank voor de attendering aan Marc Heleven.

woensdag 26 juni 2013

Hoe service een gebrek werd, en het gebrek een service

minibar

Deze trof ik aan op een minibar in een hotel. En ik moest er erg om lachen. Inderdaad, die belachelijke bedragen in de minibar. En die controlesystemen om na te gaan of er iets gebruikt was. En dus dacht men: hups, we halen de minibars leeg en plakken er deze sticker op. De nachtwaker is er toch, kan die mooi 's nachts de drankjes rond brengen. Een mooi staaltje van patroondoorbrekend omdenken.

Waar kunnen wij dit principe nog toepassen in bibliotheekwerk? Waar is service een blok aan ons been geworden en waar kunen we die service op een andere manier herorganiseren met verhoogde service?

dinsdag 25 juni 2013

Digitale prentenboeken en slimme samenwerking


Er wordt door Bibliotheek.nl hard gewerkt aan de landelijke digitale infrastructuur. Daar kun je van alles van vinden. Maar daar gaan we het vandaag niet over hebben. Want los van al die belangrijke infrastructurele gedoe van NBC, WAAS, DWH's en nog wat van die kreten, gaat het uiteindelijk om leuke onderdelen voor de klant. En zo wees de website van Bibliotheek.nl mij op een leuke widget met digitale prentenboeken.

Een leuke samenwerking met de NTR met aardige content voor kinderen. De NTR staat borg voor een leuke uitvoering en is naar mijn gevoel een goede en betrouwbare partner. Niks ingewikkelde infrastructuur en gedoe. Gewoon een leuke samenwerkingspartner en een goed idee. Kan  zoals u zelfs op uw blog geplaatst worden. Binnen 10 minuten had ik deze draaiend. Soms zou je willen dat de hele infrastructuur zo'n eitje was.

En zo zijn er nog veel meer jeugdwidgets.

zondag 23 juni 2013

PoppyPoppy, papaver. Prachtige klaprozen, maar tevens de grondstof van heroïne. Op het DutchDocAward-festival in het Tropenmuseum zag ik onlangs de presentatie van Robert Knoth en Antoinette de Jong. Over Poppy maakten beide fotografen een indrukwekkende foto-installatie. In het filmpje hierboven zie je een samenvatting van drie minuten.

Afghanistan is de bakermat van papaver. 90% van alle papaver die gebruikt wordt voor heroïne, komt uit dit land. Knoth en De Jong laten zien hoe handel in drugs een financieringsbron van misdaad en geweld over de hele wereld.  Het toont de noordelijke route naar Rusland en laat het fatalistische nachtleven van Odessa zien. Het toont de westelijke route over de Balkan en met documenten en foto's tonen ze aan hoe een deel van de Balkanoorlog gefinancierd werd met drugsgeld. Door naar het westen toont het de onderwereld van Londen en hoe jonge jongens geronseld worden als drugsrunner.  En bovenal toont het aan dat waar je ook komt met dit spul, iedereen die er mee werkt, is corrupt. Niemand is te vertrouwen en iedereen wil geld. De krijgsheer in Afghanistan staat in verbinding met bazen op de Balkan en de bazen op de Balkan kennen de criminele bazen in Zwitserland. Een semi-georganiseerd netwerk.

Ik was onder de indruk van hoe Knoth en De Jong met foto's en beelden lieten zien hoe geglobaliseerd deze problematiek is.  En dat armoede in Afghanistan leidt tot een spoor van geweld en terreur naar de westerse wereld.

In onderstaande interview bij Pauw & Witteman geven ze wat meer uitleg over de gevaarlijke situaties waarin ze zich hebben begeven om dit alles in beeld te kunnen brengen.
 

Documentaires en documentaire fotografie in het bijzonder, hebben het in deze tijd van bezuinigingen niet makkelijk. Toch zien veel fotografen onder andere via crowd sourcing en door publicatie in veel diverse vormen kans om dit soort producties te maken. Nou ja, van alle kanten interessant om je eens in te verdiepen.

Overigens, ze wonnen de award niet. Die ging naar Jacqueline Hassink, met haar reportageover de vergaderkamers van de machtigste bedrijven instelling van Europa. Maar ach, Knoth had al twee keer de World Press Photo gewonnen...

Wie de foto-installatie wil zien kan tot juni ergens in Luxemburg terecht. In het najaar zal de presentatie weer naar Nederland komen. tot die tijd moet u het doen met het boek.

donderdag 20 juni 2013

Hoe bier zich vernieuwt....Bier.

Een product dat velen met regelmaat in hun winkelwagentje zetten. Zo'n "gewoon" product heeft de neiging om te vervallen tot een product waarmee je alleen nog kunt concurreren op prijs. En dat zag je bij de voorbije supermarktoorlog ook gebeuren.

En dus gaat het ook bij bier om het blijven creëren van meerwaarde. Heineken onderkent dit en wil bier vooral blijven positioneren als een "party-drink". De vraag wordt dan: wat moet bier toevoegen aan een feest. En dus voegt Heineken een chip toe aan het flesje. Kijk maar eens naar het filmpje wat er gebeurt.

Als boeken en dvd's een gewoon gebruiksartikel worden moet je op zoek naar nieuwe meerwaarde. Wat voegen we toe. Een leuke om over na te denken.

Blijft natuurlijk jammer dat het Heineken is, zeg ik dan maar, als oosterling.woensdag 19 juni 2013

Guerilla graffiti

Een tijdje geleden schreef ik over het wonder van de Hasseler Es, een heringerichte vestiging van de Bibliotheek Hengelo. En bij een hernieuwde vestiging hoort natuurlijk een ledenwerving. Maar ja, hoe pak je dat aan, na het zoveelste foldertje? Auke van der Meer, de creatieve communicatiedeskundige van de bibliotheek, verzon een ludieke actie: graffiti!

Op twintig plekken in Hengelo-Noord vind je deze tekst. Gespoten met melkverf: biologisch afbreekbaar en verdwijnt na twee maanden. En het is een succes. Inmiddels hebben zich 150 nieuwe klanten gemeld voor het proefabonnement. Een mooi resultaat voor deze wijk. Bij aanmelding wordt gevraagd hoe men op de hoogte was van deze actie. Daarbij wordt de graffiti het meest genoemd. En dat terwijl er ook huis-aan-huis een folder is verspreid. Auke houdt het erop dat de combinatie van communicatiemiddelen het succes is. Kan zijn, ik vind die graffiti gewoon het leukst.

En voor wie dacht: graffiti, dat was toch iets waar je boetes voor kunt krijgen? Ja, dat klopt. Maar melkverf is een uitzondering.
Maar voor iedereen die het ook wil doen: hou het ludiek.

Wat zouden we nog meer met die graffiti kunnen doen? Lijkt me lachen, deze graffiti in elke plaats voor de openbare bibliotheek.

zaterdag 15 juni 2013

Waarom uitstraling belangrijk is.....

 
Op mijn nieuwe werkplek in Arnhem heb ik een ontharingskliniek als buren. Om klanten de weg te kunnen laten vinden is een bordje opgehangen. Onwillekeurig denk ik elke keer als ik langs deze plant kom: zou die plant met het zelfde spul behandeld worden.?
 De Yuca is de mascotte van de kliniek, dat kan niet anders.

maandag 10 juni 2013

Een nieuwe uitdaging: Centraal Collectioneren tussen maatwerk en confectie

teamfoto

Eind april schreef ik mijn afscheidsblog van Bibliotheek Hengelo. Een bijzondere en leuke tijd, veel beleefd en veel geleerd. Met zelfs een beetje weemoed de deur dicht getrokken. Op weg naar de horizon. De weg leidde mij naar het westen: Inmiddels ben ik een maandje verder en ben ik in een geheel nieuw landschap terecht gekomen: Gelderland.

Centraal Collectioneren in Gelderland
Nadat ik in Hengelo gestopt was als interim-directeur, ben ik aan de slag gegaan als projectleider en interim-teamleider voor Centraal Collectioneren in Gelderland. Bijna alle Gelderse bibliotheken doen mee aan het centraliseren van het collectieproces.

Ik neem het proces over van Erica de Winter van Bibliotheek Rivierenland die al veel voorwerk voor mij heeft gedaan. Aan mij de taak om met het nodige tempo de Gelderse bibliotheken verder te helpen. Een bijzonder project dat manoeuvreert tussen spannende techniek, verschillende systemen, een startend en compleet nieuw team, hoge verwachtingen bij directies en medewerkers bij bibliotheken die ongetwijfeld zeer benieuwd zijn wat dit team gaat aanschaffen. Kortom, een omgeving waar ik me absoluut niet hoef te vervelen.

1 juli
Deze maand start het nieuwe team op (zie foto) en per 1 juli gaan ze daadwerkelijk aanschaffen voor de eerste bibliotheken. Nog veel uit te zoeken, nog veel te leren en nog veel te communiceren.

Tussen confectie en maatwerk
Gelderland is niet de eerste provincie waar dit gebeurt. Volgens mij zijn er al soortgelijke teams in Overijssel, Utrecht en Friesland. Zie ik dan nog iemand over het hoofd? En eerlijke gezegd denk ik dat deze teams in de toekomst nog wel met elkaar te maken krijgen. Wat Gelderland volgens mij wel bijzonder maakt, is, dat dit centraal collectioneren niet met één bibliotheeksysteem gaat maar met meerdere.

En in dit proces zie je dan ook wel weer de veelkleurigheid van bibliotheekwerk. Iedereen heeft zijn eigen processen, systemen en leveranciers. Het spanningsveld tussen confectie en maatwerk. Tussen efficiency en effectiviteit. Die grote kluwen mag ik samen met dit team gaan ontwarren.

Nou ja, deze week is het team begonnen. Een leuk team met verschillende achtergronden en kwaliteiten. Na een paar weken toch wel solitair voorbereiden, is dat ook wel weer lekker: veel mensen en prikkels om je heen.

Op naar 1 juli!

Op de foto: met de klok mee,  Heleen Lunenborg (Cultura), Margot Dros (Bibliotheek Arnhem), Paul Visser (Bibliotheek West-Achterhoek), Jacqueline Terwijn (Bibliotheek West-Achterhoek), Mark Deckers (Rijnbrinkgroep), Gerda van den Berg (Bibliotheek Arnhem), Liesbeth Postma (Bibliotheek  NoordVeluwe), Jacqueline Dulos (Bibliotheek Arnhem)

donderdag 6 juni 2013

Petje af voor Jan de Waal!


 
Jan de Waal, bibliothecaris uit Oss, is voor velen in het bibliotheekwerk een bekende. Hij is een steun en toeverlaat als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. Als een nieuw apparaat in Nederland nog niet op de markt is, heeft Jan het vaak al in bezit. En als Jan iets niet ziet zitten, hoeven wij er niet aan te beginnen. Jan is een soort de facto standaard geworden in het bibliotheekwerk.

En het aardige van Jan is dat hij altijd alles deelt. Kennis is nooit voor hem alleen maar altijd om te delen. De afgelopen week werd ik dan via Slideshare geattendeerd op een paar nieuwe presentaties van hem. En zo stuitte ik op deze aardige cursus voor de iPad. Hoewel ik autodidact ben in veel dingen, leerde ik toch een paar nieuwe dingen van de presentatie van Jan.

En tja, met zo'n presentatie kun je in je eigen bibliotheek natuurlijk weer zo aan de slag! En ik zal u wat vertellen, ik kwam gisteren twee collega's uit Overijssel tegen die deze presentatie al weer gebruikt hadden. Zo snel gaat het dus.

Jan heeft ook een leuke presentatie op Slideshare gezet over zoeken op Internet. Leuk om nog eens te behandelen op een bibliothecarissenoverleg.

Duimen omhoog voor Jan!

maandag 3 juni 2013

Help de Koninklijke Bibliotheek - ónze nationale bibliotheek - even aan een manager voor ónze toekomstige Nationale Bibliotheek Catalogus

Tja, en daar stond die dan afgelopen zaterdag. Een vacature in de Volkskrant. De Koninklijke Bibliotheek zoekt een Sectorhoofd Productie en Beheer.

Even dacht ik: leuke functie. Toen ik wat langer nadacht, dacht ik: hé, dit is niet alleen een leuke functie maar een hele belangrijke functie. Als de plannen van het ministerie van OCW doorgaan om Bibliotheek.nl op te laten gaan in de Koninklijke Bibliotheek dan zou het heel goed kunnen dat dit sectorhoofd straks verantwoordelijk is voor diensten aan de openbare bibliotheken.

De toekomstige baas van de NBC?
Dit sectorhoofd gaat namelijk over alle metadata- en catalogusdiensten. Het sectorhoofd valt direct onder de algemeen directeur en is daarmee MT-lid. Op deze plek lobby ik dan ook graag voor een goede kandidaat uit het openbaar bibliotheekwerk op deze plek. Want ja: "the best way to predict the future is to create it".

En ach, omdat ik de beroerdste niet ben, ga ik  de komende dagen graag even op zoek naar een geschikte kandidaten uit het openbaar bibliotheekwerk. Dus dit weekend heb ik mijn oor eens even te luisteren gelegd en her en der een mailtje gedaan. Daar kwam een leuk lijstje uit van goede kandidaten. Want ja, we moeten de personeelsafdeling van ónze nationale bibliotheek natuurlijk wel een handje helpen met de baas van onze Nationale Bibliotheek Catalogus. 

Optie 1: Jeroen Seeverens
In het verleden IT-manager bij de Universiteit Maastricht en via directeur van Bibliotheekhuis Limburg nu in de Raad van Bestuur van Cubiss. Tevens lid van de commissie Digitale Bibliotheek van de VOB. Man van slimme oplossingen, daadkracht en draagvlak.

Optie 2: Henriëtte de Kok
Stuurt al enige tijd als directeur de Bibliotheek Midden-Brabant door de woelige tijden. Is namens de Openbare Bibliotheken lid van de GII-werkgroep, een werkgroep die de landelijke infrastructuur van openbare en wetenschappelijke bibliotheken verbindt. Tevens bestuurslid Bibliotheek.nl. Stevige bestuurlijke achtergrond.

Optie 3:Francien van Bohemen
Francien kennen we natuurlijk van de VOB. Maar met een verleden bij de WSF en bij Pica/OCLC zou ze helemaal geen gek figuur slaan. En natuurlijk helemaal ingevoerd in het Haagse.

Optie 4: Dennis Eijsten
Nu werkzaam als manager informatiemanagement bij Bibliotheek.nl en daar ook MT-lid. Kent de digitale infrastructuur van openbare bibliotheken als geen ander. Via Cubiss naar Laurens en Bibliotheek.nl gegaan.

Geen idee of genoemde  collega's ambities hebben, maar wie wat rondvraagt hoort dit soort namen. Suggesties zijn natuurlijk welkom. We kunnen van de Koninklijke Bibliotheek natuurlijk nog niet verwachten dat ze ons hele veld al kennen. Solliciteren kan nog tot 9 juni. Dus een beetje tempo met elkaar. Even afstemmen met elkaar, hebben we straks allemaal profijt van.

Noot: voor wie wil solliciteren: de KB schermt met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder 42 vakantiedagen, dat is twee maanden vrij per jaar.

zondag 2 juni 2013

Flora voor kinderen van nu : deel 4 : Munt

munt polaroid


Munt; lat. Mentha

De Munt heeft veel aan populariteit verloren. Dit heeft alles te maken met de kredietcrisis. Het spreekwoord "Munt, stinkt niet" wordt ook nauwelijks meer gebezigd.

Munt groeit goed op plekken waar veel gebakken lucht voorhanden is. De Amsterdamse Zuidas, pal langs de A10, is zo'n plek. Munt heeft lange tijd dienst gedaan als betaalmiddel. Daar kennen wij de uitdrukking "Ergens munt uit slaan" nog van. Na de kredietcrisis is de Munt nagenoeg verdwenen en is vervangen door muntloze winkels. Hier kan nog slechts betaald worden met bankpasjes.

De Munt was winterhard en hufterproof. Af en toe voeren met een bankpas. Bloeit met briefjes van 10, 20 en 50 euro. De Munt is een beschermde plantsoort en valt onder het depositogarantiestelsel. Dient regelmatig uitgedund te worden. Ongebreideld laten groeien leidt tot inflatie.

Over 'Flora voor kinderen van nu'
In 1924 en 1925 schreef Paul van Ostaijen de reeks Diergaarde voor kinderen van nu. Met daarin beschrijvingen van het dierenrijk gekoppeld aan kenmerken van die tijd. Er is nog immer geen goede aanvulling voor het plantenrijk. Deze reeks is een experiment om eens te kijken wat het oplevert als we dat in deze tijd zouden doen. De reeks dient geen enkel ander doel dan vermaak. Suggesties zijn welkom.