zondag 29 maart 2009

De verboden publicatie van Mark Deckers of hoe OCLC, Medialab en HKA de wereld gaan veroveren

Er is ooit één publicatie van mij verboden. Dat is mijn eerste stageverslag voor de WSF-bibliotheken. Ik had een prachtige tijd achter de rug bij Karel Elderink, de directeur van het WSF-bureau, en ik had het hele land doorgereisd. Mijn verslag bevatte echter een flink aantal kritische opmerkingen over PICA en de systemen GGC en NCC. De toenmalige adjunct-directeur van PICA vond het maar beter om het rapport maar in niet al te wijde kring te verspreiden. Daar stond ik als broekie met mijn verslag....

Jammer voor de WSF-bibliotheken want het toonde aan dat de gezamenlijke bibliotheken de netwerkcollectie Nederland hebben. Overigens we praten over 1990 en niet over 2009!

Sindsdien bekijk ik elke automatiseerder met een flinke portie argwaan. Want ik denk altijd dat iedereen het beste voor heeft met het hele bibliotheekwerk en dat blijkt dan vaak weer niet zo te zijn.

In de afgelopen tijd sprak ik met de medewerkers en directie van zowel Medialab als OCLC en morgen spreek ik de directie van HKA. Een mooi moment om de balans maar eens op te maken voor de automatiseerders. Waar staan ze en waar moeten ze naar toe?

OCLC
OCLC is goed in grote catalogi. Hun beleid is erop gericht om zoveel mogelijk grote catalogi binnen te halen. Ze draaien hun hand niet om voor de Nationale Bibliotheek van Spanje, Duitsland of Frankrijk.

OCLC is één van de weinige bibliografische partijen met de goede contacten bij Google.

Wat minder bekend is, is dat OCLC door overnames onder andere in bezit is gekomen van de VDX-software. Met deze software wordt het mogelijk om authorisatie op vele informatiesystemen te regelen. Of ze het op dit gebied redden tegen grote jongens waarvan authorisatie core-business is, is nog de vraag.

Wat moet OCLC doen?
OCLC moet uitgroeien tot de wereldwijde catalogus. Wat Googlebooks nog niet gescand heeft of wat nog niet rechtenvrij is moet op die manier door OCLC geleverd gaan worden. Het lijkt dan ook logisch dat OCLC meer moet gaan doen met de tracering van titels. Met alleen universiteitsbibliotheken en grote openbare bibliotheken is dat nog niet fijnmazig genoeg. Koppel OCLCWorldcat dus aan Zoek&Boek (=o.a. VDX van OCLC).

Daarnaast heeft OCLC het in zich om zich door te ontwikkelen tot leverancier van digitale content. Tijdschriftartikelen zijn nu al zeer breed in PDF-formaat leverbaar. Koppel dat weer aan Zoek&Boek et voila: alle artikelen voor alle burgers beschikbaar.

Medialab
De aquabrowser van Medialab heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot de de facto standaard voor geïntegreerde informatie in bibliotheken. Een aantal provincies rolt momenteel de aquabrowser uit als zoekinterface en vervangt daarmee vaak de oude bibliotheekcatalogus.

De aquabrowser in Nederland kent een getrapt systeem. Provinciale en lokale systemen maken namelijk gebruik van de indexen die op landelijk niveau zijn gemaakt. Lokale systemen kunnen daarnaast nog eens gebruik maken van indexen die ook op provinciaal niveau zijn aangelegd. Als dat nog even zo doorgaat wordt de wereld wel wat complex.

Wat moet Medialab doen?
Medialab zou een aanbieding moeten doen dat de aquabrowser in licentie geven aan alle bibliotheken in Nederland. Voor elk bestandje moet iets worden afgesproken en moet je licentierechten betalen. Vervolgens blijkt dat iets dat provinciaal gestart is ook landelijk navolging krijgt en je kunt weer opnieuw beginnen met indexeren. Kortom, trek hier de hark eens even flink door hoe we het met elkaar aanpakken.

Medialab sluit terecht aan bij al die lokale autonomie van bibliotheken maar het levert straks een gedrocht op van honderden indexen op verschillende plaatsen. Centraal afspreken en aansturen. Misschien is dit ook wel het gouden ei om al die planningen eens met elkaar te halen.

Medialab moet qua ontwikkeling vooral doorgaan met waar ze mee bezig zijn. Overigens verwacht ik toch met enkele jaren dat er een koppeling komt te liggen tussen Google en Medialab.

HKA
De huisautomatiseerder van Overijssel is een betrouwbare leverancier van bibliotheeksoftware. De focus is sterk gericht op efficiency binnen het bibliotheekproces. De afgelopen jaren hebben ze veel mee specialismen binnen boord gehaald. De laatste personele investeringen richten zich bijvoorbeeld heel sterk op Joomla.

Wat moet HKA doen?
HKA moet zich vooral richten op klanttransacties. De investering in Joomla past daar wonderwel bij. Niet alles is in databases op te lossen. Sommige dingen zijn gewoon transacties op websites. Daarnaast ligt er een gouden kans voor HKA rondom retail- en CRM-constructies. Daar zie ik nog te weinig investering in gedaan worden maar misschien zie ik niet alles.

De eeuwige optimist en de veranderende rollen
U denkt misschien dat ik te zonnig schijf over automatiseerders. Van elk van deze drie kan ook gigantische zeperds noemen in planning en uitvoering. Elk van de drie leveranciers heeft een planning afgegeven van de nieuwe release die niet gehaald is. Elk van de partijen ging er maanden te laat overheen.

Wel zie je dat geen enkele leverancier meer een totaalleverancier is. Leveranciers gaan zich toeleggen op functies. OCLC op de catalogusfunctie en de authorisatie. Medialab specialiseert zich in de interface en de integratie. En HKA specialiseert zich in de klanttransacties en wellicht nog in specifieke bibliotheektransacties maar dan moet de samenwerking met de NBD (en daarachter OCLC) wel snel van de grond gaan komen.

Tot slot
Oja, en één ding. Kunnen ze gewoon samenwerken met elkaar en elkaar kwaliteiten respecteren en dat ook gewoon binnen een jaar met elkaar regelen? Het zou een zegen voor het land zijn. Overigens: ik beraad me erop om een stagiair aan te nemen die daar een vilein stagerapport over schrijft.

Wordt vervolgd

dinsdag 24 maart 2009

De blogbioscoop : deel 20

Vandaag had ik een gesprek met Arend Runia, bestuurder van een grote scholengroep. En zelf ook blogger. Het is altijd een feest om met Arend om tafel te zitten. Hij staat voldoende in de klei om van de hoed en de rand te weten. En tegelijkertijd voldoende bestuurder om zaken voor elkaar te krijgen.

Hij wees mij in het gesprek op een filmpje van Koefnoen over het nieuwe leren. In onze Blogbioscoop dus vandaag een gastexploitant. Oja, Arend kent dus ook nog zelfspot en weet al die belangrijke vernieuwingen te relativeren en te schatten op waarde voor leerlingen.

maandag 23 maart 2009

Zoeken is beter dan vinden.....

Op mijn nachtkastje ligt al jaren een artikel van de in 2008 overleden Kees Fens. Soms verdwijnt het in het laatje van mijn nachtkastje en dan ligt het er weer maanden bovenop. Het artikel moet van begin jaren '90 zijn. Af en toe herlees ik het weer eens en verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. En dan denk ik: "waar zijn we toch mee bezig met al die zoekmachines". Omdat ik u niet allemaal uitnodig om mijn nachtkastje te bewonderen, geef ik u het (iets ingekorte) artikel maar.

Boek en Bak
Zoeken is beter dan vinden. En niet vinden is het allerbeste. We gaan een tijd van louter vinden tegemoet. Het zoeken zal verdwijnen en daarmee het geluk van de ongezochte vondst. We zullen alleen nog maar weten wat we moeten weten. En dat is altijd weinig. De ware kennis is de overbodige. En dat is de meeste.

Eén der mooiste ervaringen is die van het bladeren. Op pagina 301 staat wat je moet hebben. Dat laat je rusten. Je gaat bladeren, 'browsings' is, geloof ik de vakterm. Wat een boeiende stukken. Je besluit het hele boek te gaan lezen. En de grote reserve-vaten in het geheugen vullen zich met voorlopgi overbodige kennis.

Een haast even mooie ervaring: het 'bladeren' in een kaartenbak van de bibliotheek. Vaak heb ik niet het boek gevonden dat ik zocht. maar ik vond een paar andere die veel boeiender bleken. .....
Studenten lezen nooit meer een boek, aleen een gefotokopieerd fragment ervan (Mark: u ziet het is echt een oud artikel). De plicht. Niet die vijf jaar of de schoolsheid, maar het fotokopieerapparaat is de oorzaak van het lage peil van de universitaire studies. Met de syllabus natuurlijk.

Onze kinderen en kleinkinderen zullen nooit meer hoeven zoeken, jubelen de profeten. Alles zit in de computer. Een paar trefwoorden en daar verschijnt het gezochte. In al zijn verdoemenswaardige enkelheid, gewoon thuis, in een kamer zonder boeken. Ze zullen niet meer bladeren in boek noch bak. Ik zoek niet, ik vind, meteen. De cultuur van de tijdverspilling is ten einde.

Ik zocht gisteren een citaat. Ik het het niet gevonden. Ik had twee schitterende uren.
KEES FENS

Het artikel kan weer op mijn nachtkastje en zal er - zolang er zoekmachines zijn - ook nog wel een tijdje blijven liggen. Zoeken is beter dan vinden...

donderdag 19 maart 2009

De blogbioscoop : deel 19 : de B-films

Na de zware woorden van de Blogkermis maar even weer wat luchtigs. Bij het exploiteren van de Blogbioscoop kun je niet altijd A-films hebben. Sommige films zijn het gewoon nét niet. Hier presenteren we drie films die het niet gehaald hebben voor de Blogbioscoop. Als B-films kunnen ze nog.

Waarmee we maar willen laten zien dat exloitant zijn van een blogbioscoop nog best moeilijk is!

Op de eerste plaats: The L-team. Leuk uitgewerkt maar wel op een voor de hand liggend thema.B-film nummer twee is Super-librarian. Gebaseerd op Superman. Ook hier leuk uitgewerkt maar net te kort en zonder echt plot.Tot slot, het reclamefilmpje van OC Library. Ook hier is het idee best aardig maar het filmpje mist aan het eind naar mijn gevoel power om echt te blijven hangen.

woensdag 18 maart 2009

Blogkermis: Het Mea Culpa van lege woorden en holle frasen


Mijn collega Nicole Giling is een nieuwe blogkermis gestart. Het thema is ditmaal de verzuchting: wat schieten onze klanten nu helemaal op met al ons web2.0-gedoe. Merkt de klant er wel wat van?

Is web2.0 niet gewoon flauwekul2.0. Wordt elke oneffenheid in ons landschap van meningen uitvergroot tot een berg? Is elk zuchtje niet gelijk een storm? Is het niet meer dan ongebreideld voyeurisme in elkaars agenda? Is het niet meer dan ijdelheid om jezelf te presenteren op je gepimpte pagina?

Wat zijn onze motieven om ons een slag in de rondte te bloggen, te ningen of te twitteren?

De neiging bestaat om snel te wijzen naar de anderen. Ja, inderdaad die doen dat uit voyeurisme en ijdelheid. Maar ik natuurlijk niet! Kortom, kritisch zelfonderzoek zou hier op zijn plaats zijn.

Wat is er terecht gekomen van al die woorden die ik hier heb uitgespuugd? Waren het lege woorden en holle frasen? Of was het meer dan dat?

Ik ben bij mezelf te rade gegaan en bij mijn blogposts langsgelopen om te zien wat er van gekomen is.

In maart 2008 schreef over The great library swindle. Er zou een complot in Nederland zijn waarbij de vrije toegang tot informatie beperkt zou worden. Dit verhaal is later uitgemond in een presentatie op de OCN over het succes van Zoek & Boek.

Aladin is dood, lang leve aladin, was het artikel in april waar heel veel op gereageerd werd. Daarin werden adviezen gegeven over het gebruik van Al@din. Vier van de tien adviezen heb ik landelijk opgevolgd zien worden. Het is echter nog lang niet voldoende.

Van de voorzitter van de anti-Gids-fanclub was een artikel met een hartstochtelijk pleidooi voor de G!ds. En dat was uit mond zeer opmerkelijk. Ik stond bekend als de voorzitter van de anti-G!ds-fanclub. Helaas moet ik constateren dat op dit punt landelijk maar heel weinig vooruitgang is geboekt...... Ik overweeg de anti-G!ds-fanclub maar weer in het leven te roepen.

Dit is maar gewoon een greep uit de gepubliceerde artikelen. De uitkomsten zijn soms goed, soms slecht. Ja, soms is er iets in gang gezet, maar ook vaak niet. De echte trafficbuster zat vanaf febrauri toch gewoon in de blogbioscoop. In mijn statistieken zie ik dat er meer bezoekers dan ooit komen. Leuk voor mijn ijdelheid maar de klant schiet er niets mee op.

Wel constateer ik dat er meer interactie is tussen professionals dan ooit tevoren. Vroeger (lees: tot een paar jaar geleden) spraken alleen bibliotheekdirecteuren met elkaar. Die tijd lijkt voorgoed voorbij en dat lijkt me een zegen voor het land: versnelde kennisuitwisseling en ook nog leuke contacten.

Inderdaad, mea culpa voor lege woorden en holle frasen, maar evenzeer, lekker verder met scherpe woorden die kunnen leiden tot prachtige daden. Okee, en dan ook af en toe een blogbioscoop!

vrijdag 13 maart 2009

De blogbioscoop : deel 18

Nog immer is de voorraad filmpjes niet uitgeput. Ditmaal is het er wel eentje uit de oude doos. Ruim twee jaar oud is het filmpje van de Bibliotheek Meijerij. Op Youtube kun je er twee vinden. Deze over de lezende brandweerman, blijf ik de beste vinden.

Overigens ben ik wel benieuwd of er ook al bibliotheken zijn die een aardig filmpje hebben gemaakt over de boekenweek. Een beetje a la het ALA-filmpje dat ik onlangs attendeerde.

Is iemand dat al tegengekomen?

donderdag 12 maart 2009

Krijgt Michiel echt twaalf busjes?

Dat is toch het aardige van internet. Mijn vorige artikel was bedoeld als aardige manier om Michiel uit te zwaaien en tegelijkertijd een rare gedachtenkronkel neer te leggen.

Ik had zelf gedacht dat ik wel ergens een rekenfout zou maken en dat iemand binnen enkele uren mijn mooie droom wel met harde feiten om zeep zou hebben geholpen.

Van verschillende kanten krijg ik leuke reacties dat dit nog niet zo'n gekke gedachte is. Tegelijkertijd wordt aangegeven dat er nog wel wat aanvullend rekenwerk nodig is.

Zou Michiel vrijdagmiddag dan echt twaalf busjes gaan krijgen? Dat zou een geweldig cadeau voor hem en voor ons zijn.... En, weet iemand of je twaalf busjes kwijt kunt daar achter de Centrale Bibliotheek in Rotterdam?

woensdag 11 maart 2009

Michiel Laan en de twaalf busjes van de WSF

Aanstaande vrijdag neemt Michiel Laan afscheid als directeur van de Centrale Discotheek Rotterdam. Michiel heeft veel betekent voor muziekliefhebbers in Nederland. Er zullen vrijdag vele mensen zijn die hem roemen. En terecht. Maar één ding is 'm niet gelukt en ik dacht zo, zouden we dat voor vrijdag nog kunnen regelen?

Het volgende is het geval. De CDR maakt voor levering van CD's en muziek-DVD's gebruik van het zogenaamde landelijk transport. Dat is een vrachtwagen in dienst - van ik dacht NBD - die eenmaal of tweemaal per week de provinciale steunorganisaties aandoet. Van daaruit moet het weer verder getransporteerd worden naar de bibliotheken door de busjes van de PSO's.

Doordat dat landelijk transport niet zo vaak rijdt, heeft de CDR nog steeds te maken met een week levertijd op CD's. En eerlijk is eerlijk: eigenlijk kan dat niet meer in deze tijd.

Tegelijkertijd, hoorde ik laatst van een WSF-directeur dat die portokosten zo verrekte hoog worden. Tijd voor wat speurwerk dacht ik. De WSF had in 2005 (sorry, recenter kon ik niet vinden op internet) 130.000 IBL-aanvragen afgewerkt. Het overgrote deel zal wel naar Openbare Bibliotheken zijn gegaan. En het merendeel gaat met de post. Laten we eens uitgaan van die 130.000 aanvragen. Die stuurt een WSF-bibliotheek op met - laten we zeggen - vijf euro porto. Dat betekent dat de gezamenlijke WSF-bibliotheken gezamenlijk zo'n 650.000 euro neertellen aan portokosten.

Hoeveel busjes zou je kunnen laten rijden door het hele land voor 650.000 euro portokosten? Ik denk inderdaad zo'n twaalf. Zouden die busjes niet elke dag ervoor kunnen zorgen dat dat die CD's van de CDR naar elke provincie worden getransporteerd?

En met twaalf busjes kun je echt meer dan alleen het landelijk transport. De 120 grootste bibliotheken kunnen ook meegenomen worden in dit traject en daarmee dek je 80% van de Nederlandse bevolking. En dan geldt voor Michiel: vandaag besteld, morgen geleverd.U mag van mij allemaal nog heel lang praten over collectiemodellen, etalages, topcollecties maar volgens mij kunt u vrijdag twaalf busjes aanbieden aan Michiel Laan. WSF-directies, grijp uw kans voor een megacadeau waar u zelf ook nog beter van wordt.

Overigens: al die boeken worden ook nog eens teruggestuurd naar de WSF-bibliotheken. Ook daar gaat weer 650.000 euro porto, nu echter verdeeld over een kleine 100 bibliotheekinstellingen. Zouden we daar ook nog wat mee kunnen?

Michiel, het ga je goed!
N.b.: ik kan er in mijn berekeningen wel wat naast zitten. Maar zelfs als het de helft is: ook met zes busjes is Michiel al blij......

dinsdag 10 maart 2009

De Blogbioscoop : deel 17

Vorige week liet ik u een verpletterend filmpje zien onder de titel Silent Library. Mijn collega Nicole Giling kwam een Nederlandse variant op het spoor. En tja, die kunnen we u natuurlijk niet onthouden. Het is gemaakt door het interactieve kanaal 101TV van BNN.

En in dit filmpje komen inderdaad de maden voor. Nou, volgens mij komt dit nog wel door de leeftijdsscreening.

maandag 9 maart 2009

Altijd dat verlangen naar het ideaal


Aan de slag… dat was de titel van een werkconferentie vandaag in de Bibliotheek Zwolle.

Gelooft u dat de ideale man of vrouw bestaat, of de ideale baan, of het ideale huis. Of bent uw idealen allemaal al kwijt? Als u ook maar een beetje idealen kwijt bent geraakt moet u vooral blijven lezen.

Ik kreeg een mooi foldertje toegestuurd met de vraag om aanwezig te zijn bij een werkconferentie van het personeel van de bibliotheek Zwolle. Een conferentie over de opzet van het nieuwe meerjarenplan. Het foldertje geeft aan dat ik mooie workshops kan volgen over belangrijke thema’s.

Aan het begin van de dag trapt directeur Tineke van Ham af. Zij geeft aan wat de ambities zijn. Er is een pracht van een meerjarenplan opgesteld. Een greep uit de actielijst voor de komende vier jaar: Alle vestigingen worden omgebouwd tot winkels, het ledental groeien met dubbele cijfers en klanten komen graag naar alle activiteiten die worden georganiseerd.

Het meest geraakt ben ik door de woordjes “Ideale bibliotheek”. Ideale bibliotheek. Bij één van de workshops moet je je ogen dicht doen en denken aan de ideale bibliotheek. Gelukkig hoefde je niet te zeggen wat je dacht. Want ik zag een prachtig palmstrand met daarop een mooi boekenkastje met prachtige titels. Dat was mijn strand en mijn bibliotheek en ik lag er naast.

De ideale bibliotheek. Ach, wat zijn nou idealen en hoe snel leren wij niet af om idealen maar niet na te jagen. De ideale vrouw? Ach die is toch is onvindbaar en onbereikbaar. Die ideale baan? Die kun je toch nooit krijgen? Het ideale huis? Ach, er is altijd wel wat aan te merken.

Je kunt maar beter tevreden zijn met wat je hebt. Toch?

Bijna anderhalf jaar hebt ik gewerkt in die bibliotheek en ik heb meegewerkt om tot dat ambitieuze beleidsplan te komen. En vandaag zie ik de voortgang van dingen die we al veel eerder in gang hadden gezet.

Ik zie Carla Brugman enthousiast vertellen over haar samenwerking met ROC en denk, dat komt wel goed. Ik zie Ineke Groters een ongelofelijk speels collectiespel spelen. En denk, dat komt wel goed. Ik zie Margriet Veeneman en Marianne Elsjan vertellen over de ideale bibliotheek en de website. En denk, het komt wel goed. Andere workshops heb ik niet gevolgd, maar die schijnen even inspirerend te zijn geweest. Dus….dat komt wel goed.

En sterker nog, ik ben vandaag echt aan de slag geweest. Ik heb hard moeten werken.

Alle workshops zijn gegeven en opgezet door eigen medewerkers. Er is geen externe ondersteuner aan te pas gekomen. De kwaliteit van de workshops is excellent en zou door een buitenstaander niet beter gedaan kunnen worden.

Wat ook heel bijzonder is dat al het personeel meedoet in deze workshops. Iedereen kan aanhaken en zelf aangeven wat hij of zij belangrijk vindt. Resultaten worden opgeslagen in een Wiki en dat wordt ook de vorm om de toekomst kennisdeling met elkaar mogelijk te maken. Het is een doordacht geheel.

En waarom doen we dat allemaal? We doen het omdat het vijf voor twaalf is voor het bibliotheekwerk. Ledentallen lopen hard terug en uitleningen idem dito. In de laatste brief van het minister Plasterk wordt het eerst een spoortje van twijfel getoond of bibliotheken het wel gaan redden met bibliotheekvernieuwing. Dat geluid hebben wij nog nooit eerder gehoord bij het ministerie van OC&W.

Jos Geevers, een medewerker van bibliotheek Eindhoven, heeft ooit uitgerekend dat in Eindhoven met de dalende uitleenaantallen in 2017 de laatste uitlening zal plaats vinden. Als dat zou gelden voor Zwolle, dan zou bij het pensioenfeestje van Jelle Kooistra de bibliotheek tevens haar afscheidsfeestje kunnen geven.

Maar ook hier geldt, Zwolle roeit tegen de stroom in met en groeit als kool. Daar is hard voor gewerkt. En natuurlijk, er moet hard gewerkt worden om dat vast te houden. De bibliotheek Zwolle heeft een prachtig beleidsplan en een kan bogen op goede successen in de afgelopen jaren. Wat is dan het geheim in Zwolle?

Ik kijk de zaal nog eens rond. Wat voor wonderpersoneel ziet hier in de zaal dat dat kan? En beseffen ze eigenlijk wel hoe bijzonder het is, of kunnen ze dat zelf niet zien, bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal. In de zaal zitten zes invallers die deze conferenties in hun eigen tijd volgen omdat ze dit zo belangrijk vinden. Zo bijzonder is het dus.

Ik kijk de zaal nog eens rond. Is het wonderpersoneel? Nee, dat is het niet. Het zijn allemaal leuke mensen, maar geen wonderkinderen. Wel mensen die samen werken aan een doel en waar de organisatie goed op orde is. De bibliotheek Zwolle slaagt erin om leren en werken samen te voegen en wil dat de komende jaren ook blijven doen.

Aan mij de vraag of de bibliotheek wel goed aansluit op het netwerk. Daar bestaat geen enkel misverstand over. Overigens. Bibliotheken kunnen niet aansluiten op het netwerk, want ze zijn het netwerk. Collectiebeleid, marketing, digitale bibliotheek, er is geen onderwerp waar de Bibliotheek Zwolle niet bij betrokken is.

De ideale bibliotheek. Dat woord blijft me bij. En na vandaag geloof ik de mensen niet meer die zeggen dat je idealen niet na moet jagen en dat je tevreden moet zijn met wat je hebt.

De ideale vrouw, de ideale baan het ideale huis. Ze bestaan allemaal, ik weet het zeker. Evenals de ideale bibliotheek. Je hoeft alleen maar rond te kijken hier en erachter aan te gaan. En vooral als je een beetje door de tijd heen kunt kijken. Hoe ziet het er hier met, dit tempo over drie jaar uit? Precies, de ideale bibliotheek bestaat, en u bent erbij.

Maar dan moet u wel….. aan de slag!
Precies. Wij gaan het licht niet uit doen in 2017.

De Blogbioscoop : deel 16

Na het filmpje over Utrecht maar weer eens wat culturelers. Overigens, het eind van dat filmpje vond ik wel een beetje een afknapper. Er gebeurde niks.... Ook wel weer tekenend.

Vandaag hebben we zelfs twee filmpjes. Uw week kan gelijk niet meer stuk.

Aangezien heel volksstammen bezig zijn met 23dingen kunnen twee liedjes over de web2.0-overkill er ook nog wel bij. De eerste ontving ik als tip van Astrid van Dam. Het filmpje is van Rhettandlink, die er overigens een hele serie internetfilmpjes op na houdt. Ze zingen een beetje als Willy Nelson, dus daar moet je van houden. Maar blijft leuk opgezet.De Nederlandse equivalent van Willy Nelson bestaat uit Erwin Karst en Rob Coers. Hoewel Erwin met de vergelijking van Willy Nelson wel niet zo blij zal zijn. Die mag hij van mij inruilen voor John Hiatt. De afsluiting van de eerste 23dingenclub in Overijssel werd luister bij gezet door een heus lied over.... tja, 23dingen natuurlijk. Top idee Erwin!

zaterdag 7 maart 2009

De blogbioscoop : deel 15

Het 3fm-programma Weekend DNA (zaterdagavond 20.00-22.00) geeft jonge reporters opdracht spannende taken aan elkaar te geven. Reporter Domien krijgt opdracht om op bezoek te gaan bij de bibliotheek Utrecht. Spannend opgebouwd maar ja wat gebeurt er als je iets onverwachts doet in een bibliotheek? Nou, kijk maar.

Met dank aan mijn collega Nicole Giling. Nog een goed weekend overigens.

vrijdag 6 maart 2009

De koning van Katoren strikes back!

Een tijdje geleden schreef ik een zure post over de ontwikkelingen rond de bibliotheek Deventer. Politiek geharrewar leidde toen tot het aftreden van de vijf wethouders. Het plan rond een nieuwe bibliotheek en stadhuis leek na bijna 15 jaar voorbereiding van de baan.

Jan Terlouw - voor ons natuurlijk bekend als kinderboekenschrijver - werd gevraagd als lijmer voor het college. En dat blijkt hij met verve te doen. Naar verwachting wordt vandaag bekend gemaakt dat het college gelijmd is en dat het plan voor de nieuwe bibliotheek en stadhuis in dit akkoord zit. Uiteraard wordt er een knieval gemaakt naar de PvdA, want die eiste destijds een onafhankelijke doorrekening van alle kosten. Die doorrekening gaat er komen en het zal wel draaien met woorden worden over wat nou de opdracht is en wie de opdrachtgever. Mooi werk voor de politiek maar niet voor ons.

Fijn dat het weer vooruit gaat en leuk om te zien dat een kinderboekenschrijver de boel vlot trekt. Afgelopen jaar las één van mijn kinderen De koning van Katoren. En daarin komt het verhaal voor van de vogels van het stadje Decibel. Een groepje vogels die het leven in de stad met gekrijs onmogelijk maakt. Hoofdpersoon Stach moet de vogels tot zwijgen zien te krijgen. Dat lukt op een creatieve en kinderlijke wijze.

Zou het niet wat zijn om Jan Terlouw maar weer eens uit te nodigen in de bibliotheek in Deventer? En hem aan kinderen te laten uitleggen wat die vogels van Decibel te maken hebben met de lijmpoging in Deventer. Volgens mij zijn er behoorlijk wat paralellen te trekken.

Voor Deventer: hopen en bidden dat de PvdA ja zegt. Voor de rest: Nodig eens een kinderboekenschrijver uit bij uw politieke problemen! Doet wonderen.

donderdag 5 maart 2009

De Blogbioscoop : deel 14

Ook zo genoten van de film March of the Penguins? Dan is bijgaande film zeker een aanrader. In March of the Penguins wordt het ontroerende verhaal verteld van de kudde pinguïns die vertrekt om te broeden. In de ijzige kou zie je hordes pinguïns lopen, dagen lang.

Bibliothecarissen zijn evenzeer kuddedieren en in januari trekken ze massaal weg. Om te broeden? Of voor iets anders... kijk zelf maar.

Met dank aan mijn collega Rommy Eisma voor de tip.

De mysterieuze krachten van het bibliotheekwerk : deel 3 : Erik ter Weele


Het is alweer vier maanden geleden dat wij een beroep deden op de mysterieuze krachten in het bibliotheekwerk. Toen ging het om Paula Braun.

Ditmaal gaat het om Erik ter Weele. Erik Wie? hoor ik u denken. In de mysterieuze krachten van het bibliotheekwerk gaat het altijd om mensen die weinig schreeuwen maar heel veel doen. Mensen die soms onzichtbaar zijn maar van onschatbare waarde. Erik is zo iemand.

Erik ter Weele werkt op de ICT-afdeling van de OBD/Blauwe Brug (kruis aan wat niet van toepassing is). Erik weet veel van Bicat maar nog meer van alles wat met A-select en VDX te maken heeft.

Heel Overijssel heeft hij aan Zoek&Boek gekregen en nu is hij bezig om dat voor veel Gelderse bibliotheken te regelen. Toen er een pilot kwam in Deventer met de blindenbibliotheken en er van alles geregeld moest worden, was ik getuige van een stroom van honderden e-mailtjes die tussen Erik, VOB en OCLC/VDX heen en weer gingen.

Soms neem ik Erik mee naar gesprekken met ICT-bedrijven. Erik blijft altijd nuchter en heeft een hekel aan gebakken lucht. Als Erik niks zegt in zo'n gesprek dan vindt hij het niks. Dan weet je dat het technisch gesproken gebakken lucht is.

Ondertussen poetst Erik alle technische vuiltjes weg. En hij blijft altijd bescheiden.

Boven zijn bureau hangt een Elviskalender nog steeds op december 2003. Na Elvis is er nooit meer betere gemaakt, vindt Erik.

Als ik moest kiezen tussen Erik of Elvis, dan wist ik het wel. Geef mij maar Erik, dan kunnen we tenminste nog cd's van Elvis bestellen. Erik is The King.

woensdag 4 maart 2009

JaapJan van Deltion legt het nog één keer uit....

De samenwerking met de ROC's in Zwolle levert telkens weer leuke dingen op. Ditmaal laat ik hier een filmpje (zeg maar rustig mini-documentaire) zien over Fiducia. JaapJan Vroom is samen met zijn collega's Jan-Willem Fokkenrood en Annemarie Versloot de makers van dit filmpje.

Het filmpje laat heel goed zien wat Deltion nu precies doet samen met de bibliotheek. Leuk ook om de mensen van het ROC zo enthousiast over de bibliotheek te zien vertellen.

En tot slot: je kunt gewoon zien dat ze lol hebben gehad aan de presentatie en het filmpje. Het is een eer om samen te werken met deze mensen.

Oh ja, en waar kennen we die muziek ook al weer van? Ik ben het even kwijt.


Wil je zelf nog eens kijken bij Fiducia? Klik dan hier

dinsdag 3 maart 2009

De Blogbioscoop : deel 13

Tja, als Sergio de vorige film was, dan kan dit niet anders dan de volgende zijn. Al wel eens eerder getipt bij Astridsscribbles, maar nog even tenenkrommend.Alle clichés komen voorbij. Geef me dan maar Sergio.

maandag 2 maart 2009

De Blogbioscoop : deel 12

Na keurige liedjes over het alfabet, mag het nu wel weer iets ruiger. De Vlaming Sergio loopt een dagje mee in de bieb en leert wat het is om bibliothecaris te zijn. Sergio houdt het midden tussen Samson en Gert en de Young Ones. Een vreemde combinatie. De humor ligt soms voor de hand maar de uitvoering is leuk. Een prima filmpje om nieuw personeel mee aan te trekken.zondag 1 maart 2009

De Blogbioscoop : deel 11

Snel bladerend door mijn vooraadje filmlinks, zie ik dat we er nog niet door heen zijn. En telkens komt er ook wel weer een tip voorbij.

Ditmaal het filmpje van de Vlaamse VOB, de VCOB. Een film van anderhalve minuut om uit te leggen wat de bibliotheek doet.Van A tot Z dus. Dat konden er echter meer. Ook die kale uit Oss - Jan de Waal, samen met Jeroen Burg - heeft een filmpje van A tot Z. Overigens heb ik toch een tijdje gedacht dat Jan de Waal schuiliging achter de weblog Janmetdekorteachternaam. Dat bleek dan weer Jan Klerk te zijn.Weer veel kijkplezier en we gaan dus nog even door! Tot de volgende bios!