donderdag 26 februari 2009

De Blogbioscoop : deel 10

Na een serieus bericht weer gewoon een filmpje. Ditmaal van de ALA National Library Week 2008. In twee minuten tijd wordt uitgelegd hoe de inlichtingenfunctie werkt van een bibliotheek. Het wachten is op een Nederlandse versie van dit filmpje. Wie gaat die maken: René van der Have, Jan de Waal of ... zeg zelf maar.

Niet zeggen dat de helft niet gebruikt wordt, hoor!

De afgelopen week maakte ik iets bizars mee. Ik heb een Hongaarse vriend die in Hongarije een nieuwsbrief uitbrengt zoals Wim Keizer hier. Alleen is mijn Hongaarse vriend ZZP'er en heeft zijn nieuwsbrief een nog veel groter bereik dan die van Wim. Daar kan Wim alleen nog maar van dromen.

Mijn vriend is daarmee niet machtig (en dat wil ie ook helemaal niet) maar wel invloedrijk. En in zijn laatste nieuwsbrief meldde hij dat hij goede gronden had om te veronderstellen 50% van de nieuwe bibliotheekboeken nooit zou worden uitgeleend. Hij baseerde zich op cijfers van een niet nader te noemen bron over de aanschafperiode 2003 tot 2005.

En toen gebeurde er iets raars. Alle bobo's van het Hongaars bibliotheekwerk waren boos op mijn vriend. Ze vonden dat je zoiets niet mocht zeggen over de collecties en dat het schadelijk was voor de subsidierelaties. En dat ie moest bewijzen dat het zo was.

Zijn tegenreactie was tweeledig. Hij vond dat het bibliotheekwerk maar eens met goede cijfers op de proppen moest komen. Hij had zijn cijfers laten zien en die logen er niet om. En toen bleef het stil bij de bobo's. De cijfers kwamen niet.

Zijn tweede reactie was dat hij zijn buitenlandse vriendjes benaderde met een verzoek om cijfers uit onze landen.

En dus ging ik op zoek naar cijfers uit Nederland. Ik heb ze op landelijk niveau niet kunnen vinden. Ik belde een bevriende directeur op van een middelgrote bibliotheek (30.000 inwoners) met de vraag of het voor die bibliotheek te leveren zou zijn. Ze zou het uitzoeken en twee uur later had ik de gegevens.

17% van de aanschaf tussen 2003 en 2005 was nul keer uitgeleend in het afgelopen jaar. Nog eens 11% was slechts één keer uitgeleend. Bij elkaar bijna 30% oftewel 1 op de 3 aangeschafte media.

We doen het - als ik mijn vriend mag geloven - dus beter dan in Hongarije. Maar blij ben ik er niet echt mee. De aanschaf kan nog veel beter. De nullen en enen moeten veel meer in netwerkverband georganiseerd worden en de cijfers van mijn bron wijzen aan dat dat zeker moet kunnen.

Oh ja, als u denkt.... komt er geen blogbioscoop meer? Geen nood, vanavond staat er weer een nieuwe editie.

woensdag 25 februari 2009

De Blogbioscoop : deel 9 : kinderbios

Het is woensdagmiddag en wie net zo oud is als ik, keek in zijn jeugd naar de kinderbios. Een hele woensdagmiddag met kinderfilms.

Na gisteren alle kinderzieltjes wel gekwetst te hebben, heb ik dus wel wat goed te maken. Snorrismom gaf de volgende tip.

dinsdag 24 februari 2009

De Blogbioscoop : deel 8

Wat ontdek ik nu... In de andere helft van Nederland is het nu vakantie! Tja, moeten we die mensen nu zonder Blogbioscoop door het leven. Nee, dat kan natuurlijk niet. Dus ook deze week nog maar een rondje.

Ditmaal heb ik een echt schokkend filmpje in de bibliotheek. Zes jongens spelen een spelletje met verschillende rondes. Het heet Silent Library omdat het spelletje in stilte gespeeld moet worden. Maar telkens is iemand lelijk de klos. Op Youtube is de hele zevendelige serie te vinden. Ik toon alleen deel 7. Om eerlijk te zijn: dit is milde uitzendig.

Door velen geclassificeerd als mannenhumor. Let op: niet geschikt voor jonge kijkers.

zondag 22 februari 2009

De blogbioscoop : deel 7

Via mijn Hyves - jawel , het werpt zijn vruchten af - reageerde Michael de Jonge met een gouden tip. Michael heeft duidelijk een andere muziekkeuze dan ik. Michael houdt wel van nederlandstalig. Dat doe ik ook wel maar ik heb toch duidelijk een andere smaak.

Dus kwam Michael met het vermaarde Sneeuwbaltrio aan. Het Sneeuwbaltrio is leuk omdat het echt "over the top" is. Ook nu wordt weer de bibliothecaresse bezongen en ook ditmaal is de zanger verliefd.....

Het nummer zal niet misstaan in deze carnavalstijd. Dus: speakers op tien en meezingen maar!

Overigens: ik heb nog een paar filmpjes in voorraad en ik kan er ook nog wel een paar gebruiken. Gaan we dus nog even verder met de blogbioscoop of gaan we weer aan het werk? Ik hoor het wel!

vrijdag 20 februari 2009

De blogbioscoop : deel 6

Nederland ligt nog steeds lam van het vakantiegevoel. Dus we gaan nog maar even door met vermaak. Liedjes over bibliothecarissen zijn nog schaarser dan de filmpjes. En goede liedjes zijn zelfs schaarser dan schaars. Bijgaande filmpje is een optreden van Joe Uveges. Een nummer dat hij zong op het "When freedom Calls concert" in 2007.

Joe legt op bijzonder wijze uit waar de bibliothecaresse hem bij helpt en hoe ze dat doet. Ik ben niet zo van de dubbelzinningheden maar bij deze moest ik toch glimlachen. Ik houd me aanbevolen voor goede andere songs over bibliothecarissen.

donderdag 19 februari 2009

De blogsbioscoop : deel 5

Nog dramatischer dan een film is vaak de werkelijkheid. Daarom hier een echte documentaire over het hoogtepunt van ALA-conferenties. Ik liet een Nederlandse leverancier dit filmpje zien en hij vroeg gelijk of er een mogelijkheid was om zoiets in de grote zaal te kunnen doen bij de Online Conferentie. U bent dus gewaarschuwd.

woensdag 18 februari 2009

De blogbioscoop : deel 4

De afgelopen blogkermis ging over gebruik van "klassieke" media. Over hoe kinderen moeten omgaan met boeken en zo. Dat programma bestaat allang en dat zie je in bijgaande filmpje. Mediawijsheid uit de middeleeuwen. Er zijn nog steeds mensen die 'm niet gezien hebben!

En waaroom zijn het toch altijd Scandinaviërs die dit soort filmpjes maken?

dinsdag 17 februari 2009

De blogbioscoop : deel 3

Ditmaal Conan the Librarian. Als ik het goed heb, had ik dit filmpje al voordat YouTube bestond. En niet zo lang als Mr. Bean, maar toch goed voor een leuke schaterlach.

maandag 16 februari 2009

De Blogbioscoop deel 2

Echt uit de oude doos en voor velen bekend. Aan de lange kant voor internet met maar liefst negen minuten. Maar ach wat geeft het. Er gebeurt toch niks in Nederland....


zondag 15 februari 2009

Deze hele week: de blogbioscoop!

Het wordt steeds erger in Nederland. Vroeger lag alles alleen in de zomer stil. En dan nog eigenlijk alleen de drie weken in de bouwvak. Door alle vakantiespreidingen en door de gestegen welvaart is iedereen om de haverklap op vakantie. Deze week is het krokusvakantie in onze regio. Zou me niet verbazen als dat ook al weer is vergruist door vakantiespreiding waardoor er minstens twee weken in Nederland niets gebeurt.

Ik zie om mij heen de mensen al weer naar de sneeuw vetrekken, anderen werken op halve kracht en een enkeling werkt door om zijn spullen op te ruimen. Voor al die mensen hebben wij deze week de Blogbioscoop. Elke dag een bibliotheekfilmpje om de verveling te verdrijven. En uiteraard schamen wij ons niet voor herhalingen. Er gebeurt deze week toch niets.

Deel 1: Noorwegen doet mee aan het songfestival en stuurt Boyzone met het nummer Library Girl. Voor iedereen die wel eens verliefd was op de bibliotheekjuf. Veel plezier en tot morgen!

donderdag 12 februari 2009

Waarom in Deventer kinderen beter zijn dan oude heren.....

Het was een zware dag in Deventer vandaag. Gisteravond besloten de wethouders na een tumultueus raadsdebat op te stapppen. Men viel over het nieuwe stadskantoor en bibliotheek. Dat opstappen werd veroorzaakt door een gespleten PvdA-fractie.

Aan de val van het college gaat een hele geschiedenis vooraf. Via een wedstrijd hebben architecten kunnen meedingen naar dit gebouw. De bevolking van Deventer heeft haar stem kunnen uitbrengen en de raad heeft destijds die stem gevolgd. Iedereen was enthousiast.

Toen de beslissing dichterbij kwam en de beslissingen definitiever werden, sloeg het sentiment om. Het gebouw zou te hoog worden, te diep, te duur en te gevaarlijk. Het plan werd bijgesteld en jaar later opnieuw aan de raad aangeboden.

Vandaag spreek ik Jos Debeij en natuurlijk is hij teleurgesteld. De kans dat die nieuwe bibliotheek er komt in de combinatie met het stadskantoor, lijkt voorgoed voorbij. Opnieuw uitstel voor nieuwbouw. Toen ik er in 1994 werkte, werd er al over gesproken en nog is het er niet.

Even later zie ik Jos ook online gaan op MSN en achter zijn naam staat "stadskantoor en bibliotheek vermalen in koningsdrama PvdA". Want dat is wat het is.

Het geval wil dat niet zozeer de fractieleden zo tegen waren maar dat op de achtergrond door allerlei partijbonzen aan de touwtjes werd getrokken. Oude heren, met een flinke staat van dienst, die hun invloed op de achtergrond uitoefenden. En zelf dus nu ook buiten schot zijn. Ik verzin dit niet zelf, dit is de analyse die de krant maakt.

Wrang is natuurlijk wel. Vijftien jaar voorbereiding voor nieuwbouw aan gort door een paar oude heren: ook in de democratie kennen we nog wel een aristocratie!

Het meeste van dit nieuws staat echter op pagina 2 van het regiokatern. Op de voorpagina prijkt een grote foto van een deelnemer van de finale van de voorleeswedstrijd in de bibliotheek. Daar was ik gisteren nog even getuige van bij een kort bezoek aan de bibliotheek. Milan ten Hoeve en Noor Esders winnen.

En wat een verschil met die oude heren. Dit zijn kinderen die gewoon graag willen winnen. Soms een beetje opgejut door hun ouders. Kinderen die zonder bijbedoeling meedoen. Kinderen die nog geen weet hebben van spelletjes of van op de achtergrond aan de touwtjes trekken.

In Deventer zijn kinderen beter dan oude heren.... En volgend jaar: is er weer een voorleeswedstrijd.

zondag 8 februari 2009

Kinderen geloven alles!

Op AstridsScribbles is een blogkermis gestart. En na een eerste reactie achtergelaten te hebben, blijkt een ander al weer aan de haal te gaan met je woorden. Kort samengevat geeft Astrid aan dat ze zorgen heeft over het gemak waarmee kinderen internetinformatie tot zich nemen. En gelijk daaraan gekoppeld: moeten we ze ook niet vaardig houden op de oude media?

Op de eerste plaats: kinderen zijn niet lui en verwend! Het zijn alleen wel kinderen van hun tijd. En tja, kinderen zijn erg goedgelovig. Dat is als je iets wilt leren een makkelijke eigenschap maar dat werkt alleen als de bron betrouwbaar is. Dus ja, ouders en opvoeders hebben daar een taak. Daar zijn we snel mee klaar.

In de afgelopen week was ik bij een opening van de scholengroep SSCO. Arend Runia, het lid van college van bestuur waar ik deze samenwerking mee heb voorbereid, houdt zelf ook een blog bij en ook hij schrijft over deze opening. Bij deze opening refereerde ik aan de mogelijkheid van scholen om software te installeren waarmee, plagiaat gedetecteerd kan worden. Werkstukken van kinderen worden er door heen gehaald en de software zegt als een leugendetector of het van internet is geplukt of niet.

Ik vind dat echter een belachelijke ontwikkeling. Meer dan ooit hebben we toegang tot elkaars kennis. Daardoor kunnen we sneller dan ooit kennis creëren. Plagiaat (uiteraard met bronvermelding) is de basis voor kenniscreatie. Je moet kinderen dan ook vooral leren om van internet te plukken. En vervolgens moet je dan opdracht geven om de kennis die ze hebben gevonden verder te brengen. Dat is de vaardigheid van de toekomst.

Dan naar de klassieke media. De waarde van klassieke media gaat in de komende decennia drastisch veranderen. Met Googlebooks komen steeds meer klassieke media digitaal beschikbaar. Wat niet op internet is, bestaat straks voor ons gevoel niet meer. En vul daar maar op aan: WIE straks niet op internet aanwezig is, bestaat straks niet meer. Mijn oudste dochter kan zich geen sociaal netwerk voorstellen zonder MSN en Hyves. Dat is de basis voor haar contacten.

Overigens, daardoor wordt het ook steeds bepalender hoe je op internet aanwezig bent. Een kwalijk voorval overkwam mij deze week. Ik heb deze week in de gemeenteraad in Deventer ingesproken op de nieuwbouw van het nieuwe stadskantoor en bibliotheek. Dit weekend blijkt dat een aanwezige toehoorder de raadsleden - zonder mijn medeweten - heeft gemaild met de opmerking dat ik suggestieve en valse informatie zou hebben verspreid. Die persoon heeft eerst op internet gegoogled wie ik was.... En tja, wat vind je over Mark Deckers?: een blog over dat ie ontslagen wordt via internet.... Dat deed mij dus even beseffen dat ik nog moet opletten wat ik op internet begin te schrijven. Stom he? Dat van die valse en suggestieve informatie klopte uiteraard niet, maar ja, je kan het wel weer recht zetten.

Maar goed, dan terug naar de klassieke media. Moeten we kinderen daarmee helpen? Nee, ik vind van niet. Ik mag echter één uitzondering: en dat is voor de liefde voor literatuur en de poëzie. We kunnen kinderen daar niet genoeg mee opvoeden. We kunnen ze niet genoeg meegeven van de verbeelding en kracht van taal. Zelf had ik hier een gedicht van Paul van Ostaijen neer zullen zetten. Maar Scribbles attendeerde mij ooit op Moeyaert en dus doen we die maar. Met dank Scribbles! Lang leve literatuur, lang leve papier.

Dit

Van alles wat ik schreef
zijn dit de minste woorden.
En tel ze na, het zijn er
nog te veel: zelf hou ik van
mijn mond vol tanden,
het aaien van dit blad, de
woordenschat van mijn
twee handen, het stokken

van mijn adem als ik zeg
dat ik je hier niet kan
vertellen wie of wat ik
voor je ben, omdat papier
me in de weg zit,

en ik het juiste woord
niet ken.

Bart Moeyaert
Verzamel de liefde


zondag 1 februari 2009

Mark Deckers is ontslagen... of Bouke gaat vertrekken!

Ja, ik dacht ook dat het niet zou gebeuren. Maar ik blijk het echt te bont te hebben gemaakt bij mijn werkgever.....Ik kreeg het volgende bericht:

Mijn beste baas Bouke scrhijft: Bouke Arends has indicated you are a Past Colleague at OBD. Nu heeft Bouke natuurlijk weet van dingen waar ik geen weet van heb. Dus ik ga er maar even vanuit dat hij gelijk heeft. Blijkbaar ben ik ontslagen. Toch een rare gang van zaken.

De tandarts bestookt mij met smsjes voor afspraakjes, mijn gezinsleden willen alleen nog maar met mij communiceren via Hyves en mijn baas? Die ontslaat me gewoon via LinkedIn. Het is een rare wereld.

Er is echter één escape op dit verhaal. Zou Bouke ontslag hebben genomen? Ah, het speculeren kan weer beginnen.