woensdag 19 december 2012

Ook alle mail alweer over schutting aan het gooien?

De Kerst komt er weer aan en iedereen duikt weer onder de kerstboom, sluit de deuren en daarmee ook de mailbox.

Nog even en het regent weer out-of-office-replies. En wat doen we vlak voordat we die afwezigheidsmelder aanzetten? Precies! We schonen onze mailbox op en gooien alle mailtjes die we nog bij een ander neer kunnen leggen, keurig over de digitale schutting. Met als effect dat het mail regent in de dagen voor Kerst.

Vorig jaar gaf ik u voor de Kerst al vijf sublieme tips om er voor te zorgen dat uw digitale schutting hoog genoeg was voor het aap-op-uw-schouder-zet-gedrag van uw collega's. Ditmaal laat ik u een filmpje zien wat het effect is van mail op het nemen van beslissingen. Uitkomst: er zijn 61 mailtjes nodig voor het nemen van één! beslissing.

Hoewel ik niet geloof in de hier voorgesteld oplossing is het toch iets om over na te denken onder die kerstboom. Deal? Prima, zet ik ondertussen vast mijn afwezigheidsmelder aan (tip 2 van vorig jaar).

Met dank aan Erwin Karst dat je me via mail attendeerde op dit filmpje.

zondag 16 december 2012

Auke, Koen en Peter duiken... voor Serious Request


En hier ziet u hoe drie dappere jongens zeewater van vijf graden induiken. Jongens ja. Met kwajongensstreken. Hun namen: Auke van der Meer, Peter Bonekamp (Bibliotheek Hengelo) en Koen Overbeek (Rijnbrinkgroep).  Het begon als een grap en het eindigde met honderden bibliothecarissen die applaudiseerden voor hun daad.

Maar goed ik zal even van voor af aan beginnen. De Bibliotheek Hengelo gaat vanaf dinsdag een speciale actie organiseren: Lezen voor het leven. Voor leden staan er speciale kersttassen klaar. Kersttassen met daarin vijf boeken, cd's, dvd's of tijdschriften. Geselecteerd door een medewerker. Tot zover een herhaling van de succesvolle actie met zomertassen. Ware het niet dat er deze keer in de tassen ook een aantal kerstcadeautjes zitten. Gesponsord door bedrijven.

Dit keer is de speciale geschenktas dus nog iets verder gevuld. Deze kerstassenactie start tegelijkertijd met Serious Request. En laat dat glazen huis nu net ditmaal in Enschede zijn neergestreken. En zo ontstond het idee om onze leden te betrekken bij Serious Request. Wie een tas meeneemt wordt gevraagd even na te denken over een gift voor Serious Request. En zo hopen we een leuk steentje bij te dragen tegen kindersterfte.

Hoe het begint met een kleine tweet
En vlak voor deze actie begint is de Bibliotheek2daagse in Middelburg. En dus zit Auke van der Meer, de communicatieman van Bibliotheek Hengelo, een paar uur in de auto met collega's. Auke meldt dat hij eigenlijk wel de zee in wel als hij toch in Zeeland is. Even later stuurt collega Diane Wevers nog in de auto een eerste tweet weg waarin gemeld wordt dat Auke voor 200 euro de zee induikt. De opbrengst zal voor Serious Request zijn. De eerste giften van collega's komen binnen.

Die avond treedt de bibliotheekband Kick It op in een kroeg in Middelburg. Deze band doet mee met de actie en besteed aandacht aan de actie van Auke. De pet gaat rond en die 200 euro is dan al binnen.

Extra duikers
Ondertussen meldden nog twee collega's zich voor een duik: Peter Bonekamp, een directe collega van Auke en Koen Overbeek, een directe collega van mij bij de Rijnbrinkgroep.

En na die actie in het café ontstaat een vreemd soort dynamiek. Het zingt zich wat rond dat de actie wordt gevoerd en op de Bibliotheektweedaagse krijg ik van veel collega's briefjes in handen gedrukt: vijf euro hier, tien euro daar. Voor de actie roepen ze. En weg zijn ze.

Op vrijdagochtend is het dan zover. Onder luid gejoel van collega's gaan de bikkels het water in. En ik sta er met respect naar te kijken. Erwin Karst filmt de duik. Het hotel maakt een foto op het strand van ons en schrijft binnen een kwartier een persbericht. Ik overleg met de manager van het hotel en vraag hem of hij ons nog kan helpen met de actie: hij biedt een overnachting aan voor twee personen met een driegangendiner. Om te veilen en om de opbrengst voor Serious Request te laten zijn.

Ondertussen plaatst Annemarie van Essen haar filmpje al op YouTube. Carola Oldemaat belt een relatie bij RTV Oost en ook daar staat binnen 20 minuten het bericht met fimpje op de site.

Terug op het congres spreek ik dagvoorzitter Ton Brandenbarg en hij biedt aan om er in de eindsessie nog even aandacht aan te besteden. En zo kijken een paar honderd collega's naar drie bibliotheekmannen die een koude Noordzee induiken en kunnen we zeggen dat deze duik al ruim 500 euro heeft opgebracht. En dat we een nachtje Vlissingen met driegangendiner in de aanbieding hebben. Waar we overigens een mooi eerste bod van Elske op binnen hebben van 150 euro. Wie interesse heeft mag zich melden voor het goede doel.

Een goede investering maar onbetaalbaar plezier
Ik schrijf dit alles op omdat ik twee dingen weer heel erg heb ervaren in deze actie. Op de eerste plaats dat het ongelofelijk belangrijk is om met elkaar plezier te maken en vanuit dat plezier te handelen. Denk niet te snel dat iets te gek is of te raar. Wat begint met een kleine tweet eindigt met een mooi startbedrag tegen kindersterfte.

En het tweede wat ik heb ervaren is hoe binnen een groep plotseling allerlei aanvullende kwaliteiten zich ontpoppen. Auke gooit het eerste idee op en daarna zijn er mensen die een filmpje maken, die sponsors ritselen, die een badjas ergens vandaan toveren of die gewoon hard staan te juichen als het gebeurt. En dan krijg je het gevoel dat een groep plotseling boven zichzelf uit stijgt. En ik vermoed dat ik hierboven zelfs nog wel een paar mensen vergeten ben.

Uiteraard vraagt u mij na al dit lezen of het een interessant congres was. Ja, dat was het ook. Ik heb veel nieuwe dingen gehoord en gezien dat bibliotheekwerk weer op veel plekken vooruit gegaan is. Absoluut een goede investering. Maar bovenstaande plezier was natuurlijk onbetaalbaar. Grote dank voor Auke als organisator en de stoere bikkels Koen en Peter die hem flankeerden.

Nog meedoen? Als u nog wilt meedoen met de actie: meebieden op het nachtjeweg met diner in hotel Westduin in Vlissingen dan kunt u zich hier of op andere plekken nog bij mij melden.

En o ja, vanaf dinsdagochtend 9.00 uur staan er prachtige tassen klaar voor leden van de Bibliotheek Hengelo. En daar gaan we gewoon weer verder. Lees ook de verslagen van de Overijsselse bloggers: Annemarie van Essen en Astrid van Dam

maandag 3 december 2012

Openingstijden tijdens de crisis...

openingstijden hengelo
Dit is het eerste document dat in het archief van Bibliotheek Hengelo zit. Het stamt uit 1919. Net na de Eerste Wereldoorlog. Europa nog in crisis. En in Hengelo geeft met fl. 50.000,- uit voor een bibliotheek. In het document ziet u de openingstijden:
Geopend op maandag van 2 -10 uur namiddag en op alle andere werkdagen van 10 uur voormiddag tot 10 namiddag. Des zondags van 2 - 5 uur en van 7 - 10 uur namiddag.
 In 1919 was in Hengelo de bibliotheek elke dag open. 74 uur per week.

De oprichting van de Bibliotheek Hengelo was het initiatief van metaalbedrijf Stork. En net als op andere plekken had men door dat de bibliotheek een toegevoegde waarde voor de samenleving was. Dat de samenleving er mee vooruit gaat.

Vanavond presenteer ik voor raadsfracties in Hengelo het beleid van de bibliotheek. Goed om te doen. Want dialoog maakt je altijd beter. Bij die presenatie zal ik dit plaatje in het begin ook nog even laten zien.  Eentje uit de oude doos. Want er is nog wel wat te doen in het bibliotheekwerk in Hengelo. We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om de twee vaste vestigingen te verbeteren en tegelijkertijd halteplaats van de bus onder te brengen in een brede school . Waar de bibliotheek nu ook zit, volgend jaar zullen overal de openingstijden verruimd worden. Tegelijkertijd openen we een lees- en leeroffensief met de Bibliotheek op School, blijven we ons inspannen tegen laaggeletterdheid en blijven we de culturele huiskamer van Hengelo met een gezellig café en podium.

Verruimen in tijden van crisis. Het vergt van iedereen inspanning: politiek, samenwerkingspartners, personeel en van onze leden. Ik ga dat verhaal vanavond met plezier uitleggen.

Andere saillante details: het lidmaatschap was gratis maar kinderen mochten alleen met speciale toestemming toegelaten worden. Sommige dingenn zijn door de veranderd. Andere onderwerpen blijven onverminderd actueel.

zondag 2 december 2012

Carmen vanuit de garage...

Dat ik een voorliefde heb voor muziektheater is misschien wel bekend. Van niets, iets maken is het wonder van muziek. Zeker als je het doet met instrumenten die weer gemaakt zijn van niets. Van rommel zeg maar. Collega Joop Boerstoel attendeerde me op Zic Zazou en ik vind het een prettige ontdekking. En nu allemaal de garage in en kijken of je die instrumenten ook kunt maken. Prima klusje voor een regenachtige zondagmiddag. Veel plezier!