maandag 28 februari 2011

Een ongeoorloofde telefoontap...

telefoon van swelmen

Dit bericht zal waarschijnlijk maar een paar uur op internet staan. De verwachting is dat juristen binnen enkele uren een publicatieverbod op zullen leggen.

Vrijdagavond kreeg ik anoniem een geluidsbestand in handen gespeeld met daarin een opmerkelijk telefoongesprek. Het gaat om de heren Van Eijk (directeur bibliotheek.nl) en Van Swelmen (directeur Bibliotheek Oppendam). Kent Nederland een nieuwe Wikileaks? Lees snel verder.

Er rinkelt een telefoon. Een man met snor neemt op.
“Peter van Eijk.”
“Dag meneer Van Eijk, met Van Swelmen. Fijn dat ik u weer eens spreek.”
“Dat genoegen is geheel mijnerzijds. Het gaat altijd om de kwaliteit van de interactie dus het is een voorrecht u weer aan de lijn te hebben.”
“Inderdaad meneer Van Eijk. Helemaal mee eens. Ik begrijp dat u er mee ophoudt als interim directeur van Bibliotheek.nl?”
“Dat klopt. Ik ben wel zo’n beetje aan het eind van de houdbaarheid van een nomade in maatpak en snor.”
“Maar u hebt fantastisch werk verricht. Een paar jaar hard gebuffeld. Veel bereikt maar ook nog veel te doen.”
“Dankuwel voor de complimenten. Ik voel me vereerd dat uit uw mond te mogen horen. De directeur van de Bibliotheek in Oppendam is een belangrijke graadmeter voor ontwikkelingen in onze branche. Ik zeg altijd maar zo: Ga voorop in volgen. En daar is Oppendam natuurlijk één van de mooie successen van.
“Dank u, dank u.”
“Maar inderdaad, nog veel te doen. Want het zal u niet verbazen dat ik nu even mijn paarse boekje – de agenda voor de toekomst – erbij pak. Ik ben op pagina 43 om precies te zijn. Dus we hebben nog 30 bladzijden te gaan.”
“Dus snel op zoek naar een goede opvolger?”
“Ja, die moeten we wel met een lampje zoeken. En we zullen alle ogen nodig hebben bij het zoeken want ik ben door moeder natuur minder goed bedeeld op dit punt. En ja, het moet iemand zijn die zijn sporen flink verdiend heeft.”
“Maar meneer Van Eijk, heeft uw bestuur dan niet direct gedacht, we vragen gauw meneer Van.. ”
“ Natuurlijk, meneer Van Swelmen. En ja, het moet ook iemand zijn die als het ware boven de partijen kan staan. Erudiet maar toch met voldoende tact om draagvlak te creëren. ”
“Nou, dat wilde ik net zeggen, dat het bestuur niet direct aan mij…”
“Inderdaad, meneer Van Swelmen. Daarnaast moet het ook nog iemand zijn die bewezen heeft permanent te kunnen innoveren.”
“Precies! Wie is hier uw man die al uw innovaties mee heeft…”
“En tot slot hebben we dan nog de eis dat die persoon ook nog eens ook in de Haagse arena zijn mannetje staat, meneer Van Swelmen. Was u daar dan ook van meneer Van Eijk, hoor ik u denken? Jazeker, maar wel met mijn vrienden van het bestuur.”
“Dat snap ik natuurlijk. Ik investeer zelf al jaren in de relatie met de aanstaande vriendin van Mark Rutte.”
“Dat heb ik gehoord, meneer van Swelmen. Nou ja, als ik dat alles zo bij elkaar bekijk wordt dat natuurlijk een onmogelijke opgave. Maar ik zeg altijd maar zo: Eerst het wie, dan het wat. Het zal u dan ook niet verbazen dat we hier gespecialiseerde jongens en meisjes voor inhuren.”
“Dus u hebt niet gelijk gedacht, onze man is natuurlijk meneer Van S….”
“Sorry, meneer Van Swelmen. Ik stop nu even met zenden. Ik word verwacht op een bijeenkomst. Dus ik pak mijn paarse boekje en spoed mij naar de Haagse burelen. Tot ziens goede vriend.”
“Tot ziens, meneer Van Eijk..... en bedankt.”

zaterdag 26 februari 2011

Mijn Berlijn

Berlijnse mur

Mijn Berlijn

Vroeger stond hier een muur
In de tijd dat alles helder was
Dit was goed en dat was slecht
En hier hield het goede op

Een muur die waakt
Een boze buitenwereld
Tot aan de muur
Veilig ingekaderd

Jaren op vertrouwd
Als een hart
Twee kamers
Maar geen ziel

Ik hoorde wel berichten
Van een wereld aan de andere kant
Van vrijheid en van eigen keuze
Een wereld zonder eind

Ik heb hem afgebroken
Steen voor steen
Eerst een gaatje
Toen een doorgang
Er bleek een hele wereld achter

Niet goed
Niet slecht
Een hart
Een ziel
En ongekende ruimte

vrijdag 25 februari 2011

RTV Oost over de groei van de Overijsselse bibliotheken

Get Microsoft Silverlight
RTV Oost berichtte over al die Overijsselse bibliotheken die bezig zijn met een sterke groei. Een leuk bericht in een tijd dat veel gemeentes zich beraden over waar bezuinigingen terecht komen. Goed nieuws is dan altijd welkom en ook wel terecht lijkt me.

Kijk vooral ook nog even op de site van RTV Oost zelf . Er zijn leuke en markante reacties te vinden.

donderdag 24 februari 2011

School for new Heroes

Je maakt wat mee in het innovatielab. Zo klopte er een week geleden vijf enthousiaste studenten op onze deur: Matthijs, Josephine, William, Maarten en Tim. Eerstejaars HIDS/IDM. Met een voorstel: wij willen graag een plaatsje in het innovatielab en en wij willen zelf ons onderwijsprogramma invullen. Op basis van onze eigen passie. In de wetenschap dat als we onze hart volgen dat we gaan ondernemen. En als we gaan ondernemen, gaan we de juiste dingen leren. Leren op basis van de praktijk op HBO-niveau.

Dat initiatief willen ze realiseren onder de naam: School for new heroes. Met eigen website en twitteraccount. En her en der zijn ze in den lande al uitgenodigd om te komen vertellen over hun initiatief.


Met veel genoegen heb ik naar hun verhaal geluisterd. Ze zijn geïnspireerd door Guido Crolla van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen die een vrije minor invult die wel geacrrediteerd is. Studenten kunnen die minor invullen met hun eigen passie, hun eigen drive. De minor wordt ingevuld zonder structuur. De studenten moeten zelf hun motor zien te vinden. Er is geen docent die voorschrijft hoe het moet. Je moet het zelf kunnen. Het lijkt mij inderdaad een hele goede vorm van werken. Wel eentje die hele andere vaardigheden vergt van de docent.

De vraag was natuurlijk of ze zelf al ervaring hadden met hun passie. Jazeker. Zo vertelde Matthijs hoe hij zijn professionele filmcamera bij elkaar gekregen had door zijn hart voor film te volgen en dat weer te combineren met zijn werk in de informatiesector. En oh ja, de eigenaar van Twitterbaan, Maarten, zit bij deze groep. Hij kon alleen even niet aanwezig zijn, wegens drukke werkzaamheden. Allen overtuigd dat alles mogelijk is, als je er maar voor gaat.

Jonge gasten met idealen. En met een flink portie bravoure. Krap twintig en ze preken de passie. Ze verdienen een dikke kans. Volg die droom.

En Tim.... die had zich verslapen... Die had zijn dromen iets te letterlijk genomen.

Wordt vervolgd.

zaterdag 19 februari 2011

Fiësta!

Deze week gebeurde er iets leuks: er meldde zich een 100e volger! En elke reden om een feestje te vieren grijpen we natuurlijk aan. Ik vond het wel een leuk moment. 100 mensen die de moeite hebben genomen om zich even aan te melden. 100 mensen die het leuk vinden dat deze website bestaat.

Daarnaast is het grappig om te zien hoe snel het gaat met volgers. De eerste vijftig volgers meldden zich in tweeënhalf jaar bloggen. De laatste vijftig hebben zich gemeld in één jaar. Dat gaat dus steeds sneller.

Welkom Jeanne!
Het leuke van al die volgers is dat ik er maar een beperkt deel van ken. De honderdste volger heet Jeanne en heeft als avatar een kano. Geen idee wie Jeanne is. Maar welkom Jeanne! En zo zitten er in de lijst van volgers wel meer mensen waarvan ik denk: tja, wie zou dit nu weer zijn en waarom zou deze persoon mij volgen?

Wie was de eerste?
Mijn eerste volger is als ik het goed heb Elsewhere uit Middelburg. Die ken ik. Hoewel we elkaar denk maar twee of drie keer gezien hebben. Nummer twee was Arend Runia, de man aan wie ik veel te danken heb voor Biebsearch. En zo zit aan veel volgers wel een verhaal.

Een bijzonder verhaald was bijvoorbeeld mijn vijftigste volger. Dat was Spitter. Die heb ik toen letterlijk uitgespit, tot op de famliestamboom en een criminele voorvader. Als u dat vergeten bent moet u dat nog maar eens herlezen.

Ik ga vrolijk verder. Dit is veel te leuk. Er zitten nog leuke dingen aan te komen (en eentje al heel snel!) en een paar grotere ideeën in mijn hoofd. En al die 100 volgers: bedankt voor jullie aandacht! Gaan wij verder met Shane MacGowan(nog voordat zijn gebit gerenoveerd werd) en de Pogues: Fiësta!

donderdag 17 februari 2011

Officiële opening Saxion Innovatielab

Deventer

Vanmiddag was het dan zo ver: het glas werd geheven op het innovatielab. Zo ontwaarden wij de immer optimistische Peter van Eijk (inderdaad met paarse boekje), de joviale VOB-secretaris Coen van Hoogdalem en Astrid Vrolijk, de charming lady van de innovatieve Bibliotheek Zwolle. Uiteraard ontbraken ook de bibliotheekminnende gedeputeerde Dick Buursink niet en Gerard Kocx, directeur van de Bibliotheek van Enschede die bij het innovatie en vooruitgang altijd een twinkeling in zijn ogen krijgt. Kortom, iedereen die er een beetje toe doet was wel aanwezig op dit feestje.

Innovatienetwerken
En terecht natuurlijk. Want het Saxion Innovatielab vormt een mooi sluitstuk op het innovatienetwerk in Oost-Nederland. Van dagelijkse vernieuwing door allerlei gebruikersgroepen naar massieve vernieuwing via het innovatieteam van het meerjarenprogramma GPS. En daar wordt nu het innovatielab bovenop gezet. Om niet alleen vanuit het vandaag naar morgen te innoveren, maar om de innovatie van overmorgen naar vandaag te halen.

En een feestje werd het. Eddy Tulp mocht aftrappen als directeur van het Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek. Hij verklaard dat zijn bibliotheek al 450 jaar met innovatie bezig was en dat zo’n innovatielab bij hem dus in goede handen was.

Daarna mocht gedeputeerde Dick Buursink het woord nemen. Glimmend van trots poetste hij al het beleid nog eens flink op, noemde Overijssel de meest innovatieve bibliotheekregio en vond dat iedereen een Nederland dat moest horen. Wel gaf hij aan dat de functie van de bibliotheek sterker gekoppeld moet worden aan de economische waarde.

Daarna kwamen Ineke van Oldeniel en Jan Wolters van Saxion vertellen dat ook zij uiterst tevreden waren over het innovatielab. Ineke van Oldeniel memoreerde dat Nederland op de twaalfde plaats staat in Europa als het gaat om innovatie. Dat mag dus best een tandje harde. Jan Wolters haalde zijn jongste jeugdherinneringen aan met de bibliotheek: “de jufvrouw van de bibliotheek keek je streng aan en je voelde dat het net op tijd terug brengen van je boeken eigenlijk nog niet genoeg was.” Ook een leuke uitspraak: “Kennis spel je tegenwoordig als G-O-O-G-L-E. “

Jos Debeij als voorzitter van het Overijssels netwerk leidde de zaal met 100 sheets in vijf minuten even door alle ontwikkelingen heen. En we waren weer bij. Het mooiste moment kwam echter daarna toen de studenten Jacqueline Krans en Ella van der Zwaag met enthousiasme hun eerste opdracht voor CODA Apeldoorn lieten zien.

De glazen werden geklonken en het feest kon beginnen.

Wie bedenkt
dat we nog maar een paar weken op weg zijn,
dat we daar een dag in de week in stoppen,
dat er al meer dan twintig studenten aan het werk zijn,
en dat er al veel bibliotheken aan de deur kloppen,
die weet dit wel eens heel interessant kan worden.

Het publiek was een mooi mix van studenten, statenleden, lokale politici, ondernemers, ambtenaren, bibliotheekdirecteuren en –medewerkers. Een divers pluimage en die mix is misschien ook wel een goede garantie voor dat succes.

Ik vermoed dat het nog lang onrustig blijft in Deventer. En dat is maar goed ook.

dinsdag 15 februari 2011

Oproep aan Joomla!, Bart en Drupal

Cogito ergo sum
Zo. Leuk hoor, al die White Label websites. Na Joomla! in Deventer en Bart in Haarlem zal ongetwijfeld binnenkort Drupal gaan volgen. Naar ik heb horen zeggen in Rotterdam.

Hoe blijven we zorgen voor eenheid?
Leuk. Hartstikke leuk zelfs. Maar de volgende vraag is natuurlijk wel: “hoe zorgen we ervoor dat er een bepaalde eenheid blijft in de white label websites? Voor de huisstijl hebben we een stijlgids maar hoe doen we dat voor de doorontwikkeling van allerlei modules?

Daar is nog niks voor afgesproken. En dus kan het zo maar gebeuren dat Bart er nog eens drie andere modules bijknutselt. Dat die slimme Joomla!-gasten er ook nog een paar kekke features bijbouwen en dat Bibliotheek.nl voor Drupal ook nog en paar aardigheden maakt.

Lang leve die 100 verschillende white labels?
Tja, en wat hebben we dan over een jaar? Vijftien verschillende soorten white label websites? Dat leek me niet de bedoeling! Volgens mij wilden we juist krachten bundelen en samen snelheid maken zodat we samen als een sterk merk kunnen optreden.

De doorontwikkeling moeten we dus gezamenlijk gaan sturen. Er moet een gezamenlijke agenda komen voor welke modules, wanneer ontwikkeld worden. Dat wil niet zeggen dat de verschillende systemen allemaal identiek zijn. Maar er moet wel consensus zijn over de grote brokken die gemaakt worden.

Koppen bij elkaar: Joomla!, Bart en Drupal
Ik doe dan maar een voorstel: de Joomla!-gebruikersgroep voor bibliotheken, de Bart-gebruikersgroep en Bibliotheek.nl (bij gebrek aan een Drupal-gebruikersgroep) gaan met elkaar regulier overleggen over de gezamenlijke ontwikkelagenda. Daarmee zorgen we ervoor dat nieuwe modules die we in het hele land willen hebben ook overal ongeveer tegelijk kunnen krijgen. En wat mij betreft mogen Infor en HKA ook gelijk aansluiten bij dit overleg.

Kunnen we dit vandaag even regelen? Volgens mij hoeft het leven niet ingewikkeld te zijn. Gewoon even blijven nadenken.

Kunstwerk: Rosemarie Sprockel, Cogito Ergo Sum

zaterdag 12 februari 2011

ejtnaJ gaz snee nemiurp negnah?


ejtnaJ gaz snee nemiurp negnah? Heeft meneer Deckers zijn pillen niet geslikt? Leert hij een vreemde Slavische taal? Welnee, niks van dit alles. Het is de zin "Jantje zag eens pruimen hangen", maar dan met alle woorden omgedraaid. Onze dochter Marieke (11) heeft de gewoonte om hele zinnen om te draaien. Het zinnetje "Jantje zag eens pruimen hangen" wordt dan: "ejtnaJ gaz snee nemiurp negnah".

En dat doet Marieke dus uit haar hoofd en zonder erover na te denken. Dat is ooit in een zomervakantie begonnen met een vriendinnetje. Ze wilden een geheimtaal. Een hele vakantie lang hebben ze zo gepraat. En dat is dus wat uit de hand gelopen.

Daarnaast vindt Marieke het leuk om gedichtjes uit haar hoofd te leren. Dat heeft ook wel te maken met het feit dat ons toilet er vol mee hangt. Die twee heeft ze gecombineerd. En dus zegt ze "Jantje zag eens pruimen hangen" maar achterstevoren op. Met de vraag aan papa of hij dat niet op zijn website wil zetten, zodat zoveel mogelijk mensen het kunnen zien.

Alsjeblieft Marieke!

donderdag 10 februari 2011

Wij feliciteren de Bibliotheek Haarlem!


Haarlem was altijd al goed bezig met digitale diensten. Het was dan ook niet verwonderlijk dat we vanuit het websiteproject in Deventer graag gingen samenwerken met de bibliotheek in Haarlem.

Het geval wil namelijk dat Deventer werkt met een Bicat-bibliotheeksysteem en een website die gemaakt is in Joomla!. Haarlem werkt met Vubis/Infor en een website die is gemaakt in het BartCMS-systeem van App.

Die twee combinaties Bicat en Vubis en Joomla! en Bart vormen samen de meest gebruikte pakketten in Nederlandse bibliotheken.

Wat werkt bij het ene systeem, werkt niet bij het andere?
Meestal is het zo dat iets wat werkt in het ene systeem, niet werkt in het andere systeem. En vandaag gaan we eens bewijzen dat dat niet zo is. Wie namelijk de website van de Bibliotheek Haarlem raadpleegt kan nu namelijk de widgets Uitgelicht (met aanwinsten) en Net teruggebrachte boeken bewonderen.


Tweede white label website!
En waar kenden we die widgets ook al weer van? Inderdaad: van de website in Deventer. Precies dezelfde widget maar dan wel voor een ander CMS-systeem en een ander bibliotheeksysteem. En daarmee kunnen we volgens mij de Bibliotheek Haarlem als tweede white label website in Nederland bestempelen.

Leuk voor Haarlem, Deventer en de rest van Nederland
Maar dat is niet alleen leuk voor Haarlem en Deventer. Haarlem en Deventer staan model voor 80% van de Nederlandse bibliotheken die op één of andere manier al op deze manier werken. Met Bicat of Vubis en met Bart of Joomla!

Nee, we zijn zeker nog niet klaar. Want wat in Haarlem werkt of in Deventer werkt nog niet “zomaar” in andere bibliotheken. Dat heeft overigens vooral te maken met onze koppigheid om met verschillende versies van bibliotheeksystemen te werken en ze telkens anders in te richten.

Wat mij betreft zorgen we ervoor dat deze Joomla!-versie en deze Bart-versie gewoon dicht bij elkaar blijven. Heb je altijd keus in hoe je het wil doen maar we zorgen met elkaar voor een sterke uitstraling van bibliotheken en een eenduidige doorontwikkeling.

Dank en complimenten
Eddy Hamoen, die ook al van onschatbare waarde was in Deventer, heeft ook hier de coördinatie gedaan. De uitwerking was niet mogelijk geweest zonder Jan Klerk van de Bibliotheek Haarlem, Johan de Bruijn van Infor en Mark Stroeve van App-software. Mijn complimenten!

Dus: onze felicitaties aan de bibliotheek in Haarlem. En eigenlijk zijn dat felicitaties aan ons allemaal, samenwerken tussen systemen kan dus! Op een mooi vervolg van de samenwerking.

woensdag 9 februari 2011

Mark geeft stemadvies


Op 2 maart 2011 mag u weer naar de stembus. Ditmaal voor de Provinciale Staten. Een bestuurslaag die tevens verantwoordelijk is voor de eerste-kamer-zetels. En last but not least: veel provincies zijn belangrijke dragers voor de provinciale bibliotheekinfrastructuur.

De Overijsselse bibliotheken hebben daarom een website opgezet: de bibliotheek helpt u kiezen.. Op deze - eenvoudige doch leerzame - site vinden burgers alle informatie over de Overijsselse partijen bij elkaar.

In de afgelopen tijd hebben mijn collega's Annemarie van Essen en Stephan Wijnberg ook verschillende trainingen gegeven aan Statenleden over sociale media. Het is dan ook leuk om terug te zien dat diverse van deze statenleden nu druk aan de slag zijn hiermee.

Maar goed, u wilt natuurlijk een stemadvies voor 2 maart. Ik maak dus maar even een rondje langs de partijprogramma's. Ik heb in alle programma's gezocht op de woorden bibliotheek, bibliotheken en OBD.

De drie grote partijen PvdA, CDA en VVD noemen de bibliotheken niet. Hetgeen niet wil zeggen dat ze geen hart voor bibliotheken hebben. Integendeel, in de afgelopen jaren hebben zij flink geïnvesteerd. Ook de 50PLUS-partij noemt bibliotheken niet.

D66 vindt de bibliotheek een overduidelijke partner in de uitvoering van sociaal beleid dat gericht is om iedereen mee te laten doen in de samenleving. De SP is voor versteviging van de Overijsselse hoofdbibliotheek. Ik denk dat met dit laatste de OBD wordt bedoeld.

De meest opvallende uitspraak komt voor rekening van Solidara, een afsplitsing van de SP. Deze partij pleit voor afschaffing van de contributie op bibliotheken. Ik ben gelijk voor!

Groen Links geeft aan voor goed bibliotheekwerk te zijn en voor meer dan het uitvoeren van de wettelijke taak. En bij deze partij worden ook de overige cultuurtaken nog goed in het zonnetje gezet.

Ook een leuke komt van de ChristenUnie. Die vindt dat de bibliotheek haar taak vooral goed moet bezien in relatie tot de 'social media'. Een vernieuwend geluid dus.

De SGP is voor goede bibliotheken maar wijst (digitale) producten die strijdig zijn met Gods Woord af.

De Partij voor de Dieren vindt dat de provincie goed bereikbare en betaalbare bibliotheekvoorzieningen moet stimuleren.

De uitsmijter is voor de Partij voor de Vrijheid. Een paar ronkende volzinnen uit hun verkiezingsprogramma.

"De Provincie moet op het gebied van cultuursubsidies veel veranderen. Subsidiegelden worden volstrekt verkeerd besteed. Deze worden in grote mate uitgegeven aan linkse of multiculprojecten waar de gewone Nederlander geen profijt van heeft. Denk aan de grote hoeveelheid gelden die stromen naar een groot aantal theaters, toneelgroepen en bepaalde musea, waar Henk en Ingrid geen enkel belang bij hebben, maar wel voor betalen. Enkel musea die door alle lagen van de bevolking op waarde worden geschat kunnen financieel worden ondersteund. Programma’s die amusement moeten bevorderen zijn in de eerste plaats een commerciële aangelegenheid. De PVV richt zich vooral op het subsidiëren van ons culturele (historische) erfgoed en de bibliotheken."

Tja, en dan nu mijn stemadvies: ja, dat kunt u nu zelf wel bepalen...

Er zijn veel partijen die bibliotheken een warm hart toedragen. Elk met een eigen geluid. U hebt in ieder geval wat te kiezen. Lang leve die vrijheid en geniet ervan.

maandag 7 februari 2011

Kyteman is terug!


Kyteman. De ontdekking van 2009 met zijn CD the Hermit Sessions. Sindsdien een held voor mij. En nu weer terug samen met Eric Vloeimans. Nu als Kytecrash.

Vrijdagavond was ik bij de premiere in Burgerweeshuis in Deventer. Veel technischer en minder rauw dan voorheen. Maar met evenveel passie!

Omdat er altijd helden moeten blijven. Enjoy!

zaterdag 5 februari 2011

Jos en Mark hebben een bericht voor de wereld

innovatieduopolaroid

Soms moet je tegen beter weten in doorgaan.
Soms moet je niet luisteren naar alle verstandige mensen.
Soms moet je alle vertrouwde wegen achterlaten.
Soms moet je het doen zoals we het nog nooit deden.
Soms moet je geloven die anderen toch mee gaan doen.
Soms moet je datgene doen waarvan iedereen zegt dat het niet kan.
Soms moet je geloven dat meningen kunnen veranderen.
Soms moet je wedden op het paard waar niemand in gelooft.
Soms moet je geluk hebben.
Soms moet je wijs zijn.
Soms moet je geloven.
En soms moet je gek zijn.

vrijdag 4 februari 2011

Primeurtjes rond Boekenliefde.nl

Het aantal gerigistreerde gebruikers van Boekenliefde.nl loopt snel op. De teller is hard op weg naar 5.000 mensen die zich via deze site laten attenderen op het verlopen van de uitleentermijn. Grappig om te zien dat eerdere publicaties op het web, hebben geleid tot een leuk interview in het nieuwste nummer van Bibliotheekbladmet Kees den Boogert, maker van Boekenliefde.nl Voor mij reden om weer eens contact te zoeken met Kees den Boogert en te kijken wat er in de tussentijd gebeurd is.

Overleg Bibliotheek.nl
Boekenliefde.nl heeft overleg gehad met Bibliotheek.nl over een mogelijke samenwerking. Om eerlijk te zijn, dat ziet er niet slecht uit. Moet toch gek lopen wil er niet een koppeling komen tussen deze partijen.

Goedlopende app
Boekenliefde heeft inmiddels een heuse "app", gemaakt door tweedejaars geneeskundestudent Hans Pinckaers.

Whyilovethisbook
Boekenliefde.nl gaat een mooie onbevangen weg. Wat lijkt de wereld toch simpel als niet aan allerlei instituten vast zit. Kees den Boogert meldde mij dat hij een samenwerking aangaat met Whyilovethisbook.com. Een jonge site die via korte videoberichten mensen zelf laat uitleggen waarom dat ene boek zo goed was.

Wat ik leuk vind om te zien is hoe Kees den Boogert zijn eigen communities bouwt en aan elkaar koppelt. Van boekenliefde naar app, en van app naar whyilovethisbook. Ik ben benieuwd wat weer een volgende stap wordt. En voor het overige wens ik bibliotheek.nl veel succes met het zo snel mogelijk koppelen met deze slimme gast waar we nog veel van kunnen leren. Blijven volgen dus.

donderdag 3 februari 2011

Tjonge wat een lol...

jaar van de chemie
Foto's die net uit de toon vallen. Daar hou ik wel van. En dit is er weer zo één. Genomen door de goede fotograaf Martijn Beekman en afgelopen zaterdag geplaatst in de Volkskrant.

2011 is het jaar van de chemie. Uitgeroepen door de Verenigde Naties. Nu ja, de zin daarvan ontgaat me een beetje. Maar het jaar mocht geopend worden door een aantal BN'ers. In dit geval Maxime Verhagen als minster van Economische Zaken en Landbouw en Hans Wijers als bestuursvoorzitter van Akzo Nobel. Ze worden geflankeerd door de directeur van het NWO en de directeur van de KNAW.

Voor de opening is iets ludieks bedacht. Er moet een proefje worden gedaan. Dus worden de heren in een heuse stofjas gehesen. Stofjassen met hippe kleurtjes. Je hoort de mannen grapjes maken over "hun" politieke kleur als ze de jas aantrekken. "Ja, doe mij die groene maar. En Hans neem jij die paarse maar, daar was jij toch van?"

En dan moet het proefje ook nog uitgevoerd worden. De directeur van het NWO weet wat er gaat gebeuren en slaat met zijn handen maar vast op zijn dijen: dit wordt lachen. Verhagen staat er toch wat bedremmeld bij. Je hoort hem denken: "dit soort openingen hoefde ik nooit te doen toe ik nog minister van Buitenlandse Zaken was.... Toen dineerde gewoon met de europese ministerraad."

Hans Wijers is met zijn gedachten al weer bij de volgende grote beslissing die hij voor Akzo moet maken. Maar ach, zometeen begint de borrel en het grote netwerken weer. En dan zijn deze jongens ook weer blij.

Aan alles is gedacht. De proef met de maatbeker staat op een wankel tafeltje. Maar ook daar is gauw een fleurig doekje over heen gegaan. De maatbeker wordt gefilmd en op de achtergrond met een beamer groot weergegeven. In de zaal zitten een paar honderd mensen die allemaal denken: zometeen komen de drankjes en de bitterballen.

En dat allemaal in één foto. Knap staaltje werk.

dinsdag 1 februari 2011

Mark driepuntenplan


Afgelopen zaterdag was ik op de huishoudbeurs van het onderwijspersoneel van Nederland. Die huishoudbeurs voor onderwijzers, rectoren, ICT’ers gaat door het leven onder de naam NOT en wordt elke twee jaar gehouden. En deze beurs is geen kattenpis want er komen in vijf dagen tijd ongeveer 60.000! mensen. U leest het goed. “Tout” onderwijs komt daar dus voorbij en vooral het basisonderwijs.

Op de foto ziet u de stand van de Nederlandse openbare bibliotheken. Keurig geregeld door Willemijn Jongens van Bibliotheek.nl. Top! De stand werd bemand door mensen van bibliotheek.nl (waaronder Schoolbieb en Leesplein), Boek1boek, Kunst van Lezen en Biebsearch. Kortom, met vereende krachten werd de Bibliotheek Nederland vertegenwoordigd.

Top-3-vragen
Ik schat in dat van die 60.000 onderwijzers er ongeveer 2.000 een praatje hebben gemaakt in de stand. En dat waren mensen uit het basisonderwijs. De top-3-vragen bestond uit:
1. Kunt u mij helpen met een doorgaande leeslijn en verbetering van leesonderwijs?
2. Kunt u mij helpen met een schoolmediatheek? en
3. Doet de bibliotheek ook wat digitaals?

Tja, en wat vertel je dan? Want om eerlijk te zijn: elke bibliotheek doet het anders. We verwijzen door naar de lokale bibliotheek.

We zeggen dat veel – maar niet alle - bibliotheken ondersteunen bij een doorgaande leeslijn. We zeggen dat veel bibliotheken – maar niet alle - helpen met het opzetten van een schoolmediatheek. En we laten de vernieuwde versie van Schoolbieb zien. Maar we vertellen er maar niet bij dat we de exploitatie nog niet met elkaar geregeld hebben. Tja, dat was het dan wel zo’n beetje.

Prut, flut en nog eens prut
En om eerlijk te zijn: ik vind dat nogal prut. Flut. En nog eens prut. Dat is het. Ik zie 160 bibliotheekorganisaties die hun dienstverlening aan het basisonderwijs allemaal versnipperd hebben. Verschillende leeslijnen, verschillende soorten ondersteuning van mediatheken en verschillende tarieven. Er zijn een paar provincies waar het iets beter geregeld is en waar iets meer uniformiteit is. Waar dus ook gezamenlijk opgetrokken kan worden naar het onderwijs. En om eerlijk te zijn, zelfs in Overijssel zijn we daar nog niet klaar mee.


Allemaal versnipperde energie. Op vele plekken worden nieuwe wielen nog steeds opnieuw uitgevonden. Klopt het dat er nog steeds te veel koninkrijkjes zijn? Klopt het dat we nog steeds met elkaar discussiëren over welke leeslijn nu het beste is? Was het niet beter om die tijd te stoppen in gesprekken met scholen over hoe we veel beter kunnen aansluiten bij dat onderwijs?

En ik verwijt hier niemand iets. Niet al die gepassioneerde collega’s die naar eer en geweten in hun eigen plaats het zo goed mogelijk proberen te doen. Niet al die directies die deze situaties in stand houden. Deels omdat je misschien niet weet hoe het anders moet, deels omdat het misschien ook te weinig in de belangstelling staat.

Marks driepuntenplan
Maar over twee jaar is er weer een NOT. En ik vertik het om daar weer te staan als bibliotheken niet gezamenlijk met een steviger aanbod staan. En ik ben de beroerdste niet dus ik kom met een drie-punten-plan.

Punt 1: Leesonderwijs
We maken als bibliotheken de keus voor één soort ondersteuning van het leesonderwijs. We vragen Kunst van Lezen, Biebsearch jr. en Boek1boek om dit samen met de bibliotheken op te zetten. We nemen daar een gezamenlijke beslissing in en bieden dit voor een uniform tarief aan.

Punt 2: Mediatheken en boekleverantie
Veel scholen vragen om ondersteuning bij mediatheken of om een vorm van boekleverantie. We vragen Kunst van Lezen, Biebsearch jr. en Boek1Boek om dit samen met de bibliotheken op te zetten. We nemen daar samen een beslissing in en bieden dit voor een uniform tarief aan.

Punt 3: Schoolbieb
Dat wij onze dienstverlening voor scholen digitaler moeten maken is evident. Maar wat hebben wij eigenlijk te bieden? Ik vind de nieuwe vorm van schoolbieb een prima stap. Met allerlei arrangeertools op de achtergrond van het ontwikkelcentrum. Dit had volgens mij niet misstaan in het contentpakket van Bibliotheek.nl en was voor 2 cent per inwoner een deal geweest. Mijn voorstel: we nemen daar samen een beslissing in en bieden dit standaard aan aan het onderwijs, bij voorkeur in nauwe relatie met het leesonderwijs en de boekleveranties.

Ja maar mijn gemeente dan?
En ik hoor uw directeur al weer zeggen: die Deckers heeft mooi kletsen maar dit alles bepaalt mijn gemeente. En mijn gemeente wil alleen dat ik dit (deels) kostendekkend diensten aanbied. En dat snap ik. Maar ik denk dat een gezamenlijke aanpak een nieuwe financier kan interesseren.

Ik denk dat als we dit zo eenduidig oppakken samen met het onderwijs dat het dan tijd wordt om eens met de onderwijsmensen van het ministerie van OC&W te gaan praten? Op dit moment worden bibliotheken gefinancierd vanuit de cultuurpoot van het ministerie. Mijn voorstel zou zijn dat we met een vereende inspanning een forse partner kunnen zijn in de verbetering van het leesonderwijs in Nederland.

Want denk u eens in: stel dat alle openbare bibliotheken in Nederland dicht zouden gaan, hoeveel kinderen stoppen dan acuut met boeken lezen? Dat is iets met zes nullen, dat weet ik wel. Dus ministerie, hier ligt volgens mij echt een verantwoordelijkheid en gemeenten zullen in veel gevallen bereid zijn mee te doen. Had u niet iets in te vullen in een Bibliotheekcharter? Lijkt me een gouden kans.

Bibliotheken verenigt u!
Een drie-punten-plan. Weg met die versnippering! Met drie punten die overal gelijk zijn. Als u meer ruimte hebt, mag u er nog van alles bij doen maar laten we eens beginnen met deze drie.

Samen meer kracht ontwikkelen en samen een echte partner worden voor het leesonderwijs. Een partner die een plek verdient bij de onderwijspoot van het Ministerie van OC&W.

Over twee jaar is er weer een NOT. Dan komen er weer 60.000 onderwijzers. Ik stel voor dat we daar nu al aan gaan werken en dat over twee jaar de minister van onderwijs de bibliotheken noemt bij de opening van deze huishoudbeurs van het onderwijs.

Deal?