maandag 27 oktober 2014

De Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid


Op 1 oktober opende er in Deventer een hele bijzondere bibliotheek: de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid. Geen gewone bibliotheek maar een bibliotheek die op een bijzondere manier het verleden en de toekomst van de bibliotheek aan elkaar verbindt.

Nieuwsgierigheid is wat ons drijft...
Nieuwsgierigheid: het is iets heel bijzonders. Zonder nieuwsgierigheid, hadden bibliotheken nooit bestaan. Wie zou nog hunkeren naar verhalen of naar informatie over iets wat je nog niet wist? Zonder nieuwsgierigheid geen poolexpedities, geen ontdekkingsreizen, geen wetenschappelijke doorbraken. Nieuwsgierigheid behoort tot de wortels van ons bestaan.

Met die gedachte zijn de kunstenaars Gonnie Kleine en Alied van der Meer samen met de bibliotheek Deventer gestart met het project de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid. Het gaat om een pop-up-bibliotheek op de plek waar over enige tijd de nieuwe hoofdvestiging van de Bibliotheek Deventer zal komen in het monumentale pand 'La Fontana' aan de Stromarkt.

In de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid staan boeken, LP's, CD's en Dvd's  die gebracht zijn door tal van Deventernaren. Niet zomaar boeken of CD's, nee, één van hun lievelingsboeken. Kijk dus even naar uw eigen boekenkast: welk boek zou dus eigenlijk van u in die bibliotheek moeten staan? Gonnie en Alied vragen u om dat boek, die LP of die CD weg te geven aan de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid.

Het verhaal achter nieuwsgierigheid
Het gaat echter niet om gewoon weggeven. De Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid vraagt ook of u uw verhaal wilt vertellen wat bij dit boek hoort. Want het is niet voor niets uw lievelingsboek. Het boek heeft iets betekent voor uw leven, het heeft u geraakt en gevormd. Die verhalen willen we in dit project graag horen.

Die verhalen kunnen worden ingevoerd in de encyclopedie van de nieuwsgierigheid. Na één maand staan daar al tientallen bijdragen in. En met die encyclopedie kunnen mensen weer onderling aan elkaar verbonden worden en kunnen nieuwe activiteiten ontstaan. Wat is er bijvoorbeeld leuker dan om met elkaar nog eens een middag te organiseren met LP's en elkaar de verhalen te vertellen die erbij horen. Over brommers, over verliefdheden, over volwassen worden en ga zo maar door.


Wondermachine
Gonnie en Alied verzamelen die verhalen van nieuwsgierigheid. Twee andere kunstenaars, Camiel Voorn en Leon Berenschot maakten speciaal voor deze bibliotheek een kunstinstallatie die passie van mensen verbindt met een analoge digitale kunstvorm. Wie zijn passie invoert in deze machine krijgt via een algoritme een kunstwerk van 0-en en 1-en in geprinte vorm retour. In tweevoud. Uiteraard wordt één exemplaar, zoals het goede bibliothecarissen betaamt, bewaard voor de eeuwigheid.

Nieuwsgierigheid: het heeft ons eeuwen voorgedreven.
Nieuwsgierigheid: dat is wat mensen bij de bibliotheek bracht en wat ze geïnteresseerd maakte voor boeken, LP's, dvd's en nog veel meer.
Nieuwsgierigheid: dat is wat mensen ook in de toekomst naar de bibliotheek brengt maar meer en meer zullen wij mensen met mensen verbinden.

Nieuwsgierig?
Ik neem aan dat u nu zelf nieuwsgierig bent en er eigenlijk direct naar toe wilt. Dat kan. De Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid is geopend op woensdag van 16.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Adres: Stromarkt 9, Deventer. En neem natuurlijk één van uw lievelingsboeken, -LP's, CD's of dvd's mee en vertel uw eigen verhaal. Meer informatie op de website van de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid en de facebookpagina.

Deze bibliotheek wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van: Provincie Overijssel, STIPP, de NV Maatschappelijk Vastgoed en Bibliotheek Deventer

zaterdag 25 oktober 2014

Bij verdere bezuinigingen, gaan alle bibliotheekdirecteuren pokeren....


Vorige week zaterdag las ik in de Volkskrant met belangstelling de recensie van de Kafka-biografie. De biografie is geschreven door Reiner Stach en Reiner heeft er jaren over gedaan. Een heus levenswerk dus. Alles bij elkaar 1900 pagina's. Om eerlijk te zijn, dat wordt zelfs mij een beetje te gortig.

In de recensie trekt één zinnetje mijn speciale aandacht:
'Achttien jaar lang heeft hij eraan gewerkt, waarvan hij een deel zelfs mede heeft gefinancierd door online te pokeren'
Juist ja. Dit is wel een hele bijzonder vorm van crowdfunden. In een radio-interview voor Deutschland Radio Kultur legt hij uit hoe dat werkte. Hij werd er niet rijk van maar kon op kritieke momenten zorgen dat hij weer verder kon.

Als de bezuinigingen nog even aanhouden, pokeren dus binnenkort alle bibliotheekdirecteuren....

donderdag 9 oktober 2014

Waar geld valt te verdienen, wordt gezwendeld...


De afgelopen week collecteerde de Dierenbescherming. Ik gaf een kleine donatie en ontving als tegenprestatie een bedankkaartje: een kraskaart die je moet invoeren op de site www.nederlandbedankt.nl.

Op een regenachtig moment waarop ik al mijn administratie afhandel ga ik met mijn kraskaartje naar de site. Een vrolijke website waar je in maar liefst drie stappen weet of je prijs hebt!

Stap 1: vul uw code in. Tot zover niks geks.

Stap 2: vul uw gegevens in. En hier begin ik nattigheid te voelen. Ik besluit het privacystatement te lezen. Privacystatement: het doet vermoeden dat dat gaat over het waarborgen van je privacy. Niks blijkt minder waar te zijn.

Wat citaten uit het privacystatement:
Bij het gebruik van de websites en/of de diensten van de Goede Doelen Loterijen kunnen uw persoonsgegevens (al dan niet door derden ingeschakeld door de Goede Doelen Loterijen) worden verwerkt. Ook wordt u bij inschrijving voor deelname aan de Goede Doelen Loterijen gevraagd om uw naam, adres, woonplaats, geboortedatum, geslacht, bankrekeningnummer, (mobiel) telefoonnummer en e-mailadres op te geven. Ook kunnen de Goede Doelen Loterijen gebruik maken van extern aangekochte bestanden met persoonsgegevens van potentiële deelnemers....

Uw persoonsgegevens worden uitsluitend gebruikt voor de hieronder genoemde doeleinden. De Goede Doelen Loterijen kunnen gebruik maken van de diensten van derden die als bewerker in hun opdracht uw persoonsgegevens kunnen verwerken. Indien u ingaat op een gezamenlijke actie van de Goede Doelen Loterijen en een partner van de Goede Doelen Loterijen kunnen wij uw persoonsgegevens, die bij deelname aan de actie worden verwerkt, doorgeven aan deze partner.

De Goede Doelen Loterijen (of door hen ingeschakelde partners en/of bewerkers) kunnen uw gegevens gebruiken voor de volgende doeleinden:
  1. het uitvoeren van loterijen, toegevoegde spellen en andere acties verband houdende met de bedrijfsomschrijvingen van de Goede Doelen Loterijen;
  2. promotionele doeleinden;
  3. testdoeleinden;
  4. beheren van gegevens van (potentiële) deelnemers en oud-deelnemers;
  5. (digitale) verzending van uitslagen, aanbiedingen, nieuwsbrieven en overige informatie inzake doelstellingen van de Goede Doelen Loterijen; en
  6. uitvoering van analyses, daaronder begrepen datamining.
25 Cookies
Verder wijst het privacystatement op het plaatsen van 25! cookies op u computer. En zo gaat het statement nog even verder. U snapt: ik heb wel even genoeg van Nederlandbedankt.nl. Mijn kaartje vindt u hierboven, de code is nog ongebruikt. Grijp uw kans!

Als u denkt: dit is juridische taal die we bij elke organisatie tegenkomen, dan moet ik u teleurstellen. Als u geïnteresseerd bent, adviseer ik u het privacy statement van bijvoorbeeld de Bibliotheek Kennemerwaard eens naast bovenstaande privacy statement te leggen. Het verschil is levensgroot.

Begin 2014 werd dit bedrijf en een aantal andere bedrijven al eens flink veroordeeld door het bij voortduring schenden van privacyregels en kreeg een boete van € 845.000,-. Ik zal u vertellen dat die boete veel groter is dan het prijzenpakket dat u op de kaart aantreft. Met andere woorden: uw gegevens zijn gouden handel.

Tussen dieren en piraten
En dat alles naar aanleiding van een kleine gift aan de dierenbescherming. Zo ziet u maar: waar handel is, wordt gezwendeld. Dat geldt voor dieren dus even hard als voor privacy. De Partij voor de Dieren haalde twee zetels bij de Kamerverkiezingen. De Piratenpartij, die opkomt voor dit soort ongein,  bleef buiten de kamer. Wellicht dat de Piratenpartij volgend jaar ook maar eens een collecte moet houden. Met ander bedankkaartje uiteraard.

maandag 6 oktober 2014

Branchevervaging


 
Branchevervaging
 
Als Slager uw schilder is,
en Schilder uw visser
Als Visser uw jager is,
en Jager uw schipper
Als Schipper uw molenaar is,
en Molenaar uw brouwer..
 
Dan weet u bijna zeker
dat Brouwer uw kok is
en dat Kok uw boer is,
Dat De Boer uw wever is,
en De Wever uw bakker.

En jawel
u raad het al
in dat geval
is Bakker uw slager!

Foto: Opschrift bij slagerij Bakker, Sint Jacobstraat 31, Leeuwarden

zondag 5 oktober 2014

LuilekkerlandDit weekend dwaalden we door de stad Leeuwarden. Langs foto's van de fotomanifestatie Noorderlicht. Een aanrader. Aangezien Leeuwarden niet naast de deur is, is het een prima reden om ook te blijven overnachten en er op die manier maar een relaxed weekend van te maken.

Dwalend op zondagochtend door de stad stuiten we op een prachtig hofje. Het heet: Luilekkerland! Het ligt dicht bij de Grote of Jacobijnenkerk en het is een soort Begijnhof. Naast die kerk ligt ook het weeshuis en een gasthuis. Met andere woorden: de complete verzorgingsstaat avant la lettre lag daar bij elkaar. Het zal dus alles behalve een Luilekkerland zijn geweest.

Op een site over straatnamen vond ik nog de volgende verklaring van Luilekkerland
Er is in Nederland maar één echt Luilekkerland, en dat ligt in het oude centrum van Leeuwarden. Daar ligt een hofje met een rijtje huisjes die aan het begin van de zeventiende eeuw werden gebouwd voor de allerarmsten van de stad. Waarschijnlijk woonden er alleen vrouwen. Ze hoefden niet te betalen voor de huisjes (dat deed de kerk) en ze kregen eten en een kleine toelage. Genoeg te eten zonder dat je ervoor hoeft te werken - het lijkt me duidelijk waarom dit hofje in de volksmond de naam 'Luilekkerland' kreeg. Het is mooi dat die naam nu - eeuwen later - nog wordt gebruikt voor de officiële straatnaamgeving. Op het straatnaambord staat 'Lui lekkerland' overigens met een onjuiste spatie, en dat is natuurlijk wel jammer. Dat is toch een kleine smet op dit droomland. Maar wie maalt er om zo'n spatie als de pannenkoeken aan de bomen hangen?
Het blijkt dat de huisjes nog altijd bewoond worden door alleenstaande vrouwen boven de 35 die kiezen voor deze vorm van gezamenlijk wonen. Of het gratis is en of er ook nog voor het eten wordt gezorgd, vermeldt de informatie niet.

Luilekkerland bestaat dus, het ligt in Leeuwarden. Alleen bereikbaar voor alleenstaande vrouwen boven de 35: heb ik weer.

woensdag 1 oktober 2014

De eerste ervaringen uit Deventer...

Op 1 september mocht ik startte ik als interim directeur in Deventer. Mijn eerste maand zit er op. Vandaag 1 oktober, nemen we officieel afscheid van Jos Debeij en bestaat de bibliotheek op de Brink 50 jaar. Bijzondere momenten. 

Maar na een maandje vragen ook velen: en hoe gaat het nou?  Op mijn mijn eerste werkdag opende de nieuwe bibliotheek in Diepenveen. Van een eigen pand zonder samenwerkingspartners naar een mooie nieuwe locatie met volop samenwerking in de Hof van Salland. Het tekent hoe de bibliotheek vernieuwt: bijna nergens zitten we meer alleen in een pand, overal werken we samen met partners. En door die partners kunnen we vaak ook ruimer open dan voorheen.

Een paar dagen later ben ik bij het Vaders Voorleesrecord. Bijna 150 mensen – waaronder 50 (groot)vaders – wonen  dit bij. Het Vaders Voorleesrecord is in het leven geroepen om in heel Nederland aandacht te vragen voorlezen, vooral door vaders. Voorlezen is van vitaal belang voor kinderen en bepaalt mede hoe goed kinderen leren omgaan met taal. En natuurlijk is samen voorlezen ontzettend goed voor de band tussen ouder en kind. En tot slot is het natuurlijk gewoon ontzettend leuk.


En zo gaat het elke dag door: elke dag is er wel iets te beleven in één van de vele vestigingen in Deventer. En dan hebben we het nog niet over het feit dat in Deventer bijna één miljoen boeken, DVD’s, luisterboeken en andere media worden geleend. Of dat elke week vele mensen worden geholpen met vragen rondom welzijn, wonen en zorg.

Ondertussen hangen er op station Deventer gewoon grote borden met ebooks. Ook van de bibliotheek. Kun je dag en nacht gebruik maken van de bieb.

 
De afgelopen week had ik mijn eerste vergadering met de Raad van Toezicht. Het was al laat en ik dacht dat ik wel de laatste zou zijn die het pand zou verlaten. Achterin de bibliotheek brandde nog licht: de cursus voor voorlezers van de Voorlees Express - een project waarin we gezinnen helpen met voorlezen – was net afgelopen. De zaal moest nog even opgeruimd en we verlieten de bibliotheek. Waren wij dan echt de laatsten? Nee, in een kleine ruimte brandde nog licht: de studio van Deventer Radio en Televisie en zij waren nog bezig met hun verslag. Go Ahead speelde tegen Feyenoord in de rondes om de KNVB-beker. Go Ahead won met 2-0.  Dat gebeurt niet iedere dag, zagen we helaas een paar dagen later.

Van voetbal wordt soms gezegd dat het de belangrijkste bijzaak van het leven is. Lezen kon wel eens één van de belangrijke hoofdzaken zijn. En daarin zag ik een maand vol winnaars: inwoners van Diepenveen, vaders die voorlezen en hun kinderen natuurlijk, gezinnen die meedoen met de Voorlees Express, burgers die de Wijkwinkel bezochten en nog vele andere.
Laat de Kinderboekenweek maar komen. Lijkt me een schot voor open doel!

Foto's: Jan Hoogenberg, Bibliotheek Deventer en Jos Debeij