dinsdag 14 april 2015

Jasper Visser: Eigenlijk kunnen alleen mensen van onder de 30 dit volgen' #biebplaza

De pauze zit erop. We gaan verder met deelsessies. Ik schuif aan bij Jasper Visser. Hij gaat het hebben over waardecreatie in de digtitale wereld.

Hij begint met het verhaal over het stadspaleis in Turijn. Het paleis had financiële problemen en wilde € 80.000,- bij elkaar halen voor de aanschaf van een bijzondr servies. Via crowdfunding lukte dit. Dat verhaal kun je hier trouwens nalezen. Uiteindelijk werd er € 100.000 opgehaald omdat er door 1.500 mensen dat geld bij elkaar werd gebracht.
Zulke voorbeelden zie je vaker: waardecreatie via de digitale wereld. Jasper heeft daarvoor een model ontwikkeld. Dat zie je hierboven. Het model lijkt veel om Business Canvas Modelling zie ik. Wie daar dus al mee gewerkt heeft, zal met dit model ook snel uit de voeten kunnen.

Jaspers gaat vandaag met de zaal aan de slag om dat model in te vullen.

Kijk, het wordt een heuse workshop, dat doet mij deugd. Want hij geeft de opdracht om na te denken over wat jijzelf in ons model verdient? Dus wat is de waarde van jouw werk? Wat levert het op?

Wat zijn de uitkomsten? Nou woorden als: hoop, inspiratie,  kennis, verbinding, geluk en dergelijke. Met deze woorden verbind je 'Assets', 'Audience' en 'Co-created value'.

Jasper wijst vervolgens op The Brainscoop. Zij maakt filmpjes waarbij ze de bijzondere waarden achter ogenschijnlijk saaie onderwerpen en ze gooit ze ook volledig om. Ga maar eens kijken. De dame achter Brainscooop geeft nieuwe invulling aan oude waarden door er een Wow-factor aan toe te voegen. Een persoonlijke toevoeging die echt meer waarde creëert.

De volgende opdracht voor de zaal is dan ook om zelf te benoemen hoe je die bovengenoemde waarden te bereiken. En vooral: wat voeg jij zelf toe om die waarde te bereiken, waarom kiezen mensen voor jou? Want.... daar zit de Wow-factor.

De volgende stap is om toe te voegen wat je met andere kunt creëren. En dit schijnt een moeilijk stukje te worden: want eigenlijk alleen mensen onder de 30 kunnen dit volgen. Want nu gaan we de overstap maken naar de digitale wereld. En tja, wat werkt in de digitale wereld en wat niet?

Hij verwijst naar Kevin Allocca waarin hij uitlegt wat werkt en wat niet.



Voorbeeld is de Rijksstudio van het Rijksmuseum of Micromappers. Kenmerk is dus dat publiek zaken toevoegt. Ook daar geeft hij het publiek weer een opdracht: wat voegt jouw publiek toe en hoe kan jouw publiek helpen? 

Hij geeft nu de lastige opdracht: vind mensen in de zaal die dezelfde waarden hebben elkaar op te laten zoeken en om met elkaar een afspraak te maken om te kijken of je elkaar kunt helpen. 

Hier stopt de workshop. De invulling is nog niet compleet want er moeten nog wel veel meer ingevuld worden. Daarvoor verwijst Jasper naar de site. Daar is inderdaad alles goed na te vinden. Ga daar dus kijken! Het materiaal is open te beschikbaar.

Jasper haalt tot slot het voorbeeld van de Silk Mill aan. Een dodelijk saai museum dat zichzelf samen met publiek opnieuw ging uitvinden en dat nu weer een mooi bestaan leidt. 

Voor Jasper - en dat onderschrijf ik van harte - is het een uitgemaakte zaak dat digitaal en fysiek samenwerken met burgers een sleutelactiviteit voor de toekomst wordt.

Slimme gast die het begrip workshop ook echt toepaste. Ik heb echt wat geleerd - ondanks mijn leeftijd boven de 30....

Geen opmerkingen: