dinsdag 14 april 2015

Dieuwke Wynia: 'Bemoeienis is de dood in de pot voor creativiteit' #biebplaza

Volgende spreker is Dieuwke Wynia. De vrouw achter 'De Wereld Draait Door'.  Een programma dat al tien jaar aan de top van alle programma's staat in Nederland. Er wordt gefluisterd dat ze één van de invloedrijkste vrouwen van Nederland is.

Ze legt uit hoe de Wereld Draait Door gemaakt wordt.Er werken 50 mensen bij het programmar. Het beeld dat helder wordt is dat het programma wordt gemaakt door deelteams die helemaal op elkaar in gespeeld zijn. Een redactie, een beeldteam en ja, elke dag jagen om dat programma rond te krijgen.

Het programma heeft geen missie. Het programma moet boeien, dat is het enige dat telt. Altijd was er vertrouwen in het team en veel vrijheid. Dat is één van de succespunten. 'Bemoeienis is de dood in de pot voor creativiteit' Nou, daar kunnen de bibliotheekmanagers nog wat van leren: geen missie en veel vertrouwen in de teams die het moeten uitvoeren.

Dus bibliotheken: 'wees eens lekker eigenwijs', 'doe waar je in gelooft' en 'doe het lekker zonder de bazen'.

Nou de zaal met 200 bibliotheekmanagers blijft rustig zitten. Dat valt me weer mee.

En op zich is het toch niet gek om Dieuwke Wynia te vragen bij BibliotheekPlaza. Want worden bibliotheken niet steeds vaker maker van culturele, maatschappelijke en educatieve programma's? Werken wij met de Voorlees Express, Bibliotheek op School of cultuur-educatie ook niet met formats die telkens moeten boeien? En is de kunst niet voor bibliotheekmanagers om die teams veel vertrouwen te geven en je er zo min mogelijk mee te bemoeien?

Dan nog een laatse stukje over boeken en de aandacht voor de boeken. Wynia vraagt aan de zaal: 'vinden jullie het niet erg dat er van die stickertjes op de boeken geplakt worden?' Je weet wel die stickers: 'besproken in/beste boek van DWDD'  200 bibliotheekmensen gaan zich er mee bemoeien na die vraag. Tja, wie vragen stelt over stickertjes heeft accuut onze aandacht. Wynia ergert zich er aan: soms zitten de stickers er al op voordat ze in DWDD zitten.

Tot slot: 'Waarom zitten er geen bibliothecarissen in De Wereld Draait Door?' Tja, 'Wat is er mis met boekverkopers?' is haar tegenvraag. Dat is wel een dom antwoord aan een zaal voor bibliothecarissen. Ongeveer net zo tactloos als vragen aan Ajax-supporters of Feyenoord ook niet goed is. Maar ze zegt: 'om de zoveel tijd wisselen we van team op dit punt'. Dus ja, dat biedt wel ruimte. Overigens, zegt ze: 'Als je wat meer exposure wil hebbe rond De Wereled Draait Door, waarom twitter je dan niet mee met #dwdd?' (overigens doet het landelijke Social Media Team dat).

Erik vecht nog dapper terug: 'ik toch ben ervan overtuigd dat wij meer weten dan die boekverkopers'. Applaus in de zaal.

Wat we leren van Dieuwke is één ding: de wereld ligt open, maar kom met je mooie creatieve plannen. Volg waarvan jezelf weet dat het boeit. Zelf ben je je eigen beste klant. Voor wie die goede creatieve plannen heeft en ze durft te maken, is altijd plek.

Just do it.

Geen opmerkingen: