dinsdag 14 april 2015

Gilles de Smit:'Mensen kunnen bewegen is het nieuwe kapitaal' #biebplaza




Gilles de Smit gaat praten over curatoren en business as unusual. En dat past wel bij het bedrijf dat 22tracks is.  Hij begint met een filmpje dat hierboven staat. Nou ja, daar dan weer een heel klein stukje van, want 8 minuten film op een congres is natuurlijk veel te lang. 22tracks is een bedrijf dat voor elke muzieksoort een lijst maakt van 22tracks als selectie. 

Vindt u het nog vaag? Ik ook. Dat vonden ze zelf ook. Ze startten in 2009 op het Amsterdam Dance Event. Maar langzaam ontstond toch een beeld. Want ga maar na: je hebt Spotify met alle muziek maar waar begin je? Dat is een vraag die heel veel mensen zich stellen.

Op 22tracks worden smaakmakers/personen per stad en per muzieksoort gekozen. Die smaakmakers stellen hun wekelijkse lijstje met vijf nieuwe nummers. En die nummers kun je gratis luisteren.

Hoe doen ze dat? Nou met adverteerders en strategische partners. Waar men vijf jaar geleden startte met niks heeft men nu een bereik van 1 miljoen visits per maand en de verblijfstijd van 34 minuten per gebruiker. 


Wat 22tracks dus doet is in feite de rol van radiopresentatoren van vroeger overnemen.  22Tracks heeft dus zijn eigen digitale postie verworden op dit punt. 'Want we bewegen hele grote groepen en dat kunnen we inzetten'.  En daar zit eigenlijk ook het echte kapitaal van het bedrijf. Want wie mensen weet te bewegen, kan eigenlijk alles bereiken.

Men heeft geen geld maar weet ook met hun publiek samen een nieuw festival op te zetten. En dan juist met nieuwe namen. Want dat is juist wat 22Tracks doet: je smaak verrijken. Wie niet rijk is moet vriende hebben, zullen we maar zeggen.

En in dit genre praat Gilles achter elkaar door. Geen cent te makken maar men activeert hun gebruikers en bezoekers. Het blijkt een kwaliteit die grote merken nauwelijks hebben en die bereid zijn om daarvoor te betalen.

Eh.... ja, daar kunnen bibliotheken wel wat van leren. Maar eh, een trouw publiek dat hebben wij toch ook... dus waar wachten wij nog op?

Geen opmerkingen: