dinsdag 14 april 2015

Paul Moers: 'Je begint je leven met een pamper en je eindigt met een pamper en daartussen zit gedonder' #biebplaza


 
Dat Paul Moers niet iemand is die er doekjes om windt, had ik al door toen ik hem even googelde. Zijn mening over de top van ABN|AMRO moge duidelijk zijn: die loonsverhoging was er één die getuigde van een volstrekt gebrek aan gevoel.

Ik ga er dus maar eens even lekker voor zitten. En inderdaad, er komt een energieke kerel het podium op. Hij gaat het met ons hebben over het merk 'Bibliotheek'

En laten we eerlijk zijn. Bibliotheken hebben wel een opgave: alles wordt maar digitaal, het geld verdampt en mensen hebben al zoveel te doen. Dus ja, bibliotheken, wat ga je doen?

Bibliotheken moeten uit hun bestaande patroon moeten komen. Zoals deze politieagenten.
 
 
Zo'n presentatie dus.
 
Hij zegt dat er twee zaken zijn om te overleven: 1) innovatie en 2) merk. Die vernieuwing is cruciaal en het gaat met een tempo dat moordend hoog ligt. En wat doen bibliotheken zoal: dialectenfestival, informatieportals, multifunctionele accomodaties etc. En al die nieuwe dingen hebben één ding gemeen: ze liggen buiten de comfort zone.
 
Zo, hij is al weer klaar met de innovatie (2:30 minuut). Dan naar het merk.
 
Want dat merk is wel zijn specialiteit.  Je merk zorgt voor aantrekkingskracht, voor extra omzet  etc. En wat hem betreft: bibliotheken moeten niet ontkennen dat ze een merk zijn. Met zijn allen dus, he. En rondom dat merk organiseer je van alles. het merk zorgt voor duidelijkheid voor je doelgroep.
 
Waarom krijgen we drie maanden voor de geboorte van een kind een doos met merken? Precies. Je leven begint met een pamper en je eindigt met een pamper en daartussen zit gedonder. Maar je weet dat je een pamper moet hebben.
 
Het is helder: het gaat Paul Moers om dat merk in het hoofd van klanten goed in te prenten. Hij doet dat aan de hand van de uitingen van batterijfabrikanten Varta en Duracell. De boodschappen die beide fabrikanten afgeven zijn een wereld van verschil. Duracell blijft consistent en Varta wisselt telkens van boodschap. En wat doen wij als sector?
 
Zijn verhaal vervolgt dat je dus goed de functionaliteit van een product moet uitleggen. En dat moet je goed doen. Kijk maar.
  


Voeg vervolgens nog emotie toe aan je merk. Je hebt niet alleen een goed product maar je verkoopt meer.  Het goedkoopste potje pindakaas en het duurste verschilt ruim een euro per potje. Dat verschil is slechts emotie.

Hij legt vervolgens uit hoe het merk 'Hoog Catherijne' verbeterd wordt. Dat pimpen van Hoog Catherijne kost trouwens 600 miljoen. Om maar even te laten zien dat je merk veranderen dus nog niet zomaar op een achteraf middagje geregeld kan worden.

Zijn conclusie: als je een afkalvende markt hebt , moet je knokken. Does that ring a bell? Opnieuw een wake-up-call om het landelijke merk stevig op te pakken.  Paul Moers geeft aan dat bibliotheken dat overigens helemaal niet slecht doen maar dat het ook wel beter kan.

Dan volgt nog even de samenvatting: zorgen voor de identiteit, merkbelofte en een stevige waardepropositie (in drie zinnen graag). Ga daar maar eens mee aan de slag.

Hij komt nog één keer terug op Hoog Catherijne. Er zijn verrassend veel overeenkomsten: nieuwe waardepropositie en nieuwe inhoud en samenwerking met partners en open in de samenleving.  En tot slot: beiden zijn een merk en ja, durf net als Hoog Catherijne keiharde keuzes te maken.

Tja, welke keuzes? Dat blijft onbenoemd maar reken maar dat je buiten je comfort zone moet gaan en lange adem nodig hebt. Zo, we hebben alle cliche's, die desalniettemin wel waar zijn, weer gehad.

Erik vraagt na afloop aan Paul Moers nog of voor bibliotheken al die andere namen voor bibliotheken wel belangrijk: Rozet, Dok etc. Nee, dat hoeven bibliotheken niet te doen. De naam bibliotheek is een prima merk en daar kleeft geen negatieve associatie aan..... Dat is ook maar weer gezegd.

Begenadigd spreker. Merk je toch dat dat de helft van het verhaal is.


Geen opmerkingen: