vrijdag 3 februari 2017

Hoe grote innovaties, klein beginnen... de slimme oplossingen van Derk Jan


De bibliotheek wordt steeds meer een ontmoetingsplek. Mensen studeren er, werken er, volgen een lezing of organiseren iets samen met andere burgers. Er zijn steeds vaker studieplekken, stiltecabines of vergader- en cursusruimtes. Maar hoe regel je nou die reserveringen van al die ruimtes en faciliteiten zonder dat je weer een duur pakket heb met betaalautomaten en regel-pc's. Dan is de oplossing van Derk Jan Bovenmarsch wellicht iets voor u.

Derk Jan werkt onder andere voor de Bibliotheek Oost-Achterhoek waar ik al wat jaren hand- en spandiensten verricht. Derk Jan is een no-nonsense digitaal specialist. Iemand die van een conceptuele gedachte dienstverlening weet te maken.

En dus ging Derk Jan aan de slag met de vraag: er zijn steeds meer groepjes die 'iets' in de bibliotheek willen doen, hoe organiseren we dat? En dus bouwde Derk Jan een eenvoudige tool om ruimtes te boeken in de bibliotheek. Dat doet hij met het pakket Supersaas (deels gratis en anders een kwestie van een paar euro). Daar koppelde hij een agenda per ruimte aan. En je kunt de agenda vervolgens natuurlijk ook openbaar maken waardoor je een activiteitenoverzicht in je bibliotheek hebt, die je bijvoorbeeld kunt koppelen aan je narrow-cast-systeem.

Met meerdere vestigingen die deels onbemand open zijn, is dit een mooie voorziening. Voor mij zijn dit pareltjes. Je hebt dit soort tools nodig om de nieuwe rol van de bibliotheek mogelijk te maken. Voor meer informatie verwijs ik graag naar Derk Jan.Hij helpt je graag verder.

DSCF3075

Voor wie het nog simpeler wil: deze kwam ik tegen in de mooie bibliotheek in Aarhus. Studenten kunnen studieruimtes reserveren. Moet je alleen wel in de bibliotheek zijn...

2 opmerkingen:

Derk Jan zei

Een kleine aanvulling: ik bedenk specifieke bibliotheekoplossingen met bestaande digitale diensten, maar ik ben geen techneut. Daarvoor werk ik nauw samen met Steven van Esch van Wetranet.com. En dat is wel een echte!
Als medewerker van van Oost-Achterhoek, maar ook voor mijn bedrijfje: digicaris.nl.

Mark Deckers zei

@Derk Jan: dank voor de goede aanvullingen. Volgens mij heb ik je geen techneut genoemd maar wel iemand die de vertaling kan maken van concepten voor de bibliotheek naar digitale oplossingen. Het siert je dat je dat succes deelt met anderen die jou daar bij helpen. Hoop je nog vaak tegen te komen met dit soort dingen!