zondag 26 september 2021

Over knuffelen, klinkende glazen en bibliotheekkanjers : Bibliotheken in Crisistijd deel 25

Deel 25 alweer van Bibliotheken in Crisistijd.  En we zijn op een bijzonder punt gekomen. Op 25 september werd tal van crisismaatregelen losgelaten waaronder de bijzondere 1,5 metermaatregel. Wel moet je in de binnenhoreca en bij tal van evenementen nu je Coronacheckapp laten zien. Wat doet dat met ons en wat doen bibliotheken en waarom ben ik trots? Ik neem u weer even mee.

Tijdens mijn hardlooprondje gisteren zag ik twee tuinfeesten waar de mensen met de beentjes eruit hingen. Er werd schouders geslagen, met zat boven op elkaar, er werd geknuffeld en de glazen klonken. Oh, dacht ik, toen ik er langs rende, zo snel gaat het dus... En dat je dan bij je zelf merkt dat je eigen hoofd die nieuwe regels nog niet zo snel kan verwerken. Het wordt een tijd waarbij verschillende mensen, verschillende snelheden zullen hebben. Van mensen die weer vol naar kantoor willen en het liefst dicht op elkaar tot mensen die nog lange tijd voorzichtig zullen blijven. Toch kijk ik er wel met enig optimisme naar, de besmettingscijfers zijn ook met recente versoepelingen langzaam gedaald. Aan de andere kant, we weten ook wat er gebeurde met de 'discopiek' en hoe we weer terug moesten. Het blijft dansen en meebewegen met het virus.

Bijzondere status van bibliotheken

Bibliotheken hebben het in vergelijking met ander culturele instellingen opnieuw een ruimer beleid. Er is geen Coronatoegangsbewijs nodig voor alles wat onder de doorstroom- en verblijfsfunctie valt.  Daaronder vallen bijna alle functies, ook lezingen en cursussen. Wel moet je in de horeca dezelfde regels hanteren als in reguliere horeca, dus daar is een check wel nodig. En er is een klein raar regeltje dat je voor film- en theatervoorstellingen ook de check moet doen. Dat levert natuurlijk een klein grijs gebied op tussen lezingen en theater maar volgens mij kom je daar met enig gezond verstand ook wel weer uit. 

De VOB heeft overigens weer een update gedaan van de veelgestelde vragen en daar worden alle vragen beantwoord.

Corona-checkapp en Coronapas

Ondertussen zag je bij veel bibliotheken al dat zij een groeiende ondersteuning boden bij vragen over de Corona-checkapp. Voor sommige inwoners zal dat ook weer een reden zijn geweest om een Digid aan te vragen en dus wellicht ook nog een cursus Digisterker te gaan doen. Een dienstverlening die eigenlijk geruisloos en volledig natuurlijk werd opgepakt. 

Ondertussen kwam er wel wat kritiek op het kabinet dat je alleen met een smartphone of langs digitale weg je Corona-toegangsbewijs kon krijgen. Afgelopen week werd dus bekend dat je via een papieren route een Coronapas kunt aanvragen bij de overheid. De aanvraagformulieren kun je vanaf volgende week krijgen bij bibliotheken en gemeentehuizen. Dat bibliotheken daar genoemd worden hebben we te danken aan oplettendheid en ondernemerschap van Maaike Toonen en Klaas Gravesteijn van respectievelijk  de Koninklijke Bibliotheek en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Uit de wandelgangen begreep ik wel dat Nu.nl eigenlijk te vroeg met bovenstaande bericht kwam. Want hoewel er netjes staat dat de formulieren nog moeten komen, zijn er altijd mensen die dat niet afwachten en ondertussen al met het artikel van Nu.nl bij de bibliotheekbalie staan. Herkenbaar? Overigens heeft de VOB een keurige toolkit klaar staan voor bibliotheken die er mee aan de slag willen.


Nadat Nu.nl had gepubliceerd, kwam er meer communicatie op gang. En opnieuw prees een minister de inzet van bibliotheken. Ditmaal minister De Jonge van Coronazaken en oja, ook nog de rest van de Volksgezondheid. We hadden natuurlijk al de aandacht van onze eigen minister van Cultuur, Van Engelshoven en ook die van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en de Digitale Overheid maar daar komt er dus weer eentje bij. Overigens zit onder het Linkedinbericht van de minister een mooi filmpje van de Bibliotheek Katwijk.  Monique Kromhout en haar team laten daar fantastisch zien hoe het werkt en waarom bibliotheken zo'n mooie rol spelen. Overigens: is Monique al een keer genomineerd voor de prijs van Beste Bibliotheekspecialist? Nee? Dan wordt het hoog tijd!

Trots

Al deze zaken onderstrepen opnieuw de brede maatschappelijke en educatieve functie die bibliotheken vooral als netwerk met elkaar hebben voor de samenleving. En om heel eerlijk te zijn: ik ben er ongelofelijk trots op. Want in heel Nederland zijn er heel veel 'Monque's' bezig. En soms verzucht je misschien: 'Komt dit er ook nog bij?' Aan de andere kant, het toont hoe onze functie veranderd is. Dit is niet meer werk dat erbij komt maar wordt steeds meer als onze natuurlijke rol gezien. Wat is dit toch een mooie sector. En die landelijke lobby voor extra geld mag nu toch geen probleem meer zijn, toch? Wij vaccineren immers al jaren tegen onwetendheid.

Petje af voor al die bibliotheekkanjers!

Geen opmerkingen: