woensdag 17 juli 2019

Van Swelmen: ‘Van Klik & Tik naar Pik & Stik!’

De immer erudiete directeur van de bibliotheek uit het knusse stadje Oppendam waarom die hele digitale inclusie een verschrikkelijk slecht idee is en waarom de sector een collectieve blinde vlek heeft. Maar Van Swelmen zou Van Swelmen niet zijn als hij u ook niet een puik alternatief biedt. 

Kotsmisselijk wordt ik ervan! Dat hele gedoe rond digitale inclusie. Na de participatiemaatschappij en het maatschappelijk domein is digitale inclusie het volgende jeukwoord waar heel bibliotheekland achteraan hobbelt. En… zonder na te denken uiteraard. Want laten we wel wezen: wat is eigenlijk digitale inclusie? Het betekent niets anders dan dat een bepaalde groep in onze samenleving te dom is om zelf met allerlei digitale systemen om te gaan. Is dat een probleem van de samenleving? Zeker! Maar kiezen wij de goede oplossing? Zeker niet!

Want wat doen de bibliotheken? Massaal cursussen aanbieden als Klik en Tik en Digisterker. Daarmee kun je dan zelf je toeslagen aanvragen en je belastingformulier invullen. En als je daar te dom voor bent of te lui, dan is er nog een spreekuur waar ze dat voor je doen. Zie hier: de bibliotheek anno 2019.

Ja, hoor ik u denken, maar dat is toch prima? En die opmerking getuigt van een  enorme  en collectieve blinde vlek. Want u ziet zelf niet meer hoe fout dit eigenlijk is. Leidt u mensen nou echt op tot zelfstandigheid? Welnee, ze leren toeslagen aanvragen. En daarmee blijven lekker afhankelijk van de overheid. Zoals bibliotheken aan het subsidie-infuus liggen, zo legt u zelf de burgers aan het toeslageninfuus. Voelt u nu hoe fout dat is? Leer mensen zelf hun geld verdienen!

En laten we wel wezen, zo ingewikkeld is dat niet. Als u de moeite had genomen om weer eens naar Oppendam te komen, dan had u ook gezien hoe kinderlijk eenvoudig het kan zijn. Hier geen Klik en Tik of Digisterker. Wij doen Pik en Stik en Digikerker! Kent u dat niet? Dat kan kloppen. Wij hebben de bestaande cursussen flink aangepast. Bij ons leer je niet om met een DigiD te werken of toeslagen aan te vragen of te bankieren via internet. Welnee, wij leren je zelf je geld te verdienen op internet.

Bij Pik en Stik leren we je hoe je eenvoudig de wachtwoorden kraakt van je buurman. En hoe je netjes overmaakt van zíjn naar jóuw rekening.  Bij de vervolgcursus Brik en Krik leren we  je hoe je eenvoudig inbreekt op het systeem van je garage en zonder kosten die nieuwe auto bestelt. En  tot slot laten we je ook zien hoe je bij de RDW voorkomt dat je wegenbelasting betaalt.  Ons programma Digikerker helpt je vervolgens om mee te kijken in het systeem van de Nederlandse politie en om te volgen of er al een gerechtelijk onderzoek naar je loopt. De laatste hit in ons cursusaanbod is Trol en Snol. Daarbij leren cursisten effectief internettrollen in te zetten en met veel nepaccounts hun eigen account een beetje op te poetsen.

U ziet, zo simpel kan het zijn. In Oppendam vragen inmiddels significant minder mensen toeslagen aan en is het gemiddeld inkomen met duizenden euro’s gestegen . Kortom, flink meer geld in ons stadje. Kijk, zo maak je mensen dus zelfstandig. Oppendam is hierdoor niet inclusief maar juist exclusief! Van digitale inclusie naar digitale exclusie! Ons programma is bewezen effectief.  Mensen zijn best bereid moeite te doen om wat te leren, maar dan moet het ook een fatsoenlijke opbrengst hebben.  Het leven begint pas echt bóven de Balkenende-norm. En dat is in Oppendam nu precies het geval.

Goedkoop is de cursus niet: € 4.000,- per cursist. Maar de cursist verdient dat meestal in de eerste cursus al terug.  Ook voor de bibliotheek is het een win-win situatie. De Russische docenten die wij hiervoor inzetten, zijn ons gratis ter beschikking gesteld door het  speciale uitwisselingsprogramma ‘Breng-de-poet-in-met-Poetin’.

En overigens, ook de bibliotheekmedewerkers  hebben zelf de scholing gevolgd. U begrijpt, wij  vragen zelf ook geen subsidie meer aan bij de gemeente. Wij maken dat geld zelf wel naar ons over. En dat geld van de Belastingdienst? Precies, allang binnen. Meer dan dat zelfs.

Deze column verscheen eerder in het Bibliotheekblad van juni 2019.

Geen opmerkingen: