vrijdag 19 juni 2015

Samenwerken als verdienmodel : de bibliotheek geeft geld aan de gemeente!


De bibliotheek Deventer bespaart 1,5 miljoen aan kosten voor de gemeenschap door samen te werken. Het betreft hier de opbrengsten van co-creatie en co-prodcuctie. Omgerekend € 15,- per inwoner. Dat was de uitkomst van een onderzoek dat ik hier een tijdje geleden al presenteerde Een onderzoek dat ik samen met mijn collega Peter Ribberink uitvoerde en dat gepresenteerd werd op de landelijke conferentie 'Koers bepalen' op 27 mei.

Aanbieden van 1,5 miljoen aan de wethouder
Hoewel de wereld zich zeker niet louter laat vangen in financiële cijfers, is het ook af en toe goed om er toch het vergrootglas op te leggen. Zeker als er geknibbeld wordt aan die gelden. Om die reden werd deze week een cheque aangeboden aan de betrokken bibliotheekwethouder in Deventer: Robin Hartogh Heijs.

Alice van Diepen, directeur van de bibliotheek Deventer, toog samen met vrijwillige taalmaatjes, medewerkers van het café Koek & Boek, wijkwinkelmedewerkers en collega's van de bibliotheek naar de wethouder om daar een cheque aan te bieden.

De wethouder was verheugd over de cheque en roemde de samenwerking. Meestal is het immers omgekeerd: komt een instelling vragen om geld, nu komen ze het plotseling brengen. De wethouder gaf aan de cheque wellicht maar mee te moeten nemen naar het overleg over de voorjaarsnota waar nog nader gepraat wordt over bezuinigingen. Dat de bibliotheek  hier een postief gebaar maakt is duidelijk.

Artikelen in de krant
Het Deventer Dagblad publiceerd twee dagen achter elkaar berichten over het onderzoek. Op de eerste dag ging men vooral in op het onderzoek zelf en het bedrag.



Bier, brood en een boek
Op de tweede dag - na aanbieding van de cheque - volgde een uitgebreider verhaal over allerlei vormen van samenwerken en laat vooral de veelkleurigheid daarvan zien. Een artikel waar ik zelf erg gelukkig mee was omdat het om zoveel meer gaat dan cijfers.


Creatieve oplossingen voor de toekomst
Als er bezuinigd moet worden is de reflex van gemeenteraadsleden vaak dat de bibliotheek maar creatieve oplossingen moet vinden. Zoals je kunt zien gebeurde dat in Deventer al heel vaak. Ook zonder bezuinigingen. Omdat we in de bibliotheek altijd op zoek zijn maar maximaal resultaat voor de samenleving.

Het is goed omdat elke keer te laten zien. Raadleden en wethouders worden elke vier jaar 'ververst'. Je verhaal over de bibliotheek moet je dus continue onderhouden en vertellen. In Deventer maakte ik deze week weer mee, hoe dat ook al weer gaat.

Mooi werk.

4 opmerkingen:

jan de waal zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
jan de waal zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
jan de waal zei

Verhaal van onschatbare waarde ...mooi

Jam

Mark Deckers zei

@Jan: dankjewel!