woensdag 12 november 2014

Een leven lang leren en de boekige rol van bibliotheken



OCLC publiceerde enige tijd geleden het rapport: 'At a tipping point : education, learning and libraries'. Voor iedereen die de functie van een Leven Lang Leren in de bibliotheek een warm hart toedraagt, is dit wel een interessant rapport.

Het rapport gaat in op de wijze waarop mensen online leren: in welke mate, op welke wijze en met welke devices. En daarna gaat het in op de rol van 'campus libraries'. Niet echt openbare bibliotheken maar er zijn wel een aantal parallellen te trekken.

Online leren is overal
Het OCLC-rapport stikt van de interessante infographics, zoals bovenstaande. Zoals bovenstaande waarin je kunt zien is dat online leren in de afgelopen jaren flink is toegenomen. Dat is het verschil tussen de oranje (2007) en de blauwe staafjes (2014). Verder zien we dat online leren dwars door alle bevolkingslagen gaat: hoog- en laagopgeleid, laag inkomen en hoog inkomen en door alle leeftijden. Online leren is voor grote groepen (in Amerika) een logische wijze van studeren geworden.

En de bibliotheek? Boekiger dan ooit....

In het onderzoek is ook gekeken naar de rol van 'campus libaries' binnen dit online leren. Ook hier heeft men onderzoek door de tijd heen gedaan. Eén van de vragen aan studenten was: 'wat is het eerste woord waaraan je denkt bij een bibliotheek'. Wat bleek? 75% van de studenten beantwoordt die vraag met: 'Boeken'. Het opvallende is dus dat studenten, de bibliotheek steeds boekiger vinden. Blijkbaar verandert de digitale sneller dan de bibliotheek op de universiteit.

What online learners need....
Toch is er wel hoop. Het rapport laat ook zien hoe je mensen goed kunt helpen met online leren.

Dat lijstje ziet er zo uit. En zeg nou zelf: is dat niet een lijstje dat bibliotheken met elkaar kunnen organiseren?

Goed nieuws en slecht nieuws
Een rapport dus met goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat een leven lang leren flink in de belangstelling staan en dat dit ook via digitale weg steeds vaker wordt ingevuld. Met dat in je achterhoofd zou je toch denken dat de Hema-academie van de bibliotheken toch plat gelopen zou moeten worden. Het lijstje hiernaast laat ook zien dat bibliotheken dat best zouden kunnen organiseren samen met partners.

Het slechte nieuws: de bibliotheek - in ieder geval op de campus - wordt meer en meer met boeken geassocieerd. Mijn conclusie is dat de samenleving sneller digitaal wordt dan de bibliotheken, in ieder geval in de beleving van een deel van de doelgroep.

We hebben nog wat werk te doen. Eens beginnen met het lezen van dit rapport, is misschien geen slecht begin.

Download het rapport hier.

1 opmerking:

Ronald zei

Hoi Mark,

Een vraagje; hoe komt het toch dat Bibliotheken nog zo weinig doen met online educatie. Het aanbod van OER, MOOCS etc is de laatste jaren sterk gestegen, Er is zelfs een MOOC over Scratch programmeren voor kinderen vanaf 8 jaar, van de TU delft.

Je zou dit als een kans voor bibliotheken kunnen zien om juist die ondersteuning te bieden, die bij online educatie nog gemist wordt...