donderdag 13 maart 2014

Thomas Frey '1 op de 3 mensen stopt liever met sex dan met de smartphone' en wat bibliotheken daarmee te maken hebben... #biebplaza


 
Thomas Frey is directeur het Da Vinci instituut.in Colorado. Dit een belangrijke denktank voor de non-profit-sector.

Het Da Vinci Instituut neemt mensen mee op reis naar de toekomst. En hij vertelt dat wij gewend zijn om de toekomst te voorspellen op basis van het verleden. Dat is een grote fout. De toekomst trekt zich maar beperkt wat aan het verleden. Het is beter om jezelf de vraag te stellen: 'Waar heeft de toekomst behoefte aan?' Goede kans dat je dichter bij die toekomst komt.

Die toekomst wordt gemaakt door ons allemaal. Door interactie van alle mensen met elkaar. Vanuit wat al die mensen vandaag doen, wordt de toekomst gemaakt. Eigenlijk zijn onze eigen beslissingen van vandaag dus de toekomst van morgen. De toekomst is dus niet vaag, het is de uitkomst van onze beslissingen vandaag.

Zes trends
Frey ziet zes trends voor het bibliotheekwerk.
 
1. Bibliotheken blijven ontwikkelen
Bibliotheken gaan niet meer tot stilstand komen. De ontwikkelingen gaan over elkaar blijven rollen.
 
Om een voorbeeld te geven. Er zitten meer 'dingen' op internet dan 'mensen'. Met andere woorden. Onze dingen: telefoons, auto's, koelkasten gaan allemaal op internet. Er komen steeds meer sensoren in apparaten die weer verbonden worden met internet. 
 
Met al die mogelijkheden zullen we steeds meer communiceren. Always online met al die apparaten. Er ontstaat 'device addiction'. 1 op de 3 mensen stopt liever met sex dan met de smartphone.
 
Doordat er steeds meer devices zijn, is er een steeds grotere competitie om ons oog. Ons oog dat alles moet registreren. En dus krijgen boeken het lastig.
 
En dus vinden we weer apparaten uit die ons nog sneller laten lezen en communiceren zoals Google Glass. En ga er maar vanuit dat de volgende stap wordt, dat we dit in ons oog laten zetten.
 
2. Bibliotheken horen bij de 'share-economy'
Bibliotheken waren de oude deel-economie: samen boeken hebben. De nieuwe deel-economie is nog niet geheel doorgedrongen bij bibliotheken. Maar zou het niet goed bij ze passen. De principes zijn echter wel veranderd: van 'just in case' naar 'just in time'. Het gaat dus om goed verbinden van bezit dan om het bezitten zelf. Hij noemt als voorbeeld  Uber en Task Rabbit
 
Welke rol wil de bibliotheek spelen? En dan zijn we terug bij de vraag die hij in het begin stelde.
 
3. Bibliotheken gaan van consumeren naar produceren
Mensen willen niet alleen informatie ontvangen maar deze weer gebruiken voor een doel. Niet alleen maar co-creëren. 3D-printen zit nadrukkelijk in deze trend. We kunnen onze eigen dingen maken en dat doen we op basis van wat we om ons heen zien. Hij laat de eerste 3D-faxmachine zien. En hier gaan we dicht langs het klonen van alles en iedereen.
 
Wat betekent dit? Nou, dat kleermakers geen confectie meer hebben maar dat alles maatwerk kan zijn. Alles passend bij jouw eigen postuur.Het begint nu klein met schoenen maar op termijn bouwen we hele huizen met 3D. Om daarna maar door te gaan naar het printen van organen en voedsel.
 
Waarom zou een 3D-printer passen in een bibliotheek? Nou, omdat mensen op zoek zijn naar zaken in een bibliotheek en daar wellicht wat mee willen doen. 3D is de tekstverwerking van morgen.
 
4. De meetbare mens wordt een marktplaats
Met al die extra apparaten zullen we steeds vaker onszelf  'uitmeten'. We zullen altijd in contact staan met medische systemen die ons monitoren. Om bij te houden hoe gezond we zijn en of we bijgestuurd moeten worden.
 
Dat vinden we nog logisch maar volgende stappen zijn ook mogelijk. We kunnen dan ook kandidaten uitlezen voor werving- en selectie-procedures. 
 
Want kan de bibliotheek met deze technologie als je mensen verder wil helpen? Worden bibliotheken de plek
 
5. Bibliotheken worden dé plaats voor freelancers
Tot 2030 verdwijnen er 2 miljoen soorten banen. We gaan van banen naar projecten. Onze loopbaan gaat meer uit projecten bestaan dan uit banen. Waar gaan al die mensen werken? Goede kans dat deze mensen een plek vinden in de bibliotheek. De bibliotheek als business-kolonie: een plek waar mensen bij elkaar komen om uitkomsten van hun project te delen of om een nieuw project te vinden.
 
6. Financiering zal meer komen uit 'premium services'
Waar komt het geld straks vandaan? We zullen steeds vaker naar zogeheten 'premium services' gaan.
 
Denk bijvoorbeeld aan toegang na openingstijd (24 uur toegang tot de bibliotheek) of bedrijven die betalen om samen te werken met bibliotheken.
 
Waar gaat dat naar toe...
Bibliotheken transformeren met deze trends naar onderzoek- en commandocentra om tot digitale informatiemuren, een activiteitencentrum of een uitleencentrum van kennis en mensen.
 
Maar met even groot gemak worden bibliotheken een technisch informatiecentrum of ruimte met tijdcapsules.
 
Wat het wordt? Dat is experimenteren, zegt Thomas Frey. De toekomst kan zijn wat bibliotheken zelf willen dat de toekomst is.
 
Ja, dat einde zagen we aankomen: De toekomst is aan ons.
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen: