maandag 6 juni 2011

Hoe PSV de bibliotheken in één klap aan 150 miljoen euro helpt... cash!

PSV Stadion

In dit verhaal ga ik u uitleggen wat PSV en bibliotheekwerk met elkaar gemeen hebben. Huh, PSV en bibliotheekwerk? Inderdaad.

In deze tijden van bezuiniging moeten we creatief worden. Gelukkig zijn we niet de enigen die het zwaar hebben. Zo las ik vorig weekend de column van Frank Kalshoven van de Volkskrant. Hij legt daarin uit dat de gemeente Eindhoven erger dan dom bezig is door PSV te helpen.

PSV staat er financieel namelijk slecht voor. Het heeft – mede door het missen van champions league voetbal – een nijpend geldgebrek. Er gaat meer geld uit dan er binnenkomt. PSV heeft echter een slimme deal gemaakt met de gemeente: het verkoopt de grond rond het stadion voor een slordige 48 miljoen euro. Het pacht de grond terug tegen de rentekosten: een kleine twee miljoen per jaar.

Frank Kalshoven hekelt het financiële risico dat de stad Eindhoven daarmee neemt en hekelt nog meer de schijn van transparantie rond deze transactie. De gemeente Eindhoven leent tegen een laag rentetarief aan PSV. Een rentetarief dat marktpartijen nooit gehanteerd zouden hebben omdat de transactie te risicovol is. Kortom, de gemeente zal hier zeer waarschijnlijk het schip mee in gaan.

Toch is deze transactie niet zo vreemd. En ik ben er ook niet principieel tegen. Uiteraard moet een gemeente een zorgvuldige afweging maken. Maar PSV is meer dan een gemiddeld bedrijf in Eindhoven. Het is een vorm van amusement met een hoog publieksbereik en het is een vorm van stadspromotie. Zoals ook de resultaten van FC Twente afstralen op ondernemers in onze regio.

En wellicht is de transactie van PSV ook wel zeer leerzaam voor bibliotheken in deze tijden van bezuiniging. Bibliotheken hebben geen voetbalstadions maar wel bibliotheekgebouwen. Bij diverse bibliotheken waar ik heb geadviseerd rond bezuinigingen is het aan de orde of we een bibliotheekvestiging kunnen verkopen en ruimte kunnen terughuren. Ik heb zelfs een aantal keren met gemeenten om tafel gezeten met de vraag of de gemeente het vastgoed niet kan overnemen. Doordat de gemeente dit doet, heeft de bibliotheek de zekerheid van een eenmalig bedrag en kan op zoek gaan naar een (nieuwe) huursituatie.

De situatie rond het PSV-stadion liet mij toch even nadenken over wat het compleet verkopen van het bibliotheekvastgoed zou kunnen opleveren. Reken u even mee?

Er zijn bijna 1.000 bibliotheekvestigingen in Nederland. Er zijn grote en kleine. Van die 1.000 bibliotheekvestigingen schat ik dat er zijn 500 in eigendom zijn. En dat zullen vooral de kleinere vestigingen zijn. Grotere bibliotheken worden vaak door projectontwikkelaars gebouwd en verhuurd. Okee, 500 kleinere vestigingen die in eigendom zijn. Stel dat elk van die vestigingen rond de 300.000 euro waard is. Dat lijkt me reëel.

De totale waarde van vastgoed in bibliotheekland is dus ongeveer 500 keer die 300.000 euro. Dat is € 150.000.0000 (150 miljoen). Dat is heel veel geld.

Het gaat even wat minder met PSV en ze weten dat ze moeten investeren om er weer bovenop te komen. De gemeente begrijpt dat.

Het gaat even wat minder met bibliotheken en we weten dat we moeten investeren om er weer bovenop te komen. Wat verschillen wij eigenlijk van PSV? Allemaal maar even bellen met de gemeente?

Foto: Het Philipsstadion van PSV door (c) Jos Dielis

Geen opmerkingen: