dinsdag 27 mei 2014

De Studieplaats : deel 1 : Avonturen in Rivierenland



Rivierenland.... het zegt u misschien niet zoveel. Maar als ik zeg, Flipje, land van Maas en Waal of de Betuwe, weet iedereen weer waar het ongeveer over gaat. In de afgelopen maanden heb ik een leuke klus gedaan bij de Bibliotheek Rivierenland. Een opdracht die ging over hoe er in 17 bibliotheekvestigingen een 'Open Leer Centrum' kon komen.

Studieplaats
Nu ik een aantal maanden op stap ben met deze bibliotheek wordt helder, hoe dat er uit moet gaan zien. Dat Open Leer Centrum gaat gestalte krijgen in het concept 'Studieplaats'. De Studieplaats kent als slogan: 'Trainingscentrum voor Persoonlijke Ontwikkeling' 

In de komende weken ga ik met een aantal blogjes meenemen door deze opdracht en wat de mooie uitkomst was. Gemeenten en samenwerkingspartners zijn erg enthousiast over deze nieuwe rol van de bibliotheek. Doel van mijn blogjes is enerzijds om kennis te delen en anderzijds om te laten zien hoe je als bibliotheek deze rol kunt opbouwen.

Want één ding verklap ik u al vast: de bibliotheek heeft al heel veel

Bibliotheek Rivierenland
Om maar eens te beginnen bij het begin: wat is de bibliotheek Rivierenland? Dat laat het onderstaande plaatje denk ik goed zien.

 
 
 
 
Een groot gebied met 11 gemeenten! en 250.00 inwoners. Geen echt grote steden. 17 vestigingen. Er is geen hoger onderwijs in dit gebied. In het zuiden sluit het aan op Noord-Brabant, in het westen op Zuid-Holland, in het noorden op Utrecht. 
 
Missie: individu en samenleving
De bibliotheek heeft een mooie missie: de bibliotheek stimuleert een Leven Lang Lezen, Leren en Informen en burgerschap, maatschappelijk participatie en sociale cohesie. Een plaatje verduidelijkt misschien beter hoe die missie in elkaar zit.
 
 
De bibliotheek is er dus voor individuele persoonlijke ontwikkeling maar wil dit doen door de samenleving beter met elkaar te verbinden. Dat past uiteraard prima in de ontwikkeling van de participatiemaatschappij.
 
 
Volgende keer meer over de startsituatie en doelgroepen.
 


Geen opmerkingen: