woensdag 8 februari 2017

Over champions league, eredivisie en de toekomst van het boek... (vooral de toekomst van het boek)Elsbeth Kwant van de Koninklijke Bibliotheek is misschien wel één van de slimste mensen uit het bibliotheekwerk. Niks ten nadele van u natuurlijk, u bent ook slim. Anders las u dit niet. Maar, zelden iemand tegen gekomen die zo snel kan denken en verbindingen kan maken als Elsbeth. In de afgelopen tijd deed ze onderzoek naar de toekomst van het boek. U weet wel, dat papieren ding dat iedereen al tien keer dood heeft verklaard.

Elsbeth nodigde een heel stel slimme mensen uit om mee te denken over dit thema. Met bijgaande presentatie als resultaat. Via harde cijfers naar wat filosofische kanten om bij een paar onderbouwde conclusies te komen.

Eén van die conclusies is dat de maatschappelijke waarde van het boek groter is dan de economische. Wie boeken vanuit economische principes blijft benaderen, ziet iets heel anders dan wie het boek vanuit maatschappelijke waarde benadert. De noodzaak tot het scheppen van wetenschap of verbeelding vergt een vehikel. Die maatschappelijke drijfveer laat zich maar zeer ten dele sturen door economische principes. Een hele gerusstelling.

Een aanrader om het verhaal eens door te lopen. Via horseless carriage syndrome, over champions league en eredivisie-auteurs en waarom je meer boekenmensen nodig hebt dan tandartsen.....

Nou, het lijkt me dat uw interesse wel gewekt is, snel klikken dus door die platen!

1 opmerking: