woensdag 3 februari 2016

Hoe Karien mij hielp van 7 naar 23 ideeën voor vluchtelingen


Vluchtelingen: op 7 september 2015 schreef ik er voor het eerst over. Of we niet iets moesten doen als bibliotheken. Een week later schreef ik een blog over een noodbibliotheek en blog  met 7 ideeën voor bibliotheken. De lijn werd opgepikt door de Koninklijke Bibliotheek die op korte termijn een werksessie met bibliotheken organiseerde. Begin oktober kon ik daar alweer een uitgebreider verhaal vertellen maar gingen bibliotheken ook met elkaar aan de slag.

Van blog tot boekenbenefiet
Inmiddels is een landelijke groep met bibliotheken met elkaar onderweg op dit dossier en zijn er vaste contactpersonen bij de KB die vluchtelingenwerk ondersteunen. De VOB heeft inmiddels een handreiking gedaan aan minister Asscher om vluchtelingen en gemeenten te ondersteunen. En tot slot organiseren de partijen achter het Jaar van het Boek een heus boekenbenefiet voor vluchtelingen.

Ook in mijn eigen provincie Overijssel gaan allerlei collega's aan de slag. Deze middag vond er een bijeenkomst plaats met Overijsselse bibliotheken over inzet voor vluchtelingen. Mijn collega Karien van Buuren - voor velen bekend van de VoorleesExpress - heeft hierin een grote rol.. Met die VoorleesExpress doet ze nu op twee AZC's heel mooi werk maar ook veel andere plekken in Overijssel zit energie en gebeuren tal van dingen. Er is bijvoorbeeld contact met Vluchtelingenwerk Oost-Nederland en op tal van plekken melden zich spontaan vrijwilligers.

Mooi document in Overijssel
Maar terug naar Karien. Want naast dat ze prachtig werk doet met vluchtelingen, schreef ze ook een mooie nieuwe notitie over wat bibliotheken allemaal kunnen doen. De teller van ideeën staat dit keer zelfs op 23. Ik zou zeggen maak er weer goed gebruik van! Kennis delen is immers kennis vermenigvuldigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten