zaterdag 29 september 2012

Kees Schafrat, handelaar in boeken en...


Ik loop nu een tijdje mee in het Hengelose. Het leuke van mijn baan is dat je telkens nieuwe kleurrijke mensen ontmoet. Eén van die mensen is Kees Schafrat. Vanochtend stond - terecht - een groot artikel over hem in de Tubantia. Kees is directeur van Boekhandel Broekhuis in Hengelo. Met daarnaast vestigingen in ook niet onaardige plaatsen in Twente.

Kees is niet alleen directeur maar ook eigenaar. Hij heeft de stap aangedurfd om de boekhandel over te nemen. Geen geringe stap als je weet dat er elke week in Nederland wel een boekhandel verdwijnt. En Kees heeft de afgelopen jaren ook vervelende maatregelen moeten nemen in zijn boekhandels om financieel gezond te blijven.

Bij mijn eerste kennismaking legde Kees mij uit dat een goede boekenlezer ook  houdt van een goede krant en een goed glas wijn. Daar kon ik hem wel gelijk in geven. Hoewel ik er zelf nog wel achteraan dacht dat de goede sigaren nog misten. En dus verkoopt hij niet alleen boeken maar ook wijn.

Ook heeft hij een aaridge visie op zijn digitale verkoop en hoe hij zich positioneert ten opzichte van Bol.com. Toch een beetje David tegen Goliath. Hij verbindt zijn digitale verkoop aan goede doelen. En dus werken we binnenkort samen aan een actie voor Serious Request.

Kees is ook een begenadigd verteller. Hij heeft mij wel eens uitgelegd hoe je boeken verkoopt. Ik zal u de truc niet vertellen. Maar het is geen gekke tip om Kees eens uit te nodigen voor een training in de bibliotheek.

Iemand die met visie en met lef in de boekhandelsbranche stapt en het ook aandurft om zelf financieel risico te dragen. Iemand om te koesteren in je culturele omgeving en om er met respect naar te kijken en vooral om veel van te leren. Niet gek dus dat hij vorig jaar gekozen werd als meest innovatieve boekhandelaar en hele ogen gooide in de verkiezing van beste boekhandel van Nederland.

Slaan wij de bladzijde van dit boek weer om en trekken ondertussen een fles wijn open. Op Kees!

Wie het hele artikel wil lezen, kan hier klikken.

4 opmerkingen:

 1. helemaal mee eens, zo' enthousiaste boekenverkoper zou in zijn eentje de hele branche gezond kunnen maken! een schrijvende lezer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haal m naar het Westen daar is-ie ook hard nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nee, verwende westerlingen, laten wij in het oosten nu eens het voortouw nemen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Willem M. Visser2 oktober 2012 om 17:07

  Het is een van zijn kenmerken dat hij de zakelijke kant goed behartigt, en tegelijk van achter de schermen verschijnt als een hartelijk mens met belangstelling voor het boek en de lezer.

  BeantwoordenVerwijderen