vrijdag 22 december 2017

Voor onder de kerstboom: Het Annie M.G. Schmidt Rusthuis


Afgelopen weekend zag ik een bericht voorbij komen dat de huidige bibliotheek van Deventer in de verkoop is gekomen. Het pand is eigendom van de Gemeente Deventer en met het zicht op de verhuizing van de bibliotheek naar de nieuwe locatie moet hier natuurlijk wat nieuws komen.

De gemeente verkoopt het pand voor de vaste prijs van € 1,4 miljoen euro. Dat is een laag bedrag maar de gemeente wil nadrukkelijk kiezen voor een goede nieuwe bestemming die ten dienste zal staan voor de hele stad. Alleen een Mc Donalds erin, zal het dus niet halen als plan.

In een tweetwisseling met stadgenoot Rayond Snijders ontstond het beeld dat een rusthuis voor bibliothecarissen wellicht nog niet zo'n gek idee is.

Ziehier, het Annie M.G. Schmidt Rusthuis.

Huis op de Brink
Annie MG Schmidt schreef voor de opening van dit pand een gedicht: 'Het huis op de brink'

De beginregels luidden:

HET HUIS OP DE BRINK

 Heel nieuw en toch oud
en bekend en vertrouwd
het huis met de tienduizend levens;
hier binnen de muren
is ’t vol met figuren,
de Bartjes en ook de Van ’t Reves.

Wat is er te halen?
Het is (in ’t mentale)
de supermarkt, waar U kunt kiezen,
een onsje techniek of een pak romantiek
en een pond erotiek –maar-geen-vieze

Het gaat nog een aantal refreinen door. Annie M.G. Schmidt had overigens net na de oorlog gesolliciteerd naar de functie van directeur van de bibliotheek maar werd het toen niet. De toenmalige directeur Timmenga (die het toen wel werd) vroeg haar later wel voor het gedicht. Het gedicht kon overigens niet op alle punten de goedkeuring wegdragen van de directeur wat tot een stekelige briefwisseling leidde. Want Schmidt schuwde de erotische kant niet en Timmenga vond dat maar ongepast. Uiteindelijk moest Timmenga zelf maar wijzigen wat ze nog wilde wijzigen vond Schmidt. Wat Timmenga dan vervolgens ook deed.

Annie M.G. Schmidt Rusthuis
Tja hoe zou zo'n rusthuis eruit moeten zien? Ik stel me voor dat er een kleine 20 appartementen in te maken moeten zijn en dat de voorkant van het gebouw dan kan blijven bestaan. Ik stel me een leescafé voor dat gerund wordt door de bewoners zelf. Waar iedereen uiteraard binnen mag lopen en waar natuurlijk allerlei leeskringen bij elkaar komen.

Ook het winkeltje van de Vrienden van de Bibliotheek zou dan zijn oorspronkelijke plek kunnen behouden in de kelder. En tot slot zou de Stichting voor het Oude Kinderboek  eraan gekoppeld kunnen worden. Gewoon een lekkere ouderwetse leeszaal. 

Met uiteraard een klein podium voor wat variété in de stijl van Annie MG Schmidt: dus het Ja-zuster-nee-zuster-genre. De bibliotheek kent al een klein filmzaal die natuurlijk ook in het rusthuis weer zijn plek zal krijgen.

Het lijkt mij een mooie bestemming: een clubhuis voor seniore bibliothecarissen die vervolgens ook weer wat organiseren voor de stad. De nieuwe bibliotheek op de Stromarkt en een hele oude bibliotheek op de Brink. Waar juist de oude bibliotheek weer een belevenis wordt. Het zou wel passen bij de Deventer Boekenstad. 

Met Abeltje als portier en met de vader van Otje als kok. 

Bibliotheekpensioenfonds
Met 20 appartementen moet de exploitatie toch wel rond te krijgen zijn Het Bibliotheekpensioenfonds kan uiteraard financieren en het lijkt me een prima belegging. Daar moet 1,4 miljoen toch een peulenschilletje voor zijn. 

Heilige Geest Gasthuis
Het idee van een rusthuis is overigens nog niet zo gek. Brink 70 was ooit het Heilige Geest Gasthuis, een bijzonder oud pand in de binnenstad. 

Dit oudste gasthuis van Deventer, dat al bestond in 1267, was gelegen aan de Brink (nu nr. 70) en de aangrenzende Kleine Overstraat. Het gasthuis beschikte over een uitgebreid erf. Oorspronkelijk was het bedoeld voor vreemdelingen, zwervers en reizigers die geen herberg konden betalen. Later werden ook zieke en arme burgers van de stad opgenomen. Aan het gasthuis was een gemeenschap verbonden van zusters en broeders. In 1645 werd het gebouw aan de Brink verlaten en verhuisde men naar het gebouw van het voormalige Meester Geertshuis aan de Bagijnenstraat.
Hoewel dit idee begon als een geintje, zie je toch dat er meer raakvlakken zijn dan je denkt. Genoeg elementen voor een goed verhaal....   Een oude bibliotheek voor oude bibliothecarissen. Plannen moeten voor 15 maart ingediend worden. Ik denk er onder de kerstboom nog eens over na.

Goede dagen!

Meer info op Funda.

Geen opmerkingen: