dinsdag 19 december 2017

Brussels lof: Cook en Book en Muntpunt


Een tijdje geleden bezocht ik met collega's van de Koninklijke Bibliotheek twee bijzondere plekken in Brussel: Cook en Book en het Muntpunt. Beide maakten wel indruk en dus toch aardig om even te delen denk ik.

Cook en Book
Cook en Book is een boekwinkel annex restaurant of andersom. Of eigenlijk het zijn vele boekwinkels en vele restaurants.  Een jaar of vijftien geleden nam een ondernemer de beslissing om een compleet nieuwbouwproject van een winkel- annex cultuurcentrum over te nemen. Zijn enige voowaarde: ik moet in het geheel boekwinkels en restaurants kwijt kunnen. Zo geschiedde.


Dat levert dus plaatjes op zoals deze. Links de tafeltjes voor het restaurant en daar om heen de boeken. Je kunt je voorstellen dat dit de boekhandel is waar mensen de langste verblijfsduur kennen. En misschien kopen ze daardoor ook wel meer. 


Het bestaat nu vijftien jaar - een bewezen concept dus - maar het heeft  wel een kanteling meegemaakt. Waar eerst de omzet grotendeels bestond uit boekverkoop is dat in de loop der tijd meer en meer ook horeca geworden. De hele dag door zijn er meerdere restaurants open.


Er was een vrij grote aparte jeugdafdeling. Qua interactiviteit vond ik die nog wel wat mager maar de speelse boekenkasten vond ik wel mooi om te zien.


Aan de buitenkant is het eigenlijk een onooglijk pand in een wat troosteloze wijk maar de binnenkant is echt met heel veel sfeer aangepakt. Wie wil zien hoe je van een ruimte een belevenis maakt, moet zeker eens gaan  kijken bij  Cook en Book.

Muntpunt



Het Muntpunt was niet alleen een prachtige moderne bibliotheek maar ook even een lesje bestuurlijke  Belgische drukte. Elke Brusselse wijk heeft twee bibliotheken: een Nederlandstalige en een Franstalige. Of een Vlaamse en een Waalse, zo je wilt.  De 19 wijken die Brussel rijk is, hebben dus gezamenlijk 38 bibliotheken. Gevoelsmatig denk je dat dat handiger moet kunnen maar ik ben voorzichtig met mijn oordeel omdat ik niet ben opgegroeid in tweetaligheid.


Brussel is een veelkleurige en internationale stad.Het krioelt er van de nationaliteiten en veel mensen zijn voor kortere tijd door werk aan Brussel verbonden. De bibliotheek is dan vaak een belangrijke plek om je te oriënteren of om te internetten. Veruit de drukste plek in het Muntpunt was deze zaal. En eigenlijk weet ik zeker dat als hij twee keer zo groot zou zijn, hij dan ook zo vol zou zitten.

Het Muntpunt is als bibliotheek in het centrum van Brussel opvallend klein. Wie het vergelijkt met Amsterdam moet menen met een filiaal te maken te hebben. Maar in het compacte gebouw is toch nagenoeg alles wel aanwezig.


Een mooi project dat tentoongesteld werd was het project: Het verhaal van mijn leven. Een project waarbij zevendegroepers van de basisschool werden gekoppeld aan een oudere en over het leven van die ouder een kunstig boek moesten maken. Prachtig om te zien hoe verhalen zo kunnen verbinden. Hoe ouderen de mooie en lelijke en dingen van hun leven verwerken en hoe kinderen daar op hun kinderlijke manier mee omgaan en daar vorm aan geven.



Het verbinden van mensen lijkt dan ook wel een belangrijke taak geworden van de bibliotheek. Het is één van de weinige plekken is waar deze verschillende bevolkingsgroepen elkaar echt zien. Rijk en arm, allochtoon en autochtoon lopen hier door elkaar. Een prachtig instituut.

Navrant was het dan ook dat een half uur nadat wij waren vertrokken er relletjes uitbraken op het Muntplein. Een Franse vlogger organiseerde een meetup die volledig uit de hand liep waarbij auto's werden verwoest en waarbij diverse ruiten van de bibliotheek sneuvelden. Saillant detail: de bibliotheek deed dienst als schuilplek voor velen die niet tussen de relletjes terecht wilden komen. De bibliotheek als plek om gezien te worden, je te oriënteren en te schuilen. Er zijn slechtere defenities zou ik zeggen.

Twee fraaie plekken om wellicht zelf eens te bezoeken.

Geen opmerkingen: