maandag 24 juli 2017

Vraagapp en Kenniscloud: hoe moeten bibliotheken hun digitale community vorm gaan geven?


Ik duik met u nog eens even diep de digitale geschiedenis in. Hieronder leest u een bericht dat op 14 juni 2010 werd gepubliceerd door Bibliotheek.nl:
Al@din stopt, maar u krijgt er iets moois voor terug!
Al@din is de landelijke vragendienst van alle openbare bibliotheken in Nederland. De afgelopen jaren hebben duizenden mensen via Al@din vragen gesteld over elk denkbaar onderwerp. Deze vragen werden beantwoord door bibliotheken in heel Nederland. Dat lukte ons niet altijd onmiddellijk, want we konden dit alleen tijdens openingstijden doen. Daarom is het nu tijd voor een grondige vernieuwing van de vragendienst.
 
Wat verandert er? 
Dankzij een nieuwe technologie zal ons systeem 24 uur per dag voor u beschikbaar zijn en uw vraag zal zoveel mogelijk onmiddellijk worden beantwoord. … U kunt de vragen op verschillende manieren en sociale netwerken aan ons stellen. …Kortom: wij staan overal en altijd voor u klaar!  
Wanneer kunt u gebruik maken van de nieuwe dienst?
De ontwikkeling van onze nieuwe vragendienst kost wel enige tijd. Wij verzoeken u dan ook vriendelijk nog even geduld te hebben; in de herfst van 2010 kunt u al van een deel van onze vragendienst gebruik maken. Tot die tijd kunt u uw vraag bij veel bibliotheken via een vragenformulier stellen, of via een tijdelijke vragendienst.
Al@din zal per 1 juli 2010 ophouden te bestaan, maar u krijgt er over enkele maanden een nog betere service voor terug!

Weet u nog wat de opvolger was van Al@din? Nee hè. Inderdaad, die kwam er namelijk niet. Ik heb het bericht altijd bewaard omdat ik het jammer vond dat we deze dienst, die we samen met veel bibliothecarissen  gezamenlijk invulden kwijt raakten.

Be my eyes
Het gevoel dat er wellicht toch nog wel eens een opvolger van Al@din kon komen, ontwaakte weer een tijdje geleden. Ik schreef toen over Be My Eyes. Een app die blinden koppelt aan zienden en zo zienden even de ogen laat lenen aan blinden. Vrijwilligerswerk 3.0 waarbij mensen slechts een app hoeven te installeren om mee te doen. Ik heb de app geïnstalleerd en ben inmiddels enkele keren beanderd door blinden om geholpen te worden. Helaas, was er telkens iemand die sneller reageerde dan ik. Maar ik blijf vrolijk mee doen. Kleine moeite

Ik constateerde toen over Be My Eyes:
Naast het feit dat ik dit een heel sympathiek initiatief vindt, is het ook om een andere reden nog een bijzonder interessante ontwikkeling. Dat is namelijk die van de creatie van digitale hulpstructuren. Want als je blinden op deze manier zou kunnen helpen, wie zou je dan nog meer kunnen helpen? Zou je laaggeletterden ook op die manier kunnen ondersteunen?  Of zou je huiswerkbegeleiding zo kunnen organiseren?  Of zou je belastingspreekuren zo kunnen doen?
Vraagapp
Onder het bericht kreeg ik een tijdje geleden een opmerking van Frank Schalken, oprichter en directeur van Vraagapp. Frank is tevens schrijver van het Handboek Online Hulpverlening en is  één van de stuwende krachten achter e-hulp.nl, een kennis- en adviescentrum voor online hulpverlening.

Ik heb met de Frank de afspraak dat we binnenkort maar eens moeten gaan doorpraten over Vraagapp. Hoewel zijn achtergrond vooral in de gezondheidzorg zit, zie ik in Vraagapp vooral de potentie om alle bibliotheekleden, of vooruit, alle Nederlanders met elkaar te verbinden.


Kenniscloud
Een ander initiatief van een lokale bibliotheek zelf is Kenniscloud waar de Bibliotheek Midden-Brabant samen met het Brabants Netwerk mee op stap is. Ook hier schreef ik al eens eerder over. Vanochtend sprak ik hierover met Pieternel Thijssen. Zij hebben nu twee jaar ervaring met het experimenteren met fysieke en digitale communities. Hun software was bedoeld voor dat experiment maar moet nu verder ontwikkeld worden. Naast koppelingen tussen burgers zijn zij ook op zoek naar koppelingen met de collectie en met activiteiten. Hoe doe je dat in de digitale wereld zonder alles opnieuw in te voeren?

Van Al@din naar Vraagapp en Kenniscloud
En zo puzzelt het mij een beetje. Wat zou je kunnen met Vraagapp en Kenniscloud? Hoe zouden we op grote schaal mensen kunnen verbinden op deze manier? Moet je je richten op speciale doelgroepen? En hoe zou je dit voor alle bibliotheken van waarde kunnen laten zijn? Hoe zou je dan moeten organiseren?

Ik ben benieuwd naar jullie gedachten. Dan neem ik die weer mee naar mijn contacten.

Be my eyes, Vraagapp, Kenniscloud: De geest van Al@din kon zo maar weer eens uit de lamp kunnen komen....

9 opmerkingen:

Jouke zei

Ach ja. Heb toen nog in vrije tijd een Wight gemaakt daarvoor. Gekke ikkie.

Mark Deckers zei

@jouke: jongens waren we.... Maar leuke jongens. ;-)

di2lib zei


Inmiddels is de bibliotheek Almere ook bezig om een chatbot te ontwikkelen die in staat moet zijn om aantal vragen automatisch af te handelen. De beta-versie komt als het goed is binnenkort beschikbaar. Misschien goed om dat ook even in de gaten te houden.

Harriet zei

Ben er ook nog steeds mee bezig; leuk om binnenkort een keertje af te stemmen!

Mark Deckers zei

@Johan: die toevoeging van Almere is een zinvolle! Dank.
@Harriet: Genoteerd. Misschien moeten we Vraagapp, Kenniscloud en de Chatbot eens uitnodigen en daarna eens een goed gesprek met bibliotheekmensen over hoe verder.

Astrid Captures a blog zei

Wat interessant. Ik zie ook mogelijkheden voor mensen die een vraag hebben naar wetenschappelijk onderbouwde informatie.

Mark Deckers zei

@Astrid: ook welkom hier! Dat is mooi. Van de Plusbibliotheken kreeg ik nog een seintje dat zij een project Kennisbazen doen waarin zij ook de wat 'lastiger' (andere zeggen wetenschappelijk) vragen goed met een netwerk van professionals en burgers op te pakken. Koppelen dus!

kdewinter zei

In België bestaat al een tijdje https://www.ikhebeenvraag.be/
Dit is een dienst van wetenschappelijke instellingen (dus niet van openbare bibliotheken) en richt zich voornamelijk op wetenschapsvragen. Mocht daar animo voor zijn lijkt dit me wel een mooi platform waar ook andere partijen zoals bibliotheken hun karretje zouden kunnen aanhangen.

Ik vraag me wel af hoe druk deze en gelijkaardige sites echt gebruikt worden, wat is een kritische gebruikersmassa om zo'n site voor in de lucht te houden? De meeste mensen zullen gewoon googelen tot ze een antwoord hebben gevonden op hun vraag.

Mark Deckers zei

@kdewinter: hé wat een leuke toevoeging. Die kende ik nog niet. En inderdaad: kritische gebruiksmassa. Maar dat zal ook afhangen van hoe iets opgezet wordt. En of mensen niet alleen googlen: tja, het lijkt me dat je je antwoorden doorzoekbaar moet maken voor google, toch?