dinsdag 30 december 2014

Tekenend voor deze tijd...


 
 
Het jaar loopt ten einde. Het laatste jaaroverzicht komt voorbij. Het achteruitkijken is geweest. De blik gaat vooruit. 2015 komt er aan. Eva-Lotta wenst u al het goed voor 2015 zoals u ziet. En ik wens u natuurlijk niets minder! Maar weer een jaartje bloggen dan?

zondag 28 december 2014

Als twee druppels...


 
Een zondagmiddagje met wat knutselwerk. De jongste dochter druppelt de melk in de koffie met een pipetje. Papa probeert snel te fotograferen. Soms draaien we de rollen om: mag zij de hele tijd op de afstandsbediening drukken en druppel ik de melk. Typisch gevalletje kerstvakantie.

Het is moeilijker dan je denkt. Wij hadden meer dan honderd foto's nodig om tot deze te komen.  U snapt: die koffie was na afloop dus wel koud...

woensdag 24 december 2014

Fijne kerstdagen....



Voor mij nog een laatste werkdag voor anderen al kerstvakantie. Hoe dan ook, we duiken onder de kerstboom. Dank aan alle volgers weer dit jaar, aan alle reacties en alle suggesties voor blogjes. Het was opnieuw een bijzonder jaar. Ik kijk tevreden achterom.

Wat helder is, is dat bibliotheken ook in het komende jaar weer alle creativiteit nodig zullen hebben om een mooie weg naar de toekomst te vinden. Samenwerken zal ook in de komende tijd één van onze kerncompetenties blijven. Zoiets als wat u hierboven ziet. Of zoals de sceptici zullen zeggen: dit is weer zo'n typisch gevalletje van: doe meer met minder. Genoeg gezwetst. Hup, onder die kerstboom!

Goede dagen!

dinsdag 23 december 2014

A Christmas Carol, maar dan in de bieb...



'A Christmas Carol' van Dickens, wie kent hem niet. Drie geesten bezoeken de gierige Scrooge en bregen hem om op de kerstgedachte. De universiteitsbibliotheek van Bergen (Zweden) heeft een mooie bibliotheekversie van dit verhaal gemaakt. Een mooie mediawijze les. Dickens in onze tijd!

maandag 22 december 2014

Daarom kom ik zo vaak in de bieb....


Eén van mijn dochters wees me op dit al wat oudere filmpje. Tobias legt het nog één keer uit waarom hij zo vaak in de bieb komt. Begrepen? Juist!

Ik zeg: Tobias is een ambassadeur van de leescoalitie!

woensdag 17 december 2014

65.000 kansen voor 100 miljoen mensen


Er zijn 65.000 plekken in Europa waar we niet zonder kunnen. 65.000 plaatsen waar gestreden wordt tegen laaggeletterdheid, werkloosheid, digibetisme en gebrek aan sociale cohesie. 65.000 plekken waar 100.000 miljoen Europeanen gebruik van maken.

Dit filmpje werd gepresenteerd op het Nationale BibliotheekCongres waarna de Leescoalitie twee ambiteuze doelstingen aankondigde. Eerste doelstelling: in 2025 geen kind meer dat met een taalachternachterstand de basisschool gaat. Tweede doelstelling: in 2025 elke volwassene geletterd of in een traject daar naar toe.

Bibliotheken zijn - samen met al hun partners - nog lang niet klaar met hun werk. In Europa liggen nog 65.000 kansen voor 100 miljoen mensen.

Gepresenteerd op nationaal bibliotheek congres
Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=OgkUZylvsP0

tekst public libraries 2020: http://www.publiclibraries2020.eu/

donderdag 11 december 2014

De gave van Elco, en een blogje met voorspellende waarde uit 2010....



Over het Nationaal BibliotheekCongres is door mijn collega Jeanine Deckers (nee, geen familie) al prachtig geschreven. Niks aan toe te voegen.

Er werd echter ook getekend. Elco van Staveren van de Konklijke Bibliotheek liet deze animatie achter. Toch een gave om dit zo te doen.

In 2010 schreef ik al eens eerder over Elco en de Koninklijke Bibliotheek. Die blog had een voorspellende waarde. Lees hem nog maar eens na. Toen nog niemand wist van plannen met de Koninklijke Bibliotheek....... zeiden we daar al dat de KB is een blijvertje zou worden.

Tja, die Elco. Wij wensen nog veel tekeningen.

maandag 8 december 2014

Bibliotheken en banken lenen allebei uit, maar daar houdt de vergelijking ook op.....


Bibliotheken lenen uit.... boeken. Banken lenen ook uit.... geld. En toch zijn het twee compleet volledig verschillende werelden. Dat ik al geen grote vriend was van de banken in het algemeen, had u al kunnen weten: vijf jaar geleden al weer, schreef ik over de eerste grote bezuinigingen die te danken waren aan de bankencrisis.

Door de bank genomen
Het afgelopen weekend was ik bij de toneelvoorstelling van De Verleiders met hun voorstelling 'Door de bank genomen'.

Een prachtige cast met: Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, Tom de Ket en George van Houts. Een bijzondere voorstelling ook omdat het maar ten dele echt toneel is. Een aantal verhaallijnen wordt afgewisseld met feiten over de werking van ons schuldensysteem, over de werkwijze van banken en over hoe het allemaal anders zou kunnen.

Kranten schreven al dat je na afloop, eigenlijk de klinkers uit de straat zou willen halen, om ze daarna bij de banken door de ruit te gooien.

Iets uitlenen dat er niet is
Eén van de feiten die ik leerde was, dat het voornamelijk de banken zijn die geld kunnen creëren. Wie dacht dat dat alleen de centrale overheid is, heeft het dus fout. Banken doen dit door hun systeem van het uitgeven van leningen. Banken hebben niet echt het geld dat zij jou geven voor je lening of hypotheek. Doordat banken onderling afrekenen - en dus alleen op papier - gaat dat geld nooit echt heen en weer. De rente die wij als burgers betalen, is natuurlijk wel echt geld. Banken lenen dus iets uit dat er niet is en verdienen daar nog geld mee ook.

Mogen banken dat zo maar?
Mogen banken dat zo maar, kun je je afvragen. Het antwoord is: ja. het recht van bankieren is zelfs een wat kortzichtige fout van de Willem III, de Nederlandse koning van Engeland. Om zijn oorlogen te kunnen financieren, bood de bankiersfamilie Rothschild, de koning aan om zoveel geld bij hen te lenen als hij wilde (tegen 8% rente). Dat wilde de koning graag. Er zat één voorwaarde aan: Rothschild eiste het recht dat banken zelf geld konden creëren. Met andere woorden banken hoefden, zelf niet het onderpand te hebben op geld dat ze uitgaven. In tegenstelling tot wat een bank eist als je een hypotheek wil.

En de centrale banken dan?
Maar hoe zit dat dan met de centrale banken? Die zul je toch wel kunnen vertrouwen? Dat blijkt ook maar ten dele zo te zijn. Centrale banken worden gecontroleerd en aangestuurd door de BIS-bank in Basel. De Wat-bank, hoor ik u denken? Kijk maar eens naar dit stukje in De Wereld Draait door daarover.


 
 
Kan het anders?
De conclusie van de verleiders is dat het systeem van banken uitermate rot is en dat er fundamentele stappen nodig zijn om dat te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het aan banden leggen van de oneindige mogelijkheid van banken om leningen uit te schrijven. Of denk aan het weer nationaliseren van het betalingsverkeer (dus los van de overige financiële activiteiten. Kijk maar eens naar het interview van Nieuwsuur met Martin Wolf over herstructurering van de sector.



De acteurs vragen aan het eind van de voorstelling drie 'gratis'  dingen: lees erover, denk erover en praat erover. Hierbij dus. Eén waarschuwing: na het toneelstuk durft u nooit meer een afspraak te maken met een adviseur van de bank. Het is maar dat u het weet.
 
Nieuwsgierig geworden? De Verleiders doen extra voorstellingen. Kijk voor hun speellijst op: de site van de Verleiders.

Blijven wij voorlopig maar gewoon boeken uitlenen.... wel zo veilig.


donderdag 4 december 2014

Burgemeester Andries Heidema draait door!

Een tijdje geleden schreef ik al over een prachtig initiatief in Deventer: de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid. Kort gezegd: op de plek waar straks de nieuwbouw plaats vindt voor de nieuwe bibliotheek, vindt een nu een project plaats rond de passies van mensen. Een passie die vaak tot uitdrukking komt in het lievelingsboek, de favoriete dvd of cd van mensen.

Bij de start van de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid - tegelijk met het afscheid van Jos Debeij - kwam ook burgemeester Andries Heidema met zijn passie. Hij had een klassieke plaat bij zich en vertelde er geanimeerd over.

Op zondag 14 december zal hij in de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid een tijdlang als 'DJ-van-dienst' optreden en vertellen over zijn passie. Ik weet zeker dat dat een aantal mooie, lieve en soms grappige verhalen zal opleveren.

Deelname is gratis maar niet vrijblijvend. De toegang wordt betaald door zelf ook iets mee te nemen voor de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid. En na de pauze krijgt, wie dat wil, ook de gelegenheid om zelf een stukje muziek te laten horen, en daarbij zijn of haar verhaal te vertellen.

Dit gaat een bijzonder middagje worden. Want reken maar dat er achter de muziek nog heel wat herinneringen verborgen zitten. En daarbij: je leert en passant wat nieuwe muziek kennen en er op een nieuwe manier naar luisteren.

Wat zijn bibliotheken toch mooie instellingen...

Wie mee wil doen: klik snel hier voor alle informatie!

woensdag 3 december 2014

De twee gezichten van de deeleconomie...



Delen is het nieuwe hebben. In het verleden jaar, schreef ik divers artikelen over de zogeheten ''collaborartive economy". Door velen ook wel de deeleconomie genoemd. De deeleconomie zou de tegenhanger worden van de door crisis gekrompen kapitalistisch gedreven samenleving.

VPRO's Tegenlicht had in de afgelopen tijd de trend van de deeleconomie al vaak in het zonnetje gezet. Nu was het tijd voor een tegengeluid. Die vind je in bovenstaande documentaire die in het afgelopen weekend werd uitgezonden.

Wat blijkt: ook in de deeleconmie zit handel. Airbnb blijkt de nieuwe huisjesmelker te zijn en het taxibedrijf een monopolist die de vrije taximarkt tot slavenhandel maakt. Waar nieuwe bedrijfjes rondom delen en communities verworden tot bedrijven die zo snel mogelijk te gelde moeten worden gemaakt tegen een beurswaarde.

Waar ik vaak de vlag uitstak over deze nieuwe deeleconomie, deel ik evenzeer de uitkomsten van deze documentaire: de oude economie bemoeit zich danig met deze nieuwe economie. En waar geld te halen valt, wordt gezwendeld.

Het maakt mij bijzonder pessimistisch over de beloften van banken om hun leven te beteren.....