maandag 25 augustus 2014

Het goede nieuws: Bibliotheken hebben definitief positie op ebook-gebied!


Hoopgevend nieuws! De afgelopen week presenteerde het Centraal Boekhuis (CB) opnieuw een prachtig infographic over de ebooks in Nederland. Nu bijgewerkt tot aan het tweede kwartaal 2014.Complimenten overigens aan het CB voor deze service!


Hoop
Voor het eerst zijn bibliotheken meegenomen in het CB-overzicht. Wat blijkt: bibliotheken beginnen toch echt deel uit de maken van de ebook-markt.  Hierboven zie je een uitvergroting van de tabel die rechts bovenaan in beeld staat. Het blauwe gedeelte zijn de ebooks die via het ebookplatform van Bibliotheek.nl worden geleend.

Hoewel bibliotheken wellicht lang hebben geworsteld met uitgevers en techniek lijkt er een weg gevonden zijn die tot substantiële aantallen leidt in deze markt.

Voldoende?
In 2012 hekelde ik nog de uitgevers dat het niet snel genoeg ging. In 2010 kwam het TNO-rapport uit waarin de huidige weg al geschetst werd. Dus het tempo mag van mij nog steeds omhoog. Verder zien we dat nog lang niet alle boeken als ebook verschijnen. In de regel nog niet zo'n probleem maar het aanbod kinderboeken, blijft voor bibliotheken nog achter. Dit terwijl de vraag er wel is, getuige de 300.000 uitleningen van jeugdboeken in de vakantiebieb.

Pluim
Nog wensen te over en nog veel te doen. Met (constructieve) kritiek sta ik altijd vooraan. Aan meningen geen gebrek. Maar dan is nu een pluim op deze plek ook op zijn plaats. Bibliotheken hebben definitief een plek veroverd op de ebook-markt. En dat is de verdienste van veel mensen bij Bibliotheek.nl en de inkoopcommissie van de Vereniging van Openbare Bibliotheken.

Hoe broos alle begin ook is. Hoeveel wensen er ook nog zijn: Pluim!

Zo, en nu snel op naar de toekomst!

Klik hier als je de hele infographic van het CB wilt downloaden.

3 opmerkingen:

Frank Huysmans zei

Hoi Mark,

ook interessant is dat de uitleen niet ten koste lijkt te gaan van de e-book-verkoop. Als je de rode staafjes van het eerste en tweede kwartaal in 2014 vergelijkt met dezelfde kwartalen in 2013 zie je dat de verkoop licht is gegroeid, en daar komen de uitleningen dan bovenop. Vanwege seizoensinvloeden (stijgende verkoop in Q3 waarschijnlijk vanwege de zomervakantie) kun je beter dezelfde kwartalen met elkaar vergelijken. Overigens zijn de downloads uit de vakantiebibliotheek niet in deze cijfers opgenomen, meen ik (vrij zeker) te weten. Die komen er dus nog bij.

Nota bene: je weet nooit helemaal zeker dat het uitlenen niet op de verkoop 'kannibaliseert' op basis van deze cijfers alleen. Het zou kunnen dat er sprake is geweest van een effect op de verkoop (mensen die geen boeken meer kochten omdat ze andere konden lenen, of mensen die boeken leenden die ze anders zouden hebben gekocht). Vaak is de komst van digitale alternatieven in het mediaveld een combinatie van én aanvulling én vervanging gebleken. Ook het omgekeerde (mensen kopen een titel die ze eerder geleend hebben) blijkt voor te komen.

Het is wachten op de cijfers voor het derde kwartaal, dat in 2013 een uitschieter was, om te zien hoe het kopen versus lenen zich verder ontwikkelt. Ook als het lenen dan wel gedeeltelijk ten koste blijkt te gaan van het kopen is er, vanwege de afdracht van leenvergoedingen, voor de rechthebbenden geen man overboord. Winst is mijns inziens voor rechthebbenden en bibliotheken dat er een nieuw afzetkanaal is gecreëerd waarlangs mensen met boeken in aanraking komen.

Unknown zei

Ik hoorde vorige week van een collega het verhaal over een moeder met een zoon (10 geloof ik) die via de app het boek van Martin 'Spel der tronen' had gelezen en nu de volgende delen in de bibliotheek kwam lenen.
De app stimuleert dus tot lezen.
Kan me bij Superhelden.nl van Marcel van Driel hetzelfde effect voorstellen.

Mark Deckers zei

@Frank: mooie toevoeging en inderdaad ook goed om dat bij de uitgevers te benadrukken.

@Karin: kijk dat noemen we 'evedince based' Echte klanten die het ook vertellen. Er blijft overigens nog genoeg te verbeteren maar de eerste blije mensen zijn er dus.