zondag 31 maart 2013

Zomertijd



Zomertijd, wintertijd, altijd ingewikkeld. Peter Heerschop, zelfverklaard zomer-/wintertijdexpert legt het nog één keer uit. Zo, u bent weer bij. Graag gedaan.

vrijdag 29 maart 2013

Datajournalistiek



Altijd al gedacht dat je meer kon doen met al die data op internet? Gisteren had ik een gesprek met twee journalisten van de Tubantia: Saskia Minkman en Heinze Havinga. Zij zijn met ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor de Pers bezig met een interessant experiment. Zij verrijken het vak van journalist met al die data die overal te vinden zijn. In bijgaande filmpje zie je Heinze heel even aan het werk en welke open tools hij daar allemaal voor gebruikt.

Kortom, er valt nieuws te maken op basis van data. Veelal gebruiken ze daarbij open bronnen en zetten ze die om naar snel leesbare infographics. Ook bibliotheken zitten op een grote bron aan data: postcodes, uitleningen, leden, geboortejaren, vestigingen etc.  De vraag die mij gedurende het gesprek bezig hield: als deze  journalisten onze data zouden kunnen gebruiken, wat zouden zij dan doen?  Is het bijvoorbeeld mogelijk om aan te tonen op welke wijze bibliotheken bijdragen aan leefklimaat? Is al aantoonbaar dat de aan- of afwezigheid van bibliotheken leidt tot hogere of lagere taalvaardigheid? Is het mogelijk om aan te tonen dat lagere overheidsbijdragen aan bibliotheken, leidt tot meer laaggeletterdheid? Is het mogelijk om aan te tonen wat de waarde is van goed spreidingsbeleid?

Wat denkt u?

zaterdag 16 maart 2013

Menselijk lichaam

Menselijk lichaam

Ik keek vroeger - en nu eigenlijk nog steeds - graag naar landkaarten, atlassen en overzichten. De wereld ontdekken, gewoon in het tweedimensionale.

Mijn jongste dochter Eva-Lotta is zes en kan net schrijven. Op school gaat het over het menselijk lichaam. Ze kregen opdracht om een poster te maken over het menselijk lichaam. Het is een prachtig zoekplaatje geworden met pingk, hantpaln, oksol, onderaren en naagel. Bijzonder is ook de plek van de hals en de nek of de verhouding tussen hoofd en benen. Om zo'n poster te maken zijn heel veel vaardigheden en kennis nodig. En wat je ziet is dat al die kennis en vaardigheden zich in verschillende snelheden ontwikkelen.

Op deze plaat valt nog heel veel te ontdekken.... Zoals voor haar nog in het hele leven. En voor mij een even boeiend proces om naar dat opgroeien te kijken.

donderdag 14 maart 2013

Levensgevaarlijk beroep.... bibliothecaris



En nu ga ik u iets hartverscheurends vertellen aangaande een zekere Miep
Zij was negentien jaar en ze woonde op kamers gelegen aan 't Winschoterdiep
Dit verhaal waarmee ik alle andere literatuur van het tafelblad zwiep
Combineert de gevoelige Miep met het waterbouwtechnische Winschoterdiep
Zij vervulde een taak in de bibliotheek of zoals zij het noemde, de bieb
En passeerde aldus minstens tienmaal per week het romantische Winschoterdiep

Aldus Drs P., die nog één keer uitlegt hoe gevaarlijk het beroep van bibliothecaris is... Wie hem gelijk wil horen, start bij seconde 30. Daarvoor gaat het over Ollekebollekes.

woensdag 13 maart 2013

Van Swelmen redt weer even het bibliotheekwerk.... Dankjewel, geen dank.


De immer erudiete directeur van de bibliotheek in Oppendam redt op deze mooie dag gewoon weer even het bibliotheekwerk. Ditmaal met een simpel telefoontje aan Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

"Met Bussemaker." "Ja, dag Jet, met Van Swelmen". "Hé, Van Swelmen, leuk dat je belt. Hoe is het in het mooie Oppendam?" "Ja Jet, alles goed hoor. Maar je raadt het nooit. Die gemeente van mij heeft het onzalige plan opgevat om te bezuinigen. Bezuinigen! Hoe bestaat het! Op de mooiste bibliotheek van Nederland! En dan die argumenten: tja, we krijgen nou eenmaal minder geld.... dus we kunnen niet anders...."

"Nou, Van Swelmen, maar dat is toch ook zo? We zitten toch in een crisis?" "Pardon, crisis? Jet, nee toch? Je wilt toch niet zeggen dat jij dat ook gelooft?" En van Swelmen zucht even heel diep. "Jet, het is allemaal cijfertovernarij van de rechtse kerk! Dat snap jij toch ook wel. Want reken even mee. In Nederland verdienen we een Bruto Nationaal Product. Dat BNP dat groeit even niet maar krimpt evenmin."  - En voor de kritische lezer, het is waar. -  "Kortom, er is gewoon nog evenveel geld in Nederland, gewoon 0% groei. Dus ik snap niet waarom er soms met 10%, 20% of 30% tegelijk bezuinigd moet worden? Waar gaat dat geld naar toe Jet?"

"Tja, Van Swelmen als je me dat zo vraagt...."

"Nou Jet, als goed bibliothecaris heb ik het natuurlijk even voor je nagezocht." "Ah, zo ken ik je weer Van Swelmen, onze nationale informatiefetisjist." "Dank je Jet, dat beschouw ik als een compliment. Wat is het geval: we hebben een bankencrisis. Die hebben eufemistisch gezegd enig roekeloos gedrag vertoond. Maar dit met zulke schandalige bedragen dat de ramp nogal omvangrijk is geworden." "Ik kan het nog volgen van Swelmen!"

"Mooi Jet, maar weet jij ook hoeveel geld de banken tot nu toe hebben gekregen om niet failliet te gaan?" "Eh, nee, niet echt." "Nou Jet, uiteraard heb ik dat voor je uitgezocht. Het is 38 miljard euro dat wij op dit moment hebben uitgegeven aan de bankencrisis." Even valt er een diepe stilte aan de andere kant van de lijn en Jet stamelt "is het echt.... 38 miljard? Zoveel?"

Maar even opgewekt herparkt van Swelmen zich "Ja, Jet maar er is ook goed nieuws. Ik weet een geheimpje waar je je voordeel mee kunt doen. Een geheimpje waarmee je in één klap het hele bibliotheekwerk kunt redden. Kortom, je kunt je onstefellijk maken." "Van Swelmen mijn aandacht heb je. Ik luister." meldt Bussemaker aan de andere kant van de lijn.

"Die 38 miljard van de banken, gaat terugkomen. Die Dijsselbloem heeft het namelijk niet weggegeven aan de banken. Kortom, binnenkort staat er ergens op een bankrekening weer 38 miljard te glimmen. Heb jij toevallig een spaarrekening Jet?" "Eh natuurlijk van Swelmen, ik heb een aardig sommetje bij onze eigen ING-bank staan, voor later." "Hoeveel rente krijg jij Jet?" "Tja, ik geloof 2%."

"Precies Jet, en hoeveel is 2% van 38 miljard?" even valt het stil aan de aan de andere kant van de lijn en horen we wat toetsjes van waarschijnlijk een zakjapanner. "720 miljoen, Van Swelmen". "Precies Jet, en dat net iets meer dan het hele bibliotheekwerk in heel Nederland jaarlijks kost".

"Dus mijn voorstel: maak het Bussemaker Deltaplan voor de kenniseconomie. Centraliseer het bibliotheekwerk. Financier het met de rentebaten van terugkerende bankengelden. En daarmee gaan wij de alfabetiseringscrisis te lijf. Alle vestigingen blijven open en en passant maken we 100 miljoen vrij voor schoolbibliotheken. Moet jij eens opletten wat er gebeurt. Nederland herrijst!"

"Van Swelmen het is een fantastisch plan. Ik ga gelijk naar Dijsselbloem."

"Moet je doen Jet. Staat er binnenkort een mooi standbeeld van jou voor de Koninklijke Bibliotheek. Naast dat van mij uiteraard."

"Precies Van Swelmen. Daar doen we het voor. En dankjewel!"

"Geen dank"

Op de foto: Bussemaker presenteert haar Deltaplan. Op de voorgrond rechts: Van Swelmen.

zaterdag 9 maart 2013

Zaterdagochtend, Nederland op één oor


Zaterdagochtend. Een drukke week achter me. Heel Nederland nog op één oor. Ik ben moe. Trek mijn loopschoenen aan. Een loopje zal me verfissen. Evenals de stromende regen en oostenwind. In de eerste kilometers raak ik doorweekt. Langzaam komt de warmte weer terug. En de energie. Ondanks zweet en regen kom ik een stuk frisser terug dan ik wegging.
 
Ik douche. Heel Nederland nog steeds op één oor. Ik zet de CD-speler aan. Met dit geluid. Alle vermoeidheid van de afgelopen tijd is één klap verdwenen. Zo eenvoudig kan het dus zijn om de zon weer te laten schijnen.
 
Uiteraard ook te gebruiken zonder er eerst voor hard te lopen. Gewoon in badjas met cappucino kan ook prima.
 
Meer info over Kris Berry vind je hier.
 
 

vrijdag 8 maart 2013

Stop maar met ebooks, de markt is verzadigd....

Ik moest even goed lezen of het er echt stond: de ebookmarkt bereikt binnen enkele jaren het verzadigingspunt. Ik dacht dat het allemaal nog moest beginnnen en nu blijkt het feestje al weer bijna voorbij. Ik weet niet helemaal wat ik hiervan moet vinden.

Toch is het niet de minste die deze woorden gebruikt. Het plaatje komt uit een presentatie van Michael Dowling, de gerespecteerde president van de Amarican Library Asscociation. Hij zet op een rijtje wat de ontwikkelingen in de Verenigde Staten zijn. De presentatie maakte deel uit van een geheel aan presentaties van een IFLA-conferentie over ebooks in de hele wereld. Een mooi overzicht om nog eens rustig door te lopen.

Met dank aan Bart Jansen voor de attendering.