woensdag 13 juli 2011

Marks driepuntenplan : Op naar de NOT 2013?

In januari van dit jaar schreef ik over mijn inzet voor de Nationale OnderwijsTentoonstelling, de NOT. In de stand van de bibliotheken kwamen honderden onderwijsmensen met hun vragen voorbij. Ik constateerde toen dat ik geen van die onderwijsmensen een goed antwoord kon geven. Dat komt omdat de 160 bibliotheken in Nederland hun dienstverlening aan het basisonderwijs allemaal op een verschillende manier organiseren. Verschillende leeslijnen, verschillende programma’s en bovenal versnipperde energie. En tja wat zeg je dan tegen een school in Werkendam, Emmeloord, Schagen of Uden?

Ik beloofde toen dat ik in 2013 alleen nog help met de NOT als we dat drastisch zouden wijzigen. En ik legde u toen een driepuntenplan voor dat bestond uit – u raadt het al – drie onderdelen.

Punt 1: Leesonderwijs
We maken als bibliotheken de keus voor één soort ondersteuning van het leesonderwijs. We vragen Kunst van Lezen, Biebsearch jr. en Boek1boek om dit samen met de bibliotheken op te zetten. We nemen daar een gezamenlijke beslissing in en bieden dit voor een uniform tarief aan. Daarnaast hebben we natuurlijk ook het mooie product Leesplein. En het is natuurlijk logisch dat ook die geïntegreerd moet worden in dit verhaal.

Punt 2: Mediatheken en boekleverantie
Veel scholen vragen om ondersteuning bij mediatheken of om een vorm van boekleverantie. We vragen Kunst van Lezen, Biebsearch jr. en Boek1Boek om dit samen met de bibliotheken op te zetten. We nemen daar samen een beslissing in en bieden dit voor een uniform tarief aan.

Punt 3: Schoolbieb
Dat wij onze dienstverlening voor scholen digitaler moeten maken is evident. Maar wat hebben wij eigenlijk te bieden? Ik vind de nieuwe vorm van schoolbieb een prima stap. Met allerlei arrangeertools op de achtergrond van het ontwikkelcentrum.

Dat alles beschrijven we in een werkplan dat we samen met de scholen opstellen en natuurlijk meten we doorlopend de behaalde resultaten. Daarmee leggen we een meerjarensamenwerking vast en betalen scholen een vast bedrag per leerling.

Landelijk onderwijsoverleg
Op dit voorstel kreeg ik veel positieve reacties. En met die reacties is ook wat gebeurd. In de afgelopen tijd heb ik een aantal malen met alle bovengenoemde partners mogen meedoen met een landelijk onderwijsoverleg. Dat overleg wordt getrokken door Chris Groeneveld van het SIOB. Dat doet hij hartstikke goed en het is helder dat het SIOB graag verder wil op dit gebied.

In dat overleg is vastgesteld dat bovenstaande onderdelen inderdaad wel zijn wat je ongeveer nodig hebt. In de presentatie die je bij dit artikel vindt, is zo’n ideale situatie uitgewerkt door Kunst van Lezen en Biebsearch jr. De bibliotheek is daarin een ultieme partner voor het onderwijs, draagt actief bij aan taal- en leesonderwijs en heeft mogelijk een rol in mediawijsheid.

Ik vind het ook een sterk plan dat het SIOB samen met alle partners die najaar een aantal regionale conferenties gaat organiseren om dit verhaal uit te dragen. Misschien hebt u daar in uw netwerk al over gehoord. Ik ga het u in ieder geval van harte aanbevelen.

Samen op stap?
De volgende stap is: durven we dit als bibliotheken met elkaar aan? En wat heb je er voor nodig? Of laat ik de vraag anders stellen: heeft u al een goed educatief verhaal?

Het is helder dat als we als Nederlandse bibliotheken zo eenduidig optrekken we nog wel wat te verhapstukken hebben. We moeten onze lokale en provinciale pakketten en diensten wel wat aanpassen en afstemmen. Dat betekent dat iedereen een beetje moet inschikken.

En we moeten in veel gevallen veel meer tijd gaan investeren in het opstellen en uitvoeren van de werkplannen samen met scholen. Dat kost wel wat tijd en geld.

Aansluitsubsidie
Dan trek ik graag de parallel met de implementatiesubsidie voor de digitale bibliotheek. Daarbij krijgt elke bibliotheek een bedrag om aan te sluiten op het landelijke verhaal. En wie wil kan dat bedrag op provinciaal of regionaal niveau samenvoegen om meer daadkracht te organiseren. Of misschien moet je het juist wel via PSO’s of de provinciale netwerken organiseren. Wie het weet mag het zeggen.

Ik pleit dus voor een aansluitsubsidie op de landelijke onderwijslijn. En om eerlijk te zijn: mijn gevoel zegt dat dat er best eens in zou kunnen zitten. Wel zou ik pleiten voor een sterke regie onder aansturing van SIOB, Provincialen netwerken/PSO’s en Bibliotheek.nl.

Hoe zou dat eruit kunnen zien? Elke bibliotheek of netwerk die mee wil doen ontvangt een vergoeding in de aanloopkosten. Die aanloopkosten bestaan met name uit personeelskosten om tijd te besteden aan scholen om op een nieuwe wijze te gaan werken. Een wijze die nadrukkelijk aansluit op het opbrengstgericht onderwijs.

Uiteraard moet je als je als bibliotheek of netwerk mee wil doen wel aan een aantal voorwaarden voldoen. En één van die voorwaarden is natuurlijk dat we minimaal met elkaar hetzelfde basispakket voeren en dat we dat voor eenzelfde prijs verkopen aan het onderwijs. Een basispakket laat uiteraard ruimte voor nog lokale aanvullingen. Niet dichtgetimmerd maar in de basis wel eenduidig en met keus voor de school.

Wat moet er in een basispakket zitten?
Op dit moment praten Schoolbieb, Boek1Boek, Biebsearch jr. en Kunst van Lezen met elkaar. Die hebben hun pakket op elkaar afgestemd en dat vervlochten tot een werkplan. De leidende vragen in dit plan zijn samen te vatten tot: 1) Hoe krijg jij goede collecties in de school? 2) Wat doe je met die collecties? 3) Hoe ziet jouw mediaplan eruit? En 4) Hoe krijg jij goede informatie in de school? Ik ben geen specialist maar ik vind dit wel een mooi pakket bij elkaar. Maar ik hoor ook graag of hier nog grote dingen in missen.

Ik zie uw reacties tegemoet. En laten we wel wezen, het is zo weer 2013 en dan wil ik toch weten of ik op die NOT moet staan. Ik zou het fantastisch vinden als we daar heel veel scholen een goed en eenduidig antwoord kunnen geven.

10 opmerkingen:

Juul zei

prima pleidooi Mark.
Jij hebt eigenlijk al ingredienten geleverd voor een presentatie die ik in oktober ga geven tijdens de canonkaravaan. Mag ik je sheets gebruiken svp? groet en succes met je missie. Ik heb m al in onze digitale cirkel gezet.
groet Juul

New kid on the blog zei

Hoi Mark

Ik vind je verhaal pakkend en verfrissend. Ik ben nu een jaar werkzaam in de bibliohteek en verbaas me over het feit dat inderaad alles zo versnipperd gedaan wordt. Het lijkt wel alsof elke bibliotheek telkens opnieuw het wiel wil uitvinden. Bundeling van krachten is naar mijn inzien überhaupt noodzakelijk om je bestaansrecht te behouden! De projecten van Kunst van Lezen zijn me bekend (Boekstart en Schoolbieb) en die zijn goed op weg! Dus mijn zegen heb je en ik wens je heel veel succes. Ik ga in elk geval je blog volgen!

New kid on the blog zei

Is het trouwens mogelijk dat je me deze presentatie in powerpoint toemailt? Mocht je dat liever niet willen, ook prima. Ik ben een tijdje aan het prutsen geweest om hem te downloaden, maar wil niet helemaal zoals ik dat wil!
mijn adres: tholen@bibliorura.nl

Mark Deckers zei

@Juul en @new kid on the blog: Ik zal zorgen dat jullie de presentatie krijgen. De presentatie is niet van mij maar van Lea Kessels en Astrid van Dam. Ere wie ere toe komt.

Kees Hamann zei

Wij zijn het van harte eens met jouw pleidooi voor een landelijke strategische dienstverlening van bibliotheken voor het onderwijs, Marc.
Bibliotheek Vlissingen stelt de afgelopen jaren dienstverlening aan voorschool en basisonderwijs als absolute prioriteit en dat werpt haar vruchten af. Als we -hoe dan ook- behulpzaam kunnen zijn bij het realiseren van jouw aanpak, dan stellen we graag onze expertise en ervaringen beschikbaar.

Con zei

Beste Mark, dank! Wil heel graag pilot zijn in de eerste ronde...Wil heel graag je missie mee uitdragen...Wil heel graag liever vandaag dan morgen. Zeg maar wat ik doen kan! Zoek nu andere geldstromen maar hoe welkom zou een aansturing als door jou voorgesteld zijn! Con

Bas van Houwelingen zei

Altijd goed om bij een goeie dienstverlening een landelijke lijn te ontwikkelen. Houd ons op de hoogte zodat we kunnen aanhaken waar mogelijk.

Con zei

Geweldige Mark (slijm slijm) mag ik de presentatie ook....en vergeet niet ook onderwijspartijen van allure aan ons te binden....

Mark Deckers zei

@Con: volgens mij hebben wij nu contact gehad en gaan we maar eens kijken hoe we verder kunnen.
@Bas: Er worden regionale conferenties georganiseerd. Er is er 1 in Zwolle op 2 november. Misschien interessant voor je? Meer info bij Astrid Kuipers van de OBD.

Mark Deckers zei

@Kees Hamann: Harstikke goed. Jullie voorbeeld wordt ook veel genoemd in den lande. Ik zou je advisere om dit eens door te spreken met Chris Groeneveld van het Sectorinstituut.