donderdag 24 februari 2011

School for new Heroes

Je maakt wat mee in het innovatielab. Zo klopte er een week geleden vijf enthousiaste studenten op onze deur: Matthijs, Josephine, William, Maarten en Tim. Eerstejaars HIDS/IDM. Met een voorstel: wij willen graag een plaatsje in het innovatielab en en wij willen zelf ons onderwijsprogramma invullen. Op basis van onze eigen passie. In de wetenschap dat als we onze hart volgen dat we gaan ondernemen. En als we gaan ondernemen, gaan we de juiste dingen leren. Leren op basis van de praktijk op HBO-niveau.

Dat initiatief willen ze realiseren onder de naam: School for new heroes. Met eigen website en twitteraccount. En her en der zijn ze in den lande al uitgenodigd om te komen vertellen over hun initiatief.


Met veel genoegen heb ik naar hun verhaal geluisterd. Ze zijn geïnspireerd door Guido Crolla van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen die een vrije minor invult die wel geacrrediteerd is. Studenten kunnen die minor invullen met hun eigen passie, hun eigen drive. De minor wordt ingevuld zonder structuur. De studenten moeten zelf hun motor zien te vinden. Er is geen docent die voorschrijft hoe het moet. Je moet het zelf kunnen. Het lijkt mij inderdaad een hele goede vorm van werken. Wel eentje die hele andere vaardigheden vergt van de docent.

De vraag was natuurlijk of ze zelf al ervaring hadden met hun passie. Jazeker. Zo vertelde Matthijs hoe hij zijn professionele filmcamera bij elkaar gekregen had door zijn hart voor film te volgen en dat weer te combineren met zijn werk in de informatiesector. En oh ja, de eigenaar van Twitterbaan, Maarten, zit bij deze groep. Hij kon alleen even niet aanwezig zijn, wegens drukke werkzaamheden. Allen overtuigd dat alles mogelijk is, als je er maar voor gaat.

Jonge gasten met idealen. En met een flink portie bravoure. Krap twintig en ze preken de passie. Ze verdienen een dikke kans. Volg die droom.

En Tim.... die had zich verslapen... Die had zijn dromen iets te letterlijk genomen.

Wordt vervolgd.

7 opmerkingen:

Zomer65 zei

Het doen, en niet teveel op papier zetten spreekt me erg aan. Wel de stappen verdelen om in schema enigszins het overzicht te houden waar je naar toe wilt, en wat de logische tussenstappen zijn, dat is erg handig. Maar al doende leren... heerlijk!

diriwout zei

Mooi passievol relaas van de bijeenkomst Mark

Sjaak Driessen zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Sjaak Driessen zei

Passie (hartstocht, drang die men niet kan weerstaan) zonder talent, en in dit geval kennis en vaardigheden, is de beste garantie om als acteur te worden afgewezen. In de bibliotheekbranche stikt het van zulke acteurs en hun voorstellingen, van (landelijke)projecten die uit passie in combinatie met onkunde zijn voortgekomen. Het is net als met creativiteit, iets waar iedereen jaloers op is, naar verlangt, als een projectie van vaak het eigen onvermogen, maar waar de vreselijkste dingen uit voortvloeien. En voor wie professioneel wil acteren - met passie, discipline, kennis en vaardigheden - raad ik van harte aan: 'De realiteit van het acteren. Fundamentele principes en vaardigheden van acteren', van Paul Dekker. Lijkt niet voor niets veel op Deckers.

Mark Deckers zei

@zomer65: Al doende leren, dat zouden meer mensen moeten durven.
@diriwout: Bij dat vervolg zien we elkaar wel weer.
@SjaakDriessen: Inderdaad. Passie zonder kunde leidt tot drama. Maar passie en kunde moeten wel samen op gaan. Jij geeft aan vaak mensen met veel passie maar zonder kunde iets te zien oppakken. Ik zie heel vaak het omgekeerde. Een beetje meer passie kan naar mijn gevoel geen kwaad. Evenals een beetje meer toneelspelen. De helft is inhoud, de andere helft is bluf. Alleen weet maar eens te onderscheiden welke helft. Dat moet je leren.

GuiGui zei

@Sjaak Je legt een mooie link met storytelling. Ik vraag me alleen af hoe je op het idee komt om op deze plek te spreken over passie ... 'zonder talent, en in dit geval kennis en vaardigheden, ..'

Ik had die vrije associatie nou nooit kunnen maken.
Deze club enthousiaste studenten hebben 'The balls to stand naked'. Respect!
http://vimeo.com/2346756

@Mark dit soort onderwijs vraagt inderdaad andere vaardigheden van de docent. Een daarvan is vertrouwen leggen en houden bij de studenten:-)

Mark Deckers zei

@GuiGui: Wat leuk dat je reageert!