vrijdag 31 december 2010

En dan gaan al die mensen weer voouit kijken...



Nog een paar uurtjes en dan is dit jaar voorbij. Alle jaaroverzichten hebben we gehad en dan begint het grote vooruitkijken. Dan krijgen we het gezemel over wat er in 2011 allemaal op de rol staat. En ook ik en vele bloggers met mij gaan zich daar natuurlijk schuldig aan maken.

Zo ook Ramsey Nasr, onze dichter des vaderlands. Alleen kijkt hij maar vast vooruit naar 2059. Kijk dat schiet tenminste op!

Wie de tijd neemt om echt naar dit gedicht te luisteren hoort de ironie van 2010. De ironie van de ontkenning van de veelkleuigheid van ons land. Waarin we net zolang gedogen tot elke nuance verdwenen is.

woensdag 29 december 2010

Yes, Nederlands Kampioen! Maar in wat eigenlijk?



Onlangs kreeg ik een schokkend bericht. Ik blijk een familielid te hebben dat in staat is tot uitzonderlijke sportieve prestaties. Daar waren wij in onze familie niet zo van. Veel verder dan recreatief hardlopen, voetballen in lagere regionen of meedoen met de plaatselijke zwemclub zat er niet in.

Het meest schokkende was dat het niet ging om een regioselectie of een lokaal kampioenschapje. Nee, we hebben een heuse Nederlands Kampioen. Mijn neefje Amos is Nederlands Kampioen Indoor Roeien.

Nu hoor ik u al denken: indoor wat? Nou, indoor roeien. Als ik het zo schrijf ziet iedereen gelijk wat er staat "indoor roeien". Als ik het uitspreek probeer ik dat "indoor" maar een beetje in te slikken. Bang als ik ben voor de vervolgvragen.

Want weet u eigenlijk wel wat indoor roeien is? Nee, dus. Dat hebben wij weer. Een kampioen in een sport waar nog nooit iemand van gehoord heeft. Mensen die ik vraag wat ze denken bij indoor roeien, zeggen: nou, met een bootje in een zwembad? Op mijn vraag 'maar hoe keren die bootjes dan in dat zwembad?' blijft het dan angstig stil.

En ach, was het dat maar. Want het is veel erger. Kijk maar eens op bijgaand filmpje. Ik zie vijftig serieuze mannen die met elkaar de competitie aan gaan op een roeimachine. Via een beamer kan het publiek volgen wie op kop ligt.

Zucht, dit gaat dus niet over lekker hardlopen in de natuur. Niet over een mooie teamsport met een houten boot op de bosbaan. Nee, dit is gewoon een fysieke vorm van computergamen. Een soort Nintendo wii maar dan met roeimachines, volwassen kerels en zwetende lijven.

Amos heeft nog twee oudere broers die overigens met gemak in zijn postuur passen. Want al dat getrain en al die krachttraining leiden natuurlijk tot een imposante verschijning. Wij verwachten dan ook dat IKEA binnenkort de BILLY-boekenkasten gaat omdopen tot AMOS-boekenkasten. Beiden zijn ze 80 centimeter breed.

Maar goed, het is natuurlijk allemaal kift van mijn kant. Want ik ben natuurlijk ongelofelijk jaloers op zijn prestatie en zijn postuur. Bij mijn vorige baan had ik nog vier mannelijke collega's met mijn postuur. Samen stonden we bekend als de "streepjescode". De BILLY-boekenkast zal nooit naar mij genoemd worden. Ik moet het waarschijnlijk doen met de BENNO-cd/dvd-kast. Dat is meer mijn formaat.

En uiteraard moet ik ook oppassen met wat ik zeg. Want ruzie krijgen met een BILLY-boekenkast is niet verstandig.

Flauwekul. Ik vind het fantastisch als iemand zo gaat voor zijn passie. De boel opzij zet. En langzaam naar zijn doel toewerkt: Nederlands Kampioen Indoor Roeien. Gefeliciteerd Amos!

Nu nog even wachten tot IKEA je ontdekt.

maandag 27 december 2010

Ik nodig je uit...


Het zuigt, het swingt, het lekt, het drinkt en vlekt.... En langzaam schuurt het naar het einde. Zo klinkt onze muziek. Wie mij een beetje volgt, weet dat ik meespeel in een jazzorkestje: het Deventer Jazz Orkest. Ongeveer vijftien min of meer normale en gewone mensen die het leuk vinden om muziek en plezier te maken. En dat levert altijd iets leuks op. En ik sta achteraan, speel derde trompet en ben dus heel bescheiden. Da's voor mijn omgeving ook wel eens aardig.

Het ultieme hoogtepunt van dit bandje is de thuiswedstrijd die elk jaar in ons stamhonk "De Kuip" wordt georganiseerd. Alle vrienden en bekenden zijn erbij en de sfeer is top. En het bijzondere is: ook jij kunt daar dit jaar bij zijn. Gratis en voor niets. We gaan alleen even met de pet rond om uit de kosten te komen.

Dus organiseer je eigen nieuwjaarsreceptie en neem je vrienden, collega's, buren mee. Ik weet in ieder geval dat er wel een aantal bibliotheekcollega's zullen zijn. En echt waar, ook als het vol is, passen er hier nog mensen bij.

Voor wie nog niet overtuigd is, bijgaande videoregistratie van één van de vorige gala-avonden.

Ik zie jullie vrijdag 7 januari!

donderdag 23 december 2010

De aftiteling van 2010


En jawel, ook 2010 gaat zometeen de boeken in. 2010 wordt in het Overijssel het jaar van omslag. En dus mogen we nog één keertje achterom kijken voordat we het kerstmenu gaan serveren.

2010 was voor Overijssel het jaar van koppeling met landelijke trajecten. De website, het winkelconcept en Biebsearch, ze zijn allemaal landelijk gegaan. Met aan innovatiesubsidie van OC&W.

Tegelijkertijd is in Overijssel de beslissing genomen om de projectorganisatie waar ik nu deel van uit maak om te zetten naar een echte provinciale back-office. Dank aan al die moedige Overijsselse directeuren die telkens weer werk maken van samenwerken. En dank aan mijn directe collega’s Geny, Stephan, Frans en sinds kort Marion die dit als team zo oppakken.

Website
2010 is het jaar van de Ipad. Het is jaar van de definitieve doorbraak van de App. “Always online” begint voor heel veel burgers nu een feit te worden.

In Maastricht zijn hele mooie resultaten getoond rond de “Ideale webpresence”. Het regent widgets, modules en nieuwe features. En alles is optimaal afgestemd met de trajecten van Bibliotheek.nl. Dank aan Jenny, Eddy, Jan, Marc, Willard, Marianne, Henk, Almar, Monique en Jos die overal zo hard aan hebben getrokken. Volgend jaar gaan we op naar een mooi vervolg.

Biebsearch
Tja, en dan het wonder van Biebsearch. Ik weet nog dat Tineke van Ham en ondergetekende ruim anderhalf jaar geleden twee minuten voor een landelijke presentatie zeiden: we gaan zeggen dat we een masterclass gaan beginnnen. Nooit eerder over gehad en daar voor het publiek ontstaan. Dit jaar met zeer veel verve uitgevoerd door Annemarie en Marcel. Het netwerk staat! Heel veel bibliotheekorganisaties hebben aangegeven mee te willen doen. Heel veel dank dus naar Marcel en Annemarie. Maar tegelijkertijd dank voor al die hulp er omheen. Met Jaap de Mare als technisch projectleider, met Margriet, Elin en Nicole als vaste ondersteuners.

2010 is ook het jaar dat het idee van Biebsearch jr. werkelijkheid werd. En niet zomaar. Nee, er is een landelijke samenwerking met Boek1Boek aan te pas gekomen. Geen nieuwe wielen uitgevonden maar gebruiken wat goede collega’s al lang toepassen. Dank dus aan Astrid die alles maar weer in actielijstjes zette en samen met scholen en bibliotheken oppakte. En dat met steeds meer collega’s als Monique, Jeanette, Marjan maar ook de ICT-jongens Jan, Marc, Brian en Erik.

In bovenstaandes stukje dank ik 26 prachtige collega’s die laten zien dat innovatie echt niet werk van een paar mensen is. En dit is dan nog maar het stukje waar ik toevallig zicht op heb.

Van Swelmen
2010 was natuurlijk ook weer het jaar van de heer Van Swelmen, de immer erudiete directeur van de Bibliotheek Oppendam. Dit jaar maakte hij zich druk over e-books, stuurde hij een open brief aan de TROS over internetfilters en open brief aan de directeur van de VOB over een bibliotheekloterij. En natuurlijk zijn we zijn twittertips nog niet vergeten en volgen we hem allemaal op twitter, facebook en linkedin. Dank meneer van Swelmen, we zetten de samenwerking heel graag voort!

Persoonlijk
Het afgelopen jaar hebt u steeds meer van mijzelf gezien. Verhaaltjes over mijn privé-leven, foto’s en gedichten en mijn mening over gelezen boeken. Deze website onderging een flinke facelift en was voor mij ook een stap om deze site steeds persoonlijker te maken. Het begint een hobby te worden die op een prettige manier uit de klauwen begint te lopen. Waar dat eindigt weet ik niet. Toch vond ik 2010 geen makkelijk jaar in velerlei opzicht. Dat is aan de buitenkant niet altijd zichtbaar maar op vele vlakken ben ik op zoek geweest naar het juiste tempo, de juiste vorm, de juiste inhoud de juiste inzet en een goede balans. Een klein stukje van die zoektocht hebt u mee kunnen maken in de verhalen die ik schreef onder te titel: “Afscheid van haar”.

De voorstelling van 2010 is bijna ten einde. Nog één keer kijken we om. En natuurlijk dank ik vooral u als publiek. U was onvermoeibaar in uw reacties. Wat mij betreft blijven we vriendjes in 2011 en gaan we ook dat weer samen beleven.

Goede dagen!

woensdag 22 december 2010

Muziekbank Overijssel verdubbelt uitleen CD's

uitleencijfers muziekbankoverijssel
In Overijssel hebben we nog een hele mooie bibliotheek onder de naam Muziekbank Overijssel. Vroeger gingen ze door het leven als CD-uitleen Drienerlo. Het is de voormalige muziekcollectie van de studenten van de UT Twente. Inmiddels is deze collectie ondergebracht bij de Bibliotheek Enschede. Een bibliotheek overigens die ook op het gebied van bladmuziek zijn partijtje heel goed meeblaast.

In 2009 zijn de Overijsselse bibliotheken begonnen met het aanbieden van deze collectie aan alle klanten. Door de collectie op te nemen in de Aquabrowsers zijn alle titels voor iedereen goed te vinden en via Zoek&Boek/Aanvragen is alles te bestellen. Tegelijkertijd is er een afkoopbedrag overeengekomen met de CD-uitleen waardoor de bibliotheken niet per item hoeven af te rekenen. En tot slot hebbe alle Overijsselse bibliotheken afgesproken om geen uitleengeld te vragen voor deze CD's. Kortom, een prachtige service voor veel muziekliefhebbers.

We hebben een klein beetje promotie gevoerd voor deze dienst en zie aan de uitleencijfers wat er gebeurd: ze verdubbelen binnen twee jaar tijd! Een dienst die langzaam terugliep en zelfs financieel in een gevaarlijke situatie terecht kwam is daarmee weer geruime tijd goed onder de pannen.

En uiteraard moeten we samen verder kijken naar de toekomst. Hoe je deze collectie gaat laten kantelen naar een digitale dienst a la Bib.fm. Tot die tijd ben ik gewoon samen met de 40.000 klanten in Overijssel die dit gebruiken gewoon hartstikke blij met deze fantastische service.

dinsdag 21 december 2010

Bibliotheek.nl introduceert de innovatiekaart van Nederlandse Bibliotheken


Via verschillende twitterberichtjes werd ik geattendeerd op de innovatiekaart van Bibliotheek.nl. Deze kaart geeft een overzicht van de aansluiting op de landelijke innovatie door bibliotheekstichtingen. Op dit moment wordt ingezoomd op de aansluiting op de landelijke huisstijl en de digitale infrastructuur.

Met deze kaart wordt het vele werk inzichtelijk gemaakt dat Naomi Deegenaars met haar collega's doet. En ja, natuurlijk ben je altijd benieuw hoe jouw eigen provincie ervoor staat en hoe andere bibliotheekstichtingen het doen.

Het is allemaal net de lucht in. Dus er moet nog veel informatie toegevoegd worden. Maar het idee en de uitwerking vind ik prachtig. Nu nog even koppelen met de grote community bibliotheek20 en dan hebben we de interactie er om heen ook gelijk geregeld.

Snel kijken dus. En voor Bibliotheek.nl: duimen omhoog voor leuk initiatief en veel succes bij het verder onderhouden.

zondag 19 december 2010

Je hebt het niet van mij, maar...


De afgelopen dagen las ik het nieuwe boekje van Joris Luyendijk “Je hebt het niet van mij, maar…”. Wie nog enige illusie had dat in Den Haag vooral inhoudelijk politiek wordt bedreven, komt met dit boekje bedrogen uit. Luyendijk gaat in op de vierhoek politici, lobbyisten, journalisten en voorlichters. En hoe nauw alles met elkaar verweven is.

Nieuwspoortcode
Om dat te kunnen beschrijven duikt hij een maand onder in Nieuwspoort. Nieuwspoort kennen wij vooral van de persconferenties maar het is meer dan dat. Het is een café en restaurant waar deze journalisten, politici, voorlichters en lobbyisten elkaar treffen. Om Nieuwspoort binnen te kunnen komen moet je lid worden. Dat lidmaatschap is geheim. Niemand weet wie er allemaal lid zijn.
Binnen Nieuwspoort geldt de Nieuwspoortcode. Alles kan gezegd worden maar mag nooit als bron gebruikt worden: “Je hebt het niet van mij, maar…”.. En dan begint er een schimmig spel. Van politici die willen scoren in de media. Van voorlichters die hun ministerie of bewindspersoon beschermen. Of die juist met opzet informatie lekken. En van lobbyisten die ministeries en politici tegen elkaar uitspelen.

Bos en Balkenende
Een sterk staaltje van regie wordt gegeven over de verkiezingsstrijd tussen Jan-Peter Balkenende en Wouter Bos. Beschreven wordt hoe voorlichters van het CDA met focus-groepen werken. Een focus-groep is een gemiddelde groep burgers die gebruikt wordt om beeldvorming op te testen. Bos blijkt bij de focusgroepen op bijna alle punten beter te scoren dan Balkenende. Behalve op het punt van betrouwbaarheid. En dus is de hele campagne geënt op draaikonterij.

Daarna krijgen we een beeld van hoe geregisseerd vervolgens de uitspraken van belangrijke politici zijn. Er zijn dealtjes met de televisie over wanneer welke one-liner komt op een belangrijk congres. Zodat de cameraman die zin niet zal missen. We horen over stromannen die in het publiek zitten en die op het juiste moment gaan staan en klappen om de hele zaal mee te laten gaan.

Dealtjes
Bij de journalisten geeft hij aan met welk dilemma ze kampen. Wie informatie wil hebben moet dealen met voorlichters en politici. Gelekte stukken zijn een ruilmiddel. Informatie ruilen voor positieve beeldvorming op een ander moment. Hij gaat zelfs zo ver in zijn beschrijving dat hij steeds vaker die ruil ook kan doorzien. Als voorbeeld gebruikt hij de gelekte brief van Ab Klink over zijn ongenoegen om te regeren met de PVV. Het moet een deal zijn geweest tussen het NOS-journaal – die als eerste de brief had – en het CDA. Er is iets uitgeruild. We weten alleen niet wat.

Zelfanalyse
Ook zichzelf spaart Luyendijk niet. Hij vertelt hoe een redacteur van Pauw & Witteman hem belooft om in het programma te komen zodra het boek uit is.. Dat is een enorme opsteker voor hem. Tegelijkertijd realiseert hij zich dat hij Pauw & Witteman niet voor het hoofd kan stoten met uitspraken in zijn boek. Hij zit dus zelf in dezelfde spagaat. Hij zegt dat hij zich er niet door wil laten leiden maar tegelijkertijd geeft hij toe dat het meespeelt in zijn achterhoofd.

Mediawijsheid
Het boek is een mooi voorbeeld voor mediawijsheid. Over hoe nieuws gemaakt wordt. Wat we wel zien en wat niet zien. Hoe de werkelijkheid wordt gecreëerd. Over de spelletjes en de regels achter de schermen.

Vetederend is het verhaal aan het slot. Waarin hij uitlegt dat hij niet kan leven van opiniestukken in de NRC (250 euro) en presentatiebeurten bij “Het oog op morgen” (343 euro). Af en toe moet hij dagvoorzitter zijn en bekende politici op een vriendelijke manier introduceren. Bijna klinkt een welgemeend sorry. En dat maakt zijn verhaal bijzonder geloofwaardig. Maar journalisten als controleurs van de macht is met dit boek voor altijd een mythe. Maar dat laatste hebben jullie natuurlijk niet van mij, goed?

vrijdag 17 december 2010

Bericht

Brievenbus

Bericht

Al jaren wacht ik op dat bericht,
maar nog nooit is het gekomen
Vroeger was ik rood,
maar mijn kleuren zijn verschoten.

Elke dag zie ik hem gaan.
En gaat ie alle deurtjes langs.
Tot ie weer voorbij is.
En mijn hoop weer is vervlogen.

Naast mij, boven mij, en onder mij,
wachten deurtjes op precies hetzelfde.
En elke dag zijn we even hoopvol.
Tot hij is gekomen,
maar ook weer is gegaan.

Al jaren wacht ik zo,
maar ik weet dat het zal komen,
Dat het deurtje open gaat
en gevuld wordt…

met vier woorden.

dinsdag 14 december 2010

Peter van Eijk, Naomi Deegenaars en Dennis Eisten doen een dansje!



De Nationale Bibliotheekcatalogus zal binnenkort de Nederlandse bibliotheken bestormen. Ik ben niet de beroerdste dus denk graag mee over een goede strategie om die nieuwe catalogus populair te maken.

De Univerity of Washington draagt een prima idee aan hoe je een catalogus in het zonnetje zet. Is het nou tenenkrommend of sublieme zelfspot?

Kijk en huiver... En ja, ik wil Dennis Eisten, Johan Stapel, Paula Braun, Erik Visser, Aernold van Ghoslinga, Noami Deegenaars en natuurlijk Peter van Eijk wel terugzien in zo'n filmpje!

zaterdag 11 december 2010

Congo : een geschiedenis


U wist inmiddels al dat ik iets had met geschiedenissen. En aangezien ik de Bibliotheektweedaagse zeer vroegtijdig moest verlaten door een voor mij bekend mechanisch defect aan mijn lichaam betekende dat het bed induiken. En dat dat deed ik met het inmiddels veel bewierookte boek van David van Reybrouck: Congo, een geschiedenis. Het boek heeft de Jan Greshofprijs, de Libris Geschiedenisprijs én de AKO-literatuurprijs gewonnen.

Deze zomer had ik het al gekocht. Stapgsgewijs was ik er al in begonnen. Deze dagen las ik het als een roman uit. Van Reybrouck vertelt de geschiedenis van Congo aan de hand van mensen. Mensen die zelf alles hebben meegemaakt. Al gelijk in het eerste hoofdstuk wordt Nkasi opgevoerd. Een man die ook op de voorkant van het boek prijkt en die zegt 126 jaar oud te zijn. Zijn verhalen lijken te kloppen met dat feit. Hij heeft koning Leopold II nog "live" meegemaakt. De rest van zijn familie was overigens ook al zo oud.

En zo gaat Van Reybrouck de hele geschiedenis door. Van de grote boef Leopold II naar de grote troep kleine boefjes in de koloniale periode. Om vervolgens na de onafhankelijkheid te zien dat de ene na de andere corrupte leider opstaat.

Hij beschrijft hoe Mobutu vlak voor de onafhankelijkheid voorop de brommer zit met Lumumba. Alsof je er zelf bij bent. Twee vrienden. Mobutu zal twee jaar later Lumumba helpen ombrengen.

Of wat te denken van het verhaal van een piloot die onder Mobutu diende en die te weinig verdiende met zijn eigen salaris en daarom standaard hun kerosine verkocht als ze op een vliegveld zijn. Maar ook zijn verhalen over hoe politieke tegenstanders ook hier uit vliegtuigen worden gegooid.

En dan begint een heel bloedig decennium van Congo. Het eind van de twintigste eeuw komen miljoenen mensen om bij de massaslachtingen tussen Hutu's en Tutsi's. Congo is dan een massaal slachtveld. Van Reybrouck laat een kindsoldaat aan het woord die dit alles als kindsoldaat heeft overleefd.

Het boek vertelt wat er gebeurt als generatie op generatie uitgebuit wordt. En hoe de hele samenleving corrupt wordt. De leiders steken de salarissen van ondergeschikten in eigen zak. De ondergeschikten persen vervolgens consumenten af. Consumenten gaan vervolgens stelen en moorden.

Een indringend boek. Maar vol menselijkheid. Hoe elke generatie weer opleeft bij een nieuwe leider en hoe ze elke keer weer bedrogen uitkomt. Hoe een land volledig naar de filistijnen is geholpen. In 1960 waren er 10 keer zoveel asfaltwegen als in 1980. En in 1960 was het Bruto Nationaal inkomen vijf keer hoger dan in 1980.

Maar het boek vertelt ook het verhaal hoe buitenlandse mogendheden zoals Amerika, Cuba, het IMF, het Oostblok en China zich mengen om eigen belangen veilig te stellen. Bij de miljoenenslachting aan het eind van de vorige eeuw stonden de Verenigde Naties machteloos toe te kijken. Ergo: de Fransen vochten aan de verkeerde kant mee omdat ze niet volledig ingelicht waren.



Hopeloos eindigt het boek niet (zie ook de video). Er is een hele prille democratie. Van Reybrouck doet nog een voorspelling voor de toekomst. Hij verwacht dat veel Congolezen hun fortuin gaan maken via China. En het geld laten terugvloeien naar hun eigen land. Eindelijk gerechtigheid. Laten we hopen dat Van Reybrouck gelijk heeft. Het land verdient het, de historie spreekt de voorspelling echter hardnekkig tegen.

Voor wie nog verder wil lezen verwijs ik naar de grootste boef uit de geschiedenis. Het ging toen om een boek van Hochschild over Leopold II die Congo als privé-bezit gebruikte. Minstens even indrukwekkend is het al wat oudere boek De gifhouten Bijbel van Barbare Kingsolver.

Lezen, jongens en meisjes!

woensdag 8 december 2010

Magisch Maastricht : slot


Zo, laat Maastricht maar komen. De voorbereidingen zijn gedaan. Her en der is nog een laatste poetser bezig. De powerpoint worden nog wat opgepimpt. De komende dagen worden we ondergedompeld in het geweld van de vooruitgang.

Gisteren sleepte Deventer nog even de Erfgoedprijs binnen met hun Augmented Reality pilot "Expeditie Deventer". Een mooie opsteker voor ons webteam. Hulde!

De komende dagen wordt er niet gemaild, niet gebeld en niks geschreven. En mijn ervaring leert: vaak zijn dat de belangrijkste momenten...

Op naar Magisch Maastricht.

dinsdag 7 december 2010

Eén zwaluw maakt nog geen zomer : Op weg naar Maastricht : deel 4

Uitleencijfers landelijk
Vandaag vertrekken er bijna 2.000 boeken naar Maastricht. Gewoon in een busje. Op de Bibliotheektweedaagse staat namelijk een kleine kopie van de Ideale Bibliotheek zoals we die in Overijssel hanteren. Eerder berichtte ik al over die verschrikkelijke CBS-cijfers en de positieve resultaten van de Bibliotheek Zwolle.

Uitleencijfers Zwolle
Toen ik die statistieken van Zwolle gebruikte hoorde ik in de wandelgangen wel zeggen: ja, één zwaluw maakt nog geen zomer! Eén bibliotheek in jullie hele netwerk, is dat nou wat je kunt laten zien?

statistiek Deventer 1999-2009
Dus ik heb nog eens verder gespeurd. Al snel meldde zich de Bibliotheek Deventer. Ook een vroege vogel als het gaat om innovatie. En ook hier zien we een herstel zoals in Zwolle. Dat zijn dus al twee zwaluwen.

statistiek Overijssels bibliotheeknetwerk 1999-2009
Tja, en dan nog eens een slagje verder: Overijssel. Zou dat herstel al in heel Overijssel te zien zijn? Dan begint voor mij een speurtocht naar de juiste cijfers. Hier ben ik vervolgens grote dank verschuldigd aan Esther de Jong van de VOB. Die cijfers laat ik hier ook zien. Daarin lijkt een voorzichtig herstel zichtbaar. De cijfers moeten echter wel met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden.

Het afgelopen jaar zijn vele nieuwe bibliotheken geopend en een groot aantal heringericht. Kijkend naar de cijfers die we hebben, zien we dus dat het Overijsselse retailconcept goede resultaten boekt.

Namens mijn Overijsselse collega’s heet ik u dan ook van harte welkom straks in de mini-bibliotheek die zij in Maastricht inrichten. En het kon ook wel eens één van de weinige plekken zijn waar u zich nog eens lekker kunt laten omringen door boeken.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, twee zwaluwen zijn al beter, maar als ik me niet vergis zie ik toch een hele vlucht zwaluwen aankomen.

maandag 6 december 2010

Muziekweb op white label : Op weg naar Maastricht : deel 3


Muziekweb: het is een ijzersterke partner in onze branche. Hét muziekgeheugen van Nederland. Als het daar niet is, bestaat het niet. Naast een ijzersterke collectie beschikt Muziekweb ook over allerlei muziekspecialisten. Welke bibliotheek in Nederland heeft zowel specialisten voor klassieke muziek, jazz en popmuziek? Die zijn op de vingers van één hand te tellen.

Tja, en dan hebben zo ook nog een mooie website met leuke informatie. Leuk allemaal, maar hoe zorgen we er nou voor dat we dat al die kennis en collectie op een goede manier in alle bibliotheken krijgen en op alle websites?

Het Webpresenceproject is om die reden een alliantie aangegaan met Muziekweb waarbij verschillende modules/widgets zijn gebouwd. Zo is er een module waarbij populaire muziek onder de aandacht kan worden gebracht. En natuurlijk ook weer één met klassieke muziek. Ook is er een stijlenkiezer waarbij collectieonderdelen onder de aandacht kunnen worden gebracht. Speciale thema's komen aan bod in een speciale themamodule.


Het leuke is dus dat modules die al eerder gemaakt waren qua techniek relatief eenvoudig opnieuw gebruikt kunnen worden. Daardoor ontstaat heel snel een palet aan mogelijke widgets/modules. Met deze modules maakt de bibliotheek Deventer vervolgens een themapagina Muziek. Deze pagina kan door elke bibliotheek gebruikt gaan worden binnen deze white label website. Nu kiest de bibliotheek de modules nog. Straks in de widget store bouwt de klant zijn eigen website.

Muziekweb zijn plek op alle websites. Wij hun kennis. De klant een mooie dienstverlening. Win-win-win.

Live vanaf 9 en 10 december. Inderdaad: we zijn nog hard aan het poetsen.

vrijdag 3 december 2010

Augmented reality : Op weg naar Maastricht : deel 2

Expeditie Deventer_AR from Fabrique on Vimeo.

Augmented reality: veel mensen hebben erover gehoord en nog weinigen hebben er echt iets mee gedaan. Eén van de mooie extra’s die in het Deventer project Ideale Webpresence zat was het uittesten van Augmented Reality voor bibliotheken.

Dat is uitgewerkt in een heuse game met Augmented Reality (AR). De game heet Expeditie Deventer. In het filmpje vind je een korte uitleg. Het komt er op neer dat verschillende teams met AR-telefoon door de stad gaan om opdrachten op te lossen. Om die opdrachten op te lossen moet je gebruik maken van AR. Je werkt met een team dat zowel een binnendienst als een buitendienst heeft. Het buitenteam werkt met AR, het binnenteam werkt met internet en de collectie van de bibliotheek. Het onderwerp is de geschiedenis in Deventer.Ik heb de game mogen spelen en ik vond het zeer geslaagd en bijzonder spannend. Het was een race tegen de klok en tegen de andere teams. Een leuke combinatie van informatie en techniek. Van spelend-leren zo u wilt.

Deze game is niet onopgemerkt gebleven en is genomineerd voor DE prijs. DE prijs is een innovatieprijs van de stichting Digitaal Erfgoed Nederland. En deze prijs wordt 7 december bekend gemaakt. Zou een leuke opsteker zijn zo vlak voor Maastricht, niet waar?

Eén iemand moet toch wel apart genoemd worden. En dat is in dit kader Almar van der Krogt van Virvie. Hij is de geestelijk vader van dit idee. Al eerder hielp hij ons aan customer activity cycle en nu heeft hij Bibliotheek Deventer uitgedaagd tot deze stap.

Zelf ook een keer meedoen aan deze game? We kunnen vast wat organiseren in Deventer. Laat dat dan even weten via de reactiemogelijkheid van deze site. We zijn er trots op en laten het graag zien!

Zo en nu even duimen voor 7 december!

donderdag 2 december 2010

Widgets in Deventer : Op weg naar Maastricht : deel 1


Jawel, daar prijkt ie. Eén van de widgets van Deventer. Mooi naast de RSS-feeds van Mijnsinziens en Jan Klerk. Want er is weer hard gewerkt. Overal wordt gepoetst om volgende week mooie resultaten te laten zien. Ik begin maar vast met het uitpakken van de cadeautjes die daar voorbij gaan komen.


U kende natuurlijk al de white label website van Deventer. Bij die opening in oktober meldden we al dat we onder ander door zouden ontwikkelen naar Igoogle en Netvibes. Van bijna alle modules is een widget: zoeken, activiteiten, teruglegkar, mijn geleende items etc. Leuk om zo de zoekbalk van Deventer te zien glimmen onder het logo van Google.

Vanaf Maastricht zult u de widgets zelf kunnen plaatsen in uw persoonlijk pagina. Wij gaan nog even poetsen. En ik kom nog terug met meer nieuwe dingen.