dinsdag 26 oktober 2010

Boekenliefde is mooi, maar het moet niks kosten...


De site boekenliefde.nl. Daar zijn al flink wat woorden over vuil gemaakt. Een uitgebreide discussie bij Edwin Mijnsbergen. En de reden dat ik er zelf nog woorden aan vuil maak is dat ik er afgelopen week in onze eigen organisatie mee geconfronteerd werd.

Voor wie het gemist heeft: er is een prachtige site www.boekenliefde.nl en daar kun je geattendeerd worden op het bijna verlopen van je uitleentermijn. En dat betekent dat je dus zorgeloos kunt lenen, zonder ooit een boete te krijgen. Want enkele dagen voor het verlopen van de uitleentermijn krijg je een herinnering.

Die vermaledijde boete-inkomsten
Die functionaliteit was er allang in ons bibliotheeksysteem maar veel bibliotheekdirecteuren aarzelen om deze service aan te zetten. De eerste ervaringen met bibliotheken die het wel hebben gedaan, geven aan dat de boete-inkomsten met 25% zijn gedaald. Boete-inkomsten zijn na de subdidie van de gemeente en de contributies van leden de op twee na belangrijkste inkomstenbron. Over het algemeen goed voor 2% a 3% van de begroting.

De boetes waren ooit bedoeld om boeken op tijd terug te krijgen. Daarvoor was een sanctie ingevoerd: de boete. Nu onze automatisering zover is dat we dat op een prettiger manier kunnen regelen, namelijk met een inleverattendering, blijken we verslaafd te zijn geworden aan onze boete-inkomsten.

Verzoek: kan deze site geblokkeerd worden?
En dus ontstond op de ICT-afdeling van ons bedrijf enige roering. Wat moeten we doen met boekenliefde.nl? Er is een verzoek binnen gekomen van een bibliotheek om deze site te blokkeren. U leest het goed. Een verzoek om de site te blokkeren. Tegen dat verzoek heb ik flink geageerd. Dat is echt de omgekeerde wereld. Een site blokkeren die onze klanten gemak verschaft. En tevens is het een functionaliteit die we al enkele jaren beschikbaar hadden binnen ons bibliotheeksysteem.

Links en rechts ingehaald
Door ons aarzelende gedrag is er dus ondertussen iemand opgestaan die de site www.boekenliefde.nl heeft gemaakt. In zijn nieuwsbrief geeft hij trouwens aan dat hij graag wil samenwerken met bibiotheken. En om eerlijk te zijn: hij is bij mij van harte welkom. Sterker nog: volgens mij heeft hij iets gebouwd dat ze bij bibliotheek.nl nog niet gemaakt hebben. Van mij mag hij een plek hebben op onze bibliotheek-2-daagse in Maastricht.

Alleen maar goed nieuws?
Eén ding moet mij wel van het hart en dat is dat onze klanten zo makkelijk hun pasnummer en pincode afgeven aan deze site. Want hoewel de disclaimer nadrukkelijk aangeeft dat ze goed beveiligd zijn en niks verkeerds met onze gegevens zullen doen, blijft het natuurlijk raar. Want waarom voer je een pincode in? Dat is toch voor de beveiliging? Er is toch geen Nederlander te vinden die zijn bankpas met pincode afgeeft?

Zullen we afspreken dat we deze dienst maar gewoon met z'n allen gaan invoeren en zullen we de maker van boekenliefde.nl maar eens op sollicitatiegesprek laten komen bij bibliotheek.nl. Deal? Prima, dan kunt u ons nu mailen om ook in uw bibliotheek de attenderingsservice aan te laten zetten.

Ik kan die boetes niet missen
O ja, en voor alle bibliotheken die nu zeggen: ik kan die boetes niet missen. Lees dan nog even dit artikel en dit artikel.

Boekenliefde is mooi en we moeten snel om tafel.

10 opmerkingen:

Bas van Houwelingen zei

Bij ons op de Noordwest Veluwe staat de attenderingsservice al een tijdje aan tot tevredenheid van de klanten. Terugloop telaatgelden is vooralsnog beperkt mede omdat nog lang niet iedereen er gebruik van maakt.
Verder is het mijns inziens een beleidskeuze door wie je de kosten laat betalen.
Links kiest voor spreiding en dus attenderingsservice aanzetten en eventueel iedereen een hoger contributiebedrag laten betalen.
Rechts kiest voor een meer individuele benadering en redeneert: Jij bent telaat dus moet jij betalen.
Ik vind de linkse keuze aardiger, maar ik realiseer me ook dat er wel een grens is aan de solidariteit die mensen opbrengen om voor anderen de kosten te dragen.

Mark Deckers zei

@Bas: dat snap ik niet helemaal. Wat bedoel je met voor anderen de kosten dragen? Welke kosten bedoel je?

Bas van Houwelingen zei

@Mark, ik bedoel als we alles in de abonnementsprijs stoppen, telaatgeld, leengeld, verlenggeld, reserveergeld, internet etc. betaald iedereen evenveel, zoals nu het plan binnen Gelderland is, met één abonnement rond de € 50,- koop je alles af en kun je alles lenen voor vier weken.
Dit is voordelig voor de grootverbruiker, maar degenen die slechts weinig gebruik maken van de diensten van de bibliotheek en bijv. nooit te laat is en nooit digitale media leent is relatief duur uit.
Dat bedoel ik met door wie laat je de kosten betalen. Dit verschil wordt m.b.t. de gewenste abonnementskosten ook wel het verschil tussen het pretparkmodel en het kermismodel genoemd. Betaal je één toegangsprijs en zijn vervolgens alle attracties gratis of betaal je geen toegangsprijs en betaal je vervolgens een bedrag voor iedere attractie.
Ik ben ook voor één bedrag per jaar voor de hele mikmak, maar dat zal niet de keus zijn voor de kleingebruiker.

Henriette zei

Wel blijf ik het vreemd vinden dat ons zo goed beveiligde Bicat zomaar beschikbaar kan komen voor een website van een particulier.
Dat onze directeuren dit pikken.
Zij betalen uiteindelijk voor Bicat!
Dit even los van het feit dat het een leuke site is!

Mark Deckers zei

@bas: ah zo, dat is voor mij helder. Onderzoek van Frank Huysmans heeft aangetoond dat klanten bereid meer te betalen voor gemak. Tja, dan hangt het er een beetje vanaf hoe je dat doorberekend. Elke keer een dubbeltje of een iets hoger abonnement.
@Henriette: Tja, als klanten zelf hun pasnummer en pincode afgeven is geen enkele beveiliging hier tegenop gewassen.

Victor van Honk zei

Amstelland Bibliotheken weet eigenlijk niet beter. Wij bieden de attenderingsservice al lang aan. Als je boetes als (verwachte)inkomsten ziet en er ook nog op rekent... Weet wat de klant waardeert. DAT betaalt zich echt terug!

Peter Delsman zei

Uit een mail van Kees den Boogert (maker Boekenliefde.nl:

Veiligheid
De lidmaatschapsgevens worden naar boekenliefde.nl toe altijd over een beveiligde verbinding verstuurd. De gegevens zijn ook niet via de website te zien. Ook als iemand je boekenliefde.nl-account 'kraakt', kan hij/zij de lidmaatschapsgegevens niet achterhalen.
De gegevens worden bewaard in een database waar behalve het 'systeem'
alleen onze databasebeheerder bij kan (dat ben ik). Richting bibliotheek worden de gegevens al of niet versleuteld (afhankelijk van de bibliotheek; even veilig als wanneer iemand zelf in zou loggen).

Dus de veiligheid hangt mede af van onze eigen beveiligingsmaatregelen. Bij ons wordt het wachtwoord in ieder geval versleuteld.

En nog iets: onze klanten kunnen tiels die ze bij elkaar zien direct opzoeken (via ISBN-link) in onze catalogus. Dankzij Boekenliefde kunnen wij de boekenliefhebbers dus opzoeken i.p.v. omgekeerd.

En ja, kom op met die samenwerking. Kijken wie het eerst contact zoekt Kees of Dennis (St.Bibliothee.nl)

Mark Deckers zei

@Victor: Goed bezig!
@Peter: Ik geloof zeker dat Boekenliefde integer werkt. En ja, we zullen zien wie het snelst contact heeft.

Festina Lente zei

Bij de UB Nijmegen krijgen de studenten al sinds 1 a 2 jaar een automatische e-mail wanneer hun leentermijn bijna verstreken is met link naar de verlengpagina. Reuze handig!

Hetty Odenthal zei

Een stukje naar mijn hart, Mark!

Leve Boekenliefde, en leve de inleverattendering in Bicat!