dinsdag 11 mei 2010

Een e-reader is geen e-reader : TNO-rapport eBooks/ deel 2


In de vorige post ging het over tempo. Dit keer gaat het over de Ereader die geen Ereader is.

Een half jaar geleden kon ik gebruik maken van de Sony Ereader. Leuk ding. Goed gekoppeld aan de boekwinkel van Bol. Goed te gebruiken als alternatief voor het boek.

Twee weken geleden heb ik een kwartiertje gespeeld met een Ipad. Kenmerkend aan de Ipad is dat ie altijd online is. Dus wat waren de eerste dingen die ik met deze “e-reader” ging doen? Precies, Twitteren, Googlemaps bekijken en Youtube. Niks lezen, allemaal web-2.0-applicaties opstarten. Het filmpje dat hier bij staat is minder dan drie minuten lang. Maar pas in de buurt van de tweede minuut wordt gemeld dat de Ipad ook een “e-reader” is.

De e-reader bestaat niet. Tenminste, niet lang meer. De Ipad is gewoon een grote mobiele telefoon of een het is een laptop zonder toetsenbord. In het afgelopen jaar is de markt voor handheld met internetverbinding explosief gegroeid. Waar twee jaar geleden internet op je mobiele telefoon toch vooral een gadget was, daar is het nu een noodzaak geworden.

Ik heb de eerste mensen al gesproken die op hun vliegreizen al hele boeken lazen op hun mobiele telefoon.

Mijn stelling is dus dat de e-reader niet bestaat. Het is een handheld. Lezen op die handheld moet dus concurreren met het gebruik van YouTube, Twitter of FourSquare.

Dat levert voor mij op dat het kopen van content straks niet genoeg is. Als we alleen de boekencollectie digitaal beschikbaar maken dan hebben we onze bestaande functie gedigitaliseerd. Maar dat is niet genoeg. Er moeten tegelijkertijd een flink aantal web-2.0-toepassingen bij moeten komen die gebruikers de kans te geven iets toe te voegen. Bijvoobeeld, automatisch laten Twitteren welke boeken je net hebt teruggebracht, filmpjes toevoegen als leesrecensie of op FourSquare meldden waar je een boek for book crossing hebt achter gelaten. En zeg niet dat niemand daarop zit te wachten. Wie had gedacht dat we op Twitter zouden melden dat we naar de kapper zijn geweest? Precies.

Geen e-readers dus maar mobiele devices die altijd online zijn. En daar dan weer web-2.0-content voor maken. Die focus zit wel her en der verstopt in het rapport. Maar ik zou hem toch maar wat naar voren halen.

6 opmerkingen:

Zomer65 zei

beeld uit Helsinki: bibliothecaris, ubercool type BTW, liep met zijn kleine laptop continue in zijn broekzak (ok die had het formaat waar een half A4 wel in paste) om maar overal en altijd online te kunnen zijn. Om altijd iets de wereld in te kunnen sturen of op te halen. Dat zijn onze klanten van nu, en in Helsinki dus ook de medewerkers van nu.... geluksvogels ;-)

Mark Deckers zei

@zomer65: Nou, dat bevestigt dus maar eens het beeld dat ik schetste. Toen de voormalig KB-directeur Van Drimmelen afscheid nam, gaf hij aan dat iets wat niet online is, straks niet meer bestaat.
Tja, in Helsinki ubercole bibliothecarissen gaan bekijken.... Komt je vriendje dichterbij, ga je zelf ver weg....

Bas van Houwelingen zei

Een combinatie van ipad en ereader zou nog beter zijn, want boeken lezen is wat rustiger op je e-ink reader dan een ipad met achergrondverlichting.
Online moeten straks alle apparaten kunnen natuurlijk.

Unknown zei

de combi ipad/ereader is eigenlijk het verkoop argument van het apparaat, als je al een smartphone en een netbook hebt, waarom dan een e-reader erbij?

Dan kan je beter iets bouwen wat het netbookje kan vervangen en meer ruimte in je rugzak (of broekzak) geeft. Ik heb nog geen netbook, maar een ipad zou misschien een goed alternatief zijn.

De enige nadelen aan het apparaat zijn natuurlijk een beetje gericht op de huidige ruzie over "open" vs "gesloten" systemen. Hopelijk komt er een goede concurrent (hp/palm webOS based of google android based?) die het allemaal redelijk open houd.

Mark Deckers zei

@d.ducksie: dat zal zeker gebeuren. Kwestie van tijd. Wel aardig dat Apple de discussie rond de apparaten goed voert over de band van functionaliteiten en niet over een nog snellere chip etc.

Zomer65 zei

vriendje was mee naar Helsinki.