zondag 13 september 2009

Wat ik niet snap...

Komende dinsdag is prinsjesdag. En voor het weekend lekte al uit dat er flink bezuinigd moet worden. 40 miljard om precies te zijn, ongeveer 20% van de rijksbegroting. U weet wel: we zaten in een recessie.

Waar was die recessie eigenlijk ontstaan? Het was iets met een kredietcrisis. Banken die te ruimhartig de regels toepasten in de strijd om zo zoveel mogelijk winst te behalen. Bazen die daarbij ruimhartig de bonussen toekenden, waarbij interne controle faalt of inderdaad letterlijk blindheid voor geld optreedt. We verwijzen maar even naar de Prooi van Jeroen Smit. Ik wijs er maar even op dat de verkoop van ABN AMRO 71 miljard opleverde. Waar is dat geld gebleven?

Het Rijk ondersteunt het bankwezen vervolgens omdat het geen keus heeft. Opnieuw gaan daar miljarden naar toe. Ik heb niet gemerkt dat banken 15% salaris hebben ingeleverd (in tegenstelling tot de arme postbodes) of nu echt een excuus aan de samenleving hebben aangeboden.

Tja, en dan nu het gelag: 40 miljard. Te bezuinigen onder andere op onderwijs, kunst, cultuur en gezondheidszorg.

Wat nu al wel bekend is, is dat de studiefinanciering bevroren gaat worden. Maar houdt er maar rekening mee dat in dit geweld er vele goede initiatieven gaan sneuvelen. Boekenverzamenlingen, conserveringsprojecten, toneelgroepen, onderwijsinitiatieven, leesimpulsen, taalbevordering en bibliotheekvernieuwing: houd uw hart maar vast!

Goed onderwijs, toegang tot informatie en productie van goede kunst en cultuur, zijn dat geen kenmerken van een goede samenleving? Ik zie geen betere "Return On Investment" dan een mooie samenleving. Maar de economen denken daar op dit moment heel anders over.

Alles van waarde is weerloos, zei Lucebert al. Zijn gedicht is in deze situatie in al zijn troosteloosheid mooi.

De zeer oude zingt:

er is niet meer bij weinig

noch is er minder

nog is onzeker wat er was

wat wordt wordt willoos

eerst als het is is het ernst

het herinnert zich heilloos en blijft ijlings

alles van waarde is weerloos

wordt van aanraakbaarheid rijk

en aan alles gelijk

als het hart van de tijd

als het hart van de tijd

Lucebert

Ondertussen is het nog heel stil bij de banken. En ik hoor ze stilletjes zeggen dat ze bijna uit de crisis zijn. De boeven. Leg dat maar uit aan die klassen die niet verkleind worden of die toneelgroep die nu kan stoppen.

5 opmerkingen:

Jouke zei

Helemaal mee eens! Mooie post!

di2lib zei

Een troost Mark: als de bezuinigingen in 2011 in volle hevigheid de bibliotheken treffen hebben ze bij de banken vast weer heel veel mensen nodig. Zeker in je vSwelmen gedaante sla je daar geen gek figuur ;-)
Verder dank dat je me vandaag Lucebert weer eens hebt laten lezen.

Transisalania en Varia zei

Jacobse en Van Es hadden een vooruitziende blik: Europese Pleuris Parlement, laten ze de grenzen dichtgooien, thema’s die de laatste jaren actueel zijn. En ook ‘bezuinigen, laten ze zelluf maar eens bezuinigen’, in deze tijd de banken en de graaiers dus die de crisis veroorzaakt hebben. Laten ze de schade terug betalen die ze aangericht hebben, mét rente.
Maar zonder gekheid, ik wil geen doemdenker zijn (ook een Koot & Bie term), maar die bezuinigingen in de bibliotheeksector gaan er komen en jij bent de eerste (voor zover mij bekend) die er voor waarschuwt. Mooie post!

Mark Deckers zei

@Jouke: thanx
@Johan: Ik heb toch al een flink aantal bibliotheken gesproken die al aankondigingen hebben ook voor 2010. Er zijn blijkbaar al ijverige ambtenaren bezig om voor te sorteren. En vSwelmen heeft inderdaad heel veel bankvrienden!
@transisalania: Mijn verhaal kan makkelijk verglijden tot makkelijke borrelpraat. Mijn essentiële opmerking is echter dat ik niet snap dat die banken zo wegkomen.

Astrid zei

Onderwijs, zorg en kunst zijn altijd als eerste de klos. In wisselende volgorde en zwaarte. Eén ding krijgen we er in ieder geval voor terug: een domme, ongezonde en ongelukkige samenleving.
Loop ik ondertussen rond met die moeilijke vraag: wat kan ík nog doen...