zondag 14 juni 2009

Een stemmige vrouw?

Ooit wilde ik zelf fotograaf orden maar werd afgewezen voor de fotoschool. Gebrek aan talent en te jong. Ik blijf echter van mooie foto's houden. Foto's vertellen vaak bijzondere verhalen. En aangezien mediawijsheid tegenwoordig een belangrijk onderwerp is voor bibliotheken en onderwijs, wil ik onderstaande foto jullie niet onthouden.

Deze foto - van het persbureau AFP - stond zaterdag in de Volkskrant.


Sorry voor de kwaliteit. Maar krantefoto's scannen is ook een vak.

Ik vind dit een prachtige foto met verschillende lagen. Op de foto staat een vrouw uit Teheran die zojuist gestemd heeft. Dat bewijst zij door haar vinger te laten zien. De inkt is moeilijk te verwijderen en daardoor kunnen mensen moeilijk twee keer stemmen en wordt fraude tegengegaan. Daarnaast toont ze haar paspoort. Op de achtergrond zien we een fraaie Perzisch georiënteerde muur.

Op haar paspoort staat een bijzonder schattig fotootje van deze vrouw maar dan met een zwarte hoofddoek. De pasfoto staat in schril contrast met de vrouw die achter haar paspoort staat. Ja, inderdaad nog steeds met hoofddoek (maar dat is volgens mij verplicht of minstens sterk aan te raden in Iran). Voor het overige kan ze de vergelijking met elke gemiddelde filmster doorstaan. Een hippe zonnebril, haar uiterlijk is goed verzorgd als je op haar wenkbrauwen af mag gaan. Hier staat een zelfverzekerde vrouw die haar democratisch recht heeft uitgeoefend.

De foto toont prachtig twee kanten van een samenleving. De vrouw in het paspoort doen ons toch vooral nog denken aan een streng Islamitische staat waar de kromzwaarden nog dagelijks gebruikt worden. De vrouw die gestemd heeft doen ons denken aan een moderne staat waar democratie en gelijkheid van rechten goed geregeld zijn.

Bibliotheken en onderwijs vinden het belangrijk om burgers te helpen om goed om te gaan met de media. Eén van die aspecten van mediawijsheid is mediabewustzijn. Daarmee wordt bedoeld dat je je bewust ben van de keuzes die media maken.
Mijn beeld van Iran was ouderwets. Mijn hoofd was nog bij die vrouw ín het paspoort en niet achter het paspoort. Tegelijktertijd weet ik dat beide werelden bestaan. Die van de vrouw ín het paspoort en die van achter het paspoort.
Het is een gewone vrouw. Een vrouw die niets met het nieuws te maken heeft. Een mens zoals u en ik. Mensen die het nieuws niet maken. Dat doen de Obama's, Sarkozy's en de Ahmadinejad's van deze wereld.
En daarom is deze foto zo leuk. Omdat met dat ene beeld zoveel verteld wordt, wat niet verteld kan worden. Waarom niet? Omdat het geen nieuws gevonden wordt.
Daarom doen we dus aan mediawijsheid.

6 opmerkingen:

Festina Lente zei

Mooie post, Mark!
Voor een andere kant van Iran zie de prachtige documantaire die Canvas vorige week uitzond!
En de NOVA-afleveringen van donderdag en zaterdag.

diriwout zei

Dan verwijs ik graag naar een artikel uit TROUW van afgelopen zaterdag Iran is een schitterende vrouw

Mark Deckers zei

@festina: Alee, die van Canvas moeten wij zeker en vast nog eens gaan kijken. Het artikel op jouw blog getuigt inderdaad wel van enige betrokkenheid.
@diriwout: Mooi artikel.
@beiden: ik weet te weinig van de situatie in Iran. Maar als ik jullie bijdragen lees, begrijp ik dat ik de foto op exact de juiste wijze interpreteer. En dat vind ik dan weer ontzettend knap van die fotograaf. Hoe die een heel verhaal vertelt zonder woorden maar met exact de juiste inhoud en emoties.

Annemarie van Essen zei

Mooie post! Daar ga ik zeker mee aan de haal voor een van de mediawijsheidlessen. (Natuurlijk onder bronvermelding :))

Festina Lente zei

@ Mark: mijn man komt er vandaan en ik ben er zelf ook enkele keren geweest; vandaar de betrokkenheid....

Mark Deckers zei

@festina: hele goede reden voor betrokkenheid!
@essen: uhm, die foto heb ik gejat hoor!