dinsdag 22 april 2008

De mysterieuze krachten van het bibliotheekwerk : deel 1 : Marc van der Meulen


De mensen in het bibliotheekwerk kunnen worden opgedeeld in twee groepen: de schreeuwers en de doeners. De schreeuwers hoor je altijd en ik zal niet ontkennen dat ik mezelf daar dan ook toe reken.


De doeners hoor je nooit of bijna nooit. Als je echt iets wilt bereiken heb je niet alleen schreeuwers nodig maar even zo zeer doeners.


Eén van die doeners is Marc van der Meulen. Want in mijn vorige artikel roep ik van alles over widgets. Maar ondertussen bouwt Marc van der Meulen hem. Wilt u ook die leuke bibliotheek.nl-widget


Wie Marc beter kent weet ook hoe hij werkt. Hij hoort de discussie aan. Weet drie kritische vragen te stellen en meestal krijg ik dan even het gevoel dat hij het maar niks vindt. Als hij het echt niks vindt, wordt het ook meestal niks.


Dan hoor je even niks en floep dan is het er. Overigens heeft Marc van der Meulen al een aardig rijtje trofeeën in het bibliotheekwerk:

- de bibliotheek.nl-widget

- de Bibliotheektoolbar (nog voordat Google 'm had!)

- bijna alle quizapplicaties komen bij hem vandaan

- de Idealkoppeling Bicat-Banken

- de helft van de webinterfaces in Overijssel komt van zijn hand

Ik noem dit artikeltje maar deel 1. Want we gaan ze in de toekomst nog wel meer tegenkomen.
Ik denk dat we wel meer van deze doeners kunnen gebruiken...... En misschien dan ook wat minder schreeuwers.


Op Marc!

vrijdag 18 april 2008

Al@din is dood! Lang leve al@din


De afgelopen heb ik een paar dingen meegemaakt en ik zet ze maar eens op een rij.

Het SCP-rapport over de bibliotheek 10 jaar na nu, heb ik maar eens doorgelezen. De samenvatting vond ik wel erg summier dus ik ben maar eens in de cijfertjes gedoken van het dikke document. Hiernaast staat het kernplaatje.



Bibliotheken zitten op een zeephelling naar beneden. Knappe jongen die de weg omhoog vindt. Vanochtend schoof ik aan bij de Overijsselse Al@dinmedewerkers. Dat was een genoegen. Allemaal collega's die graag klanten helpen. Aan het begin werd gememoreerd dat Al@din nu 5 jaar in de lucht is. Ze konden me ook helpen aan de statistieken van die 5 jaar.


Ook hier een zeephelling. En het aardige is, je kunt precies aanwijzen waar we gestopt zijn met landelijke acties. Inderdaad, eind 2005.

Tot slot: deze week mocht ik samen met Flevomeerbibliotheek een overleg starten met Ichthuscollege in Dronten voor een intensieve samenwerking. Daarbij liet ik de mediathecaris een vraag stellen aan Al@din. Van haar kreeg ik het volgende mailberichtje terug:

Het antwoord heb ik ontvangen, direkt dezelfde dag nog, naar mijn idee een
duidelijk antwoord.

De Al@dinmedewerkers in Overijssel geven aan dat mail wel een beetje passé is en dat antwoorden tegenwoordig gewoon direct beschikbaar moeten zijn. Ook vertellen ze dat veel mensen Al@din ook gewoon nog niet kennen. Tot slot vertelt een collega dat ie op cursus Voelspriet is geweest en dat dit weer hele nieuwe zoekmogelijkheden heeft geboden.

Als je zo met ze verder praat weet je gewoon dat je met de beste zoekers van Overijssel om tafel zit. Allemaal hard werkende en bescheiden bibliothecarissen.

Mediawijsheid staat op dit moment sterk in de belangstelling. En elk van die Al@dinmedewerkers is goed in staat om individuen en kleine groepen nog een hele hoop te leren op Internet. Hun web2.0-vaardigheden spijkeren ze momenteel bij via 23dingen.

De vraag is alleen: Leeft Al@din nog? Gaan we verder op die zeephelling of gaan we er echt wat gaan doen.

In het Overijssels meerjarenplan heb ik beloofd dat er 600.000 Al@dinvragen per jaar komen vanaf 2011. Op dit moment zijn het er nog geen 5.000. Dat is dus 100 keer zoveel. En hoe gaan we dat doen?

Maar een paar suggesties dan?

Tip 1: Bibliotheekambassadeur

De VOB start dit najaar een campagne voor ambassadeurs van digitale producten in de lokale bibliotheken. Er blijken nog steeds collega's te zijn die nog nooit Al@din of Zoek & Boek hebben gebruikt. Als onze collega's het al niet kennen, hoe moet dat dan met de rest? Doen dus. We kunnen aantallen per jaar hier met een paar duizend mee opkrikken. Een mooi begin.

Tip 2: Chat altijd online

Iedereen gaat chatten. Dat klinkt rigoreus. Maar we kunnen niet alleen kleine stapjes zetten. Elke bibliothecaris is altijd online. Hoe kan het dat iedereen thuis, wel MSN aan kan hebben en een paar dingen tegelijk kan doen en op ons werk niet? Je kunt aangeven dat je even bezet bent en wanneer het wel kan zet je 'm open. Het gaat erom dat we massa krijgen. Door die massa zijn we veel beschikbaar en veel beschikbaar betekent meer vragen.

Mail is passé, dus elke maand dat we dit niet geregeld hebben, kost ons marktaandeel.

Tip 3: Voer weer landelijk campagne

De landelijke aandacht heeft ons geen windeieren gebracht. We zijn er alleen mee gestopt omdat we integrale acties gingen voeren (oké er klaagden ook wel bibliotheken dat het te druk werd). Die acties moeten gewoon terug komen.

Tip 4: Maak van Al@din een echt merk

Al@din is niet alleen een digitale dienst. Al@din is ook de balie in de bibliotheek en eigenlijk is Al@din a way of life. Altijd op zoek naar een antwoord. Mooie vervolgstap als die ambassadeurs hun werk een beetje gedaan hebben. De Al@dinmedewerkers zijn de beste zoekers van Overijssel. Wie durft hun uit te dagen? Jaarlijks komt er een competitie met hogeschool en universiteitsdocenten vs. de bibliothecarissen. Wie vindt het snelst de beste informatie?

Tip 5: Waar blijft die widget?

Al@din moet op nog veel meer plaatsen hip beschikbaar komen. Bijvoorbeeld met een widget. Waarbij niet alleen een vragenbox maar ook de vijf meest recente of meest hippe vragen. En dan niet alleen of suffe sites maar vooral ook op de funsites zoals TMF.

Tip 6: Al@din in de intranetten van scholen

Al@din (en dan wel de chatversie) moet een vast onderdeel worden binnen de scholen. Met de bibliotheek Zwolle lukt dat nu aardig met de ROC's. We geven daar echt les bij en laten zien wat de kunnen.

Tip 7: Waar blijft de User generated content?

Betrek de gebruiker nadrukkelijk bij de beantwoording. Gebruik je eigen capaciteiten om de beantwoording te volgen.

Tip 8: Al@din in Wikipedia

Iets gevonden in Wikipedia en toch nog een vraag? Lijkt me een leuke deal.

Tip 9: Koppel Al@din aan mediawijsheid

De al@dinmedewerkers zitten met hun kennis op goud. Ze kunnen klanten uren verbazen of hoe je van alles kunt op internet. Zet die kennis in bij mediawijsheid en vang via een achterdeur de klant weer terug voor Al@din.

Tip 10: Zoek de vragen op

Hoezo er zijn geen vragen? Er zijn fora zat waar vragen gedropt kunnen worden. Zullen we die fora maar eens opzoeken en gezamenlijk ondertekenen met "Aladin was here"

De dood of de gladiolen

Ik geeft het toe: het is de dood of de gladiolen. Als we iets willen, dan moeten onze schouders er overal onder. Maar ik ga toch liever voor die gladiolen. Wie doet er mee?

zaterdag 5 april 2008

Een gelukkige klas in de Statenzaal


Want dat is toch wat we hier zien? Allemaal gelukkige mensen, keurig in de bankjes. Op woensdag 2 april organiseerde de bibliotheek Zwolle een ochtend over onze ambitieuze plannen met het ROC. Dat deed de bibliotheek samen met de VOB, onze branche-organisatie.

70 enthousiaste bibliotheekmensen in de zaal. Opnieuw hebben we ons verhaal verteld en opnieuw twinkeling in de ogen bij een nieuwe groep mensen. Ik weet zeker dat we binnen twee jaar alle 40 ROC's in Nederland bezocht hebben. En bij minstens de helft zullen bibliotheken er in geslaagd zijn om zo'n goede samenwerking op te zetten.

Peter van Eijck - interimmanager van bibliotheek.nl - gaf aan dat deze samenwerking een plek gaat krijgen in de trajecten die de komende jaren landelijk ondersteund moeten worden. Een leuke opsteker.

Adriaan van Geest was speciaal van Schiphol (lees: Haarlemmermeer) overgekomen om een toelichting te geven op de huiswerkcentrale. Een verhaal dat ik zelf ook nog niet eerder gehoord had maar waar technisch gezien voor een deel dezelfde koppelingen worden nagestreefd. Da's toch ook goed om te horen want dan kun je wellicht kosten en kennis delen.

Joepie, we hebben 70 nieuwe bibliothecarissen in het land die op stap gaan met dit verhaal.

donderdag 3 april 2008

Wat gaat u doen met die regionale kranten?


Edwin Mijnsbergen berichtte op zijn weblog ook al over de regionale kranten. Hij is zo slim om gelijk te checken of de krantenartikelen kloppen. Daar ben ik dan weer te lui voor. Maar even zoeken en kijken wat je kunt vinden is wel heel aardig. Want zo ontdek je dat vooral over lokale onderwerpen in één keer een pens aan informatie beschikbaar komt.
Wat te denken van info over de lokale voetbalclub Terwolde. 5e klasse G tegen Zutphen. 0-1. Toch nog thuis verslagen.
Wat te denken over al die lokale recensies van optredens. Bijvoorbeeld het optreden van Francis Black in Hedon met zijn hommage aan Herman Brood en Zwolle. Afgekraakt trouwens. Ze hebben daar een standaardrecensent voor zure stukjes.
Maar jongens, dit is goud! Hier maak je in een handomdraai allerlei lokale dossiers mee. Over de nieuwbouw van de bibliotheek in Deventer bijvoorbeeld (te hoog, te diep en te duur), over het muziekkwartier in Enschede, over de burgemeester in Dinkelland etc, etc, etc.
Eerder berichtte ik al over mydiscoveries. Klanten konden daarmee zelf lijsten aanleggen. En dat betekent dat ze dus ook zelf dossiers kunnen maken met lokale kranten. U gaat die dossiers dus niet zelf maken, dat doen uw klanten!
Hebben we al contact met Wegener dat zij naar die dossiers bij ons kunnen linken? Moet je opletten, hebben we zo thuisgebruik. Voor het overige zijn we van mening dat we daar gewoon extra geld aan moeten besteden.