dinsdag 11 november 2008

Deltion online: eerste ELO gekoppeld met bibliotheekcatalogus!


Vorige week donderdag was het zover! Wethouder Kenkhuis van Zwolle (zie foto) verrichte de officiële starthandeling van de samenwerking tussen het Deltion College en Bibliotheek Zwolle ging van start. En met die start is ook de eerste zoekmachine in de lucht waarbij een elektronsiche leeromgeving wordt gecombineerd met een bibliotheekzoekmachine. En dit is een absolute landelijke primeur en wij vermoeden zelfs dat dit een wereldprimeur is.



En ook bij deze school starten we met een prachtig pakket dienstverlening: leverantie van materialen op de plek waar de leerling ze wil, ondersteuning met zoeklessen, doorontwikkeling naar mediawijsheid en mogelijkheden voor stages.

Er is weer veel werk verzet door heel veel mensen: hulde aan de Nicoles, de Jaap-Jans, de Wims, de AnneMaries en de Carlas van deze wereld.

10 opmerkingen:

jos debeij zei

Complimenten!!! voor het hele team, voor de bibliotheek Zwolle, voor Deltion en toch vooral ook aan - bescheiden - Mark.

Jos Debeij

Unknown zei

Ik vind het prachtig maar ik ben wel benieuwd wat de scholieren er zelf van vinden. Ik keek eens onder kunst en cultuur en tikte daar Rembrandt in. Dat deed ik ook in Google.

Als je van de leraar boeken of andere media moet aanleveren is ABL handig, als je snel informatie wilt ga je toch liever naar Google.

Of mis ik nu de essentie van dit zoeksysteem?

Mark Deckers zei

@Edwin: Zo'n losse search naar Rembrandt is inderdaad nu nog beter in Google. Maar realiseer je ook dat informatie voor onderwijs ook heel erg gelieerd moet zijn aan de onderwijsopdracht. Daar werkt deze koppeling heel goed bij. Volgende stappen zijn dat we studentencontenten gaan meeindexeren en bronnen van onderwijsuitgevers. En overigens voorzie ik in de toekomst ook een "merge" met Google. Leuk dat je gekeken hebt en bedenk eens wat er gebeurt als je dit met 10 scholen doet en op dit manieer kennis met elkaar deelt.

Unknown zei

@ Mark: de potentie ligt er zeker. Ik hoop dat je ons hier af en toe even bijpraat. Daar kunnen we allemaal van leren (zowel van de positieve als negatieve aspecten). Mooi dat er naar combinaties en integraties wordt gezocht in ieder geval.

Overigens werken wij in de ZB met Poëzie op Kennisnet. Dat is allemaal wat traditioneler opgezet (heb ik nog aan meegewerkt ooit) maar het is wel een van de best bezochte onderdelen van de website. Het is namelijk geïntegreerd in de lessen van het middelbaar onderwijs. Wat de kinderen ervan vonden heb ik nooit gelezen maar ze gebruiken het wel intensief. Dat vond ik toen toch een mooie slag!

Succes met het vervolg!

JaapJan Vroom zei

Edwin

Als je onder kunst en cultuur niets vind met Rembrandt, betekent dit dat de leraren blijkbaar geen documenten hierover in de Leeromgeving hebben opgenomen. De stap die we nu moeten nemen is dus het vullen van onze eigen leeromgeving met (les)materialen. Kijk je bijvoorbeeld bij zeevaart of luchtvaarttechniek en je tikt 'engine' in, dan vind je dingen die google niet vindt...

JaapJan Vroom
Deltion

Unknown zei

@ Jaap Jan: de basis is dan al goed. Mijn kanttekening richt zich vooral op het feit dat het systeem nog moet groeien. Mijn ervaring is dat klanten gebruik vooral af laten hangen van een eerste indruk.
Daarom is het belangrijk dat gebruik steeds gestimuleerd wordt, anders zijn ze zo weer weg. Als de meerwaarde er is, blijven ze wel terugkomen.

Maar de aandachtsspanne is kort tegenwoordig, dat is algemeen bekend. Als ons POK niet geïntegreerd zou zijn in de lessen zou het veel minder vaak gebruikt worden, vrees ik.

Zie ook een discussie over ABL/my discoveries op Bibliotheek 2.0

Mark Deckers zei

@Edwin: ken jij nog initiatieven die hierop lijken? Een omgeving waar bibliotheek(bronnen) en onderwijsbronnen elkaar zo raken? En wat zou de bibliotheek moeten doen om achter de onderwijsbronnen toch ook weer goede stappen verder mogelijk te maken?

Unknown zei

Hoi Marc,

Ik moet je een antwoord nog even schuldig blijven. Ik kan niet meteen iets oplepelen maar ik zal nog eens speuren in de blogarchieven. Ik denk dat er in het verlengde van de Information Commons nog wel iets is te vinden. Daarover heb ik alweer langere tijd niets gelezen. Moest ik maar weer eens induiken. Vond ik een interessant concept. Zal toch digitaal ook verlengstukken hebben.

http://www.zbdigitaal.nl/2006/04/de-opkomst-van-information-commons.html

Als ik iets tegenkom laat ik het je weten!

JaapJan Vroom zei

Op 8 december op voorpagina Volkskrant. Lees hier: http://alg-oas-01.deltion.nl/txmpub/files/?p_file_id=10662

Ben benieuwd wat er allemaal los komt hierdoor. Kreeg al vragen naar link met Wikiwijs van Plasterk.

JaapJan Vroom zei

@ Edwin:
Tot nu toe vinden leerlingen het geweldig, maar het staat of valt met de inhoud van onze eigen ELO. Als een opleidingsteam voor een technische opleiding daar veel info in plaatst wordt Fiducia vanzelf veel gebruikt en wordt dus ook de link naar de bieb veel gebruikt. Voor de wat 'zachtere' opleidingen betreft: leerlingen gaan wat sneller naar de bieb en kijken minder in de eigen ELO.


JaapJan Vroom